Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Je mi jedno, kde a za kolik se ty klíče pořizují, pokud to není krádeží, tak mě to ani nemusí jako zákazníka zajímat. Pokud distributor uvolni klíče za nízkou cenu, nadávat může pouze sám sobě, že má nižší zisky. Stejný jako bych šel do obchoďáku. To nemám kupovat jídlo ve slevách..... aby náhodou potravinářšký firmy neměly měnší kšeft? Nekupovat elektroniku ve slevách, nekupovat auta v zahraničí, protože....... protože h*vno! Pokud je to legální a není to krádeží získaný klíč, který se objevil v distribuci u neoficiálního distributora, vše je v pořádku a nevím, co se řeší stále a dokola! Jestli někdo brečí za vydavatele, tak mu klidně může poslat svý kapesný, aby mu polepšil.
    • Veskoslav
      A kde si myslíš, že se ty levné klíče vemou? Z nebe bůh pošle pár?
      • Najčastejšie si lokálne predajne keyshopov kupujú krabicové verzie vo väčšom množstve s nejakou zľavou a potom prepisujú kódy z krabíc, keďže v dnešnej dobe nelogicky krabičky vyjdú lacnejšie ako digitály napr. xgames, key4you a pod.
      • Třeba v zahraničí je nakoupí levněji.. To si jako nesmím v dnešní době kupovat věci ze zahraničí? Neexistuje snad volný trh? Koupím si v zahraničí třeba auto za výhodnější cenu v nějakým bazaru a tady budu mít strach, aby mi ho výrobce nezabavil?? LOL
    • MickeyMutant
      Zajímat tě to začne v okamžiku, kdy ti zablokují účet.
      • Jak jsem psal před chvílí. Koupím si auto výhodně nebo elektroniku ze zahraničního obchodu ve značné slevě. Budu se pak muset mít na pozoru, aby mi to výrobce nechtěl zabavit?

To je krádež.

Zablokovat mi účet za to, že jsem si poctivě hru koupil ze zdroje, který ji také koupil z oficiální distrubuce byť za výhodnou cenu v zahraničí, kterou bych já zde neměl šanci mít. A je čistě moje věc z jakého regionu si hru koupím. Pokud se hry mají vnímat jako klasické zboží a pirátění her je krádež, pak toto je zcela normální. Spousta lidí nakupuje věci levněji v zahraničí. A nevím, že by jim ty věci pak někdo chodil a bral.
        • MickeyMutant
          Nehádám se s tebou, kde by člověk měl nebo neměl kupovat hry. Jenom reaguju na tvou větu, že tě jako zákazníka nemusí zajímat, odkud si pořizuješ klíče. V praxi ti tenhle nezájem vydrží jen do té doby, než ti začne třeba Steam kvůli původu klíčů házet klacky pod nohy. On totiž bude ve finále rozhodovat, jestli si zahraješ, nebo ne a s tím nic nenaděláš. To je v plné kráse to "poskytování služeb" místo prostého nákupu za nejlepší cenu a děkujeme, sbohem.
      • Neverím, že by Valve reálne blokovalo účty za to, že kúpiš hry v takomto obchode. To by z toho bola nechutná kauza, ktorá by im len uškodila. Drvivá väčšina hráčov totiž nemá páru o tom, že sa jedná o nejaký šedý trh.

Nanajvýš riskuješ, že ti zablokujú tú danú hru.
  • Shaker
    Treba uz to tu nekdo psal, ale proc ze bych se mel starat aby cesky/polsky distributor mel co zrat, kdyz mi hru prodava jeste o dalsich 15-20% draz nez lidem na zapade s vetsim platem? Konkretne priklad s ceskou EA mi skoro vehnal slzy do oci (slzy radosti a stesti), protoze poradnej support nema ani EA za morem a docela pochybuju, ze ceska pobocka vubec neco support oddeleni ma a pokud ano, tak bych skoro hadal, ze jejich pracovni nastroje jsou mopy a kybly...

Jinymi slovy: Chteli ste bejt hamizny? Payback, b*tch!
    • tvrdy.mar
      Česká EA v dobách své existence měla skvělý support přímo v Praze, který se opravdu snažil pomoci.
      • EA support funguje a dokonce bych řekl , že snad jako jedinný u nás . Sice kdyby vše u EA fungovalo na jedničku , tak bych jej ani nemusel kontaktovat , nicméně zatím vše vyřídili na jedničku .
        ( Jen mi dosud vrtá hlavou jestli všechny Battlefield 2 kódy , které mi zmizely z účtu Originu opravdu nebudou potřeba , když už vypnuli servery a já si tu hru budu chtít legálně rozjet s modifikací na jiných serverech )
      • Mohu potvrdit, loni jsem řešil jeden problém, nejdříve jsem psal mail (na který mi bylo za chvíli odepsáno), poté jsem tam volal, zvednul mi to nějakej Slovák a vše jsme rychle vyřešili, byl vstřícnej, slušnej, nemohl jsem si stěžovat.
      • Shaker
        Mam zkusenost jen s tou americkou/anglickou, ze 50% lidi bud nevi, co dela nebo to, co delaji proste nefunguje a vubec se dostat k nejaky komunikaci s nima byva casto nadlidsky vykon. Je to totiz skoro levnejsi si koupit novou kopii hry nez jim volat na telefon do UK nebo US a na maily se tam u nich proste kasle, stejne jako na tickety. Konkretne mluvim o supportu ohledne dema Crysis 2 a supportu The Old Republic (to je mozna vec BioWare, to nevim, ale bylo to ohledne zabezpeceni uctu). A pokud ma takovouhle "podporu" centrala, tak pobocky na tom byvaji casto jeste daleko hur. Navic pochybuju, ze ceska pobocka ma vubec moznost resetovat hesla a resit problemy jinyho razu nez: "Chybi mi klic v krabicce". Mozna se pletu, muzes se podelit o zkusenosti...
        • Minimálně český support má možnost deaktivovat kódy z tvého účtu a vrátit finance zpět . Po tom co na můj účet dělal někdo nákup za tisíce jsem byl docela vděčen .
          • A jak se nakupuje na cizí účet??????
  • Spíše by se mělo řeši proč 60USD = 60 EUR. To je chyba.
    Tohle je naprosto jasné. Kupovat od překupiníků je vždy na nic a risk.

Ale určovat naschvál diskriminační kurz je na *11*
    • Tak si k tem 60ti dolacum pricti kalouskovny (aspon 25%) a vyjde, ze by 60$ melo bejt spis 70Eur.
    • proč? protože daně...

GOG ty rozdíly v cenách platí ze svýho, což se jim možná vyplácí, ale málokomu se do toho chce...
    • Paulcz
      Risk je minimální pokud se platí kartou jak přes Paypal tak přímo přes banku jdou transakce stornovat. Akorát přes banku to trvá trošku déle.
  • nvm co je komu do toho KDE si hru kupuju. hadry nebo jidlo na dovoleny si taky koupim kdekoli a platim dane jen v dany zemi. misto aby byli radi ze to aspon koupim za par korun a nestahnu zadarmo z torentu, zase nekdo hladovej chce sroubovat ceny. pokud jim hry nevynasej, tak at je vyvojari nedelaj a pecou treba chleba. hotovo.
    • nelibi se ti cena, nekupuj, nevim co je komu do toho, za kolik to chce distributor prodat a jaky si stanovi podminky, je to jeho riziko, jeho zisk ci ztrata...takhle obracene to uz tak super nevypada, ze?
    • Prečo si hry kupuješ? Ja preto aby som podporil vývojárov a keď to kúpiš cez nejakú "stránku" tak z toho veľa neuvidia.
      • Hm beztak ti vyvojari dostanou stejnou castku, at uz to prodaji v Evrope nebo Rusku, jen si vydavatele na zapade vic namasti do kapsy.
  • "Prémiově oceněná krabička" -ROFL tolik jsem se už dlouho nezasmál . Kousky od Playmana ovšem opravdu byly už jen o té prázdné krabičce a kódu ... v čem se mám cítit jako vyjímečněji než rus který kupuje za polovinu blistr s kódem na trhu ? Naše ekonomika je na tom tak skvěle , že spadáme k západní cenové ? Chtěli jste globalizaci a úsporu nákladů ? Máte ji mít se vším všudy !
    Málo pro vývojáře ? Proboha tak necht´prodává vývojař přímo !
    Co je mi do lokálních překupníků , kteří si drží svoje jisté marže a poctivě přikrmují nenažraný evropský bachor ? Ano podnikání se jim zostřuje a najednou zjišťují že jsou na hranici rentability .....

Ale kdo na tom všem nakonec vydělá ? Já jako zákazník jsem ochoten zaplatit takovou a makovou cenu . JRC je drahé , Xzone nepřibaluje dárek navíc , Gameexpres nemá v nabídce a Originálky nemají akci ? No mám si jako zákazník utřít hubu a svorně nadávat s lokálními překupníky na nespravedlnost globálního trhu ?
    Kašlu na to ! Jsem hráč a chci hrát - teď ne někdy na vánoce ve slevě ! Kouknu vidím , regionální zámek má /nemá - evropa OK .Platím ,registruji ,hraji !

Taky kdykoli nemusím zaplatit stáhnou léčit a hrát .... ovšem vám už vadí i když hráč zaplatí a není to plná cena obvyklá ve vašem krámku ? Jděte se už laskavě vycpat !!!
    Obchod s kódy se vám hodil když se snižovali náklady na výrobu a přepravu fyzických kopií , ale jakmile zjišťujete že nejste schopni ohlídat kódy , které stejně musí projít autentifikací najednou je to vše jen chyba zákazníka ? Nas.at na takové jednání ! Zákazník je ten kdo si volí a vy se buď přizpůsobte , nebo jděte prodávat ojetiny !
  • Díky za zajímavej rozbor, informací na téma šedý trh s klíči není nikdy dost.

Jen si dovolim poznámku k "ale pokud vás zajímá, co se s vašimi penězi děje a zda se vlastně dostanou až k vývojářům" - k vývojářům se dostane něco z prodeje obecně? Afaik vývojáři byli a jsou prostě lidi s pracovním poměrem a dostávaj měsíčně výplatu a tím to končí, veškerý peníze shrábne (jak se vlastně dál v článku píše) distributor s vydavatelem.
    • Hlavne proc by melo nekoho zajimat, jestli z toho neco ma vyvojar. Ten si zvolil zpusob prodeje/distribuce a je to jeho problem. Pokud dela jako zamestnanec, tak proste z prodeju nedostane nic.

Je to presne stejny, jako kdyz firma udela kseft a vydela - zamestnanci dostanou kulovy, prachy shrabne majitel/akcionari. Kdyz je na ne majitel hodnej, da jim mozna premie. Prozmenu kdyz firma prodela, o nic neprijdou. Majitel to musi zacalovat ze svyho.

A je to tak vporadku, takovej model si zvolili. Nic jim nebrani ten kseft jit delat taky.
  • Vseho vsudy ale vzdy aj tie lacnejsie kluce su na 99% kupene z legalneho, prvotneho zdroja distributor, tvorca. Tych par ako ste pisali je zanedbatelne (ukradnute, alebo od cloveka z podpory)
    A ked sa nakupia kluce v inej krajine, kde to je lacnejsie, tak ci tak tie peniaze - aj ked menej, dojdu k tvorcovi. Kupil ich ten co ich bude predavat lacnejsie.
    Ked je mensia cena, preda sa viac kusov.
    Tak isto v prieskumoch vyslo ze viac ako polovica ludi caka na zlavu (steam, origin...) az potom si hru kupia. Takze toto je len urychlenie zliav :)
    Proste tento clanok je pre mna blbost.
  • Nevím, proč řešíte platy, pokud nejste hloupý, tak si ruskey key koupíte a ty vaše hry za 300 mít budete a většinou to není žadné vpn či region lock... Děláte si to složité.. Proč kupovat hru za 999?-, když jí můžete mít za 350,-.. Tohle je Váš problém, že neumíte nakupovat..
    Chápu lidi, co nemaj paypal či kreditní kartu tak ti jsou dost omezeni.. Ale nerozumím té demenci, že člověk, co vydělává těch 25 000 nemá na hru za 300,- ... Dnešní platy jsou stejne, jako v roce 2000.. Prodavacka ma kolem 10-12500 hrubeho.. Delnik ma 10-20 000.. Pokud jste znali tak vetsinou sezete praci jen pres agenturu, ktera si z vase koalce dost ukrojí v mém případe treba 6000,-..

A ano lidi musí platit najmy, jidlo, energie, cesty... Uvedomte si, ze jsme taky taci, co dojizdi do prace destiky kilometru, ze musíte zivit auto platit opravy, ze bydle v ruznejch prdelich sveta.. A spousta z nas bydli u rodicu, protoze v dnesni dobe sehnat byt... Je fakt nemozne... Mit 2mega tak mam stova na malej baracek..
    Teplice 1+kk 2+1 1+1 najmy bez energii kolem 5000-10000 asi malo, co? ... Vydelam si 14 000 v hrubem a pulku dam na bydleni ctvrtku na benzin apd..Dojizdim 17 km do práce-zeru jen jogurty piju jen vodu..
    Pokud chci hru, kupuje jedine ve slevach, casy kdy jsem kupoval za plnou palku jsou davno pryc.. A pokud vim, kde nakupovat coz vim tak usetrim nespocet penez...
    Na vic i pres to VPN to jde... Vetsinou jsou banovani jen ti, co se prokecnou , a nebo jim steam zkratku hru odebre lepsi nez mít bloklej celej účet. ne ? ...
    A kdo dneska nepirátí ? Hrát online hry? Za rok si chci zahrát tu online hru a servery jsou mrtvé měsičně vychazí podle steamu pres 100 her. od A az po indie.. Dneska clovek neví, co driv..
    • Co kdybys misto hrani her venoval cas zvysovani svych profesionalnich kvalifikaci, abys nemusel pracovat za 14 hrubyho? Jen takovej napad. *3*
  • Pozor - zrovna Green Man Gaming není šedivka, nejnovější AAA tituly tam jsou stále za plnou palbu a je i v seznamu oficiálně podporovaných shopů Steamem.
    • GMG má predsa kupóny s 20% zľavou čo u novej hry robí aj 10 Eur, takže sa oplatí niekedy viac ako rôzne keyshopy, hlavne po novoročnom prekvapení v prípade dodatočnej dane pre EÚ štáty hry výrazne zdraželi.
    • Presne tak, nechapu, proc autor clanku haze GMG do kose s ostatnima, asi se v tom moc nevyzna...

Krome GMG je tu i Gamersgate, GetGames, Direct2drive atd..
      • Olejnik, co cekas?
  • Nevidím jediný důvod platit za už tak předraženou hru více, než je nutné jen abych měl nějakou stupidní krabičku, která stejně skončí druhý den v popelnici.
    Tohle je stejné jako s hudbou. Buď budou soudní a cena bude odpovídající našemu trhu nebo se jednoduše podíváme po nejlevnější možnosti.
    A jestli mě zajímá co se děje s penězi? Ne nezajímá. Proč by mělo? Raději podpořím někoho, kdo se snaží nabídnout normální cenu než vydavatelé potažmo ofi překupníky, kteří nevědí kolik si naúčtovat.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit