Přejít na výpis diskuzí
Příběh Middle-earth: Shadow of Mordor v kontextu Tolkienova díla
27.2.2015 | Václav Pecháček
152 příspěvků
-
Je rozdíl mezi Uruky a Uruk-hai. Saruman stvořil Uruk-hai, ale Uruci zde byli už dříve.
-
To velke mesto pokud se nepletu bylo normalni mesto lidi, kteri dobrovolne slouzili Morgothovi a kterych nebylo malo. Uz vidim, jak na obilnych polich v lete hlidaji otroky Morgothovi skreti....
-
Skuruti nejsou Sarumanův vynález, jak někdo další už podotkl. Saruman je spíš jen vylepšil, ale v Mordoru bylo jinak Sauronových skurutů plno
-
Vlastně jsem měl spíš takový pocit. Zkusím něco vyhrabat
-
protoze je ta hra slatanina ?
-
Ale ja nijak nezpochybnuju, ze by tam mely byt i nejake trosky gondorskych staveb, pripadne nejakeho mesta...ale co tam je ? Jen same pseudo trosky...fakt nevim jak to nazvat...s ocividnym zamerem, aby se na ne po vzoru AC dalo lezt a skakat z nich.
To co je vydavano za ,,pevnosti,, skretu...je proste absolutni blbost. Je to pro srovnani stejne, jako by jsi to vydaval za ,,pevnosti,, trpasliku - a tem pritom slunce nevadi.
Skreti dle kanonu nesnaseji slunce, vylezaji na povrch pouze v noci...v Mordoru by slunce mohlo byt stinene prachem ze sopky, ale to ve hre neni a presto se tam skreti prohaneji po povrchu za slunneho dne a maji postavene pevnosti, kde se neni ani pomalu jak schovat. A omlouvat to tim, ze to jsou ,,skuruti,, a ti na svetlo muzou...haha to jsme to fikane vyresili....blbost, nikde neni receno ze Melkorovym skurutum svetlo nevadilo. Morgoth svetlo nenavidel zahalil svoji risi do sera a stinu a najednou tady mame svetlomilne Morgothovy/Sauronovy skuruthy na kterych je zalozena cela hra ?? -
No pokud se nepletu tak je sice nazval Tolkien stejně ale v mnoha ohledech se lišili a šlo vlastně o nový druh. V případě skurutů jde o sktřety křížené divokými lidmi a obyčejní skřeti jsou jen potomci týraných a přetvořených elfů nikoliv lidí. Moc mi nejde na rozum proč by Sauron centralizoval svoji elitu a nechal si ji po stovkách pobíjet.
-
Rasa lidí a zmučených elfů byla mnohem dříve než Saruman podlehl moci Saurona. On jenom "obnovil" recepty Morgotha.
-
No vidíš, mal si sa lepšie učiť a mohol si mať.
-
Wait wait wait...jací skuruti? Pokud vím tak ti vznikli až dost pozdě ve třetím věku díky Sarumanoj, takže mi není jasný, jak může zabíjet stovky skurutů. To, že příběh je umělá splácanina je jasný, ale to přece tu hru nesnižuje.
-
Tak zrovna u knih nevidím důvod proč bys nemohl. Takový Poe nebo Lovecraft jsou pořád neskutečně oblíbení, Howardův Conan se taky dá číst, i ten Tolkien je pro spoustu lidí modla.
-
Tohle je literatura a ne film, čili tady se rozhodně může srovnávat. Nevidím důvod, proč např. Howarda nesrovnávat s ostatními spisovateli, kteří píší Sword and Sorcery, a když to srovnáš, zjistíš, že Howard je pořád nejlepší, takže stejné je to u Tolkiena.
-
Húrinovy děti jsou rovnou obsaženy v Sillmarilionu, ale syn později editovat otcovy poznámky a příběh tak rozšířil a vydal samostatnou knihu, čili doporučuji, až budeš číst Sillmarilion, vynech Húrinovy děti a přečti si je samostatně...
-
Mějte na mysli, že většina obsahu v History of Middle Earth není kanonická. Mnohé věci jsou prostě jen nedokončené a nebo dokonce zamítnuté návrhy a nápady. Jediné prameny, kterým bych věřil, jsou jeho dopisy, ve kterých odpovídal na různé dotazy/upřesňoval další věci. Sbírku různých poznámek a papírků, ve většině případů si protiřečících, můžeme považovat leda za zajímavý pohled do Tolkienovy tvůrčí mysli.
-
Jak můžeš porovnávat knihy vydané v letech 1937 až 1954 s díly vydanými od roku 1990+ ?? To je jako srovnávat předválečné filmy s transformery!!
-
Dík za rady *3* Určitě dám někdy (až budu mít trochu času) šanci silmarillionu, ale o Húrinových dětech jsem snad ani neslyšel (určitě je to kacířství, ale člověk bohužel nemůže přečíst a znát všechno), takže určitě zkusím. Jako on ten lotr špatnej nebyl, ale jak sem furt od pár lidí poslouchal jaká je to božárna asi jsem se na to špatně připravil. Od hobita jsem očekával pohádku a tak jsem se nakonec i docela bavil.
-
Fajn clanok :) Osobne Pana prstenov moc neoblubujem a som jeden z mala co neslinta ked premietaju noveho Hobita, dokonca som nevidel ani prvu trilogiu. Aj ked som sa snazil, opakovane som zaspal :D Naopak som ale milovnik Hack 'N' Slash vsetkych podob. Cez Humble WB Bundle soms a dostal k War in the North ktory ma sice neohuril, ale aj tak som v nom stravil +-50h a kampan som dohral 4x. No a teraz travim 10tky hodin v Shadow of Mordor, ktory je mi zanrovo, alebo skor hernou naplnou este blizsie. Nakolko sledujem pribeh, ale nepoznam vela spojitosti, zaujima ma zasadenie a minulost postav, ktore je hlbsie opisane v kniznej / filmovej predlohe. K tomu sa perfektne hodi tento clanok, vdaka ktoremu dam Tolkienovmu dielu mozno este jednu sancu :)
-
Tohle je high fantasy, je to hoooodně vznešené, hooodně patetické, ty souboje jsem tam prostě nějak neočekával, Pán Prstenu zavání trochu eposem, možná jsi čekal prostě něco jiného. Hobbit je pro děcka, umýslně psaná pohádka. Doporučuji přečíst Húrinovy děti, dle mého je to to nejlepší od Tolkiena(ikdyž to dopsal syn), je to hodně depresivní a ten konec prostě miluju :) a Sillmarilion je taková bible, to si taky přečti, taky už to není tak šíleně černobíle jako Pán Prstenu .)
-
může se zeptat proč? To je snad nějaký trest smrti zato, že nemám Tolkiena za největšího boha mezi spisovately a že si dovolím napsat něco i trochu negativního? Jistě, jeho lore je mazec, ale knihy mě prostě nezaujaly, představ si, že znám i lidi, co nesnáší celý fantasy žánr, nebo nečtou knihy vůbec, co bys udělal jim? *7*
-
Martin i Erikson rozhodně nudně popsanou akci nemají, at už dojde na "ticho břed bouř" samotnou bitvu popisovanou ve velkém rozsahu, nebo třeba popis tak říkajíc boje jeden na jednoho, u obouch borců jsem se vždy řádně bavil. Navíc jistě, knihy nejsou jen o akci a oba páni maj aji velice promazlený lore, zápletku, charaktery atd. No a právě pokud dojde na akci je prostě Tolkien trochu vzadu (na dnešní standardy).