Přejít na výpis diskuzí
Pán prstenů zdarma - příběh o tom, jak LOTRO vstalo z popela
8.1.2011 | Redakce Games.cz
135 příspěvků
-
Perfektní článek, skvělá práce autora *3* *3*
-
Fajn clanok a este dlho sa budem smiat :D
přijde vám trochu nepatřičné pobíhat Morií jako šílenec a pokřikovat "OMG! WTF? Sauron's noob!" -
To jste tak zahledeni do sebe, ze odsuzujete tu jednu vetu o AO, ktera se objevila v textu a ktera dava moznost lidem jit cestou RP?
Hlavni sdeleni te vety bylo ze kazda hra je lidech, kteri tvori herni komunitu a RP komunita v LOTRO se da najit prave na onom serveru v danem kinu a jsem rad ze lide kteri se chteji totou cestou vydat maji moznost a dostali upoutavku kde zacit.
Na hlasky typu noobove , ubohe, vnucovat, se neda reagovat.
Sdeleni v clanku nebylo urceno lidem, kteri se takto vyjadruji v diskuzi, ale lidem kteri maji radi svet R.R.Tolkiena potazmo hru a chteji se teto "pohadky" zucastnit.
Nejprve si zamette pred vlastnim prahem a chceteli hodnotit nas tak se podivejte na nasi kroniku kde vse podstatne uvdite.
Miranori (ten zly PR co napsal tu vetu do clanku) -
-
Souhlas, proč ne. Do článku se názor nějakého hráče určitě hodil a autor se obrátil na někoho, koho znal. Obviňování z PR je dost přehnaný. Pokud někdo začne hrát LOTRO, tak si snad najde kinship, který vyhovuje jeho stylu hraní, a nevybírá podle pár řádků v nějakým článku.
-
-
Vyborny clanek, skvela prace. Velice zajimava je i tato diskuze pod clankem, kde je jasne patrne rozdeleni hracu na item huntery a na hrace, kteri se chteji hlavne bavit. Jedni druhe nechapou a asi nikdy nepochopi. Dalsi vec je, ze mnozi chapou F2P (nepouzivejte prosim FTP, to je neco uplne jineho) jako hrani opravdu zadarmo, a ze si obcas koupi nejakou blbost, co ve skutecnosti nepotrebuji. Takovyto model muze fungovat v Asii, ale nikoliv v Evrope. Tyto skupiny hracu maji uplne jinou mentalitu a pristup k MMO hrani. Take mam pocit, ze hry ktere prevzali ciste asijsky model F2P v Evrope velice brzy zavreli kram.
A pokud nekdo napise, ze tato hra nema se svetem Tolkienovym nic spolecneho, pak zrejme jen blaskove probehl uvodni lokace a pak skoncil. Uvodni lokace jsou od toho, aby hrace nenasilne uvedly do hry, naucily ho hru ovladat a postupne ho vtahly do deje. Dej jako takovy (mam na mysli epicke questy) postupne graduji a provadeji vas svetem shodne s knihami J.R.R.Tolkiena. Navic i neepicke questy maji fantasticke pozadi, jen je nutne si ho precist. Pokud si hrac jen precte co po nem NPC pozaduje a odklikne zadani ukolu, okrada se o 80% toho, o cem tato hra je. Ja LOTRO hraju od bety a stale me tato hra dokaze prijemne prekvapit necim novym.
Almych Lyvese, rytir a zakladatel Anaruth Order -
-
Ta vase otrepana fraze s tim bavenim je docela legracni :)
Kolik lidi jeste z Anaruth Order sem prijde aby mohlo napsat to stejne akorat jinak ? :)
To co jsi napsal se da rict o kazdem MMO to jako bohuzel to neni nejaky srdcervouci argument.Da se to rict o WoWu,Star Treku atd. atd.
Je to stejne jako rict ze ma LOTRO "dospelejsi" hrackou zakladnu nez jine hry ( nejvic na rane je asi WoW )
Tomu by se mozna dalo i uverit ale az ve chvili kdy by nemelo lotro minimalne 10x mensi hracskou zakladnu. -
-
Souhlasim s Almychem .
Co je komu do toho ze LOTRo hraje min lidi ?
Zato jsou to nekolikrat kvalitnejsi hraci nez ta cháska ve wowku (ne vsichni asi ...)
Jinak kdyby mel nekdo problem s mejma komentarema tak
EU server Snowbourn
kinshipRest in Peace ! -
-
Já do toho nechci moc vstupovat, jen mě zaujala věta o kvalitnějších hráčích... Podle jaké metriky to měříte? To jste si prostě "spočítal", že LOTRO hraje méně hráčů -> je to náročnější -> proto kvalitnější hráči? Proč hráče WoW považujete za chásku? Nejsem ani puberťák, ani nevychované dítě, WoW hraju prostě pro to, že se mnou a za mnou stojí silné komunita lidí, které baví to samé. Máte pocit, že když mi předáte svůj charakter a postavíte mě do LOTRO raidu, že se tím projeví moje kvalita? Těžko, stejně tak i naopak, stejně jako já, ani vy byste ve Wow (pokud ho nehrajete opravdu často) nevydržel u jakéhokoliv bosse déle než 10s.
Srovnávat jestli jsou lepší omalovánky nebo jak tomu říkáte, nebo LOTRO je prostě mimo mísu. Pokud LOTRO pomůže F2P k větší základně, přeju mu to. Už jen pro to, že ať chceme nebo ne, MMORPG od sebe navzájem opisují a čím víc hráčů je bude hrát, tím lepší bude globální vývoj.
Co na tom, že WoW vede... Je to hra, která si, podobně jako Tolkien, vytvořila vlastní příběhy, vlastní zemi a jestli chce někdo vést žabomyší války o kvalitě těchto světů, ať si poslouží. Mě se třeba opravdu líbí příběh Arthase, je podobně detailní jako jakákoliv jiné fantasy záležitost, ale určitě to nebudu srovnávat s LOTR. Ne, že by to nešlo, ale proč bych to dělal. *3* -
Nejvic me dostal posledni odstavec. To ma byt vyhruzka? Jako ze nam to pekne nandas ve virtualnim svete? To je videt ta "vyzrala" komunita *1*
-
Aspon nam ta ''cháska'' plati vyvoj hry a nemusime mat vynikajuci F2P :)
-
-
Prave to mam rad na WoW... chvilu som hral aj LOTRO alebo GW (celkom sa tesim na GW2) ale mne proste WoW vyhovuje viac... ci uz su to lamy, ktore nam platia content alebo skuseni hraci, ktory pomozu aj ked nemusia. Ale hadat sa ktora hra je lepsia je absolutna hlupost. Kazedmu vyhovuje nieco ine, kazdemu sa paci nieco ine. Ja som napriklad velky fanusik Tolkiena ale LOTRO ma jednoducho nebavi, ale myslim ze je to pristupom Turbine k hracskej komunite.
-
-
*1*
Tento komentar se ani jinak komentovat neda
-
-
-
-
Free-to-play model je zda sa velmi vyhodny pre Turbine>
Lord of the Rings Online triples monthly revenue
Zdroj>
http://enterprisepost.com/games/uncategorized/lord-of-the-rings-online-triples-monthly-revenue.html -
NÁZOR F2P HRÁČE
-------------------------
(POZOR: Hraju na US serverech, které se liší od EU serverech i v mechanice F2P atd.!)
Začal jsem hru hrát v září 2009, tedy v době, kdy f2p model začal na us serverech. Pro vytvoření postavy a přihlášení do hry nebylo třeba cokoli platit. Objevil jsem jako elf v Ered Luin a hrál. Prošel jsem Shire, Ered Luin a Bree-Land. Bez větších obtíží to dotáhl někam na level 25+. Zatím nebylo nutné cokoli platit. Na 20. levelu jsem si koupil riding skill (nutný pro to, aby hráč mohl mít koně) v lotro store (vydělal jsem si na něj prostým hraním) a postupně jsem si otevřel traity (vlastnosti, za které je nutné dát turbine body) a to vše také zdarma (turbin body jsem si vydělal prostým hraním). Následně přišla akční sleva a já si koupil (poprvé jsem zaplatil peníze - 6,50 dolarů) Lone Lands. Nyní jsem získal možnost plnit další questy v novém regionu Lone Lands (tento region je ovšem nyní zcela zdarma na US serverech!!) a v pohodě to dotáhl někam k levelu 35+. Tím, že jsem zaplatil, stal jsem se PREMIUM hráčem, což znamená: Možnost mít více zlaťáků (dosud jsem stejně neměl moc peněz, protože jsem si koupil koně, dům atd.), více postav na server (3 tuším), aukci (5 slotů, což docela stačí) atd. Tyto výhody mi přitom zůstanou na účtu a nikdy mi nezmizí. Mohu tedy odjet na výpravu na Mars, vrátit se a znovu si zahrát, aniž bych o výhody přišel. Zahrál jsem si Lone Lands a následně přišla další akce: Evendim a North Downs za půlku (podobné slevy přitom nejsou nějak vzácné)! Zaplatil jsem dalších 6,50 dolarů a měl další dva regiony a později jsem přibral ještě Eregion (zdarma, na TP jsem si vydělal hraním sekundárními postavami). Tam jsem to dotáhl na level 55 a koupil si Mines of Moria (zaplatil jsem nějakách 12 dolarů). S Morií jsem získal další 2 postavy na účet. Na další regiony mám díky prostému hraní. Tzn., že nejméně Lorien a Mirkwood budu mít díky své herní píly *2* zdarma. Minul jsem sice regiony jako je Angmar či Forochel, ale dobrému hernímu zážitku to nějak moc nevadí a do zmíněných regionů jsem se podíval díky epic questům a zisku reputace. Později si ještě odstranil currency cap (6,50 dolarů cca).
ÚČET: Na dohrání na max. level jsem tedy potřeboval nějakých 30 - 40 dolarů (počítám tu možnost, že jsem na nějaké to utrácení zapomněl, předchozí částky jsem uváděl jen pro příklad), což dělá max. cca 30-40 x 20 Kč (prostě jsem se vešel do litru a to jsou cca 3 měsíce VIP ale s tím, že jednou VIP nezaplatím a nic nemám, zatímco tady mi vše zůstane).
TIP: Pokud se vám nechce utrácet a máte spoustu času, ale chcete si pořádně zahrát, existuje způsob. Stačí, když zaplatíte jednou, abyste měli aspoň 3 postavy (6,50 dolarů, což je nějakách max. 150 Kč). Založte si jednu hlavní postavu - do ní budete investovat. Pak mějte ještě další 2 postavy - tzv. výrobny turbin bodů. S těmito postavami si udělejte všechny deedy v základních regionech, což vám hodí cca 300 trubin bodů na postavu (snad i víc, ale raději se držím při zemi). Tj. 2 postavy x 300 turbin bodů = 600 turbin bodů jeden další region k odemknutí zcela zdarma (vyděláte si turbin body jen hraním). Udělat přitom všechny deedy ve 3 základních regionech (na US serverech 4 regionech, protože + Lone Lands) je otázka pár dnů hraní. Pak postavy zrušte, založte si nové a dejte si to ještě jednou a máte dalších pár stovek turbin bodů. Je to sice zoufalé řešení, ale takhle můžete hrát skoro zdarma - vhodné především pro mladší hráče, kteří si nemohou dovolit více investovat. *3*
ZÁVĚR: Zahrát si LOTRO zdarma lze max do 35. levelu a pak už začnete pociťovat omezení. Svět ovšem můžete objevovat zcela zdarma. Pokud se chcete jen potulovat po světě, zajezdit si na koníkovi a stačí vám to, je LOTRO absolutně ideální (graficky je např. mnohem dál než WOW). Pokud ovšem chcete hrát trochu vážněji, nějaké ty peníze budete muset dát, ale nepůjde o nějaké velké částky. -
-
ono se to da hrat i tak ze si koupite vip na mesic naexpite si postavu diky vip je neomezena traitnete ji na max a pak jen odemykate svety za turbine body. Staci si treba i udelat alty a schanet itemy na repku a turbine body se jen v rychlim sledu hromadej.
jedna uroven repky 5 + 10+ 15+ 20+ 25 -75 bodu + par lokaci dohromady dava dalsi dohromady dost dostanete i deedama jinak vip na 3 mesice me ted vyslo 610kc a dostanu 1500 turbine bodu nebo si lze koupit jen turbine body :) -
No mě by zajímalo, jestli si to F2P vůbec zkoušel. Řekl bych že ne. EU a US servery se neliší ničím, na obou světadílech běží stejná verze hry s tím rozdílem, že v US jsou možná občas trochu napřed s updaty, jelikož F2P tam bylo spuštěno mnohem dříve. I slevy byly dříve na US výhodnější víe než na EU, ale to je prostě marketing, přeci nebudou v Evropě rozdávat quest packy zadarmo měsíc po spuštění F2P (to by málo vydělali a pak je tu samozřejmě přístup k hráčům - Turbine vs. CM)......v současné době už těch slevových akcí je samozřejmě mnohem víc. A rozdíl je samozřejmě v cenách ať kupujete body, nebo předplatné, ale to je dáno tím, že holt v Evropě se k ceně přičítá ještě daň.
Celkový herní mechanismus celé hry, ale i způsoby plateb jsou ale totožné. -
-
Zjevně si nečetl, co jsem psal. Každopádně, princip je stejný, ale jinak jsou mezi US a EU verzemi rozdíly. *3*
-
-
Mezi US a EU verzí už dnes opravdu není žádný rozdíl. Rozdíl byl pouze tehdy, když se v EU opozdilo F2P - září -listopad 2010. Jinak je rozdíl jenom v lokalizaci Eu verzí do DE a FR a Evropa taky dostává právě z důvodů překladu updaty o několik málo dní později. Jediný další rozdíl jsou rozdílné ceny za body do LOTRO Store a pak už snad jen nepřítomnost webového rozšíření mylotro v evropské verzi. Kód hry je jinak naprosto stejný, jak mnohokrát potvrdili lidi z Codemasters.
-
-
-
Ten tvuj TIP je podle meho nazoru vice nez zoufaly vzhledem k tomu ze na brigade si vydelas za den daleko vice.
Docela by me zajimalo kolik hodin celkove jsi uz odehral.Ani by me neprekvapilo kdyby to cislo bylo trojciferne :)
Bez urazky -
-
Nejsi středobod vesmíru. Existuje dost lidí, kteří na brigádu jít nemohou a pro ně tento tip nemusí být vůbec špatný. Ostatně, člověk si prostě vydělává hraním a třeba mně vůbec nevadilo si pár deedů a questů zopakovat a to si jinak v pohodě ty turbin body mohu koupit... Člověk si aspoň vyzkouší různé classy. Kromě toho, udělat všechny úkoly třeba v Ered Luin (nepočítaje ty pro vyšší level) + všechny deedy je otázka max. jednoho dne hraní. Ale jistě, mnohem lepší je si trubin body koupit a ten můj tip je opravdu jen "zoufalé" řešení, jak jsem již psal. *2*
-
-
Oprava: v září 2010
-
-
ja hraju treba na serveru Snowburn za kin Myth. Sice kin zacina upadat a lidi prechazet na jiny ale je tu lidi dost a hrajeme pro zabavu. Kdyz jsem byl u Czech Crusaders tak to byl opruz lidi v instancich akorat na sebe rvali kdyz nejakej clen zapomel i byd blby lahvicky na fear tak jsem odesel od nich. jinak hru vrele doporucuju vsem co maj radi tento svet a tezte se na rohan protoze od rohanu hra zacina bejt uzasna :)
-
Pěkná práce Ravene ... jsem si ani nevšiml, že na něčem děláš.. Možná proto, že jsem tak málo ve hře :D
For RockStar : Děláš zbytečně ukvapené závěry, tenhle model funguje nadmíru dobře a hra tím rozhodně netrpí. BTW hybridní model plateb jako je v LOTRO "nemá" s mikrotransakcemi v asijských MMO skoro nic společného. Hráč si zaplatí za to co využije a za to co potřebuje. Nikoliv za to že bude oproti ostatním svítit, bude naenchantovaný na maximum a bude mít 2x takovou převahu nad ostatními.
V tom je .. poměrně inovativní F2P hybrid model se kterým přišli Turbine částečně revoluční a celosvětově sklízí úspěch a kladné ohlasy jak ze strany hráčů, tak recenzentů.
Myslím si že WoW se svými možnostmi mikroplateb nabízí větší ohizdnosti .... transfery charu s výběrem změny rasy a tak podobně ... ano taky nádhera.
Bál jsem se, že to do hry přitáhne pono "pitomců", jsem ale překvapenej, že tomu tak neni, alespoň jsem zatím žádného vysloveně pitomce nepotkal. Takové například ve wow potkávám téměř pořád :D
Mikrotransakce se dnes proderou do většiny MMO, je jen na vývojářích, jakým způsobem to udělají. -
Drak Thorog ? Ja myslel že Šmak byl poslední žijíci drak.... to bude úžasná... slatanina :D chudák Tolkien asi se obrací v hrobě
-
-
no on to není tak docela žijící drak...
-
-
To je fajn no.. Stále si myslim že se do toho neměli pouštět.... LOTR je docela složitej svět s abstraktni magii a kloukat na to jak někdo hazí jeden fireball za druhym... to prostě do toho nepatří... Samozřejmě nehleďě na to že tam běhaj spousty elfu, kterých v tý době tam bylo minimum...
-
-
Kde bylo elfů minimum? Pokud vím, šlo potkávat elfy od Ered Luin až po Temný hvozd. Tu a tam přešli elfové přes Shire a i v Hůrce se občas objevili. Vedle toho je potřeba myslet jaksi za knížku samotnou, neboť hra sleduje trochu jinou linii než samotná knížka od Tolkiena. LOTRO nerovná se Pán prstenů v herní podobě! LOTRO je pouze inspirován Pánem prstenů!
-
-
Elfů je prostě ve středozemí málo... Potkavat jo hmm tak to seš dost vedle....
-
-
ty ses ale poradnej kus idi0ta
-
Promiň, ale moc to řešíš. A pokud je to LOTRO, kdo by tam asi podle tebe měl pobihat, když ne rasy, které ve Středozemi žili dříve či později a ve větších či menších počtech? Pak by to vůbec nebyl svět Středozemě. Tady je prostě možnost od vývojářů, zkusit si roli elfa, hobita, trpaslíka či člověka, výběr je na tobě. Pokud si říkáš, že čas elfů končí, zvol rasu lidí. Ale za tu já kopu i v reálu, takže vyzkoušet si Sličný lid byla pro mě jasná volba.
Je to samozřejmě tvůj názor a já mám svůj. Ale když nehledíš na úplné detaily, hra je příjemná oddychovka v mém reálném životě. Navíc jsem získal plno přátel, kteří hru samozřejmě dotváří. Na toto jsem měl z mého pohledu štěstí a proto je tato hra pro mě jasnou volbou už přes tři roky.
Ale jinak ti přeji také spokojenost v tvé oblíbené hře, ať je to jakákoliv.
Jde přece hlavně o zábavu a každý jsme jiný. -
Abych to dokončil celou knihu a film v podstatě ti každej hlavní elf říka jak je Elfů málo že všichni odcházejí na západ a že nastáva čas lidí... Sam je v knižce uplně happy když vidí Elfi... To ani nemluvim že od dob Jednoho hrdiny je Bilbo a Frodo jedni z mála Pytlíku dobrodruhů.... Ne ne tady jich běha plná kopa a všichni do jednoho jsou velcí hrdinové.. fakt kýč.... Celýmu to kraluje nemrtví drak!!! a oznamení, že se budou Hráči v Datadisku moc utkat S Balrogem hmm super užasný takhle to Tolkien zamýšlel...
-
-
-
Nevšiml jsem si, že by v LOTRO byly nějaké firebally *7*
-
-
-
-
Zajímavý článek, vcelku dobře popisuje současnou situaci.
Borindil podal zajímavý pohled, Miranori čisté PR....
Jinak i když nejsem zrovna přítelem toho způsobu reklamy, tak holt doba si to zřejmě žádá:
Takže www.outcasts.cz
Kinship Outcast na Laurelinu. Pohodový kinship lidí, kteří hrají lotro především pro zábavu.
Podotýkám že nejsme RP Kinship! Jsme normální kin, ale líbí se nám atmosfera RP serveru.
Tzn nepořádáme RP výpravy, nebavíme se na kinchatu elfsky a neoslovujeme se tituly.
Prostě hrajeme pro zábavu bez zbytečných pravidel a povinností.......
Jo a Lotro za zkoušku opravdu stojí ! Takže vzhůru na věc.