Novější Starší

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Magister_Peditum
    Proč 2x píšeš o současnosti. Taky není ideální a nikdo to nepopírá, stejně jako u antiky. Naopak bys z toho měl vzít příklad, když tvrdíš, jak to bylo tenkrát všechno skvělý. Jen nabádám k trochu více kritickému přístupu. *15*
  • PCfanos
    Dohadovat se jestli byla vyspělejší Římská říše nebo raně středověká Evropa fakt nemá smysl, to je jasný každému kdo má základní znalosti historie. Ano chudí lidé se mají špatně v jakékoli době, ale radši bych byl chudý římský občan než nevolník nebo příslušník městské chudiny v jakémkoli středověkém městě. Starověký Řím na vrcholu měl 1 000 000 obyvatel, už jen to dokazuje jak vyspělá byla tehdejší společnost, když dokázala takový kolos logisticky zvládnout, pro srovnání stejného počtu obyvatel dosáhl v Evropě až Londýn v 18 století... to mezitím jsou ztracená staletí dogmatismu, fanatismu, bránění pokroku v čele s nejpokrytečtější organizací všech dob katolickou církví *11*
    Středověké lékařství stejné jako v antice *1* jasně.. pouštění žilou a podávání svěcené hostie
    byla taková univerzální léčba na všechno.. ano existovali lidový léčitelé se znalostí bylin co dokázali pomoci, ale nějak často končili na hranici *16*
  • Robotron3
    Tak to se pleteš, je dokázaný, že v Egyptě (kde byla architektura nejvelkolepější) nepoužívali otroky pod bičem. To stavěli prakticky občani, co měli svoje práva a Faraoni je za to náležitě odměňovali, starali se o ně, byla to skoro výsada. Dokonce měli i zdravotní péči, když se někomu něco stalo *3*

A k tomu, že se ani dnes pořádně neví, jak to dělali. I dnes, s dnešní technikou a znalostmi, jsou architekti navětvi třeba z Abu Simbel, kde obrovské sochy Ramese II mají naprosto dokonale symetrické tvary s přesností na milimetr, což by byl problém udělat i s dnešní technikou a stroji. Egypťané tohle zvládli s měděnými nástroji. Naprosto neuvěřitelné umění.
  • MickeyMutant
    Cyril a Metod by dozajista potěšeni nebyli, spatřivše v traileru (4:44) měkké i ve spojení s ušima.
  • Jak se pořádně neví? Houby se neví! To ví i malej JindraVelikej, že měli masivní biče.

Ano já vím, že pyramidy nestavěli otroci .. ale o egyptu jsem nic nepsal. :) To byla jenom sranda, neberte to všechno tak vážně. :)

Btw: Ono se ani není co divit, že to všechno vypadá zázračně když dneska koukáš jak to dělá Metrostav *5*
  • No já neříkam, že snad v Antice se neděli špatné věci, jen bránim to že v Antice byl vysoce vysělí řád. A to je dost milné se domnívat že Křesťanství byl odboj proti Římu. Řím a Křesťantví se nějak moc netřeli, Ani neni pravda že Římani cíleně zabíjeli Křesťany v Arénách. A navíc Řím se stal křesťanský pod vládou Konstantina Velikého za takových dost pochybných okolností. Nebyla to nějaká revolta v Římě to přijal Konstantin a tak to pradil, Tam to takovej problém nebyl, ale spíš problém byl s Barbarskýma kmenama na severu, tedy s náma, s britama a seveřanama a tak dále. To u nás to byl problém, někdy to samozřejmě to třeba přijali lidi celkem nějak, nebo jim to bylo jedno, nebo si mysleli že to snad bude lepší (i když nebylo), ale mnohokrát to bylo násilné, a to nejen při první vlně, naše země byla i násilně později rekatolizována, takže sme si to prošli víckrát. Nicméně taková Křesťanská perlička, dvě křížové výpravy byli dětské. O nich se moc nemluví, Křesťana jednou napadlo, že když děti jsou tak nevinné tak že je bůh ochrání přece, tak že je dobrej nápad je poslat na křížovou výpravu, tak první dětskou výpravu si rozebrali už na lodích a pak prodali do otroctví v zemích destinace, no tak ale Křesťan se nenechal odradit a poslal druhou děckou křížovou výpravu (pouze děti) a le tentokrát je nechal doprovodit až do přístavů aby se jim nic nestalo, jenže ta druhá děcká křížová výprava byla znovu velice rychle rozdrcena a prodána do otroctví. No takže.. Já nechci říkat že snad Antika byla svatá nebo že se tam neděli špatné věci ale Křesťanství tomu nijak nepomohlo, a otroctví sme se stejně zbavili až dlooooouho po nástupu křesťanství... Nebo se snad už zapomělo na otroky v koloniích v Americe, Africe, Asii? Takže nevidim nějak že by se to zlepšilo nebo něco... bylo to pořád stejný s těma zákonama a s morálkou nehledě na to zda to byli pohané nebo křesťané...
  • jo a všechno je tam přibližne stejně drahé jako tady i dražší... takže 2000 kč tam je jako mít 1500 kč tady.. když to porovnam cenově v potravinách, bydlení, přepravě atd...
  • Když sem byl naposled v Johannesburgu za svojí snoubenkou tak tam pořád bylo sakra děsně moc chudejch lidí, tak chudejch jak mi si tady těžko dokážem ředstavit, na ulicích posedávaj s cedulkama "posekám trávu, řežu stromy, atd" na patnících a čekaj že si je někdo naloži do auta a dá jim práci aspoň na den aby něco měli k jídlu. Lidi tam třeba makaj z ekvivalent 2000 kč když pracujou 10 hodin děnně 5 dní v týdnu, to je tam běžné za práce, za které mi bereme 70-80 kč na hodinu nejmíň. Moho lidí tam umírá na AIDS a je tam neskutečně velká kriminalita. Je tam hroznej hlad a je to tam místy dost strašný, ve městě přímo ne někde na venkově. A to je JAR jedna z vyspělejších zemí Afriky, tak jak to odráží náší situaci globálně? podle tvé rovnice?
  • Takže podle tvé rovnice... Drtivá většina obyvatel našeho světa nemá nic moc z našich technologií, nedostane se jim dobré péče, hladoví, umírají na AIDS atd... Z toho vychází že jsme na tom dost blbě.. a je jedno že pár set milionů v Evrope, pár set milionů V USA a v pár dalších částech světa se mají celkem dobře... Protože když se podíváš tam ven tam je 10x víc obyvatel zaostalých a chudých zemí, který se rozhodně nemaj tak jako mi...
  • Já osobně mám noho zdrojů na čerpání, jako Zápisky o V. G., Politika od A., Zrození Řecka, Starověký Svět od J.H. blabla mnoho... Ale lidem do začátku spíš dávám různá videa co si můžou hned skouknout pa ne každý je tak zapálený jako já aby si v knichkupectví koupil knihu o antice za 400 kč... třeba...
  • No jasně tak podle tvých měřítek se ale v tom případě máme dnes uplně stejně. Protože většina světa jse v chudobě orpoti nám,, sou odkázáni na práci za málo peněz a žijou na pokraji býdy. To je fakt. Moc lidí si to neuvědomuje protože s tim tady nepřichází do styku, ale když měříš úspěšnost období podle toho jak se má většina tak sme na tom těď dost špatně. Mimo to kanalizace drasticky snižuje nemoci, samozřejmě je nelze vymítit ale drasticky to snižuje.. sakra proč ti to vůbec říkam, jdi žít někam kde neni kanalizace a uvidíš jakej je to velkej rozdíl taková pro nás běžná věc. Jak sem řekl nejde o to jak se má chudák v jaké době.. chudák se má stejně blbě jako vždycky... Lidé dnes umírají hlady ve velkém a umírají na nemoci stále ve velkém. Způsobem jakým porovnáváš období by sme nemohli porovnat vůbec nic a ještě by sme si museli přiznat že jsme na tom dost špatně z globálního hlediska, protože rozvinuté kultůry jsou v drtivé menšině i v dnešní době...
  • Robotron3
    Beruška: Jenže proč vzniklo Křesťantví, když se lidi měli tak dobře, jak píšeš? A Řím šlapal jako namazaný stroj? Asi to tak jednostranné nebylo, protože Křesťanství vzniklo právě jako odboj proti všemu římskému. A proti čemu by lidé bojovali, kdyby se měli dobře? Pravě že neměli. S lidmi se zacházelo krutě, jak se imperátorům zrovna zachtělo, lidi neměli prakticky žádný práva a jistotu ničeho. Neni tak jednoduché tvrdit, co křesťanství udělalo v středověku špatného a podle toho soudit. A i v tom středověku všechno nebyla vina církve, ale i obyčejných lidí, kteří si brali moc do vlastních rukou (viz upalování čarodějnic). Křesťanství položilo Řím, největší civilizaci, která tu kdy byla a asi to mělo důvod. Člověk by mluvil jinak, na který straně by v tý době zrovna stál a jak by se narodil. To je moc složitý, aby se daly vyřknout jednoduchý závěry.
  • Kozy
    7 Grand Steps vypadá dost promyšleně ale do toho asi nepůjdu, obávám se že by to bylo až moc náročný. Ale dík za King of Dragon Pass, vypadá luxusně.
  • Lol cože :D... Řím měl velice komplexní právní řád a byl velice systematický, perfektně namazaný stroj :D.. To samé Persie, Egypt, Řcko a všechny civilizace I v našich končinách byl řád a různá práva, byli soudy za různé zločiny. A pokud vím tak Křesťané zotročovali, drancovali a ničili o sto šest... To si pleteš někde s jeskyníma lidma před 30000 :D
  • Ano právě.. Stavěli věci o kterých ani mi teď nevíme jak je postavit. A to třeba i takový Parthenon. Když chtěli rekonstruovat Parthenon (to bylo někde v minulém století pokusy) tak mysleli že jen stačí nějak poskládat do sebe. A byla to katastrofa. Až na konci minulého století se však zjistilo že Parthenon je postavenej naprosto dokonale tak že nemá téměř ani jeden pravý úhel. Je postaven jako optická iluze aby vypadal perfektně pravidelně, a jeho části jsou každá unikátně velká a má své místo a nejde nahradit. Tudíž nelze prostě vzít jeden kus sloupu a nahradit ho jiným, každý kousek je trošku jinak velký a jinak tvarovaný a nevědi teď moc jak to maj složit, i když pomaloučku už na to přicházejí, samozřejmě za pomocí nejmodernější techniky, ale tehdy to ty lidé dělali bez moderní technologie.
  • můj post měl být tady, omylem jsem ho hodil o vlákno výš.
  • NA našem území jsme třeba vymysleli hrnčířský kruh... řekl bych velice důležitá pomůcka, dále kalhoty vymysleli naši předci Keltové a také jeden z nejpřesnějších kalendářů na světě.
  • idealizuješ si tehdejší dobu. pohané, na rozdíl od kulturních částí starověkého světa, neměli daný trestní řád ani jasně daná morální pravidla. s příchodem byzantské říše přišel i řád, takže nebylo možná dál konat lidské oběti, krevní msty, zotročování jiných lidí a podobně. v pravěku prostě vítězil ten, kdo byl silnější. po příchodu C a M se začal podobný chaos potlačovat a začala se rozvíjet kultura.
  • Tjn ale mnoho věíc co popisuješ neni z Dark Ages a je to většinou až rozvynutější středověk až počátek novověku. To znamená doby kdy se k tomu pomalu již vraceli. Renesance atd. Většina věcí v Antice co píšu měla široký účel... Byli to úžitkové věci, viz píšu někde na konci, tak to tady nebudu všechno opakovat.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
Novější Starší