Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Trošku kritická vlna. Musím se Pillars zastat, pokud patříte k třicátníkum, vládnete dobrou angličtinou a Balduři jsou vaše srdcovka, není nad čím přemýšlet. Okamžitě zabřednete do tučný vrstvy nostalgie. Perfektní dialogy, popisy ála dračák (další plusový body, pokud pamatujete). Na druhou stranu, Icewind jsem nikdy nehrál a z toho důvodu nebudu ani White March. Vždycky mě táhl víc příběh než boj.
    • Nikomu Pillars of Eternity neberu, ale myslím, že hodně jde o to, jestli jste třicátník, který přestal zhruba před 15 lety s hraním. Potom samozřejmě zabřednete do nostalgie a budete mít pocit, že jste se vrátili o 15 let v čase.

Pokud jste ale třicátník, který hry posledních 15 let kontinuálně hraje (včetně těch, o které se tu pořád dokola hádá smečka trollíků - Dark Souls, Skyrim, Last of Us), může se stát, že budete mít - jako já - pocit, že Pillars jsou prostě krok zpátky, herní model, který byl ve své době odůvodněný technickými možnostmi počítačů, ale dnes už je hraní dál.

Je tomu podle mě tak hlavně proto, že i systém typu Baldurs Gate se za ta léta vyvinul a přešel do 3D. Knights of the Old Republic, Mass Effect, Dragon Age - to jsou Bioware hry "moderní" doby. Neříkám, že jsou lepší, než Baldurs Gate, ale Bioware a jejich RPG už jsou prostě jinde. Totéž platí o konkurenci - Zaklínač, Elder Scrolls, Risen atd. Mě osobně už prostě moc nebaví, chodit po 2D lese, když ho v tolika hrách mám v 3D.
    • Ano, ano a ještě jednou ano! A proto Pillars považuji za jedno z nejlepších rpg poslední dekády a skvěle se u toho bavím *4*
  • houmrhoumr
    OT tesim se na dragons dogma na PC
    • Keyz
      Co to má společné s POE? Dragon Dogma je akční rpg, kde hraješ za borce co sám vše může zničit.
    • +1
  • A je to tu....kicksockater bublina splasla. Pillars je hlavne nebetycna nuda...viac simulator navstevy Panta Rhei knihkupectva alebo priprava na statnice z literatury ako hra, ale ked to dakoho bavi. Je to exkluxivne na pc tak to predsa musi byt najtvrdsi roleplaying i ked zzitie sa s postavou je takmer nulove.
    • souhlasím s poslední větou .Role-playing by měl být o vytvoření postavy a s žití s postavou, tady nic takového nefunguje, všechny postavy mně byly ukradené, jelikož ani nevím, jak vypadají na obrazovce *15*
    • Morraw
      Mě nejvíc baví, jak vyjde JEDNA recenze na Games a pak přijde někdo vševědoucí jako ty, a napíše: "A je to tu..KS bublina splaskla" *15*
      Nehledě na to, jak kladně bylo přijato a jaká skvělá hodnocení sesbíralo původní PoE.
      White March jsem nehrál a počkám si, až vyjde i druhá část (snad do konce roku). Takže nehodnotím, ale na nášup se těším.
      Hodně textu ? Blábol. Běž si zahrát třeba takového Inquisitora. A to jsem ve hře četl i všechny napsané postavy backerů.
    • 13 plusem za minutu.Ze to zdejsi klik fest skupinu jeste bavi?Furt u tech stejnejch.
    • Chvalabohu ze uz zacal skolsky rok a budes sa musiet zacat ucit na vstupnu pisomku z matematiky, lebo citat v kazdej druhej diskusii tieto tvoje infantilne sprostosti s vypovednou hodnotou 0 ma uz vazne nebavi... Ked budem chciet citat spam otvorim si junk folder v outlooku, nepotrebujem to aj na games.cz...

Ku hre - tiez nerozumiem datadiskom, ktore vychadzaju po dohrati hry a pritom nenavazuju na pribeh ale ho rozsiruju niekde v polovici... Ale inac to vyzera super a fakt to pripomina icewind dale.. Este som zvedavy na hudobny doprovod, lebo ten mal povodny pillars a aj icewind dale luxusny...
    • Sak si bez zahrat COD.To je pro tvou inteligenci tak nak odpovidajici:)
    • Veskoslav
      Vždyť jsi to nehrál jako většinu her, co kritizuješ....Stejně jako jsi nehrál Divinity. Prostě "konzolová" nula. Ještě doplň nějakou urážku, aby to byl typický Hnusavec a pak se proklikej do nebe. Můžete se se Spiritem vzít a táhnout do pekla? V tvém případě do Horních Uher.
      • ten zaver si si mohol odpustit *10*
  • škoda tak to si nezahraju, protože hraju jen hry od 7 a výše
    • Ještě že nechodíš na Hrej. To by sis nezahrál nic.
  • Je sympatické, že se o indie-kickstarter hrách konečně začíná psát kriticky. Vypadá to, že indie epidemie (snad s příchodem nových autorů a odchodem některých těžkých případů) konečně ustupuje.
    • del0
      "Je sympatické, že se o indie-kickstarter hrách konečně začíná psát kriticky."

A bylo by ještě sympatičtější, kdyby se psalo kriticky i o AAA hrách.
    • a s odchodem indie "epidemie" tu zustanou už jen klidne vody mainstreamovych AAA her *3*
  • Pethulla
    blbý vlákno
  • iSpirit
    To co vyčítá recenzent datadisku, může stejně kritizovat i na původní hře viz např. mdlý příběh. Hype odpadl, nadšení z nezávislých projektů na KS taky a už se díváme na chyby bez růžových brýlí?
    • Veskoslav
      Hlavně si to proklikej tu svou srágoru. Raději si zapni PS4 a tam si hrej nějaké pořádné RPG. Počkat, tam je jenom Bloodborne a to ještě není klasické RPG.
    • Asi jsi zabloudil. Tady se rozebiraji RPG a ne akcni mlaticky.
    • mdlý příběh? *11* Příběh byl nejsilnější stránkou PoE. To že neumíš anglicky, abys ho pochopil, neznamená, že tam není
      • me spis prisel klisoidni az hruza. Ani nevim po kolikate jsem byl člen nejake skupiny dobrodruhu a jak na potvoru me poslali, svete div se, pro boruvky a mezitím tabor napadli zlouni. Nebo kolikrat jsem zachranoval nebohého elfa u nejake hospody před ozraly?..nevim..obvykle srovnavani nemam rad, ale tady to uplne tluce do hlavy. Omlouvam se pokud v mojem textu jsou nejake nesrovnalosti, ale tuhle hru jsme uz dost vytesnil z hlavy:)
        • Popisal si prve dva questy... Kolko si to hral? :)) toto zodpoveda cca 2 hodinam
        • Jsem rad, ze zminujes zrovna zachranovani elfa pred hospodou. Zrovna tenhle ukol ma podle me fakt zajmavy vyusteni :)
          • jojo, celá subquestová linie Aotha (toho elfa, tvého společníka) se kolem toho točí :-) Ale dobré je na tom to, že se to člověk dozví až koncem aktu II. Tato hra má vedlejší questy docela propracované, není to žádné přines toto z bodu A do bodu B. Třeba takový quest Blood Legacy atd.
            Jediné co mě trochu štvalo je to, že v té hře často nejsou žádné pozitivní východiska z questů. Buď vrah Raedric nebo ambiciozní neschopna Kolsc atd. Prostě často volba ze dvou zel.
        • Morraw
          Možná tak začátek, ale dál, jak se příběh rozrůstal až do velkého temného finále s překvapením ? Mě se to líbilo. Celková atmosféra i podání. Navíc na společnících si dali fakt záležet. Kana a Edér moji největší oblíbenci.
          • No, začátek je prave dulezitej, me to tak otrávilo ze jsem te hre uz nedal sanci:)
        • Otazka je, co je presne klise a hlavne, ktera hra dnes neni klise? S rostoucim poctem dohranych RPG dnes muzu rici, ze v maloktere hre je opravdu neco noveho. 95% vykrada jine hry a dost hodne z nich vykradaji predchozi svoje dily. Takze spise zalezi, jak se to "klise" poda.
          • Mozna, ale to co mi předvedly Pillars me spis evokovalo vybijeni podzemi od krys, coz se uz neda ani omluvit tim jak se to poda.
            • Veskoslav
              Takže tebe odradil začátek. Mohu se tedy zeptat, kolik toho nakonec máš odehraného? Přijde mi totiž, že iSpirit to ani nehrál, protože je to jenom další mrzký klon konzolového šílenství gggkovského rázu a ty ses evidentně nedostal přes první hodinu hraní.... *7* A přitom dva největší "kritici".
            • Niz pisu ze nedohral, a asi na to nejspis ani nedojde. Zacatek me dokonale odradil. Je mozne ze dal se to zlepsi, ale pokud si Obsidiani nedaly zalezet na tom aby si clovek nepripadal jako idiott hned na zacatku, tak mají holt smulu. Vzpomel jsme si hned na hru Bards Tale (ta poslední co vysla nekdy v roce 2006), která dost schopne paroduje prave tyhle rpg klise. Pokazde když si u hrani nejakeho rpg vzpomenu na bards tale, vim dopředu ze je něco spatne:)
            • a dohrál jsi to vůbec? tady píšou, že to dohrálo jen 7 procent lidí, co si tu hru koupilo
              http://www.theguardian.com/technology/2015/may/08/pillars-of-eternity-does-it-matter-if-people-dont-finish-games-any-more
              což je dost smutné. Já se většinou hry snažím dohrát, i když v poslední době se mi stalo, že před koncem už jsem se do toho musel nutit - Witcher 3 nebo Divinity Original Sin. Naopak v PoE to bylo opačně. Ten příběh byl opravdu zajímavý, opravdu jsem byl až do konce napjatý, kdo je to Thanos a jaký má vztak ke mně atd. Ten příběh byl taky velmi originální, všechny ty duše, animancie, vzpomínky z minulých inkarnací atd.
  • Jsem rad, ze jsem nechal hrani POE az po odstraneni vetsiny chyb.
  • nechápu, proč se všude opakuje to nesmyslné klišé, že Icewind Dale nemá příběh a je to rubačka. Hráli jste vůbec IWD?
    Ten datadisk nejspíš hrát nebudu, počkám si až na Tides of Numenera a PoE2. Prostě na to hraní nemám tolik času. Dohrát Witchera mi zabralo asi 2 měsíce
    • Dohral jsem IWD1 a IWD2 a svete div se - proti BG1 a BG2 je to rubacka. A zatimco pribeh BG1 a BG2 si dobre pamatuji, tak z IWD mi nic nezustalo v mysli, krome tech souboju. A nejlepsi na IWD2 bylo, kdyz za opakujici se nepratele nedavali zadne zkusenosti - takze v IWD2 zazijete na nejtezsi obtiznost celou radu souboju, kde Vam vyvrazdi pul skupiny a nedostanete ani 1 exp. Nejvic se to tak podoba datadisku k BG2 -ToB.
      • v IWD to nesouviselo s opakujícíma se nepřátelama, ale s průměrnou urovní družiny. Jakmile byla družina tuším 5 levelů nad levelem potvor, tak to přestalo dávat zkušenosti. Podobný mechanismus používá i Witcher 3 v oblasti questů.
        Já si příběh IWD2 docela pamatuju (hrál jsem tu hru 2x). Není vůbec špatný, obsahuje i časovou smyčku s cestováním do minulosti, rozmanité lokace od původního města, přes Podtemní, po klášter atd. IWD2 je nejtěžší hra z IE her, mnohem těžší než BG. Jako jediná používala novou verzi DnD pravidel.
        • Je to mozne, ale v W3 se ti nestalo, ze Ti skupinka zimnich trolu zmasakrovala pulku skupiny a nedostanes za to ani expik, W3 klasicky sandboxovy problem. Jak pro lidi, kteri prochazeji celou mapu udelat hru vyvazenou a to se jim nepovedlo.
          • měli si vzít příklad z Gothica nebo z Wizardry 7 - můžeš jít všude, ale někdo jsou potvory tak silné, že tam nepřežiješ, takže se tam vrátíš později. Osobně mi tento systém vyhovuje mnohem víc. Za nejhorší paskvil považuju řešení od Bethesdy, kde i loot v truhlách se řídí tvým levelem, takže na lvl1 obsahuje každá truhla železný meč a lvl40 obsidiánový meč.
            • takže na lvl1 obsahuje každá truhla železný meč a lvl40 obsidiánový meč,,

tohle bylo jen v Oblivionu, ve Skyrimu to funguje uplne jinak..

ja zase za největší paskvil povazuju to co je v zaklinaci 3, sede ukoly pro lvl 5 když mam level 25 uplne na druhem konci mapy kam se clovek dostane az po x hodinách hrani, zabiti bosse z ukolu pro lvl 20 a vypadane z nej mec pro lvl 12. Skalovani zbrani a vyzbroje po jednom ci dvou bodech dmg nebo armoru a spousta dalších blbosti..
            • Pethulla
              Jenže právě kvůli tomu se u prvních dvou Gothiců dá horko těžko mluvit o úplně otevřeném světě. Ten byl až ve trojce a žádná velká sláva to teda nebyla. Jinak u toho lootu se nedá nesouhlasit, ta degradace věcí tam zkrátka je - na druhou stranu horší než v Might and Magicích to už snad v žádné hře nebude.
            • Ale oni se inspirovali G a W. Na zacatku, ale i ve Velenu nebo Skelidge je cela rada lokaci, kde si clovek ani neskrkne. Teprve pozdeji se tam da dostat. Takze v tom to rozhodne neni. W3 ma problem v rozlehlosti. Proste clovek se preji i dobreho jidla, mali jej 3krat denne 7 dni v tydnu.
    • Nektere blaboly o hrach se drzi jak houvno kosile. Ta o IWD je jedna z nich, další jsou třeba levelujici krysy v Oblivionu. Neudelas nic, proste kdysi nejakej pisalek vypustil srracku a dodnes tomu všichni veri.

A mimochodem nebyla tohle ta hra co byla vsemi opevovana a spustila manii kickstarteru. Byl kolem toho rozruch jak na 11 zari. A ted 6/10..hmm.. *5*
      • Ja bych rekl ze se to rika hlavne proto ze IWD se srovnava z Baldurs gate ktery je pribehove uplne jinde
        • Problem je v pomeru casu, ktery se travi v soubojich a mimo nej.
      • datadisky stojí většinou za houby a nestojí za to je hrát. Z herní historie pamatuju pouze jeden jediný datadisk, který stálo za to hrát - Mask of the Betrayer. Jinak PoE je dobrá hra, 8.5/10. Přeci jen na Baldury, IWD nebo PT nemá
        • Pethulla
          A co takový Throne of Bhaal? Nebo pošahaný ostrovy pro Oblivion? Night of the Raven pro druhý Gothic? Bloodmoon pro Morrowind? Lord of Destruction pro druhé Diablo? A tak se dá se pokračovat dál.
          • Ok, souhlasím se vším co zminuješ. Ale něco z poslední doby by tam nebylo?
            • tak moc nebylo, pac datadisky vymrely, ted mame ripped off DLC:)

PS: myslim ze Dragonborn ke Skyrimu je taky bezva, obvzlast pro lidi co hrali Bloodmoon, rozlohou a delkou hrani to je zcela jiste datadisk. A když nebudeme hledat v RPG tak nektere DLC k Borderlands 2 jsou taky dost povedene (i když bych je za to kouskovani a zvysovani level capu přes DLC zabil). A koncem roku pribude k Elite Dangerous taky zrejme velmi kvalitni rozsoreni které svým rozsahem je spis datadisk. Ale jinak to je spis bida.
            • Pethulla
              ehm, z toho co jsem hrál, tak hmm nic?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit