Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • walltar
    Já vím, ale to co je teď taky ničemu nesloží ... diskuze sou plné lidí co nečtou recenze a potom co se podívají na číslo tak nadávají. To koncové číselné hodnocení vlastně neplní žádnou jinou funkci, než že vzbuzuje hádky na fórech ... pokud někdo není schopný ohodnitit hru z psaného textu sám pro sebe tak je to potom horší než sem čekal.
  • Robotron3
    Když uděláš složitější hodnocení, tak stejně se ti lidi budou hádat, jak mohla hra dostat za hratelnost 78% a za grafiku 80%, když měla dostat 79,5% za hratelnost a za grafiku jen 76% :) A rušit hodnocení také nejde, protože to je dobrý nápad pouze teoretický, prakticky je to sebevražda.
  • Robotron3
    Objektivnost v herních recenzích neexistuje. Je to asi nedorozumění významu slova. Co si ale pod tím lidé představují, je možná nezaujatost vůči vlastním náladám, že se člověk třeba špatně vyspí, zrovna má blbou náladu, nepodléhat tomu, nepodléhat hype a brát to zodpovědně vůči sobě i čtenářům. Tak rozhodně ano.
  • Cosi
    Propagaci prosím uvádějte pod tagem @kurvaprodejna případně +kurvaprodejná na příslušných sociálních sítích.
  • walltar
    S tou objektivitou je to imho celkem dost těžké ... jak objektivně ohodnotit stylizaci hry? Sou prostě části hry, které sou o tom, že se buď člověku líbí nebo ne. A stejně tak sou části, které se nedají hodnotit subjektivně ... třeba kvalita grafiky, množství bugů. Abych pravdu řekl, já zastávám názor, že by se číselné hodnocení mělo udělat buď mnohem složitější a rozdělit na několik skupin, a nebo úplně zrušit ...

Tam kde se bijí dvě skupiny lidí je celkem jedno jak člověk hru ohodnotí ... jedka skupina bude nadávat a pokud se člověk pokusí vybrat hodnocení mezi tak budou nadávat skupiny obě.
  • super clanok o tejto problematike. Ja sa do tohto systemu pomaly zaplietam tiez. Recenzie pisem viac ako tri roky, z webu vsak nemam ani cent, odmenou su pre mna hry na recenzovanie, ktore obcas dostavam, ostatne kupujem. Vdaka tomu, ze hry dostavam, mam stale taky vnutorny pocit, ze by som to mal vyvojarom nejak oplatit. Trocha ma hryzie svedomie, ak mi maly indie vyvojar posle hru a ja mu obratom poslem recenziu so slabou znamkou. Navyse som za tie roky spoznal vyvojarov, PR manazerov, dokonca aj riaditelov firiem (napr. Fatshark). Ja, ako malicky redaktor si totiz nemozem dovolit nejak vyskakovat, ale vdaka tomu, ze som nezavisly a sam sebe som panom, mozem si dovolit hodnotenie, ake uznam za vhodne. Este jeden problem tu je, kde sa biju dve skupiny ludi - mam byt objektivny, alebo sa mam drzat zasady, ze recenzia ma byt subjektivny nazor recenzenta? PS: 10/10 som ziadnej hre nedal. Zrecenzovanych mam zhruba 60 titulov
  • Cosi
    A co má znamenat to "HAWK domluvil jsem" když tu zbytečně reaguješ?
  • walltar
    Myslíš, že u nás s naším trhem kterému panují distributoři reloaded a skidrow je to mnohem horší, než na trhu jako je anglie, kde si i hry kupují? A co to pořád máte všichni s tou objektivitou? Hrajou za tebe hry ostatní lidi nebo je hraješ ty sám ... na hru máš mít subjektivní názor.
  • Líbí se mi, že v poslední době se tu objevily hned 2 kritické recenze na hry s dost silným marketingem (AC3 a MoH). Ono totiž celý ten problém popisovaný v článku, je podle mě závislý ještě na jedné věci. Recenzent vždy do určité míry píše článek tak, aby ho čtenáři neukamenovali, jenže právě na úkol objektivity. Když je pak v očekávání nějaký obří titul, který má za zadkem spoustu fanoušků, je dost těžké napsat o něm pravdu (že mohl být o dost lepší) a přitom nepřijít o čtenáře. Právě u recenze na zmiňované AC3 se to podle mě povedlo. Nicméně je tu stále spousta titulů, které mají podle mě hodnocení přilepšené tak o jeden až dva stupně jen proto, že jde o velké hry s tunou fanoušků. Doufám, že bude víc a víc kritických recenzí a že se recenzenti nebudou bát jít pořádně hluboko a do masa i u velkých her. Protože to, že je hra super, mi napíše každý, ale to, že má hra spoustu chyb, nevyladěný příběh a nevěrohodné prostředí napíše otevřeně a na plnou hubu jen ten, kdo na to má koule - a jeho článek já budu číst rád.
  • ale abych jenom nekritizoval, takové ABC Data je světlá vyjímka. To se pozná z toho, že každý podcast minimálně 2x začnete hatovat CoD a stále máte recenze jejich her včas :)
  • To je nám jasné :) Jenže narozdíl od printů a webů co píšou jen písmenka.. My ukazujeme i hru.. textury nám v RAGE nezlobily, ani na jednom počítači a v ukázce v TV je vidět, jak redaktor hraje, jakým stylem a zda "hraje hru správně", tedy pochopil ji.. V textové recenzi, která se dá opsat z Gamespotu nebo IGN (tak jak se to někde dělá) to nepoznáte.
  • Já se nerad táhnu s davem a vždycky se to štráduju na opačnou stranu. Mě ale hra šlapala naprosto v pohodě na mé stařičké HD5770 a královsky jsem se u ní bavil. A že jsem byl jediný recenzent na světě? To je zkrátka výhoda herního recenzenta velkého herního média... máme právo na subjektivní názor *5* .
  • no tak zrovna s AC3 naprosto souhlasím, jen se divím, že bublina praskla až tento rok, i když nejspíš soutěž o úchvatný Hall 333 333 333 s vinilem jakéhosi dědečka na boku mnoho hráčům zatemnila mysl a části novinářů díky hezkým mikinám také.

Mimochodem ano Rage budete mít na talíři do konce života :)
  • Nejsem Games.. ale RE-PLAY. My jsme v hodnocení svobodní a rozhodně se nebojíme, že by nám kvůli špatné recenzi příště nedali Review disk. Krom toho.. někteří nám ani review disky neposílají a hry si sami musíme koupit. Nebudu jmenovat :)
  • Přesně si to vystihl. Často je úplně jedno jaké to má hodnocení. Jde o to, aby se o tom psalo. Proto se dělají eventy proto se dělají akce pro novináře a fanoušky.. Aby se o tom psalo a vysílalo.
  • no on si to dovolit nemůže, ale u příští vydávané hry se na vás zcela náhodou nedostane v prvním kole rozesílaných verzí nebo vám je mezi řádky naznačeno, že je tu vlastně přetlak webů, takže s pravidelným přísunem review kopií nebudete moci do budoucna počítat. Ale to vy neznáte, jste Games, i kdybyste dali dali Battlefieldu 4 1/10, tak kvůli vaší návštěvnosti s tím nikdo nic neudělá...
    BTW Rage kterému dodnes nefungují správně textury a jeho nároky byly ve své době dost krvavé opravdu za desítku nestojí, dle Metacritic jsme světový unikát :) *8*
  • Robotron3
    Podle mě mnohem větší tlaky než z distributorů a shopů, jsou od samotných hráčů. Viz třeba diskuse Assassins Creed 3 recenze, která má "jen" hodnocení 7/10. A těch reakcí na to, že je to málo, jak si mohl autor dovolit napsat subjektivní názor a dát tak málo? Ty tlaky desítek a stovek samotných hráčů, kterým se nelíbí tu vysoké hodnocení, tu nízké, prostě se jim nelíbí ať je to tak, nebo tak. Co je proti tomu distributor a e-shopy, které hodnocení zajímá spíš mnohem méně, než více a častokrát jim je to uplně jedno, hlavně, že se o té hře píše, že je vidět, čím víc, tim líp, na hodnocení nezáleží? Ale to mi samo nikdo nevěří a nebude věřit, když nechce, protože to se nedá nijak dokázat, jen to člověk musí vidět, když v tom oboru pracuje. Jasně, jsou tu vztahy, které se ovlivňují, a to jinak ani nejde, ale u nás v ČR to není zdaleka tak horké, jak si lidé myslí. Mnohem větší tlaky na recenzenty vidím v diskusích a z reakcí hráčů.
  • Hmm já to Rage vážně budu mít na talíři až do konce své kariéry, ale za svým názorem si stále stojím *5* .
  • Rage bylo svobodné rozhodnutí redaktora, kterému se hra líbila. To co slibovali to podle něho splnili. Desítková hra nemusí mít bombasitcký MP a unikátní funkce. Je to subjektivní rozhodnutí. Rage jsme nijak nedostali exklusivně, ani redaktor nebyl nějak spojen s distributorem. Ani jeden chlebíček v Cenega nepolkl. Souhlasit s tím nemusíš, ale osobně jsem se ještě s "nátlakem" na dobré hodnocení od distributora v ČR nesetkal. Spíš jsou zvědavý jak to dopadlo, nic víc, nic míň.
  • Robotron3
    Souhlas, ale tady si také musím rýpnout, že co se týče českých informací, studií a her, tam by se dalo zabrat ještě víc, zvlášť, jak správně poznamenáváš, tohle je přesně ta deviza českého webu, kterou v zahraničí český hráč samo nenajde. Takže i doposud opomíjené hry, které však mají ve světě a i tady velký úspěch, tak o nich víc informovat. Jasně, všem nám/vám přijde vtipný úspěch Traktoru Simulátoru, ale je to něco, z čeho by si dospělé herní médium už nemuselo dělat srandu a i takové hry brát vážně a informovat o nich pořádně. A propo. Bude doufám recenze na Euro Truck Simulátor 2? ;)

edit: I když Traktor je zrovna německej, že jo, to sem ulít, ale ví se, jak jsem to myslel... :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit