Přejít na výpis diskuzí
Ovlivňuje dětskou psychiku čas strávený před obrazovkou?
12.10.2010 | Karel Klein
85 příspěvků
-
Asi tak, já si myslím pokud je dítě zdravý od narození, tak mu hraní nemuže způsobit psychickou ujmu. Ale dneska je v módě když nějaký dítě udělá nějakou píčovinu a media se dozví že nedejbože hrál GTA tak za to hned muže hra. a nebere se ohled na to že to dítě bylo magor i předtim...
-
U her trávím odjakživa skoro už od narození (21let) čas, i několik hodin denně.... za školních let nebyl problém od 15:00 třeba do pulnoci. Ulítával jsem dlouhá Léta na Ultima Online, Hrál sem všechno, GTA, Manhunt, Condemned, Fear, Resident evil, DOOM no prostě všechno... Táta je taky blázen do her a hraní a nemyslím si že bychom byli já nebo on nějak ovlivněni. Nehulím, nechlastám, jsem Správce sítě a IT technik poskytovatele internetu a nestěžuju si.
-
Jinak ještě abych dodal..
HOdně píšu příběhy a tak, a HRY, mi o moc obohatili život.
1. rozvíjí se mi fantazie, a mám skvělou inspiraci..
2. nebýt her tak anglicky nenapíšu ani : Jmenuji se..
Prostě hry jsou umění a ne droga nebo smrtící nástroj jak si myslí dosti lidí .. -
Jsem celkem zděšen, co za kraviny se dočtu.
Stačí když narazím na text jako: Hry zvyšují agresivitu dětí a mládeže, a hned se mi agresivita rozhodně zvedne. Ale rozhodně ne z her.
To že 14 letý kluk hraje GTA ještě neznamená, že po 3 dohrání si půjde sehnat zbraň a zastřelí kamaráda =))
Ale takových slohů už na toto téma bylo napsáno, že to nemá cenu psát znovu.
Mě osobně je 16, a u pc/ps3/TV jsem strávil nezpočet hodin, teďka už ne tolik co dříve ale pořád jsem u Pc/ps3 dost a že by mi to zvedalo agresivitu?? Ho-VA-DI-NA řikam já =)
Tlustej nejsem, právě naopak, potřeboval bych pár kilo navíc a agresivní? MOžná tak ve hrach, v reálu nemlátim ani se skleničkama ... =)
Prostě kravina říkám já. -
tři mise v CoD.
-
skvelé... čakám že sa monitory budú vyrábať aj s peknou nálepkou ako na cigaretách "hranie PC hier vo veľkom množstve vám vadí... myslím si že každý človek musí nájsť vlastné limity... a tie dostane z výchovy ale nie priamej ale tej vedlajšej kde si vsugeruje do hlavy že "všetkého veľa škodí"...
-
Když sem byl malý tak sem měl omezení na počítač a tv pokud sem něco provedl. Rodiče mě potom posílali abych si hrál venku. Byslel jsem na předměstí Prahy a venku sem našel drogy alkohol a násilí. Hraní venku už není tak bezpečné jak tomu asi bylo dřív. Trvalo mi dlouho než sem se dostal z toho co sem se při "hraní venku" naučil. Proto zase sám za sebe mohu říct kde bych byl kdybych mě rači nechali doma u pc místo toho abych chodil ven za drogama a alkoholem. No každopádně teď sem už čistý je mi 22 studuju vysokou a chci moc dělat do herního průmyslu ale moji kamarádi z dob "hraní si venku" dopadli mnohem hůře. Takže v dnešním světě je asi uplně jedno kam to dítě posadíte vždy budou rizika že se něco stane. A ještě mě u toho britského testu napadlo že to vlastně může být trošku jinak: Co když pc nevyvolává psychické problémy pouze psychicky problémové děti více vyhledávají pc. Jednoduše důležitá věc je vědet zda porucha předcházela hraní pc a koukání na tv nebo se projevila až po sledování tv a hraní pc. Myslím že správně by se měl ten test provést tak že vezmete zdravé děti a po dobu několika let budete pečlivě sledovat jejich proměnu podle toho jak trávý svuj čas ve spojení s pc a tv.
-
Za prve, jsou to Britové, ne briti.
Za druhé, vy a vám podobní máte pravdu jen částečně. Žádný výzkum nikdy netvrdil, že -všichni-, kdo hrají, jsou problémoví. Ale například ti, co pracují s dětmi, vědí, že děcko hrající 5 hodin denně (v nejhorším případě jednu a tu samou hru, třeba WoW) a víc a každý den, takové dítě dřív nebo později problémy mít bude.
A navíc tenhle výzkum nebyl -jen- o hraní, ale o sezení před obrazovkou. Makedonec o kus výš použil přirovnání k lízátku mimina. Ano, ani miminu nebudu přeci dovolovat, aby se živilo jen lízátky, že? -
My sme boli tak chudobni, ze keby som nebol chlapec tak sa nemam s cim hrat...
-
A jak se ptaj vo článku kolik bych dítěti dovolil hodin.Ať si hraje jak chce.Hlavně ať se dobře učí.
-
ked bude moje dieta "psychous" bude moct hrat/pozerat tv hodinu denne. ked bude normalne bude moct hrat/pozerat tv kolko bude chciet...
-
To máš pravdu.Taky furt pařim.Ale zakazovat dítěti PC je jako brát miminu lízátko.Je to hrozný tohle dělat.To dítě je spíš z toho špatný než z toho hraní.Briti sou idioti.
-
Bože hraju od 8smi let a nic mi není.Ti briti by se měli starat o jiné věci.Imbecilové.Jo a souhlasim s těma diskuzema že dítě něco pobere ze hry.Třeba Mass effect 1,2.Samé morální volby a dovolí se vám nad sebou a nad tím zamyslet.Z ME si něco možná i poberou.Zrovna dobrý případ je Dragon Age.Podobná Mass effectu.Bioware vědí co dělají ,) *5*
-
Ano, kolem desátého roku svého dospívání jsem chvíli taky měl podobné omezení. Jediný cíl, kterého to dosáhlo bylo to, že jsem chodil hrát jinam, protože ano, člověk nepotřebuje hrát, ale je to mnohem zábavnější, než pobíhat po městě a -hledat- zábavu. Stejně jako si radši dám kuře na madraském kari s jasmínovou rýží, jako zákusek kaviár na francouzské bagetě a to vše zapiji vínem Chateau La Croix. To si dám radši než chleba s odstátou vodou z kohoutku. A potřebuji to? Nikoliv.
Pokud je dítě naučeno sebekontrole a ví, že zábava může být i jinde, není důvod žádných přídělů. Pokud nic z toho nezná, něco je špatně.
Ale omlouvám se, že vám do toho mluvím, výchova je převážně vaše věc. -
Já svoje děti nechávám, krom specifických případů, hrát právě tu hodinu denně. Ven můžou ikdyž je hnusně, jen se musej pořádně oblíknout. Práce je jiná věc a ten starší si v čase navíc dělá věci do školy (má domácí školu)
Když čtu poznámky o tom, že se za hodinu, nebo dvě nic nestíhá odehrát, tak mě napadá, že přeci pro život a vývoj dítěte není v žádném případě nezbytné hrát počítačové hry. Sám jsem dlouholetý pravidelný hráč (teď už se ale moc času nedostává), ale z vlastní zkušenosti vím, že kdybych se věnoval kdysi jiným věcem, než paření v každém volném čase, tak bych asi byl teď někde jinde. -
to je zase nejaka fáma. ale trochu tomu verim male dite ktere hraje hry muze byt z toho trochu mimo protoze jeste si neudelalo nazor na svet. ale ne vsechny.
-
Já hraju denně na počítači spoustu času...tlustý nejsem a klidnějšího člověka nepotkáte *1* Tak nevím, co tam měli na to testování za hajzlíky...
-
Na články podobného typu nikdy nikomu neskočím. Přijde mi to podobný jako že hry dělají z dětí vrahy. Na druhou stranu se vždycky nad těmihle britstkými výzkumy zasměju :). Měli by ale radši věnovat čas na něco co je užitěčné a přínosné.
-
Chybí mi tu edit příspěvků.
Rád bych si opravil hrubky :D -
A nebude to spíš tím že děti s psychyckýma problémama sou ze špatný rodiny,blbího okolí apod. ?Dejme tomu že se rodiče furt jenom hádaj a dítě tak sedí dlouho u PC uzavřený samo do sebe?Nebo že ho třeba šikanujou a tak uteče dejme tomu do světa fantasy?