Přejít na výpis diskuzí
Novinky o bitvách, animacích a multiplayeru Total War: Rome II
18.6.2013 | Aleš Smutný
74 příspěvků
-
tie body pri prepadových bitkách a mori mi pridu divne.. pri moze ešte pochopim lebo rovna plocha, ale pri prepade? preboha to prečo? O akom zasobovani je reč? ved prepad je na celu armadu, Tie boje netrvaju tyzdne a mesiace v akých by prišlo zásobovanie, trvaju hodiny. To akože chchu simulovať zasobovanie tym ze pri bytke musim mysliet na to že raz niekedy za mesiac tadial pojdu zásoby? To je predsa hluposť.
To hratelnost zvrhne hlupim spôsobom a to pre to že sa snažia takýmto umelím sposobom riešiť AI aby sa točila okolo nejakých bodov, ktoré budu pre hru stále (=lahko nastavitelné) a nám hráčom sa to snažia predať ako super užastnu fičuru.. -
-
Trochu kostrbatě by to mohlo znamenat napadání nepřátelských zásob, těch, které má zrovna u sebe. Často, pokud bylo vojsko daleko mimo domov, bylo odkázáno na plenění místních lokací a jídlo se stalo velkým problémem. Můžu jmenovat hned alespoň dva příkaldy, jeden byl vpád Hannibala do Apeninské peninsuly, kde byl odkázán na lootování místních lokací. Řím dokázal vítězit nad Hannibalem až když se vyhnuli přímému boji a napadali jeho dodávky, a napadali skupinky vojáků, které posílal lootovat do okolí. Tato "Fabiusova" taktika byl jediný způsob, který, v té době dokázali čelit Hannibalovi. Dále pak co se týče zásobování to byli konflikty v Galii za dob J. Caesara, například se známým Vertingetorixem, který používal taktiku spálené země, která pak znepříjemňovala J. Caesarovi pronásledování a obléhání Alésie.
-
-
Ono vůbec napadání trénu bylo v antice celkem běžné... většinou se nechával nějaký silnější oddíl na hlídání tábora, kde často pobývali i civilisté nějakým způsobem spjatí s armádou (rodiny vojáků, kurvy, obchodníci...). Pěkně to je popsané např. v Xenofónově Anabázi. Takže boj o zásoby ano, ale musí to mít nějaký logický základ... těžko říct, jestli budou mít pořešené např. to, když do impéria vpadnou barbaři a přepadou vás v nějakém lese ve vašem území (tudíž zde starost o zásoby asi mít nebudete), potom by takový boj o trén neměl smysl (leda pro útočníka, kterému by zásoby docházeli).
-
-
Bojovat o trén není zase tak ahistorické- takhle z hlavy mne napadá jen bitva u Lechu a na Moravském poli- ve středověku bylo vcelku běžné, že hlavně "horší" jednotky přestaly jevit zájem o bitvu a jaly se plenit trén. Odhaduji, že ve starověku to obvzlášť u "barbarů" fungovalo obdobně. Vcelku by to tedy byla zajímavá 'fíčura'- kdyby se tím nedala vyhrát bitva (třeba jen rychlejší ztráta morálky) a odlákávalo by to necvičené jednotky z boje.
-
-
Je to nádhera.. těšim se.. akorát ten moderátor byl nějakej divnej.. posedlej slonama.. :)
-
-
Myslel jsem že trochu přeháníš :D Ale ke konci mu to jen tak neopustil :D
-
-
No že jsem se na to video díval *7* . Tak snad opravdu přeháněli :)
-
Mě teda nejvíc sere absence Cesty Avatara. Proč to odstraňovat, když to fungovalo... Navíc, lidi chtějí sbírat věci, chtějí aby jejich generál vypadal co nejhezčeji, tak proč to. Bitvy aspoň měli nějaký smysl.
-
-
tak tady budou rozdilné kultury V japonsku byla jenom jedna takže tam to fungovalo
ale tady ne. nebo by jsi chtěl aby jsi měl vedle legionařu postavené Barbarské Bersekery ?
-
-
já jsem teda totální nevzdělanec co se týče starověký bojový techniky, ale co nebyli balisty (pokud to ovšem jsou balisty) tak cca pětinový ?
-
-
Balisty měli různé rozměry. Byli velké i menší. Menší byli více mobilní a často se víc ukazují. Ty větší vyžadovali víc času na mobilitu a konstrukci ale existovali normálně, často na obléhání měst taky. Pro starověké inženýry taková balista nebyl nejmenší problém. Jakmile víš jak ta balista má být sestrojena tak už pak neni problém měnit velikost.
-
Myslím že máš pravdu, Když vezmu velikost těch vojáků a porovnam s velikostí té balisty tak mi přijde větší.
-
-
Ty balisty mně taky přijdou přehnaně obrovský... nevím jestli takový kolosy vůbec někdy existovaly
-
-
lol? To neni doba kamená...
-
-
Možná to není doba kamená, ale 9 metrů? Vynecháme-li otázku, kdo by se s něčím takovým tahal, tak všechna práce na nic, protože větší výkon z toho nevydupou (šlachy, lana a dřevo prostě nevydrží).
EDIT- BBC projekt- proti ukázce ze hry asi tak poloviční, proti historii asi tak čtvrtinový výkon http://topyaps.com/wp-content/uploads/2010/08/ballista.jpg -
-
Navíc zkušený logista si s takovou malou věcí v phodě poradí. Co měl říkat Alexandr v Indii když musel táhnout lodě po souši několik desítek kilometrů, prostě je rozmontoval a u řeky je zase smontoval... Neni problem...
-
-
Co já vím co si říkal, asi fuck this sh*t... zkus mi najít nějaký podklad pro ty balisty, celkem bych se na to rád podíval *3*
-
-
Ještě jsem našel zajímavý odkaz, jsou tam celkem pěkný obrázkym ale nemám teď čas abych si to četl... http://historum.com/ancient-history/41287-ancient-artillery-siege-engines-2.html
Btw. díky za info *3* -
a ty pánové postupovali podle známých pramenů a snažili se ji udělat co nejvíc věrohodnou.. takže to je asi tak vše k velikosti ballisty...
http://www.geekologie.com/2008/10/ebay_castle_crashing_with_your.php -
No byli balisty různcýh velikostí do ruky, balisty na vozítkách, balisty na lodích, dobívací balista, dokonce balista "kulomet" polybolos... Takže bych se nedivil kdyby byla balista ve většim provedení na vrhání větších koulí (jako je to vidět ve videu to vrhá celkem velké koule) navíc jde o egyptskou armádu takže nemusí jít o klasické římské provedení ale nějakou úpravu. každopádně by to nebyl problém. A na závěr něco čemu říkají Full sized roman balista... A ty hoši asi vědi o čem mluví když ji postavili.
http://www.geekologie.com/2008/10/ebay_castle_crashing_with_your.php
-
-
-
Jo no stavěli se ještě mnohem větší věci co třeba trebuchety, ALexander postavil u Tyru celý most při obléhání a na tom mostě postavil obléhací věže, J. Caesar obehnal Alésium ne jednou hradbou ale hned dvěma když ho dobíval... A přitom to zdánlivě nebyla běžná obléhací praxe. Tyhle balisty nejsou ani běžné balisty na velké šipky ale jsou to vrhače koulí. To je jako tvrdit že neni potřeba dělat balistu když si vystačíš s kuší... Když balista je v podstatě velká kuše.. jde hlavně o velikost nábojnic. Pokud z toho chceš střílet velké koule tak to musí být velké.. navíc neni pravda že nevydrží.. nebylo to pouze dřevo ale také vystužené různými pláty z kovu a dalšími materiály...
-
-
-
-
Nepřítomnost krve mě těší. u Shoguna jsem to koupil v nějakym balíku a nejradši bych to vypnul (nevim jak, ani jsem to ještě nezkoumal), protože je to děsně přepálené. Z každého vojcla vytryskne asi dvacet litrů krve ještě navíc nijak pěkne udělané.
-
-
Snáď sa vytvorí mód na štýl crimson tide pre medieval total war 2.Tam vyzerala krv a špina dobre, pričom nebola prehnaná ako oficiálne vytvorená krv v shogunovi
-
-
Mně se to stříkání krve líbilo :P I když pravda že v Shogun 2 měli vyjáci trochu vysoký tlak :D
-
-
Jo, v Shogunu ten Blood Pack nic moc, čekal jsem něco decentnějšího, ne takový gore fest ( i když to sekání hlav má něco do sebe). Sice to vypadá efektně, jak jsou vojáci během bitvy víc a víc potřísnění krví, jak krev sříká i na obrazovku. Říkám, vypadá to efektně, ale připitoměle a do hry to holt nesedí. Jinak se to dá vypnout v menu grafiky pod položkou vpravo dole "efekty krve" (v anj jsem to nehledal)
-
To pak souhlasím.
Ale kdyby to bylo věrohodně tak bych to bral. Pohled na bojiště, kde váli končetiny a zmasakrované lidi by mohl být dobře mrazivý.
A není to nic nového. Ve válečných dokumentech to je pořád. -
-
rozhodopádně, ale to je natolik složitý a náročný systém (oproti pár particlům), že se ho jen tak nedočkáš (zvlášť pokud ho chtějí mít jen volitelný). Ono bohatě stačí, když se někteří padlí ještě na bojišti hýbou a převalují (s tím přišel Shogun 2). Navíc v realitě ta krev moc necáká a neulpívá na zbrojích a la Dragon Age, ale prostě pomalu vytejká do hlíny a do tkanin. Takže se obávám, že kdyby to chtěli zavést v nějaké kvalitě, furt by to bylo divadýlko.
-
-
Já ti nevím, ale když někoho rozsekáš gladiem, věř, že tý krve na sobě budeš mít docela dost, stejně tak po tupých zbraních, u bodných už asi tolik ne, i když neberte to doslovně, forenzní detektiv nejsem *3* .
-
-
Až nato,že gladiem nikoho nerozsekáš. Aspoň si stej historie niečo prečítajte než idete diskutovať. Gladius bola primárne bodná zbraň. V celých dejinách do vynájdenia pušky bolo najčastejším smrtelným zranením bodnutie a tak sa i bojovalo v bitkách. Turnajový šerm je na pohľad efektívnejší,ale v bitke málo použitelný. Pre ilustráciu skús seknutím preťať brnenie,krúžkovku. Oveľa efektnejšie je bodanie.
Rímsky sposob boja,bol krytie sa štítom-seba a kolegu po lavej ruke a gladiom bodať do protivníka.
-
-
Když tě trefí do tepny, tak je to pořádnej svinčík... Ale ve většině variacích na středověk jsou stejně postavy navlečený ve zbrojích, takže máš pravdu, je to blbost.
BTW, trochu mě chlapci děsíte, jak si tady notujete za pořádný reálný bojiště! *1* Nejsem si jistej, jestli bych někdy chtěl věrnou simulaci utrpení ve hrách... Jó to byly doby, když jsi v BG jednou seknul mečem a sprite se rozlítnul na malý kousky!
-
-
-
-
takže když v bitvě pobiju pár tisíc vojáků a zbytek nechám pro výstrahu po boji popravit, případně v bratřckovi Medieval rozjedu inkviziční procesy a začnu upalovat ve velkém, je to v pořádku, když se při tom neobjeví kapka krve. svět je divný *1*
-
Ach jo, mne zajima AI a to zejmena na globalni mape. To, jak bude vypadat zasah katapultem je mi, s prominutim, u p*dele...
-
-
Právě že nás zajmá asi nejvíc jak to bude probíhat u prostřed bitvy tak tady nekecej.
-
-
Ee, ber to tak, ze kdyz na tebe AI zautoci 4x s 1/4 army co mas, nebo 1x ale s celym stackem, tak je to jiny zazitek. AI by mela byt vybalancovana na vsech urovnich, pro lepsi zazitek ze hry.
-
-
v tom videu to zakecal tím, že se AI bude chovat a vyhodnocovat tvé chování vůči němu... to mi vůbec nepřijde jako vylepšená AI ale velmi jednoduché skripty typu /vstup na neutrální území/=snížení reputace=zvýšení šance na zaútočení
-
-
Škoda té krve, jako by to zásadně ovlivnilo prodeje hry. Stejně si to každý koupí jak chce.
Takové komedie, okolo.
Ten katapult snad úplně opraví. K čemu indikaci zásahu katapultem? Mně je jedno co koho zasáhlo, v boje je důležitý výsledek. Když budu mít ztráty, tak se podívám, co se děje a uvidím například ten katapult. -
-
protože feedback
-
-
To jsem myslel, že hru hrají hráči co trochu rozumí RTS a tedy poskytují jinou zpětnou vazbu než " Lidé po zásahu katapultem musí letět 10m vysoko abych poznal, že je něco trefilo." Krev, tam nespí být jinak bych se z toho *11* "
Btw je nějaký reálný mód pro starší díly, kde je poškození zhruba jak má být? Tohle bych tam rád měl, pak ten pocit, z toho jak boje byli brutální a celé to bylo na ho*no by dostali na věrohodnosti. Tohle je velký sranda podle videa. Pošlu vojáky a bavím se, rád bych se trochu děsil toho, že to bude pro ně masakr. -
-
počkej, počkej, počkej. Původně říkáš "K čemu indikaci zásahu katapultem". Na to ti odpovídám. O formě feedbacku, tedy jak moc létají/řvou/hoří, se vůbec nebavím. Že je to přepálené ještě neznamená, že samotný princip je blbě. Navíc tohle bylo v TW vždy. Maně vzpomínám na zásahy dělem v Medievalu 2, které taky byly výrazné a viditelné přes půl mapy.
-
-
Vzpomínám na jedno z prvních dem Rome, kde byli nějací sekerníci, kde přepálili ten efekt nárazu a od celé jednotky odletovali protivníci víc jak v Třístovce :)
-
-
Germánští bersekři jsou něco podobného. Když zešíleli (jako třeba sloni) tak byly prakticky nezabitelní při boji zblízka a protivníky svými údery vyhazovali pár metrů do vzduchu.
-
-
-
-
-