Přejít na výpis diskuzí
Příběh Konstantina a Metoděje doprovází hra a komiks z doby Velké Moravy
6.7.2013 | Petr Poláček
191 příspěvků
-
Je všeobecně známo.....všeobecně známo je spousta do očíbijících hloupostí.
-
Sakra, jsem to chybně zeditoval. Takže stručně. Chirurgie byla ve středověku na stejné úrovni jako za Říma. O tvaru Země se vědělo - dokonce španělská inkvizice věděla, že Kolumbovi výpočty jsou asi jen poloviční. Cyril a Metoděj z textů antických autorů o většině věcí z dob antiky věděli, vždyť z Římské říše i pocházeli. Jinak i parní stroj byl ve středověku testován u varhan, ale podobně jako u Hérona v antice i tady nenašel větší uplatnění. Kromě toho o většině věcí, co píšeš v Antice, si to mohla dovolit jen ta nejbohatší vrstva obyvatel. Myslíš, že se dostalo všem stejně kvalitní lékařské péče? Legionáři sice měli velice kvalitní (byly taky životně důležití), ale tyfus nebo otravu krve dostávali stejně - sami lékaři, co o tom psali, si s tím nevěděli rady.
-
zase jsi uplne mimo navic oftopic jak prase
-
Jo no tak já osobně bych se asi těžko vracel k lovecko-sběračskému životu a ani bych nechtěl a ani naši kultůru bych tak nechtěl... Ve spojení s naší kultůrou sem mluvil pouze o náboženství, ale náboženství nijak nutně neovlivňuje technologický pokrok. Nicméně, mluvil sem o lidech, kteří tak rádi žijí jako Masajové, Aboridžinci, Americké kmeny, mnoho kultur chce a rádo žije tímto způsobem života, problém je však v tom, že jim níčíme jejich prostředí a snažíme se je předělat, ale oni nejsou schopni žít jako mi a ani nechtějí, oni tak žili po celou dobu protože to chtěli. Možná by bylo dobrý si o tom něco zjistit...
-
Vidiíš to moc černobíle a zjednodušeně. Z počátku Křesťanství určitě nějakej profit vzdělanosti přinášelo, dyť už to máš jen u toho Konstantina a Metoděje, od tý doby se tu zakládali kláštery, víc lidí umělo číst a psát, i když četli samozřejmě hlavně Bibli :), předpokládám. A taky určitě není pravda, že všichni byli nějak znásilňováni na novou víru a nový tradice. Určitě byli i lidé, kteří to právě vítali, vždyť Konstantina a Metoděje si pozval právě nějakej ten vládce, nevim jak se jmenoval, ze Říma na požádání. Ne že Řím sem k nám vrthnul a celý to tady zabral Křesťanstvím. Ale zase tolik o tom nevim, ale určitě to nebylo tak jednoduchý *3*
ps: A ten Alexandr Veliký podle mě nebyl takovej frajer proto, že nechával dobytým státům a městům svoje tradice, správu a náboženství, ale prostě proto, že on se o to vůbec nezajímal. Jen šel dycky dál, dobyl další území a tak až na konec světa, nebo to, co za konec světa tehdy považovali. Právě proto taky po Alexandrově smrti bylo docela pozdvižení, co s tou říší vlastně budou dělat, když Alexandr na nějaký vládnutí kašlal :) -
No před Křesťanstvím je to uplně jedno.. zda Germán, Kelt, Slovan.. tak nebo tak bych byl pohan. Ale lokálně je to právě Germánsko-Slovansko Keltský původ.
-
nasilne katolizovani? neco mi uslo? *1*
-
No neříká se tomu Dark Age jen tak pro nic za nic. Ve starověku ve zlatém věku Řecka, Říma ale i Keltů sme na tom byli mnohem lépe než v raných dobách Křesťanství, dokonce většina věcí byla vynahrazena až v době Renesance... Na to už dávno máme mnoho důkazů, jako že už Řekové ve starověku věděli, že země je kulatá a celkem slušlě vypočítali její obvod, také používali hydrauliku a Herón se téměř dotkl industriální revoluce s jeho rotorem poháněným párou, Keltové měli tak dokonalý kalendář, že dnes se takový kalednář musí vypočítat počítačem... Je obecně známo že bylo mnohem lepší být raněný ve starověkém římě než za Napoleónských válek, protože Římané měli vysoce precizní lékařství a nástroje, některé věci z lékařství Říma se znovu oběvilo až v minulých dvou stoletích. Nemluvě o kanalizaci v mnoha starověkých kultůrách a třeba přívod teplé a studené vody do horních pater na Théře (velice stará Řecká kultůra), kde měli také celkem povedené splachovací záchody. O tom všem by si Cyril a Metoděj mohli nechat zdát, o hodně věcech by si mohli nechat zdát i v pozdním středověku.
-
jo leda ze ti je 1000. miluju tydle romanticky smyšlenky. Se klidne di zivit lovem a zberem když to dokazes. A pro malou zaostalou skupinku by to mozna slo ale ne pro moderni společnost nebo civilizaci. Koneckoncu ti nikdo nebrani tvou kulturu zase zakorenit
-
Tvoje původní kultura? Ty znáš svoji genealogii až do těch časů? Co když si potomkem nějakého "věrozvěsta" (podotýkám, že hluboko do středověku se kněží mohli ženit)? *1*
-
Proto mám tuhle etapu historie taky nejradši. Stavěly se ty nejmonumentálnější stavby, u nichž se ještě ani dnes pořádně neví, jak toho byli lidi schopni a od doby železný, kdy se tenhle starověkej svět zhroutil, už to šlo zase s civilizací z kopce a obchodní cesty se zpřetrhaly. Víc her z tý doby (a nejen strategie), to je můj sen :)
-
Tjn taková hra by byla fajn.. Sledovat ten přerod. Tehdy se veškerý technologický rozvoj rozšiřoval pomocí obchodních cest.. Je krásně zmapováno jak zemědělský způsob života u nás začal na středním východě, kde tehdy bylo mnohem více zeleno a pak se to postupně rozšiřovalo do Evropy jak proudily obchodní stezky. A fungovalo to celkem efektivně, oblast Severní Afrika, Západní Asie, střední východ a Evropa byli celkem velice dobře informované o tom co kdo, kde vyrobil nebo vymyslel...
-
S tim, že katolizace nepřinesla žádný pokrok bych nesouhlasil.
-
tak to si musim zahrat,uz jen z toho duvodu ze jsem z uherskeho hradiste a vsechny ty lokace znam.
-
To sme si ale sami vybrali, nenásilně... Násilná změna způsobu života je naopak dnes, když se lidé z "civilizace" snaží zníčit lovecko-sběračské společnosti, kuli tomu, aby je mohli využívat, nebo je přesunuli z jejich lesů a pozemků, aby tam mohli něco těžit. To se děje běžně v Austrálii, Jižní Americe, Pacifiku, Asii a Africe... Ale v době kdy byla první vlna přerodu z lovecko-sběračského života na zemědělský život to bylo pro nás vítané, a společnosti, kterým vyhovoval víc lovecko-sběračský život tak zůstaly do doby než je někdo zkolonizoval a znásilnil jejich způsob života a často i zotzročil. Navíc katolizace něpřinesla žádný pokrok, zemědělský způsob života však přináší jedinou možnost progresivního rozvoje. Ale i tak nesmíme nikomu znásilňovat kultůru. To vědělo většina velkých starověkých civilizací jako Persie, která sice kolonizovala, ale svým saptrapám nenutila žádné náboženství a nechala jim jejich tradice, tj nevykastrovali jejich kultůru. Římané to také dělali většinou do doby než začli být Křesťané, Alexandr Veliký byl velice úspěšný také právě proto že územím, která získal nebral jejich tradice a kultůru. A vadí mi to protože to byla moje původní kultůra, kterou tady vykořenili...
-
Si děláš srandu, ale hry z doby kamenný a počátky zemědělství, třeba v Sumeru, nebo Egyptě, to bych bral :)
-
Tak si zahraj Crusader Kings a dej pokoj.
-
A dyť o tom je snad přesně tohle ne? Konstantin a Metoďěj? Tak si to zahraj :)
-
To Beruška: Antika pro drtivou většinu obyvatelstva žádný výjimečně zlatý věk nebyla. Je třeba si uvědomit, že ve starověku většina obyvatel žila na venkově, který se od časů před nástupem antiky prakticky neměnil. Tzv. výdobytků tehdejší vědy si mohly dopřávat jen majetné městské vrstvy (ani všichni obyvatele měst ne) a navíc byly zcela závislí na otrocké práci. Bez levného zdroje pracovní sil se s koncem expanze ve 3. století začal Řím nevyhnutelně hroutit. Trvalo mu to ještě 2 staletí, ale proces rozkladu už započal. A to ještě před masovým nástupem křesťanství. Společnost se následně rozdělila na více států a začal se vyvíjet feudální systém. Nicméně, jisté římské struktury, stejně jako právo přetrvaly dál. Pouze v 8. století dochází k úpadku Merovejců, kteří před tím navázali na tyto struktury, a je možné mluvit o dočasném úpadku vzdělanosti. Už v 9. století ale za vlády Karla Velikého dochází o obrození kultury i vzdělání v intencích pozdní Antiky. A nezapomínejme na Východořímskou říši, kde ke zhroucení ani nedošlo.
PS: Nákazy byly v antice také, kanalizace nekanalizace. Stačí vzpomenout na velkou epidemii za vlády Marka Aurelia nebo Justiniana. Zrovna s těmi lékařskými praktikami bych se moc neoháněl, protože zrovna to je případ toho, že si takový zákrok mohl dovolit jen bohatý člověk (nebo ten komu to hradil stát - voják). A ty finty s chrámy jsou přece jasné případy toho, že se technologie dostala jen k určitým lidem. Nevšiml jsem si, že by takové věci měla běžná domácnost. *15* Moc tu antiku zveličuješ. Navíc z dokumentů od History Ch. nebo Viasat History bych moc nečerpal. -
Děláš, jako bys žil v té době. Já bych zase chtěl hru o tom, jak jsme se museli zříct své lovecké minulosti a začít pěstovat nějakou kytku. *1*