Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • nikdy jsem se nedostal dál, než do těch skal jako na obrázku=D všude slepá ulička
    • Co kouzlo skutečné vidění?
    • ucho
      pravidlo pravé ruky a nemáš šanci zabloudit.
      • Presne tak, prednost idúcim zprava *5*
  • Ne není. Byla vydána v roce 1998. Já tu hru vlastním. Mám ji z té doby a vím tedy, že je pod iWndows. A i kdyby byla dos/win jako třeba Fallout 1. Tak jim nic nebrání v tom portovat to z toho. Kdo mi nevěří ať si zagoogluje. :-)
    • Pardon to mělo být jinam. Ne jako nový příspěvek.
  • A dá se nějak přispět na Kickstarter projekty z ČR? Já mám čsob visa kartu a to číslo tam ani nejde napsat a když jsem chtel před časem přispět na The Realm Game tak tam ani nebyla možnost platit přes PayPal. Takže... jak to děláte?
    • GlaDOS
      No, mám účet na Amazonu a Kickstarter se platí přes něj, ne? Na Amazonu mi normálně mBank vzali (karta je VISA).
    • celoush
      určitě se dá přispět i z ČR. Sám jsem párkrát přispěl. Máš povolené platby na netu?
    • a jiny veci ti jdou platit online? treba hry na steamu nebo pečko
      • jasně *1*
  • Tohle zafinancovat je k smíchu, ale moje prachy to nejsou, takže hodně štěstí a krásný zbytek sledování prodělků. :o/
    • Ronox
      Když šéf malého týmu "rádců" v Partners má 100k měsíčně čistýho a jen musí jednou za čas svou pozici obhajovat, tak si myslím, že člověk s pozicí místopředsedy představenstva a generálního ředitel neutrpí žádnou ztrátu. Navíc jak se píše v článku byl to jeho sen a každý by si měl jít za svým skutečným snem a dělat to, co ho baví aby pak nemusel brečet každou neděli, že zítra už je pondělí!
      • To je hezký že si splnil sen, jsou tu mnohem lepší český projekty co potřebují peníze, a starej vrak se už jenom potopí. Samozřejmě bych ty peníze bral taky, alespoň bych měl z čeho žít. Pochopil bych kdyby dělal na novodobém dungeonu, ale podporovat starej nelibnej projekt, který není ani Evropsky známej, natož světově... dobře no, nemám co z penězi a mám dobrou náladu, dam to vraku.
        • smejki
          No jo, chce to zřídit Úřad pro normalizaci snů.
    • Je smutné, že ti tvé nerozvinuté myšlení neumožňuje vyčíst z článku, že si tím sponzor splnil sen. Navíc je to člověk, kterého ( narozdíl od tebe) taková částka, kterou ty nikdy pohromadě neuvidíš, nezrujnuje;-) Krásný zbytek tvého mrzského života ;-)
    • K smichu ses tady leda tak ty. Takhle se k tomu dostanou lidi, co by o to uz nikdy treba ani nezavadili, coz by byla skoda, protoze tahle hra si to rozhodne zaslouzi. Vsadim boty, ze tenhle tvuj nymandovskej komentar je zalozenej na prohlednuti jednoho screenshotu a o hre vis asi tolik, ze je to dungeon.
    • Amylee.Anderson
      Prodělat už nemůže, alespoň ne finančně, protože už vybral, kolik chtěl. A pokud dobře pamatuju z podcastu, tak řikal, že chce tolik peněz, aby měl z čeho žít a neprodělal.
  • Systém Kickstarteru, nebo jeho českého klonu je mimo. My projekt zafinancujem a výnos jde tvůrci. Spíše než jako "příspěvky na chudé" by čásky měly být posílány jako investice a každý investor by v závislosti na jeho investované částce participoval příslušným podílem na zisku.
    • smejki
      aneb "při plavání mi chybí pocit jízdy na kole" -> tak jezdi na kole! Tebou popisovaná alternativa existuje. Nevím, co řešíš.
    • To by neplatilo, ani kdyby se hra prodavala, ale v tomto pripade to neplati tuplem, protoze hra bude zadarmo pro vsechny. Tudiz "my" jsme to zaplatili, aby si to ostatni mohli zahrat. A zaplatili jsme to protoze jsme si za to vybrali prislusnou odmenu se kterou se pak muzem vytahovat nad lidma co mali jenom chytry reci a nezaplatej nic. *4*
    • milos.bohonek
      To, o čem mluvíš, není styl Kickstarteru, ale regulérního investování, kterýžto trend se mimochodem také začíná rýsovat i v herní branži. Viz toto nedávné téma, zní nesmírně zajímavě: http://games.tiscali.cz/byznys/hraci-jako-skutecni-investori-aneb-novy-trend-herniho-prumyslu-62570

Kickstarter, Startovač, Indiegogo atd. nicméně fungují na jiné bázi. Ty si tam nabízený produkt prostě kupuješ. Tečka. A když přispěješ víc, koupíš si toho víc. Jako když si předobjednáváš hry - zaplatíš předem litr a dostaneš standardní edici, zaplatíš dva a dostaneš sběratelku. Nic víc. Řeknu-li to hodně zjednodušeně, jde o regulérní e-shop s možností kecat do vývoje (částečně). Liší se pouze v tom, že když se nenajde dost zákazníků, produkt nikdy nevznikne a peníze dostaneš zpět.

Byť tu existuje ono "investiční riziko", protože se může stát, že KS pitch se zafinancuje, ale autor ho nikdy nedotáhne do cíle a to je pak problém. Jako kdyby jsi si objednal něco z e-shopu, zaplatil předem a nic ti nepřišlo, popř. přišlo se zpožděním.
      • Dík za odkaz, takhle nějak bych to viděl *3*
      • Samozřejmě znám systém KS apod. A právě mi chybí kompenzace rizika mojeho příspěvku, popř investice. Jakási participace na příp výnosech by byla další motivovací pro backery.
        • Matthew1J
          Částka požadovaná na kickstarteru bývá pokud vím enom část nákladů, aspoň u větších projektů. Takže rizika neneseš sám. Pokud ti chybí kompenzace rizika příspěvku tak prostě nepřispívaj. Každému by sa lůbilo kdyby rizika nésl nekdo jiný a on měl jistý profit...

Jakási participace na výnosech by byla hromada dalších problémů, které řešit nemosí byt zrovna levná sranda... Myslím aj v nekterém figth clubu sa o tom bavili.
          • KS je rozlozeni rizik bez rozlozeni vynosu. To na nem Suchac kritizuje a ja mam pro to pochopeni. Na druhou stranu plati, komu se to nelibi, at to nevyuziva. Je to dalsi z mnoha obchodnich modelu, je to konkurence k tem tradicnim a konkurence je zdrava. KS urcite prispiva ke vzniku projektu, ktere by jinak nevznikly, takze je prinosny a OK.
    • ...je to vlastně systém jednorázové instantní "akciové společnosti"
    • ucho
      hloupost. kickstarter a český klon je tady právě od toho, aby vývojáři utekli od nenasytných investorů, kteří chtějí samozřejmě po investování kecat do výsledného produktu, aby vydělali co nejvíc... a naštěstí to funguje, tak nevím, proč nadáváš? vadí ti, že se někdo nemůže bez práce přiživit na cizí práci? chtěl bys někam nalít peníze a zbohatnout na tom?
      • Na nic nenadávám, diskutuju. Investice není přece příživnictví. Na podobném principu fungují i akciové společnosti. Pokud koupím nějakou část emise akcií, tak za to chci taky nějakou dividendu. A pokud akciovka krachne, tak o tu svojí investici přijdu a z akcií se rázem stane toaleťák.
        • ucho
          samozřejmě že investice tak, jak navrhuješ ty, příživnictví je, protože ty bys rád vlastně ty peníze dostal zpět. ve finále je to pro vývojáře nevýhodný jak prase. samozřejmě záleží na podmínkách (vrátit i investici s nějakými procenty nebo dát jen procenta ze zisku?). tak jako tak je to pro ty vývojáře nevýhodný. a díky bohu, že to jde i bez toho...
          • Ty vole, to snad nemuzes myslet vazne. Jasne ze investor chce prachy zpet, v tom tkvi smysl investorstvi. To je v naprostem poradku a ne prizivnictvi. Rad bych videl, co bys rikal na banku, u ktere bys mel ulozene penize a ktera by te pripravila o prachy svymi nenavratnymi investicemi. Urcite by ses hral myslenkou, ze nejsi prizivnik. Bud jsi jeste dite a nebo priserny socialni pripad, jinak tí nemuzes myslet vazne. Investice nejsou donatorstvi.

Dobra investice je ta, ktera prospeje vsem. Investorovi, ze mu vydela prachy, podnikateli, ze mu vydela prachy a umozni realizaci projektu ktery touzi provest i spotrebiteli, ze vede k uspokojeni jeho potreb.
            • ucho
              asi jsi ještě dítě, když nechápeš, na co jsem narážel. dotyčný člověk Suchac narážel na to, že systém kickstarteru je mimo a že správná cesta je investování. možná jsi žil posledních pár let v jeskyni a v životě jsi neslyšel o počítačových hrách a unikl ti i fenomém crowdfundingu, ale ten vznikl hlavně proto, aby se v tomto smyslu investorů zbavil a tedy i z negativních vlivů, které z toho plynou.
              tedy když si vedle sebe postavíš tyto dva systémy, kdy dostaneš milión dolarů prostě jen tak, že uděláš hru a nikdo s tím nemá problém a nebo že dostaneš milión dolarů a zase máš závazky, tak v tomto kontextu je to ono příživnictví... a mimochodem je to návrat k původnímu systému, jen jde o rozdrobení investorů. takže až vyrosteš a zjistíš něco o světě, vyjadřuj se...
              přijde mi, že sociální případ jsi ty, protože je sice fajn, že za vším vidíš prachy, ale spousta věcí jde udělat i s jiným přístupem. dalo by se na to nahlížet jako na solidaritu, chápu, že je to něco, co jde naprosto mimo tebe (předpokládám, že jsi ten typ člověka, co by v životě neudělal pro někoho něco zadarmo a vše přepočítáváš na peníze). ve společnosti však existují i lidé, kteří s tím nemají problém a díky tomu crowdfunding funguje poměrně dobře.
              vezmu vzorový příklad s tormentem. všichni tak nějak předpokládají, že to bude komerčí úspěch. peníze se vybraly snadno. a investoři by do toho nepochybně rádi investovali. a tak vnímám uživatele Suchac, že teď brečí, že nemůže vložit prachy do nadějnýho projektu a nevydělat na tom. tak toto já nazývám parazitování... (a opravdu si nedělám iluze v tom, že by dotyčný dal prachy do něčeho, co vypadá jako propadák a co by se crowdfundingem stejně nezaplatilo). takže zopakuji to, díky bohu, že na světě nejsou pouze parazité a vychcánci jako ty a lidé s podobným smýšlením, ale i lidé, kteří se dokážou za projekt postavit jinak a podpořit ho tím solidárnějším způsobem.
              až si někdo rozjede projekt formou investic, fajn, bude to jeho rozhodnutí. proč to chceš ale teď nutit lidem, kteří o něj nestojí? (nebo myslíš, že by se do toho jinak nepustili, brání jim něco?)
    • a kdyz se prodela? prijde ti jeste slozenka, abys neco doplatil? *1*

nikdo netvrdi, ze je to dokonalej system, je to proste jenom jeden ze systemu
      • Co by jsi měl doplácet? Přijdeš maximálně právě o tu svoji investici. Ostatní rizika jsou na autorovi projektu.
        • ...a že nejsem nelida, tak bych autorovi nechal 30% zisku za snahu *1* On investuje svoje know-how a práci, my mu to svojí investicí umožníme. Pokud projekt nevidělá, autor promarní svůj čas, my svoje peníze.
          • ten system, jak popisujes ty, uz existuje, nekde tu o nem byla zminka celkem nedavno...

ks je takova predobjednavka, ktera dovoli hre vzniknout, nic vic *5*
            • Fakt? Můžeš hodit link?
        • Miserius
          Takže tvuj systém je vlastně ten systém co provozuje mafie v USA už asi 90 let...
          • Nerozumím. Co, kromě svojeho času, riskuje autor, když je jeho projekt zainvestován zvenčí?
            • Kdo sežene investora za půl mil. babek nemusí přece sbírat korunky po podobných serverech. O tom přece tenhle systém není. Pořád by umožnňoval lidem plnit svoje sny, akorát by lidem za jejich důveru/investici nabízel něco zpátky.
            • Miserius
              Nojo, ale tak to beres nejaky tvoje 4 stovky. Pokud investujes pul milionu dolaru, uz te to zacne zajimat...A nez mit 10 tisic "investorů" Jeníku kazdej po 10 dolarech, to radsi toto
            • Proč bych mu do toho měl kecat? Tím, že jeho projekt spolufinancuju, jeho projekt vlastně schvaluju. Ta investice je moje riziko. Neřekl jsem, že přispěvatelé by měli právo do projektu krafat.
            • Miserius
              Pokud mu poskytnes investici a muzes na tom prodelat, samozrejme se budes snazit aby to vydelalo->budes mu do toho kecat-> je to naprosto k hovnu, protoze od toho vyvojari utikaj na kickstarter... Ty mu das penize se kteryma si muze treba vytrit zadek a nijak ho neovlivnujes. On se ale snazi udelat dobrou hru, aby na tom jeste vydelal...
  • zajimavy rozhovor...
    btw. jestli to tady p. Borkovec bude cist, tak ta jejich reklama na duchodove pripojisteni ci co to je, je pekne hnusna a depresivni a pokazde kdyz ji zahlednu me znechuti.
  • Podle grafiky koukám že to bude asi nejaká PC exkluzivka *1*
    • Je, tohle by konzole neutahly. *3*
    • Troll? Nebo jsi opravdu tak omezený a nevíš vůbec o co jde?
  • Ze začátku když jsem celou akci sledoval, mi bylo jasné, že tu částku NIKDY nedá dohromady, pokud bude zatvrzeně prosazovat svoji filozofii hra ZADARMO bez reklam, klíčů atd! Chápu nadšení a určité fanatické odhodlání, ale pánům chybí i obchodní duch. Evidentně mi bylo jasné, že 90% částky bude věnována na jejich výplaty a ne na technologie, zdokonalení grafiky a technickou (PC) podporu. Zbylých 10% jde na "optimalizaci." Nakonec se mi potvrdila výše citovaná myšlenka, objevil sponzor, který je ochoten veškeré "náklady" pokrýt a logicky přemýšlí, zda by to nevydělalo, nakonec se stalo co jsem čekal bude to placené a to je v pořádku. Pač nikdy nic není zadarmo. Překvapuje mne i to že autor celého projektu nemyslí na budoucnost. Je jasné, že se hra chytne nebude to další Diablo, ale bude mít úspěch. Zisk z toho bude ale ne na zbohatnutí ale na další investici do vývoje hry, grafik, obsahu, atd. Tak nebo tak čeká je dlouhá cesta plná překážek. Dnešní doba má jednu výhodu, nepotřebujete kamenné obchody a různé distibutory, nepotřebujete mít ani hru ve fyzické podobě. V tomto směru totiž utíká nejvíce peněz. Díky streamu, googlu a ostatním je to jednodušší a zisk mnohem větší. Přeji hodně štěstí s prodeje a hlavně propagací (PR) hry, pač propagace prodává, ne hra. ;)
    • Hra bude zdarma. Nevím, kde jsi četl, že bude placená...
    • x_ander
      Ehm.. možná jsem špatně četl, ale kde je psáno, že sponzor přemýšlí o možném výdělku a že hra bude placená? Borkovec říká, že jediná odměna bude uvedení firmy jeho společnosti v úvodu hry. A hra bude zdarma, jak bylo od začátku prezentováno.

Sledoval jsem projekt jen okrajově, ale Borkovec to doplatil podle všeho jen proto, že je nadšenec a chtěl, aby to dopadlo úspěšně. Doplacení výměnou za podíl na prodejích a tím pádem placený port Jindrovi někdo nabízel v diskusi na startovači, ale z toho očividně nic nebylo.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit