Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Veskoslav
    Pro doplnění doporučuji shlédnout: http://www.videacesky.cz/navody-dokumenty-pokusy/mytologie-stredozeme-1

Nebo si přečíst Tolkienův bestiář například:)
  • Morraw
    Výborně napsaný článek a souhlasím. To jde vidět, že to nepíše fanatik, který plive úplně na cokoliv, co není originál. Ono to chce být trochu víc open-minded.
    Na to, že je to mainstream AAA titul, který se nesnažil být přesně podle předlohy, tak dopadnul ještě skvěle. Je to vždycky o přístupu člověka. Myslím, že dost věcí se povedlo dobře zakomponovat do příběhu a něco muselo ustoupit herním mechanikám. Je to přecejen akční adventura.
    • open-minded *1* tohle je spíše alternativní Středozem, která má společného jen ten název
      • Morraw
        Tak urcite. Originál je vždy jen jeden a konverze kniha/film/hra ve většině případů nefunguji v poměru 1:1. Já nemam problém s alternativním příběhem a nemyslím si, ze tam bylo vylozene něco mimo mísu. A teď nemyslím hranicare, který zabije za hru stovky až tisíce skretu. Ono akcni hra, kde by jich zabil jen 50, by asi nebyla moc zabavna
  • Nevím jestli to tady někdo už psal, ale pro ty co si objednali hru z xzone je už čeština!!! *1* *1*
  • Ja mam radsi Conana, tohle je takova pohádka, i když celkem povedena. me proste cely ten humbuk kolem pana prstenu co uz leta jede nejak minul. zadna poradna hra na tohle téma stejne není ( asi nejvic se mi libil Lotr:Third Age) a filmy celkem usly. Knihy me minuli taky, cetl jsme spis sci fi a prave toho Conana, a dodnes mam pocit ze by me to stejne moc nebavilo.
    • Conan nejni spatnej,ale po case je to hrozne o jednom. Vubec te nezajima na co a kde narazi (muj pov). Dycky vsechno sejme, pze cimmeřan..
  • Jeden z nejlepších článků, co jsem tu kdy četl. Václav je v redakci nový? Šoupněte ho do fight clubu! *3*

Nesdílím názor, že by se neměly dělat hry a filmy na motivy Tolkienova světa, nebo že by tato díla měla být co nejpřesnější. Jistě, ve filmech i hrách je řada nepřesností, někdy dokonce v podstatě blbostí, ale to je podle mě skoro jedno. Důležité je, že tato nová díla vedou k oživení zájmu lidí o Tolkiena. Znám spoustu lidí, kteří si přečetli Pána prstenů až po filmech, nebo dokonce až po zahrání LOTRO či jiných her. Je mi jasný, že Tolkien by všechny hry a filmy odsoudil jako blbosti (byl už takový), ale já jeho dílo považuju už za zcela autonomní na autorovi a nechť si žije svým životem a nechť ho další tvůrci připomínají svými díly. Dokonce bych se nezlobil za další příběhy ze Středozemě ovšem citlivě napsané někým jiným.

Pán prstenů a Hobit jsou příběhy, které by měl někdo vyprávět znovu a znovu, jinak se na ně časem zapomene a to by byla velká škoda. Když nějaké nové dílo dobře připomene Tolkienovu práci, bude to jen dobře.
    • Považuješ autorovo dílo za na autorovi autonomní? Doporučuju k zamyšlení Kunderovy eseje "Nechovejte se tu jako doma, příteli."

Zapomene se na Sofokla, Shakespeara a Čechova, pokud je nepřevypráví někdo s literárním talentem Haliny Pawlowské nebo pokud z nich někdo nevyrejžuje komiks? Proč potřebujeme převyprávět klasiku (u které často nezáleží na samotném vyprávění a už vůbec ne příběhu - fabule/syžet), když klasika má obvykle vyšší literární úroveň než současná produkce?
    • pokud to připomene takovým shitem jako SOM tak ne! Děkuji nechci. Tvůrci pokud nemají snahu dodržovat základní osy jeho světa, zaslouží při nejlepším ignorovat..
      • Jack1947
        SH1T je zas přehnané slovo no ale nazvat to přinejmenším poctou dílu Tolkiena by bylo trochu ... nehumánní.
        • A čím by si chtěl poctít Tolkiena? Sochou? K čemu to bude?
          • Jack1947
            Já nevím, vím že tohle by bylo celkem lacinné to už byy bylo pomalu jako film Hobbit. Věřím že tak velký pán jakým ostatně tento člověk jistě byl by si tohle nezasloužil. Ani in memorian (tedy chci říct už vůbec ne).
            • Jack1947
              Okey tak já si ho někde zaobstarám... a až nebudu mít na wc co číst, třeba ho vytáhnu.

Nejsem velký čtenář a naposled jsem četl před maturitou jen - Ostře sledované vlaky Doriana Graye ( pff hrozná bichle... navíc to nebyla četba k matuře) na západní frontě klid...
            • Jedinou vhodnou poctou je, když si čtenář vezme jeho knihu do ruky a přečte si ho. Ty si nikdy nečetl Hobbita? Vždyť je to útlá knížka, kterou by si přečetl za dva večery! Jaká škoda! Doporučuju. Můžeš Tolkiena poctít a přečíst si aspoň toho Hobbita. *3*
      • Tak to rozepiš. Autor článku to slušně rozepsal a tak nějak jsem pochopil, že byl SOM celkem v pohodě. Já nejsem velký odborník na lore Středozemě. Četl jsem ty knihy opakovaně, ale detaily brzy zapomínám.
    • Jack1947
      O Hobitovy (tom filmovém) povídej zarytým fanouškům knižní předlohy...
      • Pardon, filmy mám na mysli pouze Pána prstenů. Hobbit se mi nelíbil ani jeden film. Ty filmy byly natočeny prostě divně a já bych mnohe více bral něco podobnějšího Hobbitovi - třeba nějakou spíše pohádku a ne jen variaci na Pána prstenů.
        • Jack1947
          Nevadí ja nečetl nic jen jsem podotkl že by to někoho možná mohlo rozlítit. *4* Mně se to třeba líbilo, zároven chápu že lidi co hodně tohle téma berou vážně to moholo urazit.
          • Mě to neurazilo. Prostě se mi to nelíbilo. Hobbita zbytečně natáhli zbytečnými scénami a zbytečně vsunutými příběhy, které nikam nevedly. Také nevyužili potenciál herců a maskéři odvědli dost hroznou práci. *1* Ale to je věc vkusu.

