Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Mě se to moc líbí, nejvíce pohled z vlastní osoby. Celkově mě KC:D zajímá čím dál tím více. Jsem na to opravdu zvědavej. A samozřejmě držím palce ať se práce daří a odsýpá..

    A vy, místní chytráci - počkejte až to vyleze a pak začněte sypat ta moudra. Zatím jsou to jen zvratky nebo hejt na Vávru. Mě je ukradený co kde a kdy napsal nebo řekl, mě zajímá, jak hra bude ve finále vypadat. A hlavně obsah, o kterým zatím víme velmi málo.
  • Nebo na palcáty a spol už prostě nemají sílu. Zato moc dobře vědí, že žádná zbroj nedokáže dokonale ochránit slabiny.
  • Proč ta ironie? Ten smajlík se směje leda tobě. Sekera byla evergreen. Čím myslíš, že se louskaly helmy? Sekera soustředuje veškerou sílu na konec, na relativně krátké ostří. Tím spíše jednoruční válečná. A copak měla na opačné straně, od toho ostří, že by tupou stranu, nebo že by tam byl hrot, či třeba rovnou kladivo? Fakt velkej problém to podle potřeby obrátit, LOL.
  • A co ze je na tomhle videu tak spicovyho? Tohle je prace s pripravenym podkladem pro animatora na vikend.
  • MickeyMutant
    Video se týká plné plátové zbroje, já reagoval na Magistera, jehož poznámka o zbytečnosti zbroje v době palných zbraní byla obecnější. Plus jsem chtěl rozporovat jím zmiňovanou cenu, která ale byla ve skutečnosti o dva řády jinde. Chápu, že schválně přeháněl, ale tohle mě při čtení jeho příspěvku prostě napadlo. Nedržel jsem se tedy striktně obsahu videa, přiznávám.
  • Zalezi na obdobi, v dobach kdy se zacla pouzivat krouzkova zbroj, tak mela hodnotu nekolika vesnic. Na platovou zbroj se preslo proto, ze byla levnejsi, a v jistych ohledech kvalitnejsi, ale celoplatovou zbroj si rozhodne jen tak nejakej bezdomovec dovolit nemoh. "lepsi" lidi meli tak maximalne kyrys v kombinaci s prevazne kozenyma doplnkama.

    Ad strelny zbrane, ony taky mely ucinnost vrzenyho kamene, a presnost +- kilometr sem nebo tam, pricemz vystrelit se dalo jen nekolikrat za hodinu. Novodobejsi zbroje pak byly testovany i na vystrel - prave kyrys olovenou kulku spolehlive zastavil. Proto se taky dlouhy roky pouzival jako primarni zbroj.
  • Napsal jsi že žádné buzerantské hry a pak do výčtu narveš fotbal...
  • Tak nějak si říkám, jak zakomponovat zkušenost panáčka do soubojů. Formou přibývajících možností, spolu s efektivitou jednotlivých akcí, plus nějaké časování ? Nezkušený panáček...útok a kryt...efektivita malá, občas se to nepovede. Na použití akce je čas 1.5s. Když čas uplyne, musí se počkat na nový timer. Zkušený panáček..útok sekem, útok bodnutím, kryt, úhyb s útokem. Čas cca 2.5s. Vše v mírně zpomaleném režimu. Po ukončení souboje, možnost přehrání z pohledu třetí osoby.
  • Beru, ale celé vlákno se týká videa o pozdně středověkých plných plátových zbrojích burgundských válek nebo ještě jízdy u Pavie, nikoliv zbroje páteře armád třeba už u Pavie (tercia, landsknechti, švýcarská pěchota...).
  • Magister_Peditum
    Plátová zbroj nikdy nebyla nějakým standardním vybavením. Snad až s příchodem stálých žoldnéřských skupin jako byli kondotiéři nebo lancksnechti došlo k určité unifikaci výzbroje. A i tak se jednalo max. o kyrysy a nějaké ty chrániče kolen/ramen. Bitva u Pavie byla v mnoha ohledech poslední "rytířskou" bitvou - není bez zajímavosti, že zde zvítězili právě lancknechti. Pak už se uplatňovala v podstatě jen u jednotek těžké jízdy a zčásti u pikenýrů (kterým odzvonilo s vynálezem bodáku).
  • MickeyMutant
    Vynech slovo "plná" ve spojení "plná plátová zbroj" a odpadne ti první odstavec. Vytvořil jsi argument proti tvrzení, které nikdo neobhajuje (strawman). Takže jinak souhlas*4*
  • Pavia, střet dvou asi nejbohatších evropských mocností své doby (pochopitelně pokud nepočítáme Suleymanovo Turecko): http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/Joachim_Patinir_009.jpg
  • Zbroj, nebo kyrys?

    Tak nějak si nedovedu představit vojáka v plné plátové zbroji na přelomu 17. a 18. století (ani o století dřív). Možná šlechtice když se nechal portrétovat, možná těžkou jízdu. A že by "obyčejný měšťan" (tj. nikoliv bohatý měšťan) nebo "žoldnéř" běhal v bitvě oblečený v "plné plátové"? Jedině snad v pozdním patnáctém století. (Tj. během Burgundských válek apod.)

    Samozřejmě, zbroj byla "svlékána" pomalu, nejprve části chránící nejméně zranitelné části těla a nejvíc bránící pohybu, později třeba i přilby, až zůstal jen kyrys. Ovšem nikoliv jako ochrana primárně proti střelným zbraním. Ačkoliv kvalitní zbroj samozřejmě měla (musela) zásah střelnou zbraní vydržet.
  • MickeyMutant
    Střelné zbraně a plátová zbroj se spolu na bojištích potkávaly přes 300 let. A cena prvotřídní zbroje by se dala porovnat přibližně s cenou dnešního luxusního auta (samo sebou nejdražší zbroje králů a speciální královské dary mohly dosahovat ceny dnešní vily s bazénem i víc). Zbroj obvyklé kvality se dala koupit na trzích, jarmarcích a v městských obchodech za cenu dostupnou pro obyčejného měšťana nebo žoldnéře.
  • Magister_Peditum
    Co jim to bylo platný, když pak přišel nějakej jouda s píšťalou nebo později s arkebuzou a hrdého rytíře v prvotřídní zbroji, která stála jako středně velký palác, sejmul. *3*
  • Magister_Peditum
    Pokud vím, tak tuhle párty mu z většiny platí Bakala, ne ty. *15*
  • (Jen bych poznamenal, že 1403 a 1450/80 je trochu rozdíl. *5* )
  • hra je odložená zartím na léto 2016. *3*
  • Datum vydání konec roku 2015. :D :D :D Směju se div neumřu. :D Danr, upřímně přestaň chlastat a začni něco dělat. ;) Tuhle párty ti platíme my. ;) Solidně pochybuji, že vůbec na Vánoce hra výjde, a to v rozumné hratelnosti, takže rok 2016 na jaře odhaduji březen/duben...S novou PC sestavou nemusím moc pospíchat, pač tě čeká hodně práce. ;)
  • 1 video vydá za 1000 slov *7*

    https://www.youtube.com/watch?v=5hlIUrd7d1Q

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit