Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jeste by to chtelo Fallout Van Buren :) system kde i jini dobrodruhove ovlivnuji svet je sakra dobry - zajimave je ze ho nikdo nezkusil zavest
    • Magister_Peditum
      Hlavně by to mohlo konečně zrušit to klišé, že to je pouze hráč, kdo se pokouší zachránit svět, a ostatní jen sedí na zadku a čekají jak to dopadne. *3*
      • MoravaGeorge
        Myslím, že něco podobného bylo už ve Fable I... tam byla celá gilda hrdinů a některé úkoly byly založené na tom, že si protistrana najala tvého kolegu.
        • Magister_Peditum
          Tak Fable 1 jsem nehrál, ale je vidět, že občas někoho napadne přijít s něčím novým. Bohužel mainstream se tím moc neřídí.
          • MoravaGeorge
            Což by vyvětlovalo, proč se tomu říká mainstream
    • MoravaGeorge
      Hlavně doufám, že ti jiní dobroduhové nebudou mít možnost dělat jiným dobrodruhům naschváli.
      • Paulcz
        nechápu tohle myšlení :) alespoň by to bylo zajímavější
        • MoravaGeorge
          Při představě, že bych se třeba 2 hodiny pachtil s nějakým úkolem a těsně v závěru by mi to nějakej rádoby trol skazil, by mě to tak zábavný nepřišlo.
  • Zayl
    Třikrát sláva. Teď jen zajistit že tam zas nebude bugů na tři tituly od jiného studia.
  • Trol.diskuzni
    Podle mého jednoznačný krok zpět... Doufal jsem, že se hry budou posouvat spíše kupředu, aby měly skutečně co nabídnout většině populace, která od her po dosažení dospělosti masivně odchází za formou i obsahem bohatšími způsoby zábavy.

No, jak vidno, nevypadá to. *6*
    • A pod čím si vlastně takový zkušený troll jako jsi ty představuje krok vpřed? To by mě vážně zajímalo. *3*
    • Cahir
      Hardcore RPG fanda od RPG neodchází, stejně jako fanda koní nepověsí v dospělosti sedlo na hřebík... Když máš něco v životě fakt rád, těžko to lze považovat za pouhou krátkou životní etapu (v šestnácti jsem si myslel, že by bylo fakt super kdybych si mohl každej víkend až do konce života vožrat držku jako dobytek a skončit zvracející na hajz*u - prostě mladickej pohled na život... ale vyrost jsem z toho... skoro). Když už lidi odchází, tak spíš od casual titulů - prostě už jim nepřijde taková prča mlátit babky v gtáčku a spíš by nahonili bicáky ve fitku a sbalili kozatou spolužačku.

Tohle je specifické studio tvořící hry primárně pro specifickou skupinu lidí (nebo by se k tomu alespoň po krachu Black Isle rádi vrátili), pláčeš tudíž na špatném hrobě. Kroky vpřed hledej u mainstramu...
      • Nevím, proč reaguješ na jeden z nejpodřadnějších příspěvků v téhle diskuzi :)

Nicméně...mlácení babek byla doména GTA3, od SA se to poněkud...rozšiřuje. A samozřejmě GTA není casual, je mainstream. No, a "spíš by nahonili bicáky ve fitku a sbalili kozatou spolužačku" je jeden z nejpovrchnějších názorů, co jsem kdy slyšel xD . To je přesně ten pohled na svět, který mají plešatí frajírci ve "vytuněných" autech, co jezdí v obci stovkou, jsou správně "chlapský", choděj na dýzu (nebo co se to dneska používá za výraz) a tak dále, ještě bych se rozčílil.

Jinak Obsidian se podle mě moc nezměnil, jen mají na všechny ty fíčury a hloubku prostě málo času. Na FNV dostali snad jen rok, ne? Nedivil bych se, kdyby to tak měli pokaždé.
        • Cahir
          Takovej pohled na svět má spousta lidí.. Na základce jsme všichni pařili na kompu, dělal to snad každej, kdo si mohl tehdy tuhle docela drahou zábavu dovolit. Jenže zájem o holky, chlast a vytuněný káry atd. začal u většiny v menší či větší míře převažovat (a někteří nedělali nic jiného), takže zájem o hry začal přímoúměrně v menší či větší míře ustupovat... Puberta pomalu přešla, což znamenalo touhu po slušný kariéře, zabezpečení atd. No a naprostá většina z nich má dnes vedle jobu zájem o sport, převážně hokej a fotbal, auta, přihlouplý filmy, případně zvedání činek. Takhle prostě vypadá průměrnej Čecháček a znám jich dost na to, abych si tím byl jistej. A tahle početná skupina lidí je mimo jiné důvod, proč se na hraní stále často nahlíží jako na zábavu pro fakany...

BTW, true story: na gymplu byl každej, kdo se zabejval počítačovejma hrama, považovanej za totálního losera (možná tak GTA, fotbal, CoD apod.byli tolerovatelné...), zatímco cool kids seděli v hospodě, oblizovali se a řešili hov*a, . A jelikož i já chtěl být cool kid, úspěšně jsem svou pravou gamerskou tvář po dlouhou dobu skrýval. *1*

GTA je naprosto casual hra. To, že má mnohem větší potenciál než jen pro casual hraní, nemění nic na tom, že skoro každej náctiletej smrkáč se u ní baví. Do stejný skupiny patřej Tekkeni, NHL, Gran Turismo atd.

Obsidian se po formální stránce měnil v závislosti na zakázce. A jejich argument pro rozjetí Kickstarter projektu je ten, že od publishera by zakázku na oldschool party-based izometrický RPG nikdy nedostali. Na vývoj New Vegas měl rok a půl a navíc měli v podstatě předpřipravené nástroje...
          • walltar
            Tak přesně tohle znám ... naštěstí sem měl pár kámošů na střední co radši hráli hry. Pro mě asi nejhorší bylo, když už sem šel do hospody tak poslouchat ty kecy proč si nedám pivo a tak a nikdy sem nikomu nebyl schopný vysvětlit, že pro mě není alkohol nic extra protože sem z vinařské rodiny a nikdo mě pít víno nezakazoval už od 15 a pivo nepiju.

A mám s tím problém dodnes protože si dám wisku nebo koňak a všichni se na mě dívají jak kdybych porušoval nějaké svaté pravidlo nebo co.
          • Že je povrchní ještě neznamená, že není reálný. Bohužel... A jo, ten zbytek je pro mě jak strašný horor v realitě....proto pořád říkám, že nesnáším "lidi" :D
            Asi jde o to, jak definuješ "casual". Pro mě to je něco, co dokáže ovládat a bavit se s tím i někdo, kdo ke hrám v životě nepřičichnul, což GTA není už od jedničky. Že se u ní dokáže bavit kdokoliv, to už je věc jiná. Mainstream mám na mysli :)
            Měnil? Mě ty hry od nich přijdou dost podobné. Fajn příběh i vyprávění a dialogy, sem tam nějaká ta technická chyba nebo něco, co ve hře původně mělo být ale nakonec to tam nedali. A nástroje sice měli, jenže se s tím taky asi museli učit. Bethesda na tom byla stejně ale uměli s tím... a rozdíl od Oblivionu je VATS + SPECIAL xD . No nic, to už se zase dostáváme někam úplně jinam.
        • Trol.diskuzni
          Chodit na "dízu" nebo se ožírat v hospodě (nejlépe na základě UDÁLOSTI na fejsíčku), to už kvalitativně příliš velký rozdíl není... *6*
  • Trol.diskuzni
    No nějak vám to tam neroste na tom Kickstarteru, chlapci zlatí/oldskůlový... Vypadá to, že si to tam všechno anonymně naházeli sami tvůrci a teď doufají, že dostanou alespoň nějaký ten pěťák k dobru. *6*
    • ucho
      Gayrime, asi ti uniklo, jak Kickstarter funguje :) Nebál bych se toho, že to už neporoste. Základ je ten projekt zafinancovat, což se povedlo velmi rychle, to další už bude jen bonus k dobru. Musí to mít spočítané tak, aby jim to stačilo na vývoj. Důležité je, že to bude finančně pokryté a na konci vývoje by měli mít hru. Pořádný zisk a úspěch se čeká až potom. Tohle je prvotní fáze, která má zafinancovat tvorbu. Tedy mise už je splněna. Však ono to ještě přes ty dva milióny přeleze...
      • Trol.diskuzni
        Tož pokud tvůrci ještě něco nahodí ( = prodají nějakého toho obstarožního sporťáka), o pokoření dvoumiliónové hranice rozhodně nepochybuji!
    • Robotron3
      Prej si to tam naházeli sami tvůrci. Ty seš čim dál tim blbější, jestli to vůbec jde...
      • Trol.diskuzni
        Jen aby ses nedivil... Prostě na to měli prachy už předem a tímhle fingovaným kasírováním jen dopomohli projekt vyhypovat do výšin. Jak vidno, zdejší přeborníci (čti "ryzí oldschool hráči, kteří ví, o co na světě doopravdy kráčí") se chytli jako ryba na udici!
        • ucho
          Gayrime, nejen, že nevíš zjevně nic o vývoji her, pořád ti uniká podstata Kickstarteru. Navíc ani nechápeš logiku celé věci, což bys jako trol chápat měl. Bez toho netroluješ, bez toho zde děláš ze sebe jen hlupáka... Ale kdo ví, třeba se snažíš vymyslet nový styl trolování :)
          • Trol.diskuzni
            Zjevně máme odlišný názor na to, kdo čemu tady nerozumí... Ale to je naprosto v pořádku. *3*
        • Robotron3
          Jasně ty pako, takže oni si zřídili stovky a tisíce účtů a kreditek, aby si tam mohli naládovat 33 tisíc a víc, aby proč? Protože seš idiot, ty už fakt nic nepiš.
          • Trol.diskuzni
            Nepsaným pravidlem Kickstarteru číslo jedna je, že žádný nahozený projekt se nezaplatí bez stimulace vlastními peněžními zdroji... Vzhledem k tomu, že se jedná o projekt ideově zasažený někde do minulého století, usuzuji, že ta stimulace v tomto případě musela být velmi velmi výrazného charakteru.
            • USER47
              Takže podle tebe si zařídili třicet tisíc fake účtů, aby si naházeli prachy na vlastní kickstarter? Jsi duševně zdráv?*

* čti o nic víc duševně nemocen než obvykle
            • ucho
              Trol.diskuzni: ty vidíš do jejich účetnictví? nahoď zdroj, jak jsou na tom finančně a kolik miliónů má firma na kontě. nebo jen plácáš troloviny? :)
            • Trol.diskuzni
              A pointa? Ty prachy na to už dávno mají, takže tam prostě nahodili nějakou random částku, co si dohodnuli se slečnou sekretářkou z obchodního oddělení Obsidianu, aby co nejefektivněji a nejvěrohodněji podpořili plánovaný hype na svoji velehru... Toť vše, žádné senzace se nekonají. *3*
            • ucho
              asi tě to překvapí, ale zažádali si o 1,1 miliónů dolarů. tahle suma jim nepokryje ani polovinu vývoje...
  • A zaruka, ze to neskonci na xsrotu?
  • smejki
    fukken backed!
  • lol jak nekdo muze dat penize za takovou kravinu a navic to ješte neni hotovy. zajimalo by me kdo kontroluje nakladani s temi penezi. par set tisic dolaru sem-tam a budou mit novy baracky. nekdo by je mel zavrit
    • si precti na wiki co to je crowdfunding nebo gugluj...
    • lol, spíš jak můžou chtít žebrat peníze bohatí a zkušení vývojáři, nejsou to určitě chudáčci...já myslel, že je to pro nové vývojaře a podporu jejich projektů...ale zřejmě si z toho dělají chytráci a staří pardálové podnikání bez rizika *7*
      • smejki
        bohatí vývojáři? sauce plz!
      • Robotron3
        Proč by nemohli? Když tady ta možnost je a lidi jim ty peníze dají, taky by byli hloupí toho nevyužít.
      • Cahir
        Evidentně se Kickstarter v určitých aspektech vyvinul někam jinam. A to nemusí být nutně špatně... Vývojáři samy "bohatí" nejsou, od financování je tu publisher.
      • walltar
        Já pochybuju, že studio jako takové má dost peněz na to aby udělalo celou hru samo. Proč by se potom nechali ovládat vydavateli, kteří je financují? A pochybuju, že do toho nedají vlastní peníze, prořože 1,1M zase na velkou hru není tolik.
    • walltar
      O tom ten Kickstarter trochu je ... jediné, co se kontroluje jsou odměny. Když někdo napíše hru jako odměnu tak ji musí udělat, ale jaká bude už je na daném člověku. Díky tomu tam vznikají takové hry, protože na ty vývojáře nikdo nedohlíží a nikdo jim nehledí přes rameno a nepočítá kolik se prodá kousků. A když budou mít nový baráky tak co? Pokud s tímhle máš problém tak tě nikdo nenutí přispívat a můžeš si hrát ten stejný AAA sh*t pořád dokola.
    • Nikdo to nekontroluje, je to zalezitost duvery.
  • ucho
    ale Obsidiani na to trochu pečou, mají další goal a ani nedají další update :)
    • Black_Hand
      obcas to jde tak rychle, ze to nejde stihat :). natocit, sestrihat a udelat zvuk chce trochu prace.
  • Baldur's Gate je zakázaný výraz?
  • Tak toto je co za abuse kickstartera.

Jak si moze super zavedene obrovske multimlionove studio vobec dovolit a neprepadnut sa od hamby ist na kickstarter.
    To mala byt vec pre inde devs, ludi co inak nemaju sancu prerazit, alebo ziskat peniaze, ukazat svoje napady.
    A ne nato aby si naky marketingovy frikulin lestil karavatu.

Ako sorry, tu hru mohli kudne spravit aj bez KS, penazi nato maju dost, a urcite by ziskali aj nejakeho publishera, pretoze obsidian neni kdejaky krpec s lopatkou ale zavedeny pojem.

A za dalsie, z tej hry neukazali nic, trapne video.
    Cela ta KS mania sa uz zacina vymykat.
    • postolka
      Sami v tom videu rikali, ze je to kvuli toho, aby jim do toho nekecal producer. Rikali, ze se budou zodpovidat primo hracum (kterym se beztak zodpovidaji tim co vyrobi) akorat to bude primocarejsi.
    • Cahir
      Odpověď na tvojí otázku ti dávají ve videu, v textu pod videem i v diskuzi. *3*
    • Nemyslím si, že na to mají sami peníze ani že jim je na takový projekt nějaký klasický publisher dá a ten KS chápu.

Na druhou stranu to je ale je asi první KS projekt od větší firmy, kde mi to přijde už takové trochu za hranou. Působí to na mě jako by si z toho dělali místo pro předobjednávky, ta kampaň mi zatím přijde taková lehce arogantní - je jim jasné, že to vyberou, k té hře skoro nic neřekli a i to video mi připadá být v jiném duchu než DFA nebo Wasteland. Chtějí min. 25 dolarů (ok, zatím 20), což je o dost víc než minulé projekty tohoto typu a klidně by to mohla být skoro normální cena hry tohoto typu. Odhad vydání někam minimálně na půlku roku 2014. Já samozřejmě celkem věřím, že to udělají a že to bude kvalitní, ale působí to na mě fakt špatně, snad během té kampaně k tomu aspoň uveřejní víc informací (jo, interview jsem četl).
      • Holt na Kickstarter už nelezou jen ti co nemají prachy. Asi před měsícem mě docela překvapilo, že se na Kickstarteru objevil Defense Grid 2 od Hidden Path Entertainment, což není zas až tak malá a neznámá firma jak by se mohlo zdát. Kromě Defense Grid 1 se s Valve podíleli na posledních dvou Counterstricích.

Na druhou stranu oproti Obsidiánům nechtěli moc, jen 250 000 s tím, že projekt bude stát mega a zbytek vývoje si zacálujou oni sami. *5*
    • 13_11
      Ty jsi taky dobrý Wtf.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit