Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Stejně to většina zmrdů co to tady kritizuje má stažený.
  • [1] No, tak jsem si zase našel chvilku a do Rage se ponořil trochu víc. Kdo říká, že je to nějakej klon Borderlands, je krátkozrakej trouba. První věc, který si u Rage všimnete, je jak rychle a plynule hra běží. To je zkrátka super. Celkovej vizuální zážitek je úžasnej. Pokud stojíte venku, učaruje vás nádherně vymodelovaná krajina. Ruční práce je opravdu poznat. Neméně dobře jsou na tom interiéry. Ve spoustě dnešních her to vypadá tak, že si autoři udělali seznam věcí, co se v daný lokaci asi tak mají nacházet, a nějak je tam naplácali. V Rage když procházím osídlenou garáží, vypadá to, jako by tam skutečně žili lidi, není to žádnej generickej chaos. Grafika jako taková je suprová. Možná na konzolích odradí horší textury a zuby, to se ale počítače netýká. AA je překvapivě nenáročný a textury jsou mnohem lepší. Pár z konzolí se jich dostalo i do PC verze, ale jako celek jsou dobrý. Rozlišení se dá měnit ručně, návody na internetu jsou. Nastavení obrazu se po prvním patchi trochu zlepšilo, ale stále to není ono. V ini souboru jde nastavit prakticky vše, AA, AF, stíny, rozlišení textur, velikost cache v MB... Doskakování textur se mi taky podařilo prakticky eliminovat. Sem tam nějaká doskočí, ale to dávám za vinu především archaický grafice s úzkou sběrnicí a DDR2 pamětmi. Stylizace je jinak dospělá, drsná a špinavá, nepatrně řízlá komiksem - přesně to, co tu chybělo, žádný omalovánky.

Kapitola sama pro sebe je chování protivníků. AI je na dobrý úrovni, za 8 hodin jsem nenarazil na jedinej kiks či omyl. Co je ale naprosto unikátní je způsob, jakým se humanoidi pohybují. Teď opominu akrobatickej klan Duchů, kteří hojně využívají prostředí ke kličkování a ztěžují vám střílení, stejně tak zatraceně živý mutanty. Ale i obyčejnej bandita se chová jako bytost z masa a kostí. Rádi se kryjí a tupě vám nenabíhají do rány, to je celkem samozřejmost, ale způsob, jak se u toho hýbou... Vyběhne z krytu a vy do něj začnete pálit. Zavrávorá, jak se snaží rychle otočit a do krytu se trmácí, div že u toho nespadne, ještě vyvažuje rukama jak se snaží sprintovat, co mu síly stačí - zkrátka přirozeně panicky prchá před kulkami do nejbližšího krytu. Žádná robotická animace, jaká je v dnešních hrách s krycími systémy běžná - všichni naprosto stejně a přesně zalehnou. V kombinaci se skvěle navrženými interiéry to dává přestřelkám neskutečnej náboj a šťávu. Tohle tady dřív opravdu nebylo, velký plus pro id.
    • No nevím, ale jako krátkozraký trouba mi připadáš spíše ty. Celý ten koncept hry totiž jakoby z oka vypadl hře Borderlands, ať už jde o používání aut, systém úkolů, neustálé generování nepřátel, styl grafiky (ikdyž v Rage není animovaná), nepřátelé (Rage - mutanti, banditi, vojáci Authority vs. mutanti, banditi, vojáci Crimson Lance - Borderlands), styl navržení map a dalších lokací (dovnitř, na konec a pak stejnou cestou ven). Je tu samozřejmě i pár věcí, kterými se hry liší, ale celkově jako koncept jsou si tyto hry více než podobné.
      Ale já netvrdím, že je to špatně. BL jsem miloval a Rage se mi i přes těch pár nedostatků, hlavně co se tyče funkčnosti hry, líbí. Také máš pravdu v tom, že exteriéry v některých částech i přes nepříliš oslnivou grafiku dokáží vcelku uchvátit. Ale já osobně si na grafiku až tak nepotrpím, takže tolik neřeším.
      Chování protívníků ale rozhodně není kapitola sama pro sebe, AI se pohybuje ve stále stejných vzorcích, takže Duchové, mutanti a další havěť ti znepříjemní situaci tak maximálně početem, nikoli inteligencí. Např. když stojíš před vrakem auta a za autem proti tobě běží mutant, pokaždé leze přes auto naprosto stejně, žádný random systém v obíhání překážek atd....banditi, ti kolikrát prostě jen zůstavají zakempení za překážkou a občas vykouknou, vylezou jedině tehdy, když vylezeš ty a tím je donutíš trochu k pohybu. Jinak žádný zázrak. To jak se u toho hýbou nesouvisí s jejich umělou inteligencí.
      S absencí příběhu se dokážu smířit a se spoustou dalších věcí s tebou jinak vcelku souhlasím a hru rozhodně také užívám.
      • Borderlands je rychle ubastlená hra na licencovaným enginu s mizernou optimalizací. Práce začly až po ohlášení Rage, odtud ta krátkozrakost. Ten je naproti tomu výsledek několikaletýho vývoje a je to na něm zatraceně vidět. Bohužel to spousta lidí slepě popírá vzhledem k opravdu trestuhodnýmu stavu, v jakým PC verzi vypustili. Mimo to Rage vypadá vážně hezky a neběžet na 60 fps, asi by některým lidem došlo, o čem mluvím. AI je opravdu v pohodě. Líbilo se mi např., že v přítomnosti nějakýho toho badass hajzlíka se ostatní chovali o poznání odvážněji. O stejným vzorci chování pro nepřátele nevím. Mutanti ve stokách nabíhali odlišně a banditů se mi najednou tolik nikdy nesešlo - naštěstí. Takže asi tolik k dovysvětlení.
    • Erien
      Reakce na "První věc, který si u Rage všimnete, je jak rychle a plynule hra běží."

To je když máš hodně štěstí, když ho máš míň hru zapneš, ale má asi tak jedno fps. Když ho nemáš vůbec hru ani nezapneš. Na většině karet ATI to nejede na některých GeForce se to seká. Bohužel John Carmack nedávno prohlásil, že PC už není hlavní herní platforma. To se to Pan Carmack hezky odvděčil platformě, která ho udělala slavným.
      • Tak jasný, že se bavím o případě, pokud nenarazíš na problém. Já měl naštěstí kliku, kromě doskakujícíh textur, což jsem poměrně rychle vyřešil. Nepopírám, že stav v jakým to vypustili je průser, a pořádnej. Ale hra jako taková je špičková. Co mě zaráží nejvíc je fakt, že jsem za celou dobu hraní (18 hodin) nenarazil na jedinej bug, zádrel nebo kiks. Takhle hladce jsem už žádnou hrou zatraceně dlouho neproplul. Takovejch much a detailů, co museli vyladit, a tohohle že si "nevšimli"? Pěkně se na to vykáleli a zasloužili by pár facek. Přesto před iD musím smeknout. Hru jako takovou udělali opravdu znamenitou. Možná ne absolutně průlomovou, ale znamenitou bez debat.
        • Surikatko, neměl bys k dispozici cfg nebo tipy jak zamezit doskakování textur? Mě to jinak jede solidně i na mé plečce (9600gt) na wxp, ale to doskakování je oser. Ozkoušel jsem různé úpravy a mám téměř stoprošlapající cfg které to stáhlo z několika vteřin asi tak na půl. ale dost to ruší...
      • Jo, tak přesně to mě napadlo když jsem četl co Carmack prohlásil o platformě PC.
    • Venkovní prostředí? Ta hra bohužel nemá ani skybox, takže ty obrázky místo pohybujících se mraků to bohužel zabíjí. Čili v tomhle ohledu rage přejíždí i staříčkej Assassins Creed 1
      • Ty mraky, který se ti nelíběj, to byla první věc, která mě upoutala po prvním spuštění hry. Tak krásný nebe jsem ve hře ještě neviděl.
        • jsi nehrál oblivion nebo co:)?
      • Máš pravdu, nebyli schopní to vytvořit. Bioshock Infinite si to doufám dá jako nic:).. AC jedna i dvě jsou dobrý hry, jednička se mi líbila víc, byla jaksi "věrnější". Fakt mě nebavilo lítat na rogalu po renesanční Itálii, to je naprostá zhovadilost. I tak docela dobrá hra, nejlíp se ovšem hraje asi Brotherhood.

Stojim si ovšem za tim co sem řekl prvně. Bez skyboxu ani ránu.
      • Myslim, že ne, Time. Stařičkej Assasins Creed, co běží na stejný konfiguraci na polovině fps, opravdu líp nevypadá. Ty mraky jsou skvělý, dávaj scéně hloubku a šťávu. Tak hezký jsem ve hře ještě neviděl a pro obyčejnej obrázek se nejspíš rozhodli z prostýho důvodu - jinak podobnýho efektu nebyli schopný dosáhnout. Ostatně ani nikdo jinej, z toho co jsme zatím viděli. Pokud je pro tebe klíčová featura, že jsou mraky realtime renderovány a tudíž se hýbou, pak je tu prostá rada. Rage nehraj a vrať se k nesnesitelně stereotipnímu AC 1. Nebo radši ke dvojce, která už za něco stála.
    • [2] Co se ale starším hráčům může líbit je fakt, že Rage je víceméně oldschoolovka. Jistě, je tu jakási forma autohealu a ba co dokonce víc, v těle máte ukryt defibrilátor. Jenže na vyšší obtížnost umírat budete a ne nijak zřídka. A defibrilátoru značnou dobu trvá, než se nabije k znovupoužití. Na nejvyšší obtížnost zapomeňte na rambostyl, nepřátelé taky vydrží hezkejch pár ran. Nicméně hra běží na poměrně starých mechanismech. Zkrátka zamiř - vystřel a pokud jsi pomalej, zhebneš. Žádnej sofistikovanej systém krytí, žádná bůhví jaká interakce s prostředím a podobný "vychytávky", žádný omezení na zbraně, který dnes frčej a munice můžete nýst pěknou kopu... Jestli je to pro vás mínus, budiž, ale mně tenhle způsob hraní sednul stejně dobře, jako např. v třetím Doomovi. Rage je mnohem víc ze starý školy než chudák Duke v DNF.

Inventář a menu mi nepřehledný ani kostrbatý nepřišly. Na PC je to v pohodě. Klasicky pod tabulátorem inventář se 4 záložkami. Nevidím v tom problém a zas tak často ho navštěvovat nebudete. Hudba nijak zvlášť nevyčnívá, ale svoji úlohu plní na jedničku. Stejně tak si nemůžu ztěžovat, že z Rage neudělali kompletní sandbox. Je pravda, že mi vadí, jak je v některejch i uzavřenejch lokacích omezen pohyb. Zkrátka neviditelná zeď je na hodně místech, kde by bejt ještě ani nemusela. Člověk se chce jít podívat tam na ten kaňon, jen tak, a nemůže. To mě mrzí jako ostatní. Že je ale jinak Rage lineární mi nevadí. Sandbox je teď možná v kurzu, ale zas se to s ním nemusí přehánět. Přesto Rage není CoD! Mimo jiný za 8 hodin pouze 2 cutscény a obě hned na začátku *2* Děj jako takovej jsem zatím ve hře nenašel a vlastně proč ho tam taky hledat. Je to projednou příjemná změna, že po otevření poklopu Archy nezjistíte, že se na vás a všechno ostatní žene nějaká strašná katastrofa, který je nutný udělat přítrž, a jako na potvoru jste ta jediná osoba, co s tím může něco udělat. Chtěli jste originální příběh? Rage prakticky žádnej nemá - to je svým způsobem originální *1* Za těch 8 hodin ale měly mise nějakou logiku a jakous takous návaznost. Zkrátka velmi dobře ztvárnily to, jak by to asi tak vypadalo, kdybyste se probudily po pádu meteoritu v Arše a vylezly ven. Epic story by to pravděpodobně nebyl a v Rage taky není.

Vlastně se ani moc nedivím, že Rage tolik lidí nedokázal zaujmout a hodnotěj ho jako nudnou hru. Není to ani epic, ani drama a způsobem hraní se to vůbec nepodobá dnešnímu mainstreamu. A víte co? Je to vaše škoda *5*
      • Ty bys měl psát recenze chlape. Plně s tebou souhlasím ve všem. Pro mě je to po dlouhý době zase jednou svěží hra.
  • RAGE je taková Carmackova Daikatana *15* *2*
  • no zkusil jsem to a u Bordenlands jsem se bavil mnohem vice tohle je takovej mix vseho moznyho a dohromady to moc nefunguje *9*
  • Vypada to, ze Carmack nam dal ochutnat kousek sveho noveho engine, aby nas navnadil. V plne krase to bude zrejme az s novou generaci konzoli. Diky bohu, mohu si to zahrat i ja :))!!!!
    ID opet ukazali, ze i prachsprosta strilecka, dokaze byt zabavna!? Objektivne bych tomu vice jak 7 nedal, ale otazkou zustava, jestli herni veteran muze byt objektivni, kdyz jde o ID!! Tak rozporuplne pocity po dohrani hry jsem jeste nemel.
    • samo že může. Herní veterán už sem asi taky a Rage mi přijde naprostej průměr.
  • Zdravím, neví někdo kdy vyjde patch na Rage. Bohužel ani ovladače pro ati mi neumožní hru spustit :(
  • Fakt nevim, hru jsem nehral, ale
    - v recenzi se dozvim, ze hra nema vlastne zadny dej a ani se o nej nesnazi, rozhovory stoji za prdlajz
    - pak se dozvim, ze umela inteligence je nulova, taktizovani v boji neni treba
    - dale, ze je super variabilni, ale vlastne se jedna o jednoduchy koridor
    - ze hra ma nulovou fyziku, skoro zadne interakce s prostredim
    - ze kladem jsou zbrane, ale arzenál zbraní není nijak bohatý ani originální
    - ze se bojuje o preziti a o zdroje, ale z nepratel nemuze brat jejich zbrane
    - ze je zde mozna vyroba, ale stoji to za prd
    - ze je silne zabugovana, a ze mozva patch vyresi vase problemy.
    => nakonec se da 8 *16* , tak nevim bere recenzent drogy a nebo mi neco uniklo ;)
    • Mno taky sem si hru pořídil neoficiálně a vubec toho nelituju. Rage mě nebaví a to mam Fallout a postapo. rád. Korodorovy to je až do takove míry, že nelze ani přeskočit přez zábradlí...
      Po první hodině hraní sem to chcel smazat, pak po dalších třech mě utvrdilo že sem to neměl ani stahovat.
      Já bych to ohodnotil maximálně za 5
    • Technicky odfláklé, a hlavně herně zastaralé a nudné hry prostě budou na games dostávat 8/10, já jsem to pochopil. *4*

Zlatý Anastasov a Ice a jejich recenze na Quake...
    • Kdybys to hrál, třeba bys to pochopil. Všechno cos napsal platí - kromě té výroby, mě na prd nepřijde. Ale i pře všechny ty chyby se to skvěle hraje a já bych těch 8 dal taky.
    • jo jeste jsem zapomel na grafiku - je super, jenom ma hnusne textury, ktere doskakaji
      • Musím říct, že ze začátku jsem byl taky poněkud rozčarovaný. Doskakující textury mě dost překvapily. Sice se to u mě děje jen v krajích obrazu, ale mít o něco pomalejší stroj, tak by to hodně rušilo. Navíc jsem čekal akční sandbox, kterej mám hodně rád. Ovšem hra si mě po chvíli získala. Za prvé jsou to vlastně hry dvě, i když auta jsou pak trošičku stereotipní, a za druhé je to zabíjení prostě velice zábavný. Hlavně kuše a bumerangy, ty jsou prostě skvělý. Jen to mohlo bejt delší *9*
  • hmm, aspoň že to má atmosféru kterou miluju ... prostě jsem miloval atmosféru borderlands, postapokalyptická poušt plná skagů a psycho skřítků, v nádherný grafice, nostalgicky vzpomínám na ty nádherné chvíle při hrání ještě teď... dál fallout (new vegas), též po apokalypse, zamořeno radiací, pěkná atmosféra a ustřelování hlav a končetin ( *1* )... seriál FireFly jsem viděl celý, prožíval jsem chvíle epična při sledování, absolutně nádherná atmosféra, western + sci-fi..dál jsem naučený ze série Stalker, snad nejlepší hra (trilogie her) co jsem hrál, mám také velmi pěkné vzpomínky na hraní...clear sky jsem dohrál 3x a vždy se u určitých pasáží bojím, i když vím co přijde, např. kontroléři v podzemí...nebo za svitu baterky jdu v noci za deště zamořenou zónou a přede mnou vyskočí 2 snorkové, baterka hází stíny a jejich těla provrtávají kulky z mého ak74u, každý výstřel osvětluje zášleh hlavně... (dost té lyriky).. No a RAGE tohle vše spojuje, kéž by měl víc RPG prvků ...
  • Zde je pokec o nastavení grafiky v RAGE.Kdyby to někdo náhodou ještě neznal.

http://www.geforce.com/News/articles/how-to-unlock-rages-high-resolution-textures-with-a-few-simple-tweaks
  • Já nevím, proč si všichni stěžují na grafiku. Uvědomte si, že to běží v 60FPS. To znamená, že se toho musí vyrenderovat během vteřiny dvakrát tolik, než v ostatních hrách. Když to porovnám s Dante´s Inferno, které taky běži v 60FPS, tak Rage je mnohem hezčí a to jde o rozlehlý svět.
    • Musím říct, že po dlouhé době zase inovativní hra, kde jsou skvělé postavy a zajímavé mise. Mraky nových nápadů. Hra funguje přesně tak jak by měla, skvěle reaguje na vaše ovládání. Textury trochu doskakovaly, ale nebyl to žádný horor, ostatně v neděli vyšel patch. Grafika parádní, nevím co by kdo mohl chtít více, při standardních 60 fps (bez kolísání, to jsem nidy neviděl:). Hraju na NVidii. Za mě 9/10.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit