Přejít na výpis diskuzí
Příběh Middle-earth: Shadow of Mordor v kontextu Tolkienova díla
27.2.2015 | Václav Pecháček
152 příspěvků
-
http://imgur.com/En0dxYn
-
Ve skutečnosti z Práva není. Je polská a v českém překladu poněkud "vylepšená".
-
Kdy konkrétně lidi zapomněli na Chaucera, Blakea, Thackeraye nebo Eliota? Filmy mu udělali službu, domnívám se, medvědí, protože ho dezinterpretovaly; zbavily kontextu, bez kterého Tolkienovi těžko porozumíš. nebo jinými slovy: Tolkien byl klasik dávno před Jacksonovými adaptacemi, ty z něj udělaly v očích většiny jen žánrového autora. Čili brak.
-
https://www.youtube.com/watch?v=mbc21MdSzkk#t=207
A když máme tu Středozem, tak Helmův žleb v Medieval Engineer:) -
Zase jsem dostal chut si precist tu recenzi z Rudeho prava 1977 :) Me zas budou bolet brisaky *1*
-
Považuješ autorovo dílo za na autorovi autonomní? Doporučuju k zamyšlení Kunderovy eseje "Nechovejte se tu jako doma, příteli."
Zapomene se na Sofokla, Shakespeara a Čechova, pokud je nepřevypráví někdo s literárním talentem Haliny Pawlowské nebo pokud z nich někdo nevyrejžuje komiks? Proč potřebujeme převyprávět klasiku (u které často nezáleží na samotném vyprávění a už vůbec ne příběhu - fabule/syžet), když klasika má obvykle vyšší literární úroveň než současná produkce? -
Nahulenej? Vážně jsi nepochopil, co je to za postavu.... *7*
-
já ale nezpochybňuji jeho roli v ději, či jeho důležitost v celém lore, prostě mě jen sra*y ty směšný říkanky a kecy jak kdyby byl nahulenej.
-
No Saruman dělal 100% kombinaci lidí a elfů, ale to už nebyli klasičtí skřeti.
A osobně zastávám tu jeho verzi, kdy Melkor vytvořil svou rasu znetvořením a mučením elfů:) -
Conan nejni spatnej,ale po case je to hrozne o jednom. Vubec te nezajima na co a kde narazi (muj pov). Dycky vsechno sejme, pze cimmeřan..
-
Bombadil je zásadní interpretační klíč. Nejspíš nejdůležitější postava celého Pána prstenů. Bez něj knize nemůžeš rozumět.
-
U Tolkiena si nemůžeme být prakticky ničím jistí. On ke konci života hodně přepisoval. Například zajímavá je teorie původu skřetů, kdy z nich udělal nejprve zmrzačené elfy, pak nižší maiar, pak zmrzačené lidi, a nakonec kombinaci všech tří... Nebo původ Celeborna, u kterého se nemohl rozhodnout, jestli to byl příbuzný krále Thingola, nebo pocházel z oblastí až za Modrými horami. O Glorfindelovi nebo Bombadilovi ani není třeba psát. Nejvíc mě ale zaujala změna počátku pádu lidí. Postupem doby z toho Tolkien udělal více biblický motiv, kdy nejenže se lidé probudili ještě před tím, než vyšlo slunce, ale krátce poté už byli navštíveni Melkorem a zkaženi.
-
Mně teda příběh SoM přišel vyloženě slabej (mírně řečeno), ale nevadí, bez hejtů, čistě ze zvědavosti, vysvětlete mi prosím někdo tohle:
Pokud se dobře vzpomínám, tak Black Hand rituálně zavraždil Taliona ve snaze přilákat Celebrimborova přízraka, right? Nebyla to náhoda, ale plán, pamatuju se to dobře? Takže, když pominu otázku "jak to sakra jako funguje" (to se jako každý, kdo umře pádem ze schodů, probere s přízrakem předchozího nešťastníka, který taky zemřel pádem ze schod, za zády, nebo...?), tak co přesně Black Hand plánoval udělat dál? Jestli věřil, že tím získá Celebrimbora, tak proč nechal Taliona na místě a následně ho nechal decimovat celý Mordor, jako by se nechumelilo? Proč jej třeba nezajmul a nečekal, až se znovuvzkřísí? -
Tak urcite. Originál je vždy jen jeden a konverze kniha/film/hra ve většině případů nefunguji v poměru 1:1. Já nemam problém s alternativním příběhem a nemyslím si, ze tam bylo vylozene něco mimo mísu. A teď nemyslím hranicare, který zabije za hru stovky až tisíce skretu. Ono akcni hra, kde by jich zabil jen 50, by asi nebyla moc zabavna
-
Popravdě skalní knižní fandi jsou už trochu otravní. Lore má Lotr fakt supr, to se musí Tolkienovy nechat, ale jinak působý jeho knihy v dnešní době prostě už docela utahaně a nudně. Vágní popis jakékoliv akce, zdlouhavé na místech kde to je zcela zbytečné a useknuté v místě kde by se to mohlo pořádně natáhnout. Popravdě jsem knihy od Tolkiena četl POPRVÉ asi před rokem a půl a jak sem byl namlsanej lidmama jako Erikson, Martins, Sapkowski, King (jasně, píše hlavně horory, ale Dark Tower je prostě boží), Cook a další. Nějak mě ten Tolkien prostě nechytl. Žádnej hate, jasně je to master, dal tomu základy atd. atd. lore samotný je dost dobrý, jen ty knihy meh meh nějak sem se do toho nedokázal dostat. Plus Tom Bombadil nebo jak se jmenoval je největší kkt ever a sem rád že ho nedali do filmu. *5*
-
Pro doplnění doporučuji shlédnout: http://www.videacesky.cz/navody-dokumenty-pokusy/mytologie-stredozeme-1
Nebo si přečíst Tolkienův bestiář například:) -
open-minded *1* tohle je spíše alternativní Středozem, která má společného jen ten název
-
Tak on navíc Celebrimbor nebyl ani nějak extrémně mocný. Ano, vykoval 3 elfské prsteny, ale vykoval je podle předlohy. Přirovnal bych ho ke středoškolákovi, který dělá referát. Okopíroval koncept a jenom to upravil. K tomu nějakou velkou moc nepotřeboval a taky ji neměl. Samozřejmě, jak píše autor článku není to obyčejný elf jako Legolas, ale pořád není dost mocný aby oživil Taliona a ani aby se vrátil jako přízrak.
-
Jo jo, proti tomuhle asi nemám moc co namítnout. Ale dobrý pocit z toho rozhodně nemám.
-
Výborně napsaný článek a souhlasím. To jde vidět, že to nepíše fanatik, který plive úplně na cokoliv, co není originál. Ono to chce být trochu víc open-minded.
Na to, že je to mainstream AAA titul, který se nesnažil být přesně podle předlohy, tak dopadnul ještě skvěle. Je to vždycky o přístupu člověka. Myslím, že dost věcí se povedlo dobře zakomponovat do příběhu a něco muselo ustoupit herním mechanikám. Je to přecejen akční adventura.