Přejít na výpis diskuzí
Příběh Middle-earth: Shadow of Mordor v kontextu Tolkienova díla
27.2.2015 | Václav Pecháček
152 příspěvků
-
Nepodporuji trests smrti, ale občas by mohli udělat výjimku.
-
gregore, přehled v knihách skutečně nemám. Když dojde na fantasy nebo sci-fi četl jsem toho docela dost, ale stále je hodně věcí které mám na seznamu. Přesto jsem myslím přečetl docela dost fantasy (od slušných akčních braků až po kousky, kde už musel člověk zapojit něco mozku) abych měl právo hodnotit (to má ostatně každý). Tolkien toho bezesporu dokázal hodně, ale prostě jeho knihy už jsou starší a je to na nich vidět (zvláštní, že samotné lore lotra snad nestárne) a mě nějak ty pasáže plné přátelíčkování nechytly.
-
lol nerd
-
Za tou né až tak zajímavou akcí si stojím. Oproti moderním fantasy, kde je popsané každé máchnutí meče a dává se trochu důraz i na nějaké ty taktiky a šermířské triky (jistě, pořád to není žádná realita, ale člověk z toho má tak nějak intenzivní pocit) jsou prostě Tolkienovské bitvy krátké a tak nějak z odstupem.
Jinak lore mám vážně rád a některé pasáže trilogie byly uchvacující, zvlášť ty co odhalovaly něco z historie a minulosti středozemě co ve filmech nebylo nijak zmíněno. Ano, prvně sem viděl filmy a pak četl knihy. Kromě lotr jsem pak četl i hobita a to mě přišlo jako taková milá a příjemná pohádka, ale opět asi nic, co bych dal mezi svých top 20. -
No právě čumím do bestiáře od Tolkiena, co mám doma a tam je to takové nejasné. Močály a jejich "mrtvoly" jsou ještě z prvních válek, ještě před válkami o prsten a pádem Gondoru a nezničení prstenu Isildurem. Pak rozšířily močál války o prsten a bitva u Černé brány. Takže Sauronova moc je udržovala jako přirozené strážce. Ale jejich nenávist je převážně živila. Proto zabíjeli jak skřety, tak všechny ostatní. Navíc tam jsou duchové elfů, lidí či skřetů atd. Jako moc toho k tomu není napsané, abych se přiznal a více k tomu nemůžu najít. Ty máš nějaký zdroj?
-
V trenkách máš zbytečnost.
-
Jmenovali, ale pokud vím, tak to ve Středozemi nikdo neví :)
-
History of Middle-Earth jsem náhodou četl a myslím, že tvůj příklad není až tak relevantní. Protože ač Morgoth v Prvním věku s fëa elfů manipulovat zřejmě nějakým způsobem mohl (potom co nechal patřičně zlikvidovat jejich hröa), nikde nevidím nejmenší důkaz, že by něco takového dokázal i Sauron. Přece jen je snazší věřit, že Ilúvatarův plán pro jeho děti kazí spíše padlý Vala než padlý Maia. Celebrimbor je navíc opravdu "wraith" a nikoli "demon" nebo cokoli jiného.
Jaké další nepřesnosti máš na mysli? :) Rád se něco nového přiučím. -
blbost, naprosta blbost
-
Zajímavé, vždycky jsem si myslel, že ten binec v močálech způsobovala spíš Sauronova zlá vůle a utrpení toho místa, než že by to byli skutečně autonomní "duchové". Ale je to možné, máš na to nějaký zdroj?
-
Mně šlo ale spíš o evidenci, tj. jestli ten názor vyvozuješ z těch pěti autorů, co GGG vyjmenoval v komentáři, nebo z něčeho jiného. Čistá zvědavost.
-
Jasně, já ti neříkám, že tě to musí bavit. Není to pro každého, Silmarillion už vůbec ne. Spíš jsem chtěl poukázat na to, že některé prvky, co jsi zmiňoval, se liší podle toho jestli čteš PP nebo Silmarillion.
-
*15* Martin je mistr nuda, ale Erikson akci dávkuje dokonale, skvělé šermířské souboje, nebojí se se jít do sci-fi prvků, Erikson je v tomhle velký kus před Tolkienem
-
Z čeho vyvozuju ten přehled? Z vlastní hlavy přece. Je to můj názor, nikde netvrdím že je jediný správný. Naopak, myslím, že drtivá většina lidí s ním nebude souhlasit, jinak by tolkienovo dílo nebylo tak oblíbené, ale zase z toho nedělejme nějaký zlatý grál fantasy literatury, který musí být nekriticky obdivován.
-
Tím dnešním čtenářem myslím někoho, kdo Tolkiena doposud nečetl. V tom žádné zobecňování nevidím.
Tak PP jsem samozřejmě četl, dokonce je to jediná tolkienovka ke které se vracím, ale i přesto patřím do skupiny, pro které je filmové zpracování LOTRa zajímavější než knižní, jen mě teda mrzelo, že tam nebyl návrat do Hobitína popsán jako v knize. Ale kromě toho jsem vněkdy v minulém tisíciletí četl taky Hobita - ten mě nebavil - a snažil se začít číst Silmarillion - a vzdal to, protože to po mě byla nehorázná nuda.
Já se do jeho díla nesnažím nijak navážet, to, že si bude získávat nové a nové fanoušky je nad slunce jasné, na druhou stranu ne každý, kdo ho četl z něho musí být unesený. -
Jasně, nepsal jak mocný musíš být, ale když neobživl třeba Balroq, který je opravdu velmi mocný, tak nějaký elf moc velkou šanci neměl.
-
Ale top byla jenom jedna část Mordoru, ne celá. Navíc Gondor se po porážce Saurona pokusil Mordor okupovat a stavěl tam pevnůstky. A sice Minas Morgul není přímo v Mordoru, ale na hranici, ale myslím, že je to krásná ukázka padlého města Minas Ithil. A věřím, že nezůstali pouze u hraničního města. A jelikož Minas Ithil bylo identické dvojče Minas Tirith, tak Gondor nebyl moc troškař, co se týče staveb na nepřátelském území. Vem si takový Osgiliath. Xkrát zničené město a podle vzkazů otroků osvobozených z Mordoru jsou tam trosky města stejně velkého. Jestli Gondoru nebo někoho před tím, tak to fakt netuším, zase tak moc jsem se o to nezajímal.
-
Elfské duše se na démony naprosto nehodily. Navíc jediní démoni, co chodili po zemi byly vojska Balrogů v prvních válkách a byli to "generálové" Morgotha. Ale i ti jsou bytosti jako Gandalf, nic vytvořeného jako elfové či lidé.
Mimoto mrtví elfí duchové jsou například v močálech u Černé brány z prvního věku. Lapeni mezi utrpením, smrtí a nemožností se vrátit ke svým blízkým. -
Z čeho vyvozuješ ten přehled?
JInak nevím, asi je to věc přístupu, ale vyčítat věci jako černobílé vidění světa a popis soubojů knížce, která žánrově vychází jednak z mytologických vyprávění, jednak z dobrodružné literatury 19. století mi nepřijde úplně adekvátní. -
O ,,demonech,, nevim, ale ,,zle duchy,, Morgoth pouzival pri stvoreni draku ne ? A je dost mozne, ze nejaky duch byl ,,zakovan,, i v Turinove meci...lepereceno v puvodnim Anglachelovi, protoze jinak by s nim pred svoji smrti asi nepokecal.
Na te hre mi nejvic vadi pobihajici a zijici skuruti v nejakych ,,open pevnostech,, kdyz mordor byl prolezly mnozstvim nor a dolu, kde skreti zili. Nevyuzity potencial a naroubovani tolkiena na systemy AC, ktere osobne nemam rad.