Přejít na výpis diskuzí
Šermířský souboj z Kingdom Come: Deliverance láká na novou alfa verzi
5.6.2015 | Aleš Smutný
183 příspěvků
-
mýtu? *6*
-
Slovák je naštvaný, protože na Slovensku nikdy nevznikla žádná dobrá hra xD
-
Nikdy se v int. diskuzích normálně nediskutovalo. Int. diskuze jsou od počátku odpad. Výjimkou jsou odborné weby, kde ale taky bývají slušná dramata a hádky.
-
No to je ale mozkovy prujem...
-
Jasně, ale hodnotíš teaser / trailer, nikoliv hru, kde taková animace bezpochyby nebude. *5* Teaser / trailer je obecně dost specifický žánr, ve kterém platí jiná pravidla. Ačkoliv souhlasím, že pokud se promo hry zaklíná historickou věností, je trochu vlastní gól nedržet se tohoto zaklínadla v traleru. Nicméně Warhorse na tom imo není zas tak zle a Magister má taky pravdu - tohle je na poměry her / filmů / televize / obecně choreografie velmi realistický souboj. Viděl jsem dnes náhodou začátek jednoho dílu Game of Thrones. Byl zde šermířský souboj, ve kterém se oba paticipanti snažili zasáhnout především meč soupeře, mávali okolo sebe hlava nehlava a dopouštěli se i piruety, což je při šermu pohyb hodný kandidatury na Darwinovu cenu. Ve srovnání s fantasy jako game of Thrones nebo Zaklínač je souboj v teaseru na KC:D celkem v pohodě.
A jak psal Magister, víme toho hodně o dobové teorii šermu, ale mnohem míň o tom, jak šerm, zejména v zápalu boje, vlastně vypadal. -
Já si zase myslím, že ten článek by neměl zapadnout. Články Dana Vávry mám moc rád, je to možná nejzajímavější současný český herní autor. Ale zároveň si myslím, že Dan Vávra je jedním z ústředních tvůrců hatu, který Skyrim podle mě nezaslouženě tady na Games dodnes sklízí. Je jeden z tvůrců mýtu o špatném Skyrimu a špatné Bethesdě, která neumí dělat hry atd. Když si poslechnete podcast, kde Dan Vávra svůj hate poprvé prezentoval, ostatní účastníci se na něj dívali málem jako na blázna. A dneska je z hatu na Skyrim takřka mainstreamová záležitost. Dan Vávra o sobě sám říká, že močí proti větru - a všichni víme, jak to přísloví je dál. Takže, Vávrovi fandím a držím KC palce - ale na 100 chyb Skyrimu nejde tak snadno zapomenout.
-
hra se má dát hrát, ale co má estetika co společného s hraním? Hru jsem zatím neměl možnost hrát a tak hodnotím to co jsem viděl. Z fantasy pohledu paráda, inspirace realitou? Pořád super. Snaha o historickou reprodukci? V žádném případě :) Stačí mi 3s ze souboje od začátku a jen vidím rozeběh a obrovský nápřah. Kdokoliv toto udělá nejen v šermu, ale dle mne v jakémkoliv bojovém sportu, nemá šanci :) A to sou prosím věci, které s hratelností nemají nic společného :)
-
A další hlen.:D
-
jj, za 6 mega se delaj venku tak hry napul na koleni a napul v unity enginu s nakoupenyma generickyma assetama
-
Většina AAA her začíná na 20-30M USD pouze za vývoj. Například vývoj GTA V se odhaduje na 137M USD a celkové náklady na 265M USD.
-
Si vtipný, ty poznáš len dve fechtbuchy, tak len dve existujú, však? A zdrojom tvojich vedomostí je článok na hernom webe. Ach jaj.
To nie je pár obrázkov od dvoch ľudí, to sú celé knihy týkajúce sa boja a súbojov s rôznymi zbraňami v rôznych brnenia (a bez nich). A ďalšie kódexy, kroniky, anály, ktoré popisovali súboje, turnaje i výzbroj. A hmotné pamiatky, samotné zbrane, brnenia či dokonca zranenia, ktoré dokážeme určiť z pozostatkov...
Toto sú naše pramene a na nich stavajú aj dnešné školy historického šermu a vytvárajú vlastné bojové techniky. Vieš prečo vlastné? Lebo dnes je pohľad na takéto bojové umenie úplne odlišný ako v minulosti, iné sú možnosti a schopnosti ľudí a rovnako sú aj odlišné aj ich ciele.
To ale nemení nič na tom, že historické súboje vieme s vysokou presnosťou na základe týchto prameňov opísať a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou vieme povedať, že veci ako "obsekávanie" sa dvoch obrnených bojovníkov s mečmi je nezmysel. *3* -
Trochu trapné by to rozhodně bylo.
-
Jak už jsem psal tomu Ololol/Lolovi, hra se musí především dát hrát. Zalíbit se nedá všem.
-
Takže mi chceš jako tvrdit, že na základě několika obrázků z 15. století, které nám zanechal Liechtenauer a Talhoffer víme naprosto přesně jak souboje probíhaly? Jinak doporučuju si přečíst tento článek: http://games.tiscali.cz/tema/klic-k-meci-jsou-souboje-na-mece-prokletim-nebo-budoucnosti-videoher-246390 *3*
-
Ja to chci na konzoli a nic predplaceneho nemam.
-
u nás máme 10 000 000 odborníků na všechno, ne jen na hokej a fotbal, slovensko jak se zdá drží krok... x)
-
No nemajú, tak načo si tu hodil to videjko? *15*
https://www.youtube.com/watch?v=1S_Q3CGqZmg
A to, že sa o tom vedú spory, si si práve vymyslel... -
hystorie je hysterie okolo historie :D ale což nebudu se vymlouvat a sypu si gramatický popel na hlavu :) Jinak to, jak se vedly souboje opravdu není absolutně jasné, ovšem jsou prvky, které jsou jasné absolutně a jakmile někdo něco označí za předělávku historie a následně ukáže souboj plný ran a úderů v kombinaci s obrovskými nápřahy, vím, že je absolutně mimo. Jako hra neurazí, jako pokus o historickou reprodukci už je to někde jinde.
Chci tím říci, že i přes historické neshody souboje dvou bojovníků bylo nudné a dlouhé chození okolo sebe a prozkoumávání reakcí nepřítele, ať už se jednalo o chyby v postoji, držení zbraně ale i celkové "řeči těla". Následující souboj již byl shluk několika málo úderů ukončený smrtí jednoho z bojovníků.
To samozřejmě globálně nelze zakomponovat do hry v kombinací se zaměřením na širokou veřejnost. Proto jsem říkal, že i toto zpodobnění není až tak urážlivé a myslím, že se jedná o snesitelnou kombinaci alespoň z vizuálního hlediska :)
Dříve jsem se tomuto oboru dlouze věnoval, takže opravdu vím, co se "podává veřejnosti" aby je to bavilo a "jak se to dělá" aby z toho nebylo jen divadlo :) V rozdílu mezi těmito dvěma póly chci jen poukázat na fakt, že šermířský souboj není nic "záživného" pro běžné publikum :) -
Ah to fantasmagorcasualovci neskousnou, že v teaseru drží rytíři v ruce meč a ne vodítka s draky na konci co se prcaj...
-
kvalitka, no prostě Vávra x)