Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Hygiena v Antice obsahovalo mnoho vynálezů od kanalizace přes skladování vody, odtoku špinavé vody a podobně, věděli tehdy velice dobře jak je hygiena důležitá pro město, O tom se pak poučili feudální města po morových epidemiích. V Antice se spíše uplatnil vynález, který měl veřejné využití než nějaký osobní vynález pro pár vyvolených. No a třeba taky když se odkloníme od čistě technologických záležitostí tak nám Antika dala třeba demokracii a systém Republiky. Což ovlivňuje nás všechny. Vynálezi na poly matematiky a architektury ovlivňovali veškeré stavby. Například také zdi proti zemětřesení, naprosto geniální stavba založená na principech flexibility, na kterých stvíme dnes budovy tak aby vydrželi zemětřesení. A to ovlivňovalo také mnoho obyvatel.
  • Nene právě většina těch technologií byla pro širokou věřejnost, jen některé z těch vynálezů byli pro úzkou společnost, většina lidí by se často setkávala s těmito technologiemi. Tak třeba začneme kanalizací, naprosto přelomová věc, v Antice později celkem běžná díky Římanům. Kvuli její absenci lidé později ve feudálních městech podléhali chorobám a žili v naprosto otřesných podmínkách. Dále jsou to další vynálezi spojené s vodou, veškerá technologie lázní, která byla v římě naprosto perfektní byla dostupná veřejně lidem, mnoho zemědělských pokroků, jako mlýsnké továrny samozřejmě měli dopad na obživu lidí, mnoho perfektních staveb ať již úžitkových nebo třeba náboženských, s těmi všemi přišli lidé do styku pořád, obyčejní lidé, například v chrámech byli velice vychytralé mechanismy na bázi vody a páry, které třeba dokázali automaticky otvírat chrámová dveře tím že se zapálil oheň, což udělalo na příchozí obyčejné lidi velký dojem, Dále různá čerpadla vody, hodila se při různých úžitkových pracích, většinou v zemědělství, z čehož prosperovali všichni lidé. Dále pak zmíněné lékařství, které bylo velice kvalitní, dokázali se již provádět lehké operace mozku třeba, hlavně však stojí za zmíňku nářadí, u chirurgie je strašně důležité nářadí, zejména jeho tvary, tvary lékařského nářadi v Antice jsou velice podobné těm dnešním. Většina technologických pokroků byli právě spíš veřejně úžitkové než soukromé, z většiny vynálezů Antiky měla prospěch široká veřejnost.
  • Magister_Peditum
    Double post
  • Robotron3
    Jenže podle mě se pleteš v tom, že ty objevy, vzdělání a kultura starověkýho světa i v těch zemích na vrcholu tvrdíš, jako by to bylo něco přístupnýho pro všechny, že z toho těžila celá společnost. To že se až v renesanci objevovalo to, na co se přišlo už v Antice je podle mě proto, že tyhle znalosti a vědomosti byly jen pro úzkou skupinu elity, horních x-tisíc a většina lidí o tom nevěděla nic. Ale tady se už pouštim na tenkej led se svými znalostmi, takže spíš už budu jen číst :)
  • Ano bylo to vrtkavé, a taky to tak bylo ale vždycky a pořád je. Nedá se to pojmout obecně, samozřejmě se bavíme o vyspělích civilizacích té doby. To je jako dněšní dobu by si taky mohl hodnotit podle Západního světa nebo podle Somálska a měl by si diametrálně odlišné výsledky. Ty stabilní části našeho světa jsou stále velice malé, většina lidí žije v nestabilních oblastech. Země třetího světa nás přerůstají myslím že desetinásobně. Takže by bylo velice složité popsat život v naší době v globálním měřítku. V chudých oblastech se vždy měli blbě, to v každém období, proto se to většinou hodnotí podle těch nejvyspělejších oblastí své doby.
  • Lol.. Antika byla vyspělá orpoti středověku. Doba temna nebyla vůbec krátká, raný středověk stále nedoháněl Antiku, v Renesanci se to jakž takž dohnalo, ale některé věci se plně dohnali až v industriální době.. Já nevim když mi nevěříš tak si něco zjisti o Herónovi z Alexandrie, o vynálezech a životní úrovni v Antice, o Théře, O Antických městech, stavitelství, vědomostech, pokroku v zemědělství a rozvoji lékařství, o prvních mlýnských továrnách ve starověku a o dalších věcěch... Je toho fakt hodně, pro začátek doporučuju série Starověké objevy (pokud nebaví číst), v aj na youtube určitě většina dílů. taky se dá stáhnout jidne. Pak pokračovat na civilizaci na ostrově Théra a tak dále. Civilizace se cyklicky pohybují ve zlatém věku a dobách temna, neni to lineární postup. Ještě před Antikou byl zlatý věk v době Minojské kultůry (z té doby je třeba civilizace na Théře). Pak byla doba temna, pak se to postupně zlepšovalo a přišel zlatý věk znovu v Antice, pak zase doba temna, přes středověk se to trochu zlepšovalo až do teď kdy máme další vrchol. S každým vrcholem jsme trošku dál, ale vždy po vrcholu přijde doba temna a pak zase zlatý věk a tak pořád dokola. A nové archeologické oběvi to jen potvrzují. Pomalu se začínají vynořovat důkazy, že tu byly zlaté věky i před Minojskou kultůrou a Sumeřany atd... Příklad Göbekli Tepe okolo (9000-10000) let staré, či podmořské velestavby, které jsou možná mnohem starší, možná z dob před velku potopou (tání ledovců).
  • boga jego *7*
  • Krásný povídání tady máte. A tak mě napadá: hráli jste King of Dragon Pass, nebo teď nově 7 Grand Steps?
  • Robotron3
    Já se do tohohle nechci uplně pouštět, protože ze zkušeností vim, že soudit, jak se někdo nekdy měl před tisíci lety, jsou spíš dohady a představy, ale podle mě je to spíš tak, že tehdy to bylo takový hodně na hraně a nestabilní. Ano, někde a v určitém období se lidé mohli mít relativně dobře oproti mnohem pozdější době, hlavně středověku, mohli mít i kvalitnější život, ale zase pak se to uplně obrátilo, změnil se vládce na tyrana, přišel hladomor, špatná politika, přírodní katastrofa a zase byly špatný léta. Třeba teď kecám a takhle obecně se o tom nedá mluvit, ale ty časy o kterých se bavíte, prostě to bylo strašně vrtkavý. Proto taky civilizace vznikaly a zanikaly a proto taky se objevila Antika, věda a filozofie jako blesk z čistýho nebe, hned aby zase rychle zanikla a všechno bylo ztracený.
  • Tak to neni tak jednoduché že jo.. To máš různá povolení na to kde, jak a kdy můžeš lovit. Oni se třeba eměli tak dobře jako mi, ale oni se tak nemají ani teď... Neni to o tom, že ty malí chudáčci neměli televizi, jde o to že měli jídlo, to teď třeba ačkoliv jsou v civilizaci, tak nemaj. Měli hodně jídla.. Jeden z důvodů proč lidé zůstvávali v těchto společenstvích je fakt, že žili na úrodných místech, ale ta místa byla úrodná do té doby, než se začli nějak přeměňovat za účelem težby a tak dále. Jim se ten způsob života líbí prostě, proto za něj bojují v různcýh částech světa.. to nedělají z trucu ale proto, že jim to tak vyhovuje. Vyhovuje jim to víc než kdyby žili s náma. A je naprosto nesmyslné se z nich snažit udělat naše sousedy, protože se z nich stane jen chudá vrstva, co bude hladovět a bude dělat kriminalitu. To je uplně klasickej problém lidí, kteří žili tímto způsobem a již nemohou, stanou se chudý a stejně na ty léky nemaj, nemaj ani na jídlo, takže hladoví, předtím aspoň žili relativně dobře někde na stromě, teď jsou hrozně chudý a nemaj co jíst... A nemohou se k tomu vracet, protože už neni možnost, to nejde jen tak.. Oni jim sebrali jejich les, oni nemaj kam se vrátit a nemohou jen tak lovit klokany. to neni tak jednoduché všechno. To by je zavřeli za pytlačení..
  • Kozy
    No, to už je hodně spekulativní, život prostýho sedláka se určitě zase tak moc nezměnil. Ano doba temna byla, ale v historii lidstva jen velmi krátkou dobu, po níž jsme velmi rychle dohnali co jsme ztratili. Ale tvrdit, že Antika byla úžasná dejme tomu oproti středověku a že se měli lidi hrozně fajn, to zase ne.
  • Lidé, kteří žili pod těmito vládci a nebyli jejich nepřátelé. Měli se dobře vzhledem ke své době a době tak několik století možná i tisíciletí dopředu. Samožřejmě v naší době sme na vrcholu momentálně.. ale Doba temna byla prostě Doba temna... To potrdí jakýkoliv historik co studoval starověké civilizace a Dobu temna...
  • Ale je pravda, že se na Alexandra docela zlobím za vypálení Persepolis.. ale jinak to udělal celkem bez kulturního znásilnění, a věřím, že by se choval s respektem i nadále, s jeho inteligencí mohl vědět, že kdyby se snažil předělat tamní kultůry tak to bude hodně zlé. Protože tamní lidé byli od Peršanů zvyklí na kulturní autonomii..
  • tak hadam ze by sis ji nebral kdyby byla civilizaci nepolibena pokojne a svobodne zijici si v lovecky osade. Na jednu stranu mi prijde ze o tehle vecech něco vis ale nadruhou stranu mas nejakou romantickou predstavu jak si všichni zily skvele když bydlely na strome. Nevim jestli byly nadseny když mely vysokou umrtnost deti a dozily se 30. Když nemely ani nejzakladnejsi leky apod. Nesouhlasim s tim aby se nekomu něco vnucovalo ale často to proste jinak nejde. Jinak by neexistovala australie jeden z rohodne vyspělejších narodu. A navíc klidne se k tomu zivotu muzou vrátit. Muzou lovit klokany tech je tam milion.
  • Kozy
    Lidé se měli dobře, jaký lidi tim konkrétně myslíš, přijde mi že si celou tu dobu hrozně idealizuješ.
  • Ano přesně tak. Měl obrovský Ego.. v tom jako se vůbec nepřu, a neříkám, že nutně jeho záměry byly osvícené, ale byly logické a pro něj hrály dobře... To že je někdo egoistickej dobivatel nutně nemusí znamenat že je vyloženě tyran nebo něco.. Jak za Alexandra tak za Césara či Octaviána se měli lidé dobře, ať měli jakkoliv velké Ego...
  • Afričani? Moje snoubenka je Afričanka z Jižní Afriky. Napůl Tswana napůl Pedi. Nemá žádnej samopal. Aboridžinci jsou v té situaci právě proto že byli vyhnáni z lesa.. Lidé vidí následky ale neuvědomují si to jak k tomu došlo.. Představ si, že skupina lidíé žije spokojeným životem v lese, sem tam si něco uloví a jsou spokojeni, tak žijí po tisíciletí, pak někdo přijde a řekne jim že se musejí přesunout pryč protože tam musej něco vykácet. Že jim za to poskytnou nějaký stany někde a práci v dole za 5 dolarů na měsíc. Jak asi myslíš že ty lidi dopadnou? Budou chudý, nebudou vědět co mají dělat protože přišli o jedinej zdroj obživi, kterej znali a najednou jsou vržený do našeho rychlého a komplexního světa technologie, zákonů, birokracie a dalších věcí, které oni nikdy předím něměli. Myslíš že toký lidé se hned zařadí do společnosti? U cikánů je to něco uplně jiného. Ty se sem přykočovali, Aboridžinci si tam ale poklidně žili už odjakživa.. Dokonce se říká, že oni jsou nejvíc podobni uplně prvním lidem.
  • Robotron3
    No ale podle mě, že se nechal kněžími pasovat na Faraona byl jen chytrej tah, jak zabrat Egypt. Na tu dobu dost svéráznej způsob, ale žák Aristotela se asi nezapřel. A fakt pochybuju, že by to dělal z nějakýho vyššího principu, nebo jak to nazvat, že měl takovej rozhled a šlo mu o dobro lidí a jejich kultury. On neměl čas, něco dělat v zajmutejch provinciích. Šel dál a dál. Podle mě to byl hlavně obrovskej egoista, což byli tihle dobyvatelé vždycky. A jim dělalo dobře, že je lidi milovali, nebo jim to tak připadalo. Proto ta Faraonská propaganda a proto to zajímání se o tradice Peršanů a jinejch národů, i když se to Makedoncům nelíbilo. Ego. On byl něco jako rocková hvězda :) Ale ok, nebudu se v tom přít, jen jsem chtěl napsat svůj pohled, že jsem se o to téma taky dřív zajímal.
  • A byl naprosto vedený k dobívání a vládnutí.. Naprosto stoprocentně.. protože v té době byl každý šlechtic a speciálně syn Krále veden celý život k tomu jak vládnout a bojovat. Navíc s nim měl Filip velké plány do Asie, Chtěl ho tam jako svého pobočníka, kdyby neumřel.. Alexandr byl naprosto připravován na tento úděl... Tak se to tehdy dělalo. Když vás otec chce zahrnout do svého válečného tažení tak vás nepošle na kurz vyšívání...
  • No byl to dobyvatel.. Ale to nijak neubírá na tom, že věděl jak to udržet. A to jsou fakta, že se nechával vyobrazovat jako faraon a v jiných kultůrách podle daných tradic. O tom existujou zápisky vytesané do kamene v Egyptě. Já taky vim hodně o Alexandrovi, a právě proto to říkam. Byl krutý a tvrdohlaví, ale věděl jak to zahrát a respektoval ostatní kultůry. Dokonce jak říkám se v nich nechával vyobrazovat a nechal se sám jimi ovlivňovat...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit