Přejít na výpis diskuzí
Příběh Middle-earth: Shadow of Mordor v kontextu Tolkienova díla
27.2.2015 | Václav Pecháček
152 příspěvků
-
Já si tedy myslím, že Glum opravdu nemá v příběhu co dělat. Sauron přeci právě dosáhl své síly pomocí prstenu a ten až během třetího věku po Sauronově pádu nalezne jistý příbuzný Hobitů Smeagol a promění se v Gluma sílou právě onoho prstenu. Opravte mě prosím, jestli se mýlím, rád bych si v tom udělal jasno :)
-
V lotru bylo málo hráčů na to jak obrovský svět to je. Je pravda, že čas od času tam hráč potkal hráče v místech, kde by je fakt nečekal, ale ve městech bylo spíš plno NPCček než hráčů, a to málo co se zrovna zdržovalo ve městech nemělo potřebu spolu moc komunikovat. Je to škoda, hrál jsem to přes rok a platil si VIP. Hra je moc pěkná, ale něco jí chybí. Vrátil bych se k ní možná jen kvůli těm i přes starý engine parádním lokacím.
-
Já myslím, že LOTRO se prosazovalo celkem dobře. Bohužel nezájem respektive špatný přístup ze strany vydavatele a samotného tvůrce tuhle hru pohřbil a hrají to už jen a pouze skalní fandové popř. příležitostní hráči.
-
Nicméně - velmi potěšující je, že i přes to že máme na různé autory různé názory, je tato diskuse dlouhodobě nejslušnější (a nejkvěcovatější :) ) snad za celou dobu od spuštění "games".
To ovšem svědčí o tom, že lidé kteří četli či čtou - ať už Tolkiena, Martina, Sapkowského nebo prostě cokoli co není jen vkladní knížka, jsou slušnější než ti co nečtou :)
Což ovšem není žádná novinka... -
hm to je snad poprvé co s tebou souhlasím, i když je pravda, že dneska je na výsluní spíš High Fantasy než S&S, za dob Howarda a pulpových magazínů jako Weird tales to bylo jinak
-
Opravdu nic nevis, protoze tolkienovo dilo neznas...mozna tak leda z filmu. Navic Tolkien to psal jako mythologii - ostatne to tu uz nekdo zminoval cim se inspiroval. Sapkowski a spol. to pisou jako ,,skutecnost,, a snazi se to zaobalit do jinych sfer a svetu a podobne, aby si nikdo netukal na celo kdyz zacnou magove tropit sve psi kusy. Proto taky v tolkienovi vetsina hrdinu konci tragicky a jen vyjimecne happyendem typu ,,a zili s Aragornem stastne az do smrti,,.
-
Stále porovnáváš knihy, mezi kterými je cca 50 až 60 let, stejné jako nadávat na němé černobílé filmy nebo středověkou hudbu...
-
Tolkien byl anglican ...
-
Mozna proto, ze ma (nebo mel) dopraseny f2p model. Me osobne odradil. Jinak je to solidni hra.
-
Fascinující, já čtu Tolkiena teprve asi 20 let a nesouhlasím skoro s ničím, co je v tom dlouhém příspěvku. Bylo by to asi na dlouhou debatu, ale jen to hlavní:
- filozofičnost žádného díla podle mě nezávisí na tom, kolik je v něm sexuálních motivů nebo násilí. Podle mě je Sapkowského dílo filozofické docela dost. Menstruace s tím nesouvisí...
- bohové a božstva jsou v Tolkienových vrcholných dílech od začátku do konce, až bych řekl, že celý Pán Prstenů v podstatě je o ztrátě a zániku zbožnosti. Náboženství přeci neznamená nutně křesťanství a mluvící lvy.
Čtenáře pak vyzývám, aby mysleli, když čtou - Pána Prstenů, Hru o trůny nebo diskuze na games.cz. -
Taky mě to s Mečem pravdy zarazilo. První kniha ujde, byť je psaná velice naivně až dětsky, další už jsou ale potom násilím natahovaná kaše.
Nic to ale nemění na tom, že se mi nelíbí ten patronizující způsob, jakým pan A. tvrdí, že PP je "jiná literatura" než Zaklínač nebo Trůny. Je to literatura podobné úrovně. Tolkien byl bezpochyby daleko větší génius než Sapkowski nebo Martin, ale byl také první svého druhu. Z dnešního pohledu už to není žádná sláva. -
O tom, že by Tolkien kdy na křesťanství zanevřel, jsem nikdy neslyšel, dost o tom pochybuji, zajímal by mě zdroj. Nepřítomnost přímých náboženských paralel ve světě Středozemě sám vysvětloval svou nechutí k alegorii v náboženské oblasti - je fakt, že tady se s Lewisem moc neshodli. Středozem je ale celkem zřetelně katolická věc, byť jistě najde styčné body s jinými mytologiemi - vir rozhovor Andreth a Finroda, ve kterém je jádro křesťanského poselství zřetelně zarámováno.
Jinak ještě jedna zajímavá věc - někde v History of Middle-Earth (pravděpodobně v Morgoths ring) se řešilo i to, že elfové někdy zůstávali po smrti ve Středozemi, namísto toho, aby odešli do Mandosu, že takové bytosti byly velmi nebezpečné, a někdy se dokonce pokoušely nalézt "hostitele" - tady je hra celkem kanonická :). -
Zajímavé, že zmiňuješ zrovna Meč pravdy, který mě osobně přijde jako mnohem větší pohádka a také více "černobílý". Kromě toho Tolkien byl brit, takže americká pohádka je úplně mimo. O nějaké černobílosti nemluvě.
-
Aha *15*
Ale stejně je to fake.... -
Jak jsem tak pochopil, celkem se povedl LOTR online...jak je tedy mozne, ze se neprosadil? Asi pekna skoda...jako SW galaxies
-
Tolkienovo dilo ma svuj promysleny svet, to vsak nic nemeni na faktu, ze je to jen cernobila americka pohadka. Ze se u ni musi premyslet? To je vysmech. Premysli se u Lukjanenkovo hlidek, Goodkingovo meci pravdy i Sapkowski ma co do sebe. Tolkiena budu jednou cist svemu prckovi pred spanim. Mam jen zkratka jiny nazor, nez ty.
-
Mám za to, že ta recenze je opravdu fake.
Pochybuji, že by někdo, kdo viděl PP aspoň z rychlíku (a recenzent by si aspoň pár desítek stránek přečíst musel), mohl napsat to, co je v závěru: "Drž se, Mordore" :D
Nelze ani vyloučit, že jde o plán v plánu, totiž, že takto někdo, kdo byl PP unešen, tento propagoval.
Jednak lidé novinám moc nevěří a mají snahu si info ověřit - a tedy PP si přečíst, a jednak lidé, kteří o PP vůbec nevěděli, se takto o existenci ságy dověděli... -
Pokud jsi nečetl tak napovím, ORLI!!! Byli k vidění i ve filmech, poslal je sám Manwe nejmocnější z Valar, protože když Valar naposled zasáhly do válek smrtelníků tak se polovina kontinetu potopila tak asi tak *3*
-
ano takova je jedna z moznosti, ale pokud vim, tak ani v tech polskych novinach se to nepodarilo dohledat, vzhledem k tomu, ze tam nemeli zadny takovy archiv jako je u nas
-
To nemusí být pravda. Mně přijde PP utahaný a nudný a jsem přesvědčen, že jinak čtu vcelku výběrovou literaturu. Zní to poněkud elitářsky. :D