Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • dworkin

Souhlas.

• dworkin

Nechápeš.

• celoush

Nedělejte si iluze, že je to novinka této doby.

"Incidentally the notion that that title (Gandalf the White) should be changed in respect for New York's sensibilities has rightly been resisted."

Ian McKellen ne svém blogu v červnu 2002 - https://mckellen.com/cinema/lotr/wb/020625.htm

• dworkin

To, že to nelze vůbec, je pouze tvoje myšlenka. 

Čili tady diskutujes sam se sebou a sám sobě se směješ.

• Hlavně to není přírodopisný film, ale fantazie. A zfilmování literárního díla vždycky spoustu věcí pozmění. Jsou i animované adaptace J. Vernea či A. C. Doylea, ve kterých hrají místo lidí zvířata. Důvod? Je to točené pro děti a těm se to takhle víc líbí.

• Treba svetla kuze u elfu ma nejake biologicke duvody (nebo se proste jen tak Iluvatarovi libili) stejne jako barva klu u slonu...to my nevime, to tak urcil Tolkien. 

Ale to je jedno...stejne si dneska kazdy dela co chce a meni si co chce a prizpusobuje si dana pravidla jak potrebuje.

• Ten rozdíl je ale právě v tom, že sloni mají jen bílé kly (což má nějaké biologické důvody), zatímco lidé (a extenzí taky elfové a trpaslíci) mají různé barvy kůže (což má zase nějaké biologické důvody), ne?

• Pro me to je stejne, jako natocit prirodopisny film o slonech a sem tam nejakemu z nich natrit kly na cerno...protoze sice sloni maji kly barvy slonoviny, ale...

• To, co teď děláš, je přehnaný alarmismus. Nikdo normální s tímhle žádný problém nemá, mj. protože ta černá / bílá má úplně jinou konotaci (světlo vs temnota). 

Miluju Středozem, k seriálu jsem předběžně skeptický (na filmy se taky moc nekoukám, protože mi předlohu v ledasčem kazí), ale zrovna barva kůže je mi v tomhle úplně volná, a moc nechápu, proč je pro některé lidi tak důležitá.

• A jaký je teda s tou barvou kůže problém? Tolkien byl bílý autor, který psal pro bílé publikum, ale samotná barva kůže nemá pro vnitřní logičnost univerza žádnou velký význam. I kdyby měli hobiti třeba žlutou barvu kůže, neudělalo by to s uvěřitelností nebo poutavostí příběhu vůbec nic.

• Evidentne koupili prava na jeho dilo, protoze i dnesni publikum ocenuje jak to tehdy napsal...

Budeme prejmenovavat Barad Dur, protoze to znamena Temna vez ? A co ta opovazlivost, ze bile rade !!! carodeju a elfu predsedal Saruman Billy ?

• Magister_Peditum

Má to jednu chybku. Tohle není DnD, ale svět Pána prstenů. Zajímavé, že řídit se předlohou nevadilo ještě tvůrcům trilogie...

• Tolkien psal v nějaké době, pro nějaké publikum, a tomu odpovídají i některé reálie. Seriál se točí pro publikum, které je daleko diverzifikovanější, a nevidím nic špatného na tom, že se tomu nějaké reálie uzpůsobí. Na vnitřní logice světa to pranic nemění, pokud v ní nepovažujeme za zásadní to, že bílí jsou ušlechtilí a ostatní barvy pokožky propadlé zlu :) .

• Na to pozor. O Pánovi Prstenů se sice hodně dlouho psalo, že nejde zfilmovat, ale bylo to z jiného důvodu. Tou dobou nebyly filmové triky na takové úrovni, aby to vypadalo dobře. Navíc je to dlouhé, aby se to vešlo do jednoho filmu a rozdělování na víc dílů nebylo v módě jako dnes.

• Skreti taky maji v Tolkienovi tmavou kuzi, tam fakt nejde o nejaky prirozeny vyvoj, kdyz vsechny rasy stvorili bohove, podle toho jak se jim chtelo...jde o to, jak jsou popisovani Tolkienem a treba o elfech se zminuje obecne jako o ,,fair skinned,, = svetle pleti. A proste 40 let asi vetsina ctenaru predpoklada, ze tak nejak vypadaji a najednou prijde nekdo, kdo si mysli, ze je lepsi nez puvodni autor a zacne delat zmeny v zajmu nove revoluce.

• Souhlasím. Když už tam chtěli mít temného elfa i s temnou barvou kůže, mohli dát herci nějakou rozumnou paruku. Takový sestřih (dobrá, spíš trochu delší) by se hodil spíš k hobitům. I u Zaklínače byly vlasy černých elfů (zvlášť toho malého kluka, co utíkal s Ciri) to, co mě nejvíc bilo do očí.

• celoush

Jestli tam je černej nebo bílej elf, trpaslík, hobit mne žíly vůbec netrhá. Co mne trochu víc mrzí je to zploštění časové linie. Furt jsem se divil, že lidi do druhého věku tahají Gandalfa. Ale teď už chápu.

Jako furt se těším, dívat se budu a počítám, že stejně jako se našlo hodně fanoušků knih nespokojených s Jacksonovým filmovým zpracováním tak tady bude spousta lidí pohoršena.... něco se vždycky najde.

• iSpirit

Hodně rychle jsi utekl se svoji myšlenku, že to nelze zdramatizovat k obavě o finanční ztrátu filmových studií. 

• iSpirit

Zase špatně. Začínám si myslet o tobě, že nejsi troll ale hloupý.

Je opravdu geniální argumentovat Lotrem, o kterém se desítky let psalo to, co ty píšeš o Silmarillionu. To je značně nešťastné. 

• Ale no tak :) Rozpracování do větší hloubky je zvláště u serializace normální, 1:1 to stejně nikdy není.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit