Přejít na výpis diskuzí
Přeceňování vědeckých studií her a jeho absurdní následky
28.7.2012 | Ladislav Loukota
244 příspěvků
-
Kdy by ty peníze co stojí ty studie dali reději do NASA a nebo do jiné vesmírné agentury tak už dneska máma enterprise. K tomu ještě rozpočet všech armád na celé planetě a už bychom letěli ke hvězdám.
-
-
Jo kdyby... :) Kdyby se všechny peníze místo do armády investovali do ekologického získávání energie, nemluvě o ropném průmyslu - benzín, který by myslím už šel docela dobře "nahradit" Kdyby podstatná část "světového kapitálu" nekončila v rukách těch "nejnenažranějších" (korporace i jednotlivci) kdyby kdyby, kdyby lidi nebyli takoví sobečtí bezohlední parchanti, tak žijeme na úplně jiné planetě (jesště by se mohli příslušníci různých náboženství naučit toleranci k náboženstvím jiným atd.) Jo to by se pak tady panečku žilo, na tý naší zemičce ;o)
-
-
kazdopadne pozitivne ovlivnuji panictvi
-
-
To vravíš z vlastnej skúsenosti?
-
-
Skvělý článek. Díky autorovi za skvělou práci (a vydařené vtípky).
-
Studie jsou jako řetězové kokotiny na FB. Člověk je podle nich těhotný lenochod, vraždící nenarozené děti, sexu s tukanem se oddávající, na počítačových hrách závislý, slatkostmi se dopující pobuda, který bydlí u rodičů a zároveň vlastní zánovní zámek ve Skotsku.
Přijde mi, že "vědci" mají kostku a podle čísla jaké hodí se rozhodnout jakou "studii" veřejnosti představí. Tudíž jeden rok čteme, jak hry pomáhají zlepšovat sostředění a paměť a další rok od těch stejných vědců se dočítáme, jak nám to škodí. -
-
To je z červenýho trpaslíka těhotný lenochod *1*
-
"Tudíž jeden rok čteme, jak hry pomáhají zlepšovat sostředění a paměť a další rok od těch stejných vědců se dočítáme"
sauce plz. teda pokud nezaměňuješ vědce za jakési vědecké nadvědomí -
Tak to bych chtěl vědět, kteří vědci jeden rok tvrdí, že hry pomáhají zlepšovat soustředění a paměť a další rok tvrdí, jak nám to škodí. Přístup k vědeckým databázím mám, stačí standardizovaná citace. Díky.
-
-
Veskoslav žije nejspíš v dojmu, že vědci jsou jakási homogenní entita. Takže když se dozví, že vědci dva roky po sobě vyprodukovali odlišné závěry, jsou to podle něj vždy ti samí. Mentalita diskutéra na novinkách či na idnes.
Fakt je ten, že studií na tyhle témata jsou mraky (sám jsem se nedávno probíral desítkami studií sahajícími mnoho let dozadu kvůli něčemu co jsem o tom psal). Je taky nutný mít na paměti, že vědci se hodně často snažej prokázat stanovenou hypotézu i za cenu desinterpretace výsledků či manipulující metody, protože výzkumy, který neprokážou závislosti, se prostě publikují mnohem hůř. A o publikování většinou výzkumníkům jde především.
Takže vědec, kterej se pokouší prokázat závislost mezi hraním her a zvýšeným výskytem poruch pozornosti, to obvykle nějakým záhadným způsobem opravdu prokáže; jinej vědec, kterej zase zkoumá závislost mezi hraním her a zvýšenou schopností se soustředit, to taky nakonec nejspíš prokáže. Možností jak manipulovat s výsledky je mnoho, a pokud jde o granty či publikovanost v impaktovanejch časácích, tak se jich vědci často snažej využít. -
-
Nebylo to myšleno takto:)Ale jestliže mi někdo řekne, že akční a závodní hry podoporují ve stáří to a ono. A za dva dny jiný tým vědců zjistí to, že je to přesně opačně, tak je asi někde chyba. A porosím nepleť jsem nějaké pitomé idnes nebo Novinky.
-
-
Chyba není nikde. Vědci pouze předkládají modely, kterými se snaží popsat skutečnost. O newtonovské mechanice taky mysleli, že je perfektním modelem reality...
A platí rčení, že teorie, která je potenciálně nevyvratitelná, je naprosto k ničemu, jelikož nesplňuje ani základní pravidla vědecké teorie. -
-
Realita je objektivní, to její chápání je dvojaké.
-
ale ono to je opravdu běžné. Většinou proti sobě stojí několik proudů, které koexistují současně a každý z nich razí to svoje.
Faktem je, že realita je ambivalentní, nikoliv objektivní... -
To ano. Ale přijde mi zvláštní, když tři týmy vědců během týden publikují tři rozdílné publikace na jednu věc:)Chápu, co jsi chtěl říct. Jenom miprostě přijde, že neustále otáčení teorií o 180 stupňů je nesmysl. Pochopil bych, kdyby třeba za rok řekli, tak a tak a proto to musíme otoči o 180 stupňů. Ale když to za rok otočí zase zpátky a použijou argumenty, kterými předchozí teorii vyvrátili, tak mi to přijde úsměvné:)
-
-
-
-
-
Na to je jednoduché vysvětlení. Záleží kdo si tu studii objedná a zaplatí ;)
-
-
Koho chleba jíš, toho píseň zpívej:)
-
-
-
Články tohoto typu je to jediné, co má Hrej.cz a vy ne. Nechte si toho externistu na maso a mlíko a budete nejlepší. *4*
-
moc dlouhý než abych to četl :) ..... to si jdu raději přečíst knížku
-
-
Název?
-
-
a song of ice and fire, díl 5, tanec s draky... 1200 stránek.... ještě něco?
-
-
Moc dlouhý název článku?
-
Bože čteš knížku co má 1200 stránek to seš možná jedinej na světě. Já teď dočetl (poněkud opožděne) It od Stephena Kinga ale pravda mluvili o tom jen na CNN.
-
-
Bomb building for dummies
-
-
-
Teď jsem si teprve všiml toho obrázku u článku a to je docela dost vtipný, protože když se na to podívám blíž, tak ono to vypadá, jako když ten kluk je vyděšenej a už hrát nechce, a máma ho tahá za triko s výrazem, hraj! střílej! ještě jeden level! :))
-
Říkejte si co chcete, ale hry nepochybně mají velký vliv na agresivitu.
Každej přece ví, že Call of Duty 2 nevzniklo podle Druhé světové války, ale Druhá světová válka vznikla podle Call of Duty 2!!! -
-
Jo a stejně tak je to s MW 3!!!!! *1*
-
http://weknowmemes.com/wp-content/uploads/2012/06/killing-nazis-grandpa.jpeg
-
-
Asi jsem divnej vzorek hráče, ale mě tyhle (možná stále víc) občasné propuvídky v médiích nijak nevadí. Když se o hrách ze studií dozvíme něco pozitivního, dobře, když naopak něco negativního, taky dobře. Člověka nejvíc ovlivňuje prostředí a pokud někdo podlehne počítačovým hrám do takové míry, že je hraje třeba 14 hodin denně, je logické, že to na něj bude mít vliv. Ač sám WOW nehraju, několik známých se mi přiznalo, že je ta hra pohltila natolik, že s tím opravdu měli problémy. Co je pak špatného na tom, že tu a tam se z médií ozve, hry jsou špatné, pozor na to, atd. Je to jen varování, nic se nemá přehánět, protože ať se přehání cokoli, to je škodlivé. Byly doby, kdy se tohle říkalo o sledování televize, o poslouchání rádia, dokonce čtení knížek. Kdo moc čte, přijde o oči!, dokonce ztratí kontakt s realitou! Ale odradí to snad čtenáře, diváky, hráče her? Ne, jen si třeba někdo dá pozor, safra, už u toho sedim fakt dlouho. Navíc každý ví, že média všechno přehání :)
-
-
myslím si že v dobách pred 10-15 rokmi to bolo horšie... vtedy to bolo ako s mikrovlnkami a objavila sa prvá štúdia o zlom vplyve hier pričom rodičia sa išli zjančiť tak ako moji keď zbadali že hrávam jak 14 ročný? dooma alebo hororovku blood...
-
-
Na tu dobu si pamatuju a taky jsem hodně hrál při škole. Ale moji rodiče teda neměli moc ponětí, co hraju, protože to ani neviděli. Jen jim vadilo, že u toho sedim každý den, co přijdu ze školy a třeba do noci a už ani s kamáradama nezajdu nikam ven... (a měli pravdu, samozřejmě). Z té doby si ale pamatuju spíš kritiku časopisů a celé té herní scény u nás, viz kultura kriplů od Radovana Holuba.
-
-
http://www.youtube.com/watch?v=_HwCtvX_q3s&feature=results_video&playnext=1&list=PLAD73EB8AD9AA6081
To je stejně nejlepší *1* -
-
Tyhle věci byly super, a nejenom tohle, viděl jsem třeba zpětně reportáž, kde povídal nějakej borec o internetu, ještě než existoval :) Ono ale tehdy byla taková ta odborná skupina lidí, v klubech mladých, nebo jak se to jmenovalo, měla poměrně vysokou úroveň, i když to bylo za komančů a domácí počítače tu mělo jen pár vyvolených. Hlavně na začátku se hry braly jako výuka programování, že se tim děti hodně naučí a kdo tohle pamatuje, určitě si živě vzpomíná, jak přemlouval rodiče, táto, mámo, kupte mi ZX Spectrum, budu se učit programovat, budu mít výhodu ve škole :) Paradoxně tak podle mě dřív měly hry lepší pověst, než teď, protože to byla záležitost intelektuálů a bláznů do matematiky a informatiky.
-
-
-
-
-
pekne vyslovený názor... s článkom úplne súhlasím a posielam srdečné AHOJ! :)
dneska som si tak stál na križovatke v aute... tiež som rozmýšlal či tú babičku na prechode naberiem ako v carmageddone... ale tak :D nevyšlo no... -
-
Ha čo babka na prechode :) ale keď ja som v noci hral carmagedon a ráno som fičal z Ikarusom na zástavku a tých cielov čo tam pobehovalo to by bolo skóre *1*
Ale mám rád tieto študie hrávam viac ako 20 rokov a ako vodič autobusu chodím pravidelne na psychotesty a stále som v poriadku tam bude nejaká zrada *2* -
-
Si mal vydieť jak som po zahraní Just cause 2 vyšiel von z bytu, skočil na idúce auto, vyhodil odtiaľ vodiča, autom došiel na útes, skočil z útesu a s padákom som spadol na idúcu motorku s ktorou som fičal po meste.
-
Na tech psychotestech bude chyba ;-)... vim to, taky jsem prosel a jsem blazen :-D
-
-