Přejít na výpis diskuzí
Příběh Middle-earth: Shadow of Mordor v kontextu Tolkienova díla
27.2.2015 | Václav Pecháček
152 příspěvků
-
U Tolkiena si nemůžeme být prakticky ničím jistí. On ke konci života hodně přepisoval. Například zajímavá je teorie původu skřetů, kdy z nich udělal nejprve zmrzačené elfy, pak nižší maiar, pak zmrzačené lidi, a nakonec kombinaci všech tří... Nebo původ Celeborna, u kterého se nemohl rozhodnout, jestli to byl příbuzný krále Thingola, nebo pocházel z oblastí až za Modrými horami. O Glorfindelovi nebo Bombadilovi ani není třeba psát. Nejvíc mě ale zaujala změna počátku pádu lidí. Postupem doby z toho Tolkien udělal více biblický motiv, kdy nejenže se lidé probudili ještě před tím, než vyšlo slunce, ale krátce poté už byli navštíveni Melkorem a zkaženi.
-
-
lol nerd
-
-
No jo, dovolil jsem si přečíst víc než jeden jízdní řád... *15*
-
-
No Saruman dělal 100% kombinaci lidí a elfů, ale to už nebyli klasičtí skřeti.
A osobně zastávám tu jeho verzi, kdy Melkor vytvořil svou rasu znetvořením a mučením elfů:)
-
-
Jeden z nejlepších článků, co jsem tu kdy četl. Václav je v redakci nový? Šoupněte ho do fight clubu! *3*
Nesdílím názor, že by se neměly dělat hry a filmy na motivy Tolkienova světa, nebo že by tato díla měla být co nejpřesnější. Jistě, ve filmech i hrách je řada nepřesností, někdy dokonce v podstatě blbostí, ale to je podle mě skoro jedno. Důležité je, že tato nová díla vedou k oživení zájmu lidí o Tolkiena. Znám spoustu lidí, kteří si přečetli Pána prstenů až po filmech, nebo dokonce až po zahrání LOTRO či jiných her. Je mi jasný, že Tolkien by všechny hry a filmy odsoudil jako blbosti (byl už takový), ale já jeho dílo považuju už za zcela autonomní na autorovi a nechť si žije svým životem a nechť ho další tvůrci připomínají svými díly. Dokonce bych se nezlobil za další příběhy ze Středozemě ovšem citlivě napsané někým jiným.
Pán prstenů a Hobit jsou příběhy, které by měl někdo vyprávět znovu a znovu, jinak se na ně časem zapomene a to by byla velká škoda. Když nějaké nové dílo dobře připomene Tolkienovu práci, bude to jen dobře. -
-
Považuješ autorovo dílo za na autorovi autonomní? Doporučuju k zamyšlení Kunderovy eseje "Nechovejte se tu jako doma, příteli."
Zapomene se na Sofokla, Shakespeara a Čechova, pokud je nepřevypráví někdo s literárním talentem Haliny Pawlowské nebo pokud z nich někdo nevyrejžuje komiks? Proč potřebujeme převyprávět klasiku (u které často nezáleží na samotném vyprávění a už vůbec ne příběhu - fabule/syžet), když klasika má obvykle vyšší literární úroveň než současná produkce? -
pokud to připomene takovým shitem jako SOM tak ne! Děkuji nechci. Tvůrci pokud nemají snahu dodržovat základní osy jeho světa, zaslouží při nejlepším ignorovat..
-
-
SH1T je zas přehnané slovo no ale nazvat to přinejmenším poctou dílu Tolkiena by bylo trochu ... nehumánní.
-
-
A čím by si chtěl poctít Tolkiena? Sochou? K čemu to bude?
-
-
Já nevím, vím že tohle by bylo celkem lacinné to už byy bylo pomalu jako film Hobbit. Věřím že tak velký pán jakým ostatně tento člověk jistě byl by si tohle nezasloužil. Ani in memorian (tedy chci říct už vůbec ne).
-
-
Okey tak já si ho někde zaobstarám... a až nebudu mít na wc co číst, třeba ho vytáhnu.
Nejsem velký čtenář a naposled jsem četl před maturitou jen - Ostře sledované vlaky Doriana Graye ( pff hrozná bichle... navíc to nebyla četba k matuře) na západní frontě klid... -
Jedinou vhodnou poctou je, když si čtenář vezme jeho knihu do ruky a přečte si ho. Ty si nikdy nečetl Hobbita? Vždyť je to útlá knížka, kterou by si přečetl za dva večery! Jaká škoda! Doporučuju. Můžeš Tolkiena poctít a přečíst si aspoň toho Hobbita. *3*
-
-
-
-
Tak to rozepiš. Autor článku to slušně rozepsal a tak nějak jsem pochopil, že byl SOM celkem v pohodě. Já nejsem velký odborník na lore Středozemě. Četl jsem ty knihy opakovaně, ale detaily brzy zapomínám.
-
-
O Hobitovy (tom filmovém) povídej zarytým fanouškům knižní předlohy...
-
-
Pardon, filmy mám na mysli pouze Pána prstenů. Hobbit se mi nelíbil ani jeden film. Ty filmy byly natočeny prostě divně a já bych mnohe více bral něco podobnějšího Hobbitovi - třeba nějakou spíše pohádku a ne jen variaci na Pána prstenů.
-
-
Nevadí ja nečetl nic jen jsem podotkl že by to někoho možná mohlo rozlítit. *4* Mně se to třeba líbilo, zároven chápu že lidi co hodně tohle téma berou vážně to moholo urazit.
-
-
Mě to neurazilo. Prostě se mi to nelíbilo. Hobbita zbytečně natáhli zbytečnými scénami a zbytečně vsunutými příběhy, které nikam nevedly. Také nevyužili potenciál herců a maskéři odvědli dost hroznou práci. *1* Ale to je věc vkusu.
Peter Jackson nemá celkově moc dobré filmy. Např. jeho King Kong byl naprosto příšerný. Uznávám snad jen toho Pána prstenů, ale tam to dělali hodně herci - výběr se prostě povedl. I přesto má trilogie své velmi slabé stránky. -
-
vymyslet dinosaury do King Konga může někdo, kdo remakuje původní film, jednoduchá věc
jinak nejlepším filmem PJ už navěky zůstane Braindead :o) -
no prave..
-
flash,
dinosauři byli už v tom z 30. let. -
tak spis King Kong z let 70 tych..
jinak nacpat do King Konga dinosaury muze napadnout fakt jen Jacksona..ale tak proc se nesvezt na uspechu Jurského parku..zejo:) -
Ale jo věřil, nedivil bych se ani u jiných filmů...
Na obranu King konga hra nebyla špatná FPS... -
Bys nevěřil Jacku, ale ten starej King Kong se mi fakt líbil. *1*
-
Takže původní černobílý KIng kong z 30tých let byl podle tebe lepší co... jn věc vkusu já třeba nemůžu vystát ty americké srajcklestry.
-
-
-
-
Hobit pořád lepší než tohle, tam aspoň není tolik nesmyslů...
-
-
-
Dovolte pár vět od staříka, který PP hltá už asi 37-38 let :) a to tehdy v samizdatu (právě proto tehdy vyšla ta legendární recenze).
V diskusi párkrát zazněly dvě věci, u kterých, dovolíte-li, se zastavím.
První je srovnání s díly např. Martina, Sapkowského apod. Domnívám se, že srovnáváte tak trošku Kytici s Babičkou. Tím nechci říci, že bych tyto dva pány nějak "hejtoval", jen je to úplně jiná literatura.
PP je filosofické dílo, na přemýšlení, a (logicky) nehodí se proto "do metra".
Rozbor Martina je jednoduchý: švihnou si (nejlépe sourozenci), někoho zabijí, další stránka. A tam - švihnou si, kýbl krve... akorát z díla vyčnívá chudinka Jon, který, jak klasik praví, "imrvére neví".
No a v Sapkowském, mj., také najdete (mch dost nereálný až nablblý - kdoví zda si S. dodnes našel babu) popis první Ciriiny menstruace...
Hmmm, toť díla mistrů!
Druhý postřeh se týká biblických motivů v PP, resp. v Silmarillionu a Nedokončených příbězích. Jde o omyl. Nejde o biblické motivy, jedná se o takřka kompletně převyprávěnou Summerskou verzi Stvoření světa, o čemž se sám autor dost obšírně opakovaně rozepisoval. Protože tyto motivy přešly do prakticky všech tzv. západních náboženství, vč. Judaismu, ale i Starořeckých a Starořímských mýtů, známe je tak nějak všichni - máme je pod kůží. A protože jsme vzděláním a kulturou predestinováni k vnímání Bible, především NZ, reagujeme takto.
V této souvislosti je zajímavý také fakt, o němž se krátce po válce (a vydání jak PP tak Lewisových Letopisů Narnie) dost psalo: Totiž, Tolkien a Lewis se dobře znali, byli kolegové a velcí přátelé, a se psaním si i dost pomáhali.
Přáteli byli i přesto, že jeden byl silně nábožensky založený, a druhý nikoli. No a pak přišla Velká válka. Oba narukovali, jeden k jízdě, druhý k dělostřelectvu. Když se pak vrátili domů a do zaměstnání, zjistili, že s oběma proběhla zcela zásadní proměna, a to v opačném gardu: Totiž ten, který předtím byl silně věřící, po válce víru zcela odmítal, a v jeho dílech (ano, jde o Tolkiena) se náboženství buď vůbec neobjevuje (výjimku tvoří Silmarillion, a i tam je vlastně jen úvodem, krátkým a pro pochopení ne až tak důležitým), nebo je popisováno vlastně jen v nějaké "zvrácené" podobě, jako např. uctívání Melkora které prosazoval Sauron. No a Lewis, který jako mladík měl pro Boha jen slova opovržení, vrátil se jako zanícený věřící a z jeho LN křesťanská mytologie doslova crčí. -
-
Fascinující, já čtu Tolkiena teprve asi 20 let a nesouhlasím skoro s ničím, co je v tom dlouhém příspěvku. Bylo by to asi na dlouhou debatu, ale jen to hlavní:
- filozofičnost žádného díla podle mě nezávisí na tom, kolik je v něm sexuálních motivů nebo násilí. Podle mě je Sapkowského dílo filozofické docela dost. Menstruace s tím nesouvisí...
- bohové a božstva jsou v Tolkienových vrcholných dílech od začátku do konce, až bych řekl, že celý Pán Prstenů v podstatě je o ztrátě a zániku zbožnosti. Náboženství přeci neznamená nutně křesťanství a mluvící lvy.
Čtenáře pak vyzývám, aby mysleli, když čtou - Pána Prstenů, Hru o trůny nebo diskuze na games.cz. -
-
Nicméně - velmi potěšující je, že i přes to že máme na různé autory různé názory, je tato diskuse dlouhodobě nejslušnější (a nejkvěcovatější :) ) snad za celou dobu od spuštění "games".
To ovšem svědčí o tom, že lidé kteří četli či čtou - ať už Tolkiena, Martina, Sapkowského nebo prostě cokoli co není jen vkladní knížka, jsou slušnější než ti co nečtou :)
Což ovšem není žádná novinka...
-
-
O tom, že by Tolkien kdy na křesťanství zanevřel, jsem nikdy neslyšel, dost o tom pochybuji, zajímal by mě zdroj. Nepřítomnost přímých náboženských paralel ve světě Středozemě sám vysvětloval svou nechutí k alegorii v náboženské oblasti - je fakt, že tady se s Lewisem moc neshodli. Středozem je ale celkem zřetelně katolická věc, byť jistě najde styčné body s jinými mytologiemi - vir rozhovor Andreth a Finroda, ve kterém je jádro křesťanského poselství zřetelně zarámováno.
Jinak ještě jedna zajímavá věc - někde v History of Middle-Earth (pravděpodobně v Morgoths ring) se řešilo i to, že elfové někdy zůstávali po smrti ve Středozemi, namísto toho, aby odešli do Mandosu, že takové bytosti byly velmi nebezpečné, a někdy se dokonce pokoušely nalézt "hostitele" - tady je hra celkem kanonická :). -
Tolkienovo dilo ma svuj promysleny svet, to vsak nic nemeni na faktu, ze je to jen cernobila americka pohadka. Ze se u ni musi premyslet? To je vysmech. Premysli se u Lukjanenkovo hlidek, Goodkingovo meci pravdy i Sapkowski ma co do sebe. Tolkiena budu jednou cist svemu prckovi pred spanim. Mam jen zkratka jiny nazor, nez ty.
-
-
Opravdu nic nevis, protoze tolkienovo dilo neznas...mozna tak leda z filmu. Navic Tolkien to psal jako mythologii - ostatne to tu uz nekdo zminoval cim se inspiroval. Sapkowski a spol. to pisou jako ,,skutecnost,, a snazi se to zaobalit do jinych sfer a svetu a podobne, aby si nikdo netukal na celo kdyz zacnou magove tropit sve psi kusy. Proto taky v tolkienovi vetsina hrdinu konci tragicky a jen vyjimecne happyendem typu ,,a zili s Aragornem stastne az do smrti,,.
-
Tolkien byl anglican ...
-
Zajímavé, že zmiňuješ zrovna Meč pravdy, který mě osobně přijde jako mnohem větší pohádka a také více "černobílý". Kromě toho Tolkien byl brit, takže americká pohádka je úplně mimo. O nějaké černobílosti nemluvě.
-
-
Taky mě to s Mečem pravdy zarazilo. První kniha ujde, byť je psaná velice naivně až dětsky, další už jsou ale potom násilím natahovaná kaše.
Nic to ale nemění na tom, že se mi nelíbí ten patronizující způsob, jakým pan A. tvrdí, že PP je "jiná literatura" než Zaklínač nebo Trůny. Je to literatura podobné úrovně. Tolkien byl bezpochyby daleko větší génius než Sapkowski nebo Martin, ale byl také první svého druhu. Z dnešního pohledu už to není žádná sláva. -
-
Stále porovnáváš knihy, mezi kterými je cca 50 až 60 let, stejné jako nadávat na němé černobílé filmy nebo středověkou hudbu...
-
-
-
-
jen pro info...ta ,,legendarni recenze,, je fake
-
-
To není tak úplně pravda. V Rudém Právu možná nikdy nevyšla, avšak vyšla v polských listech Czerwony Sztandar a napsaná byla Wladyslawem Oczeretem.
-
-
ano takova je jedna z moznosti, ale pokud vim, tak ani v tech polskych novinach se to nepodarilo dohledat, vzhledem k tomu, ze tam nemeli zadny takovy archiv jako je u nas
-
-
Mám za to, že ta recenze je opravdu fake.
Pochybuji, že by někdo, kdo viděl PP aspoň z rychlíku (a recenzent by si aspoň pár desítek stránek přečíst musel), mohl napsat to, co je v závěru: "Drž se, Mordore" :D
Nelze ani vyloučit, že jde o plán v plánu, totiž, že takto někdo, kdo byl PP unešen, tento propagoval.
Jednak lidé novinám moc nevěří a mají snahu si info ověřit - a tedy PP si přečíst, a jednak lidé, kteří o PP vůbec nevěděli, se takto o existenci ságy dověděli...
-
-
-
-
-
Mně teda příběh SoM přišel vyloženě slabej (mírně řečeno), ale nevadí, bez hejtů, čistě ze zvědavosti, vysvětlete mi prosím někdo tohle:
Pokud se dobře vzpomínám, tak Black Hand rituálně zavraždil Taliona ve snaze přilákat Celebrimborova přízraka, right? Nebyla to náhoda, ale plán, pamatuju se to dobře? Takže, když pominu otázku "jak to sakra jako funguje" (to se jako každý, kdo umře pádem ze schodů, probere s přízrakem předchozího nešťastníka, který taky zemřel pádem ze schod, za zády, nebo...?), tak co přesně Black Hand plánoval udělat dál? Jestli věřil, že tím získá Celebrimbora, tak proč nechal Taliona na místě a následně ho nechal decimovat celý Mordor, jako by se nechumelilo? Proč jej třeba nezajmul a nečekal, až se znovuvzkřísí? -
-
Bylo to tu psáno v článku. Původně jej chtěl přivolat... ale jako přízrak, co je sám o sobě jen přízrakem... proč tam Taliona nechal? Protože po jeho obřadu se přízrak neobjevil. A černá ruka nemohl vědět, že se Celebrimbor dostal do těla Taliona... (Jak Talion mohl decimovat celý Mordor? Jednoduše... Je to nastíněno tak, že skřet, když tě viděl, mohl utéct z boje. Utíkal, aby to mohl říct veliteli... ten buď za tebou přiběhl, nebo to ignoroval (jako hloupost). A k Černé ruce se to nemělo jak dostat... Protože, každý skřet je vysraný ze svého pána a hlavně Talion zabil vždy informované skřety. A hlavně Taliona tam každý bere, že je mrtví, nebo většina skřetů ani nevěděla, že to je Talion, brali ho jako dalšího hraničáře, co tam pobíhalo mnoho... viz. jedna část příběhu, kde jim pomáháš. Takže černá ruka nemusel dělat nic, když tam přiběhl skřet, že po Mordoru pobíhá hraničář. Protože nevěděl o koho jde...
-
-
Aha. A jak že přesně očekával, že to bude fungovat? Jen proto, že někoho zabije stejným způsobem, tak se mu zjeví zrovna Celebrimbor? Protože taky zemřel, když mu obětovali rodinu? Neměl by se těch přízraků v podobně válečným období objevit docela zástup? Resp. není to prostě celý tak trochu uměle vykonstruovaná kravina (nehledě na to, jestli to sedí nebo nesedí k tolkienově lore), která má nějak obhájit nesmrtelnýho hraničáře v hlavní roli?
-
-
-
Mějte na mysli, že většina obsahu v History of Middle Earth není kanonická. Mnohé věci jsou prostě jen nedokončené a nebo dokonce zamítnuté návrhy a nápady. Jediné prameny, kterým bych věřil, jsou jeho dopisy, ve kterých odpovídal na různé dotazy/upřesňoval další věci. Sbírku různých poznámek a papírků, ve většině případů si protiřečících, můžeme považovat leda za zajímavý pohled do Tolkienovy tvůrčí mysli.
-
"Maia, příslušník andělského řádu polobohů" mi přijde jako docela podivné označení, ale jinak moc pěkný článek. Asi bych nepřirovnával návrat Gandalfa a oživení Taliona. Gandalfa poslali Valar zpátky, podobně jako Glorfindela. Akceptoval bych, že Celebrimbor byl natolik mocný, že se mohl stát přízrakem, ale že oživili Taliona mi už přijde trochu přehnané.
-
-
Tak on navíc Celebrimbor nebyl ani nějak extrémně mocný. Ano, vykoval 3 elfské prsteny, ale vykoval je podle předlohy. Přirovnal bych ho ke středoškolákovi, který dělá referát. Okopíroval koncept a jenom to upravil. K tomu nějakou velkou moc nepotřeboval a taky ji neměl. Samozřejmě, jak píše autor článku není to obyčejný elf jako Legolas, ale pořád není dost mocný aby oživil Taliona a ani aby se vrátil jako přízrak.
-
-
Tak on Tolkien nikdy nenapsal, jak mocný na to musíš být *1* . Každopádně už to, že Celebrimbor byl z Noldor a vnuk Feanora určitou moc naznačuje.
-
-
Jasně, nepsal jak mocný musíš být, ale když neobživl třeba Balroq, který je opravdu velmi mocný, tak nějaký elf moc velkou šanci neměl.
-
-
-
-
https://www.youtube.com/watch?v=mbc21MdSzkk#t=207
A když máme tu Středozem, tak Helmův žleb v Medieval Engineer:) -
Úžasný počteníčko
-
Nevím jestli to tady někdo už psal, ale pro ty co si objednali hru z xzone je už čeština!!! *1* *1*
-
Ten Tolkein se vám povedl :-)))) Opravte si to, aby se pan Tolkein neobracel v hrobě...