Peter Jackson nemá celkově moc dobré filmy. Např. jeho King Kong byl naprosto příšerný. Uznávám snad jen toho Pána prstenů, ale tam to dělali hodně herci - výběr se prostě povedl. I přesto má trilogie své velmi slabé stránky.
            • vymyslet dinosaury do King Konga může někdo, kdo remakuje původní film, jednoduchá věc

jinak nejlepším filmem PJ už navěky zůstane Braindead :o)
            • no prave..
            • flash,
              dinosauři byli už v tom z 30. let.
            • tak spis King Kong z let 70 tych..
              jinak nacpat do King Konga dinosaury muze napadnout fakt jen Jacksona..ale tak proc se nesvezt na uspechu Jurského parku..zejo:)
            • Jack1947
              Ale jo věřil, nedivil bych se ani u jiných filmů...

Na obranu King konga hra nebyla špatná FPS...
            • Bys nevěřil Jacku, ale ten starej King Kong se mi fakt líbil. *1*
            • Jack1947
              Takže původní černobílý KIng kong z 30tých let byl podle tebe lepší co... jn věc vkusu já třeba nemůžu vystát ty americké srajcklestry.
      • Hobit pořád lepší než tohle, tam aspoň není tolik nesmyslů...
  • Jack1947
    Tl;DR

*6* Shadow z mordoru je ale hra o nečem jiném ne? respkt jen vychází z Tolkiena ale jinak jde vlastní cestou ( úunavující mlátičky , po 550 zabitém skřetovi kdy opravdu to není zas až taková zábava jak jsem si zprvu myslel).
    • tebe asi spatne naucili ve skole koncovku "ovi"
      • Jack1947
        Správně bych měl nechat "chyby" aby učitelské hnidopichy jako si ty otravovali. *4* Tak snad příště.
  • Chim
    Nemůžu se ubránit pocitu, že Tolkien, když vidí co se s jeho dílem děje, se už ve svém oxfordském hrobě dávno prorotoval až někam na Nový Zéland.
    • To je asi pravda, ale máme jeho dílo nechat shnít? Protože ani Tolkien není bez další pozornosti věčný a lidi na něj zapomenou. Jak velkou službu udělali jeho dílu třeba filmy Pán prstenů, které byly také velmi nepřesné a zjednodušené? Podle mě velkou! Lidé znovuobjevili Středozem.
      • Kdy konkrétně lidi zapomněli na Chaucera, Blakea, Thackeraye nebo Eliota? Filmy mu udělali službu, domnívám se, medvědí, protože ho dezinterpretovaly; zbavily kontextu, bez kterého Tolkienovi těžko porozumíš. nebo jinými slovy: Tolkien byl klasik dávno před Jacksonovými adaptacemi, ty z něj udělaly v očích většiny jen žánrového autora. Čili brak.
        • + taky bysme se mohli ptát, co vedlo k oživení zájmu o Tolkiena v 60. letech. film to zjevně nebyl, videohra taky ne...
      • Chim
        Jo jo, proti tomuhle asi nemám moc co namítnout. Ale dobrý pocit z toho rozhodně nemám.
  • VergiliusGrey
    "Maia, příslušník andělského řádu polobohů" mi přijde jako docela podivné označení, ale jinak moc pěkný článek. Asi bych nepřirovnával návrat Gandalfa a oživení Taliona. Gandalfa poslali Valar zpátky, podobně jako Glorfindela. Akceptoval bych, že Celebrimbor byl natolik mocný, že se mohl stát přízrakem, ale že oživili Taliona mi už přijde trochu přehnané.
    • fallanga
      Tak on navíc Celebrimbor nebyl ani nějak extrémně mocný. Ano, vykoval 3 elfské prsteny, ale vykoval je podle předlohy. Přirovnal bych ho ke středoškolákovi, který dělá referát. Okopíroval koncept a jenom to upravil. K tomu nějakou velkou moc nepotřeboval a taky ji neměl. Samozřejmě, jak píše autor článku není to obyčejný elf jako Legolas, ale pořád není dost mocný aby oživil Taliona a ani aby se vrátil jako přízrak.
      • VergiliusGrey
        Tak on Tolkien nikdy nenapsal, jak mocný na to musíš být *1* . Každopádně už to, že Celebrimbor byl z Noldor a vnuk Feanora určitou moc naznačuje.
        • fallanga
          Jasně, nepsal jak mocný musíš být, ale když neobživl třeba Balroq, který je opravdu velmi mocný, tak nějaký elf moc velkou šanci neměl.
  • Vojta_Ilavsky
    Knížky jsem přečetl 2x, Pentalogii Zaklínače taky 2x, a považuju jak Shadow of Mordror tak Zaklínače 2 za zprznění všeho, co jsem měl v knížkách rád.
  • skvela prace!

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit