Přejít na výpis diskuzí
Producent Dead Space 3 brání kvalitu PC verze
29.1.2013 | Petr Poláček
110 příspěvků
-
No, ja jsem například nikdy nepochopil proč se konzole vůbec začly vyrábět, jako jo, PSP je kapesní, to chápu, Wii je pohybove, to taky chapu, proste vychytavky, ale k čemu jsou ku*va ty PS3 a Xbox, když nabízejí to samé co PC a dokonce ještě o něco míň?? a taky je ironie jak vseci konzolovi hraci rikaji jak jsou PC hraci hrubi, neslusni a arogantni, kdyz jediny kdo tohle dela jsou prave konzolovi hraci. Videli jste nekdy kdyz se bavi, nebo rovnou hrajou PC hraci?? a hned po tom konzolovi hraci? ja teda jo, a reknu vam neni se o cem hadat, ta spodina jsou konzolisti (nechtel jsem nikoho urazet ale takhle to proste je)
-
Myslím, že bychom tuhle diskuzi mohli ukončit - v některých věcech si myslím, že se shodneme, ale přesto se na věci díváme odlišně a máme rozdílné pohledy na svět.
-
Za sve nazory se omlouvat nemusis, diskuse je od toho, aby lide sve nazory prezentovali, vysvetlili a popr. obhajili - hlavne sami pred sebou.
Ano, nektere porty jsou nekvalitni, k tomu snadno dojde tak, ze vydavatel proste neveri ve vysoke prodeje a uvolni na jejich vytvoreni nizkou castku, za kterou musi byt proveden. To vede k tomu, ze je na nej malo casu a nebo ze ho dela nezkusene druhorade, ale levne studio. Ale i to je prece normalni, v supermarketech mas tuny levnych nekvalitnich potravin. To preceneni signal pro bezdomovce a jinou chatru, aby vzali supermarkety utokem a vybrakovali je. Obdobne treba u levnych uzitkovych aut. A ani to neni signal k piratstvi. Bud se smiris i s nekvalitnim produktem a podporis ho (byt treba pockas na slevu), nebo proste sve penize investujes do neceho kvalitnejsiho a podporis to neco kvalitnejsi. Nelibi se ti nekvalitni pc port? Zahrej si kvalitni konzolovy original, nebo nejakou jinou pc hru. Plat za kvalitu a budes dostavat ekonomicky dosazitelnou kvalitu. Ono nektera prani nelze uspokojit za zadnych okolnosti, takze je potreba byt take trochu realisticky. Zmenit se musi hraci, vyvojari obecne nedelaji nic spatneho, pouze reaguji na situaci, kterou nemohou ovlivnit. Vyvojari mohou situaci pouze vysvetlovat, aby hraci chapali o co jde, proc jsou veci tak, jak jsou, ale jak vidis treba reakce pod timto clankem, nesetkava se to s pochopenim. -
Diky za inteligentni odpoved, takovych tu dostavam malo.
a) pokud se bavime o cene portu, tak urcite, odlisna arch. ps3 je proslavena. Na druhou stranu pc hraci nechteji obycejny port, chteji nove textury, ovladani, dx 11 a dalsi a s tim uz bude prace jako s portem na ps3. Ja ale porovnaval neco jineho, naklady EA na ps3 = porty, naklady na pc = porty a meganakladny sotor.
b) Takhle velke cenove rozdily nejsou typicke, ale jinak mas pravdu, ze na konzolovych cenach se promitaji poplatky, ktere se na pc neplati. O tom jaky maji prijem vydavatele z jedne kopie vydavatele mlci, takze to tajemstvi je. Urcite to nelze pausalizovat a jiny prijem bude mit ten samy vydavatel z retailove verze a jiny z digitalni, at ze steamu, originu nebo psn, mozna tam budou mnozstevni slevy a tak dale. Pro EA urcite bude nejvyhodnejsi origin, tam se nemusi s nikym delit, ale zase ma naklady se samotnym originem. Takze to urcite neni tak jednoduche rict a ani vydavatel bez kvalitni ekonomicke analyzy to nebude vedet presne a urcite se s temito obchodnimi daty nikomu nebude chlubit.
c) Na tom se neshodneme, konzole predstavuji jeden druh zabavy, konzole jiny, je-li tech konzoli jedna nebo tri je bezpredmetne. Na pc se take nerozlisuje, pro kterou grafickou kartu ta hra je, ac se nekterymi technologiemi typu cuda od sebe dost odlisuji. Takze ja ten trh vidim rozdeleny na pc, konzole, handheldy a mobilni platformu (tablety, mobily - a uz opet neresim, zda iOS, android nebo neco jineho).
d) Recese ma asi taky vliv, ale hlavni a dlouhodoby problem podle me je neustale narustajici naklady na vyvoj her, aniz by rostla cena her nebo se zvysoval pocet hracu. Driv nebo pozdeji se musi dosahnout na strop, kdy uz naklady proste dal rust nemohou. Na pc platforme se tak uz stalo, na konzolich k tomu podle me dojde u nove generace. Omezenim her pak uz nebude omezeni technologicke, ale ekonomicke. Samozrejme provazene snahou zhodnotit hry vice pridavnymi alternativnimi zpusoby jako jsou mikrotransakce, dlc, online passy a dale, aby nemusela rust zakladni cena hry a take zpristupnovani her co nejsirsimu okruhu hracu. Tedy to, co se deje uz dnes, ale jeste intenzivneji. S tim ze hardcore hraci nikam nemizi nesouhlasim. Dochazi ke generacni obmene hracu a ti mladsi jsou dle me hardcorovosti penetrovani tim mene, cim vic hrani masovati. Mobilni platformy jsou domenou spise mladsich hracu, kteri si na kvalitu moc nepotrpi a nejen ve hrach. -
Jestli jsem někde napsal, že za to pc hrači nemohou tak to jsem napsal blbost a omlouvám se - samozřejmě, že na tom máme podíl, ale není to jediná věc. Problém, je podle mě taky v tom, že většina PC hráčů si v dnešní době zvykla na to, že vzhledem k zaměření na konzole nedostávají to co dřív (spousta odfáklých portů - no tak s tímhle musíš souhlasit) a začali si myslet, že když se k nim takhle chovej je v pořádku pirátit - na to firmy reagujou ještě větším opomíjením pc hráčů a to se furt opakuje v bludným kruhu (teď si položme otázku zda se má přizpůsobit spotřebitel nebo výrobce). Díky týhle situaci si na to PC hráči už tak zvykli, že mají problém s tím vrátit se zpátky - situace s tím zaklínačem, ale co vím tak i přesto dost vydělal. Začínám ti víc rozumět, sice stále s tebou úplně nesouhlasím (jsem typ člověka co se ptá proč, zda by věci nemohly být jinak - hodně mě ovlivnilo několik vyučujcích. Ty se díváš jak to teď prostě je - to je v pohodě a je to správný, ale já se snažím přemýšlet proč se to tak vyvinulo a jak to mohlo být jinak a ano máš pravdu pirátství je problém nebudu to popírat. Stále se mi, ale zdá, že to říkáš jako naučený, že nad tím až tak nepřemýšlíš prostě to bereš jako naprostý fakt a hotovo - každý bere věci jinak takže nic proti a jestli to zní urážlivě tak se omlouvám. Ještě se chci omluvit za tu část kde jsem tě nařkl z toho, že se ze mě snažíž udělat blba - špatnej den - čekám na výsledek poslední zkoušky na vysoký v tomhle semestru (psal jsem to asi před týdnem a stále nic takže chápej moje nervy)
Za případný chyby se omlouvám zrovna jsem docvičil a přehnal jsem to a mám trochu třas v rukou. -
Zajímavý, díky
-
Však je, moc jsem ani nepřemýšlel a rovnou trojku předobjednal, dvojku mám dokonce dvakrát při startu jsem koupil pro PC a půl roku na to pro PSTriple kvůli Extractionu a Severed. Níže dotyční ale nejsou žádný špinavci a mají právo na nesouhlas se podobou a směrem jaký série nabrala.
-
part TWO
Jsou tu lidi, kteří kupují jen novinky za plnou cenu a pak ti, kteří to kombinují a pak tací, kteří kupují jen ve slevách. Digitální distribuce na PC takhle podchytí všechny a ždímne je. Na konzolích se tenhle model prosadí naplno až v příští generaci, teď jde většina zisku od spořílků bazarům. PS+ je sice super, ale ne všem se líbí mít hry na omezenou dobu a každý trochu přemýšlivý člověk se zamyslí, co se stane s jeho digitálním obsahem z PSN a XLive, třeba za 20 000, až přijde nová generace, což k utrácení také příliš nestimuluje. Já osobně se taky strachuji, hlavně v případě mého Xbox účtu, protože vím, jak dopadl první Xbox...podpora ukončena v roce 2005, MS slíbil, že všechny Xbox hry půjdou hrát na 360, ale nezemulovali ani půlku a vykašlali se na všechno. Můj první Xbox je mrtvý a já mám doma kopičku nehratelných her. *9* Co se PS4 týče, 13 let PS3 určitě podporováno nebude a na zpětnou kompatibilita vzhledem k honbě za co nejnižšími náklady asi taky můžeme zapomenout.
d) Současná ekonomická drahým hrám nepřeje a běžní Američané už nemají na to, kupovat 4 hry za 60 USD měsíčně, to ale naštěstí neznamená, že budou dobrovolně přecházet na mobily, alespoň ne do doby, dokud ty nenabídnou všestranně srovnatelný herní zážitek co velké konzoly a PC a ta doba je ještě relativně daleko. Hardcore hráči nikam nezmizeli a milovníci hříček z iOsu a Facebooku mají daleko k zákazníkům Sony, Microsoftu nebo Valve, jsou to kazuálové, kteří masově nakupovali Wii, když to bylo v módě. Souhlasím, že se herní průmysl bude muset tak jako vždycky přizpůsobit. -
Vidím, že jsi vzal odpověď poctivě, takže ani já na tobě šetřit textem nebudu. *3*
a) PC verze je jednoznačně NEJLEVNĚJŠÍ, proč to říkám? Mám to potvrzené od dvou vývojářů ze dvou českých studií, které dělají velké hry na PC a konzole. Stačí pár tweaků v devkitu a máš odfláklý port, stačí pár lidí a uplácáš to do hratelné a hlavně prodejné podoby, na co si naopak stěžovali bylo právě PS3, které jim dalo zabrat, zabralo jim více času a tedy i peněz a jak jistě víš, tak to nejsou zdaleka jediní vývojáři, kteří si na náročnost tvorby PS3 portu ztěžovali, takových studií byly desítky.
b) Čistý vývar z PC verze je pak vyšší než z konzolové a to díky absenci licenčních poplatků pro Sony a MS, což mi opět potvrdili, ale to není žádné tajemství. Konzolovka tedy může stát 1399 a PC verze 899, ale z té konzolovky získá vydavatel ještě o něco méně než z té PC verze.
c) PC sice koncepčně stojí proti konzolím, ale to i jednotlivé konzole proti sobě. Proto dávat dohromady konkurenci nedává smysl. Základní ekonomické pravidlo se má skutečně tak, že pokud něco stojí méně, prodá se toho více, což se zároveň nevylučuje s tím, že titul může za delší časový úsek dorovnat nebo předehnat zisky z obou konzolí. Nevšiml jsem si, že by si nějací vydavatelé stěžovali na slevy (snad kromě EA, která povídá spoustu věcí), místo toho se každý stará o to, aby měl na PC svůj digitálně-distribuční kanál, protože PC hry vydělávají dlouhodobě. A dají se tak zpeněžit i léta staré plečky, které by jsou jinak doménou abandonware scény. -
Ano, tahle zprava probehla medii, ovsem jako kuriozita, nikoli obecny trend a bylo by dobre se podivat, co za tim stoji. Za prve se jedna o prijem za jedno ctvrtleti. Za druhe rozdil je tesny, 3 %. Za treti ty cisla nic neznamenaji, pokud zaroven neznas naklady na jednotlive platformy. Ale da se predpokladat, ze do pc byly daleko vyssi, protoze na ps3 dela ea levne porty z xbox her (asi vis, ze vetsina multiplatformnich titulu je optimalizovana na xbox a bezi na xboxu lepe, nez na ps3), kdezto za vysledky pc platformy prislusneho ctvrtleti stal velmi nakladny sotor. Potvrzuje to fakt, ze vysoky prijem z pc platformy byl zduvodnen rostoucim prijmem z mikrotransakci (ea je proto pridava do dead space, demagogicky bychom mohli pridat, ze kvuli pc platforme a tak pc nici hry) a predplatneho. Dele je potreba vzit v uvahu ze proti pc stoji koncepcne konzole jako celek, nikoli kazda platforma zvlast. Prijmy z nintendo sytemu nebyly uvedeny, ale uz prijem xbox+ps3 je pro ea za toto ctvrtleti vyssi o 102 % proti pc. A to si dovolim predpokladat, ze slo o mimoradne priznive ctvrtleti pro pc, protoze sotor zazaril jen kratce a to pri mimoradnych nakladech. Kdybychom porovnali prijmy ciste z multiplatformnich produktu, dopadlo byto pro pc platformu vyrazne hure. Dale to jen potvrzuje ma slova, ze problem pc platformy je predevsim v piratstvi. Pokud se podari vytvorit produkt oddolny piratstvi, coz mmo ze sve podstaty jsou, stava se i pc herni platformou ekonomicky srovnatelnou s ekonomicky nejslabsi konzoli (bohuzel pri vyssich nakladech na vytvareni portu skrz zasadni odlisnosti a pozadavky hracu). V podstate to ale ospravšdlnuje postoj EA, ze vsem platformam nadeli zhruba to same, coz se pc hracum stejne nelibi.
Spatne jsem se vyjadril, másto malo prodavaji jsem mel uvest malo vydelavaji. Na pocet kusu se mozna diky velkym slevam v digitalni distribuci prodavaji hodne, ale prijmy to celkove nese nizke a tim se vydavatele netaji. Proto jednoduse pc vyvojari prechazeli a prechazi na kínzole. Nehledej za tim zadnou kínspiraci, to je jednoduse dusledek ekonomickeho tlaku. A bude hur, protoze novym trendem je odchazeni vyvojaru z konzoli na mobilni platformu a vytvareni jednodussich levnych her. Nova generace konzoli pravdepodobne ztrati svou vedouci ulohu v hernim prumyslu. Samozrejme, opet zalezi predevsim na hracich, kde a za co budou nejvice ochotni platit, herni prumysl se tomu prizpusobi. -
Nesnazim se z tebe ucelat blba ani te nijak neurazim, jen ti vysvetluji, ze u komečcnich her nejen ze nejde vynechat ekonomicke meritko, ale ze to je hlavni meritko, kterym je potreba veci posuzovat a kterym lze veci ovlivnovat. To proto, ze komercni hry jsou v prvni rade byznys, v prvni rade se delaji proto, aby na nich investor vydelal. A tenhle pohled je vetsine hracu, nebo alespon vetsine mladsich hracu uplne cizi. A z toho pak prameni sice naivni, ale caste, vykriky v diskuzich, ze vyvojarum jde jen o penize, ze kaslou na hrace a podobne, protoze ziji v predstave, ze vyvojarum by melo jit v prvni rade o hry a uspokojovani narocnych potreb hracu a ekonomicka stranka teto veci je pro ne neviditelna. A nechapou, ze vyvojare vic nez jejich prani ovlivnuje to, za co jsou ochotni zaplatit. A hraci bohuzel nedovedou odmenit ani vyvojare, kteri jsou extremne vstricni a zaroven poskytuji kvalitni produkt. Napriklad Zaklinaci a jeho vyvojarum nelze vytknout nic a presto jejich hra podlehla obrovskemu piratstvi, jako jakakoli jina hra. Jen na zaklade torrentu cd projekt vycislil, ze se jedna o 80 %. A to byly opomenuty servery typu uloz.to a absence drm, kdy si hraci mohli hru volne kopirovat mezi sebou bez potreby nejake hackle verze. CD Projekt za svou slusnost k hracum nebyl odmenen slusnosti ze strany hracu, coz pak vedlo k naivnim hromadnym obzalovanim v nemecku. Tady vidis, ze je cas od casu nabidnuta i pc hracum pratelska ruka, ale oni ji neopetuji a jasne vysilaji signaly, jsme jaci jsme. Takze ja tve tvrzeni, ze za to pc hraci nemohou prijmout nemuzu, kulturnost pc hrace je nizka a musi s tim delat neco sami hraci.
-
PC hráči zaplatí málo i za kvalitní výrobek?? Pro EA byly v roce 2012 PC hry větší seller než PS3, Activisionu zase v jiném časovém úseku dělaly 70%... společnosti mají z platforem zisky podle toho, co na ně nabízejí a jak do nich investují. Když vydavatel PC sektor podfinancuje, tak má z platformy kulové.
Málo prodávají?? Vždyť vlastně vůbec nevíš jak se PC hry v porovnání s konzolovými prodávají, protože nemáš žádná celková čísla. V těch pár případech, kdy se to u konkrétního titulu hry přesně ví, protože to vydavatel/vývojář zveřejnil, se dá najít stejně případů kdy se PC verze prodávali více než konzolové a naopak.
A ještě něco, to, že se nějaké PC-only značce daří v minulosti vždycky znamenalo její multiplatformizaci, což je cíl všech developerů, kteří nemakají na zakázku. Taková série pak přestala být PC-centristická TES a Unreal například, to jsou série, kdy se PC verze staly "obětmi vlastního úspěchu" Na Xbox byl Morrowind tak bezvýznamný, že ani neměl sběratelskou edici, přesto už nebylo v Oblivionu pro PC ani upravené HUD. K čemu bylo, že se Unrealy vždy prodávaly více na PC? Opakovalo se to i v případě UTIII, které prodalo na PC víc než Xbox a PS verze dohromady, přesto hra skončila jako "konzolový port" s pomalým tempem. Nemyslím si ale, že "konzole kazí PC", vývojáři jsou prostě leniví a vydavatelé vůči sobě štědří a trhu co nejvíce spořiví, nic nového. Tedy PC specifické prvky si zachovávají spíš méně prodávané hry, které oslovují menší publikum a čím větší má hra úspěch, tím více jí hrozí, že "zkonzolovatí" a to dávám do úvozovek, protože taková hra ve skutečnosti nevychází vstříc ani jedné z platforem. -
"...Upozorňuje na to, že PC verze nabídne podporu ovládání myší a klávesnicí..." tomu rikam ficura, u PC verze...
-
dobře všiml jsem si chyb ve svým předchozím komentáři takže možná jsem trochu blbej
-
Dobře už jsem si tím jistej - navíc se ze mě snažíž uděl úplnýho blba a to se mi nelíbí takže končím.
-
Ja myslim ze rozumim, snazis se rict, ze za upadek pc herni platformy nemohou hraci, kteri na nem provozuji cca 90% piratstvi, prestoze maji hry nejlevnejsi a technologicky nejpokrocilejsi, ale vyvojari. A s tim se proste neztotoznuji. Odmitas prijmout skutecnost, ze delani komercnich her je v prvni rade byznys, nikoli charita ci konicek a ze vyvojari prirozene delaji to, co je ekonomicky nejvyhodnejsi a toto chovani jim mas za zle, prestoze neni v jejich moci ho zmenit, nejsou pani penez, za ktere hry vyviji. Jestli chteji pc hraci zmenit pomery na pc platforme, musi se zmenit oni, nikoli vyvojari, ti jdou za praci a obzivou. Takhle to proste je, at se ti to libi nebo ne, z tohodle musis vychazet a na zaklade tohodle musis posuzovat moznosti herniho prumyslu. Teprve pak muzes mit realna, to jest splnitelna, prani. Kdyz pochopis jak to je, budes klidnejsi a nebude te frustrovat, ze vyvojari neplni tva utopisticka prani, ktera nejsou splnitelna. A uvedomis si, ze hraci maji velkou moc a ze zalezi jen na nich co bude, protoze jsou to oni kdo maji penize, jsou to oni komu se herni prumysl prizpusobuje a dela pro ne to, za co jsou ochotni a schopni zaplatit.
-
Začínám mít pocit, že absolutně nechápeš co píšu a že se o to ani nesnažíž ba co víc, že ani nechceš.
-
Komercni hry jsou byznys. To musi PC hraci pochopit, komercni hry se delaji proto, aby investor na nich vydelal. Jestlize pc hraci nejsou ochotni platit dostatecne za kvalitni hry, budou dostavat "nekvalitni" (veskutecnosti na konzolove urovni, obcas i o neco lepsi a pritom levnejsi). Jestli nebudou mit zajem ani o toto a nedokazou to ufinancovat, nebudou mit nic. Herni prumysl pro ne nebude delat hry se ztratou ani s nizkym ziskem, pokud bude mit vyhodnejsi prilezitosti jinde. Vzhledem k tomu, ze je previs nabidky, tak se na pc vzdycky dostane, ale bude to to druhorade, co nedokaze uspet na lukrativnejsim konzolovem trhu. Takhle funguje trzni ekonomika. Jestli chteji PC hraci neco vic, musi byt ochotni a schopni konzolove hrace preplatit a ne se tvarit jako primadony a fajnovky, co si potrpi na to nejlepsi, ale maji velmi hluboko do kapsy.
-
Ne, nic takoveho netvrdim. To si dost upravujes fakta jak potrebujes. Ja to tvrdim o grafice a to jeste ve vztahu k tomu, jestli je hra dobra nebo spatna. Jinymi slovy tvrdim, ze nezalezi na grafice, abys mohl udelat dobrou zabavnou hru, protoze takova jde udelat i v textovem rezimu. Na druhou stranu ale uvadim, ze chapu vyznam grafiky komercni, protoze vetsina hracu je povrchni a konzumni a nic jineho na hre ocenit neumi.
Na hardware zalezi, protoze bez nej videohru jednoduse neudelas. Takze potrebujes hw minimalne na takove urovni, aby ta hra byla vubec realizovatelna. Na konzolich by asi byla realizovatelne 2D MMO v isometrickem pohledu, ale takova hra neodpovida dnesnimu standardu a neni o ni zajem a MMO o ktere by bylo zajem na konzolich dnes technicky realizovatelne neni. Neni to otazka penez, ale technologie.
Vetsine konzolovych hracu na grafice samozrejme zalezi, to neni zalezitost platformni, ale spolecenska a vetsina hracu je konzumnich bez ohledu na platformu. Proto take na konzolich vznikaji graficky hezci hry na ukor treba plynulosti nebo rozliseni, coz treba osobne povazuji za spatny pristup, ale platici vetsina je jineho nazoru a bohuzel i treba vetsina recenzentu takto spatne hodnoti hry.
Je jedno jestli mas vic zanru, nebo vic her jednoho zanru. Podstatne jsou naklady a prijmy a tam neni duvod kze zmene, objem penez ktery se v tom bude tocit zustane stejny. Je ale mozne, ze s prichodem novych zanru poklesne zajem o nektere starsi, podobne jako uz treba poklesl zajem o tahove takticke hry.
To ze je neceho vic neznamena ze je to kvalitnejsi, kvantita neznamena kvalitu, opacne tvrzeni logicke neni. A je-li napr. cela hra designovana na gamepad, pak proste pro k+m poskytne horsi neodladeny zazitek. A predesignovani cele hry na k+m je dnes vcelku utopie. Takze pridanim moznosti k+m kvalitu nezvysis. Tohle bylo napriklad od pocatku jasne u Dark Souls, rikal jsem to tu od oznameni portu a nikdo to nechapal a nikdo tomu neveril, kazdy si myslel, ze staci predelat ovladaci schema a je to vyreseny, jenze to je jen cast prace, kterou je nutno odvest a to pomenrne minoritni, pro kvalitni zazitek je potreba predesignovat celou hru. -
Stezovat si muzou, ale kdyz si nesmyslne porad stezuji na to same, a prtom si za to mohou sami, tak je to otravne. Si vem, jak dlouho bys chtel kazdodene poslouchat romskou komunitu si stezovat na to, ze se ma spatne, protoze ta hnusna vlada nechce nic delat pro lidi a dava jim male davky? PC hrac si prave malo zaplati i za kvalitni vyrobek. A nejde primarne o piratstvi, primarne jde jednoduse o ten fakt, ze se na pc hry proste spatne prodavaji, prestoze jsou podle pc hracu nejlepsi a nejlevnejsi a vubec nejvyhodnejsi. To ze se na tom zasadni merou podili piratstvi je vec druha. Kdyby pc platforma generovala trojnasobne prijmy nez konzolovy trh, tak by ji nebylo na prekazku ani 99% piratstvi.