Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • trochu zbytečný koment od zbytečného člověka
  • trochu zbytečnej článek na zbytečnou hru
  • VergiliusGrey
    S tím dnešním čtenářem to není dobré zobecnění. A když to tak popisuješ, mám trochu pocit, žes asi četl jenom PP a nic víc. Ono v dodatkach a v Silmarilionu je vidět, že ten svět není až tak černobílý a zajímavých postav je tam spousta. Rozhovory jsou samozřejmě napsané v duchu té doby. S tím chápu, že někteří dnešní lidé mají problém.
  • Rhulad
    tak kritiku si zaslouží(hodně mírnou) ale za úplně jiné věci a to především za to, že svoji víru implementoval do série a jeho postavy trošku připomínaly biblické hrdiny, dále za postavy které jsou buď dobré nebo zlé(to se týká Hobbita a Pána Prstenu, u Silmarilionu a Húrinových dětí se toho víceméně vyvaroval). Myslím, že v popisování akce není vágní, naopak je mistr slova a celá série se čte jedním dechem, navíc to byl skvělý lingvista a jeho názvy řek, hor, osob apod. jsou prostě neskutečné, žádný fantasy spisovatel se v tomtu oboru mu ani nepříblížil, jak jsi psal, lore je také nepřekonané.

Doporučuji přečíst Pána Prstenu v angličtině, chytá to jiný rozměr. PS. Slyším prvně, že by někdo neměl rád kapitoly s Tomem, dyť to dýcha tak krásnou atmosférou.
  • No, autor by si najprv mal prečítať History of Middle-earth a až potom písať takéto elaborované články. Tam by sa dozvedel že duch (fëa) elfov je po smrtí volaný do zeme Valarov, ale môže odmietnuť. Zväčša je to kvôli tomu že nežil zrovna najsporiadanejší život a bál sa súdu (t.j. za ako dlho mu bude dovolené obývať nové telo).
    A takéto zatrpknuté, zlé či zlomené elfské duše lapal Morgoth, a neskôr možno aj Sauron. A využívali ich na stvorenie niečoho, čo Tolkien nazýval démonmi. Čiže nie že duchovia sú záležitosťou iba ľudí a hobbitov.
    Nepresností je v článku viac, ale to fanúšikovia Stredozeme vedia aj bezo mňa :)
  • Pethulla
    Tak ačkoliv s tripleGéčkem v drtivé většině jeho názorů nesouhlasím, tak co se knih týče, řekl bych, že má docela slušný přehled. A s tím Tolkienem podle mě trefil hřebíček na hlavičku. Nikdo mu nebere jeho důležitost pro žánr, ale z pohledu dnešního čtenáře, který s JRRT ještě neměl tu čest, bych doporučil sáhnout po někom jiném. Přeci jen kromě skvělého popisu krajiny a propracovanosti světa tam jsou také ne až tak zajímavé postavy, ne příliš dobře popsané souboje, náboženství, děsné rozhovory, otravní elfové a taky až příliš černobílé rozdělení světa.
  • VergiliusGrey
    Mě přijde, že dnešní generace je hodně posedlá akcí. V Sapkowském ji najdeš, ale Tolkien o tomhle prostě není.
  • Tak vycitat vagny popis akcie a zdlhavost a pritom spomenut ako ten kladny priklad Eriksona a Martina? :-)
  • TheGGG
    pro mě je kvalitní co mě baví, tím se řídím odjakživa. I kdyby mělo něco 100% kladných recenzí od profíků a čtenářů a mě to nebavilo, nebudu si nic nalhávat a předstírat, že mě to baví, jen proto abych šel s davem. Je mi jasný že lotr je velice kvalitním dílem a miluju číst různé články o lore atd. když mě ale knížky nebavily, můžu se třeba rozkrájet, ale nemůžu předstírat opak. Na mě to celé působilo trochu odtažitě a naivně, ale poselství a myšlenka tam jistě byla a některé pasáže taky byly zajímavé. Každopádně to obrovské BOOOM co jsem čekal se nedostavilo. Možná kdyby to byla první fantasy kniha co jsem četl, toby asi bylo jiné.
  • VergiliusGrey
    Tak on Tolkien nikdy nenapsal, jak mocný na to musíš být *1* . Každopádně už to, že Celebrimbor byl z Noldor a vnuk Feanora určitou moc naznačuje.
  • Nejmenovali se ti dva modří náhodou Alatar a Pallando?
  • Aha. A jak že přesně očekával, že to bude fungovat? Jen proto, že někoho zabije stejným způsobem, tak se mu zjeví zrovna Celebrimbor? Protože taky zemřel, když mu obětovali rodinu? Neměl by se těch přízraků v podobně válečným období objevit docela zástup? Resp. není to prostě celý tak trochu uměle vykonstruovaná kravina (nehledě na to, jestli to sedí nebo nesedí k tolkienově lore), která má nějak obhájit nesmrtelnýho hraničáře v hlavní roli?
  • Coffin.Corner
    Tak je hezké, že soudruzi kvůli téhle recenzi vydali v roce 1977 barevné Rudé Právo...
  • S tou první větou souhlasím :o)
    Ale jinak... no řekněme, že pokud se tvoje čtenářská zkušenost formuje kolem podobných popkulturních vydřiduchů (a nic proti nim - vždyť od toho KInga jsem sám spráskal nějakých čtyřicet knížek), tak ti prostě spousta kvalitní literatury bude připadat nudná a utahaná. Chyba pak není v knížce, ale spíš v čtenářských očekáváních a asi trochu v rozhledu.
  • + taky bysme se mohli ptát, co vedlo k oživení zájmu o Tolkiena v 60. letech. film to zjevně nebyl, videohra taky ne...
  • vymyslet dinosaury do King Konga může někdo, kdo remakuje původní film, jednoduchá věc

jinak nejlepším filmem PJ už navěky zůstane Braindead :o)
  • Chtěl bych mít starosti jako autor tohoto článku.
  • S elfím přízrakem nemám nejmenší problém. Cca 2 měsíce nazad jsem četl silmarilion a není to s ním nijak v rozporu.
  • Bylo to tu psáno v článku. Původně jej chtěl přivolat... ale jako přízrak, co je sám o sobě jen přízrakem... proč tam Taliona nechal? Protože po jeho obřadu se přízrak neobjevil. A černá ruka nemohl vědět, že se Celebrimbor dostal do těla Taliona... (Jak Talion mohl decimovat celý Mordor? Jednoduše... Je to nastíněno tak, že skřet, když tě viděl, mohl utéct z boje. Utíkal, aby to mohl říct veliteli... ten buď za tebou přiběhl, nebo to ignoroval (jako hloupost). A k Černé ruce se to nemělo jak dostat... Protože, každý skřet je vysraný ze svého pána a hlavně Talion zabil vždy informované skřety. A hlavně Taliona tam každý bere, že je mrtví, nebo většina skřetů ani nevěděla, že to je Talion, brali ho jako dalšího hraničáře, co tam pobíhalo mnoho... viz. jedna část příběhu, kde jim pomáháš. Takže černá ruka nemusel dělat nic, když tam přiběhl skřet, že po Mordoru pobíhá hraničář. Protože nevěděl o koho jde...
  • TheGGG
    pochopil a jeho charakter je přehnaný a otravný, jinak ale neboj veskoslave, nikdo tady lotra nehajtuje. Lore je skutečně skvělý a Tolkien je pro mě génius, jen nejsem úplně zaslepen a nebojím se i nějaké té kritiky jeho knih.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit