Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jsem sice ochoten zaplatit za hru, která bude stát za to, ale vzhledem k, mezi vývojáři typickému, ''za hodně peněz málo muziky'' přístupu je pirátství nasnadě. Chápu sice, že pirátit hry ''na vyzkoušení'' je pirátství jako každé jiné, ale jak můžu bez dema vědět, jestli se mi hra bude líbit a bude mi stát za to jí koupit? 500 za riziko koupení ''zajíce v pytli'' bych možná oželel, ale přece jenom, 1500 není částka, kterou bych jenom tak hodil do kanálu.
    • Že by podle gp hodnocení 95%?
  • Lidé si to prostě stáhnou z rapidu či jinýho úložiště a bude po senzaci, nevim proč se to tady tak řeší.
  • Ještě jeden detail, vzhledem k tomu, že u nás díky zlodějské politice a lobby schované za všemi těmi organizacemi platíme poplatky za média, disky atd. tak mám svědomí při stahování naprosto čisté, tyhle poplatky kterými všichni platíme za to, že jsme v očích zákonodárců a firem "chránící" autorská práva viděni jako zločinci mi dávají právo si vesele stahovat s tím, že už jsem za to zaplatil.
    • nedávají ti právo na nic :) ty poplatky se neplatí pro to, abys mohl cokoli stahovat, mají jiný účel. tobě můžou sloužit maximálně k tomu, že si to tím budeš omlouvat, ale se zákonem to nemá nic společného, jen si chceš namluvit, že nic špatného neděláš :)
      • řekni mi jaký mají ty poplatky jiný účel než ten, že fungují jako presumpce viny? pouč mě, jdou do Afriky? na válečný veterány? nebo na jiný bohulibý cíl, který si OSA vytyčila?
        • nikde jsem neřekl, že ty poplatky schvaluji. zavítej prosím na stránky OSA a dozvíš se to...
          jen jsem říkal, že ty poplatky tu nejsou jako protipól toho, že můžeš z netu stahovat, co chceš. klidně to může dojít do stádia, že budou poplatky a bude nelegální stahování i hudby a filmů. nebo že se poplatky zruší a volnost stahování zůstane zachována...
          • ty mě pořád někam odkazuješ ale sám sem to konkrétně nenapíšeš, prostě sem dej něco co jednoduchýmu individuu jako jsem já vysvětlí jaký účel mají poplatky placená za média, která byla schválená na základě lobby od OSA.

            Ty na všechny žádosti o konkrétní věci řekneš, mrkni na net, mrkni támhle na ty stránky, a používáš to jako argument, to je trochu mimo.
    • To by ovšem znamenalo, že by každá hra, kterou si tak rád stáhneš, měla cenu řekněme tak 50 korun, které by odpovídali všem těm poplatkům za média apod. Vtipálku.
      • jak víš kolik platím na poplatcích je mi záhadou.
        • 999 korun, tedy cena nějaké hry, to určitě nebude.
          • jak jsem řekl, to ty opravdu vědět nemůžeš.
  • To je zase pěkný blábol a strašení :D
    zase se tu sešlo hodně polopravd, takže ještě jednou:

    - poskytovat nelegální software ke stažení trestné je, stahovat ho trestné není
    - používat stažený software trestné je, ovšem po tom, co jste ho stáhli, nikdo neví , zda jste si ho opravdu i nainstalovali - soud nikdy nevydá povolení k domovní prohlídce na základě "domněnky"
    - poskytovatel internetu nesmí sdělit osobní informace, jen na příkaz soudu, který opět nevydá souhlas viz.bod výše

    - pokud si koupíte prázdné CD, tiskárnu, mechaniku - bez jakéhokoliv důkazu, že bude zařízení použito pro trestný čin - automaticky musíte platit samozvaným "ochranným organizacím" (a je to z právního hlediska v pořádku!!!!????), které se naopak nesnaží pirátsví vymýtit - byly by přece sami proti sobě, po zániku pirátů by zanikly taky :D
    • Ano na to pozor, zapomenul jsem dodat: pokud nestahujete třeba z Rapidsharu, ale přes P2P (torrent), pak zároveň sdílíte, tedy opravdu poskytujete - a to je trestné.
      Uživatel nesmí program upravovat, ovšem podle tohoto pravidla je jediným stíhatelným člověkem tvůrce cracku.

      Zbytek diskutabilní není (měl jsem možnost posedit si na policii kvůli popisované problematice, a píšu zaběhnutou praxi, ne nějaké odhady výkladu zákona.)
      • na tom sezení to bylo nějak řečené, že stahování čehokoli (tedy s výjimkou dětské pornografie atd. samozřejmě) je v pořádku? to znamená, filmů, her, hudby? jen to samotné stahování? díky za odpověď, aspoň tu bude pak jasno.
        • nene pozor - mluvím o softwaru: dokud není nainstalovaný, jde jen o souhrn dat k ničemu a jako trestný čin se bere až jeho používání, tj. potažmo instalace (teoreticky by se i dalo bránit, že jsem jej nainstaloval, ale nikdy nespustil - takový případ by musel rozhodnout až soud, ovšem u nás se postupuje podle pravidla nainstalováno=používáno)

          např.hudbu pak stahovat nelze legálně nijak, protože je výtvorem "sama o sobě jako taková" a už její nelicencované uložení na hdd je nelegální
          • jak jsem psal, jen samotné stahování? je to tedy legální, ok, proč ten rozpor se zákonem, který říká, že stahování software neni legální? nezáleží to na výkladu? kde je jistota, že osoby na tom sezení si zákon vyložili správně?

            ten rozdíl s hudbou nechápu, z paragrafu, který jsem sem hodil z autorského zákona jasně vyplývá, že stahování filmů i hudby je ok, naopak, že stahování softwaru ne, ty naopak z toho sezení s policií řákáš informace, že stahování softwaru je ok, ale stahování hudby že ne, tak teď nevim ale je to poprvé co vidím, že by samotné stahování hudby bylo nelegální. k té definici, soubor nějaký písničky je stejně tak shlukem jedniček a nul jako ten program, soubor mp3 je stejně tak k ničemu dokud ho nespustíš nebo nemáš prostředek, který ho dokáže spustit, to samé i s programem, v čem je rozdíl?
            • stahovani filmu a hudky je OK pokud se jedna o osobni uziti
            • "kde je jistota, že osoby na tom sezení si zákon vyložili správně?"
              - nikde, kolik lidí, tolik názorů na výklad, ovšem:
              - česká policie se dohodla na tomto výkladu, a proto se u nás všeobecně postupuje takto. napadnout výklad zákona lze, ale nemyslím, že by to bylo v českých podmínkách úspěšné.

              jedničky a nuly jsou i na hudebním cédéčku a potřebuješ třeba Hi-Fi věž, abys je přehrál - vždy je potřeba nějaký prostředek, tady se tedy nejde bránit "mám ale nepoužívám". zatímco nenainstalovaný program používat přece nelze, "mám ale nepoužívám" funguje.

              pak je tu ovšem problém zmíněný jiným přispěvatelem - to jest že "mám" , přestože jsem nikde nekoupil - to už ovšem není záležitost související s autorským zákonem
          • A to je právě to na co narážím reakcí výše, toto stanovisko je stanovisko z trestněprávního hlediska (hledisko policie), ale vlastník má i jiné možnosti obrany. Tím, že mám v počítači nenaistalovaný systém jsem se např. nelegálně obohatil a tudíž mě může z tohoto důvodu žalovat. Problém vlastníka je pak samozřejmě ten, že bez zásahu příslušného orgánu (soud, policie) asi nezíská dostatek důkazů.
    • Obecný zákon není autorský, ale občanský. Autorský se použije pouze v případě, že se na stav vztahuje nějaké ustanovení. Držením softwaru se tento zákon nezabývá a proto se použije zákon obecný - občanský. Tam zjistíš, že stáhnutím softwaru ho fakticky ovládáš a vlastníkovi (ať původnímu nebo osobě s delegovanými právy) umožňuje podat žalobu na bezdůvodné obohacení. A věř mi, že soudu bude celkem jedno, jestli software používáš nebo ne. Na druhou stranu máš pravdu ohledně části důkazní - nedokážu si představit jak se žalobce dokáže dostat k informaci, jestli ten software v kompu máš nebo ne. Až budu mít čas, tak se mrknu na proces a zjistím to.
    • jak mi nasadil uživatel pizduch brouka do hlavy, tak podle toho zákona, paragraf 30 Stažení nebo kopírování software legální NENI, stažení filmů, hudby, ANO, ALE pokud opravdu je to s programy nelegální, jak to, že fungují bazary a prodeje z druhé ruky, které svým jednáním právě porušují podmínky s nakládáním se softwarem, nebo hry nejsou software, ale kategorie jako filmy? ten výklad je asi tedy dost sporný jinak by už bazary a jednotlivce dávno zlikvidovali, takže bych závěr viděl jasně, stažení ano, zbytek ne a je to : )
      • Jestliže hra není film ani hudba (jako že není!), pak je to software a ten stahovat legálně nelze.
        • pak je tedy nelgální i to ho prodávat v bazaru, prodávat přes inzerát, půjčovat, ale nikdo to nepostihuje, bazary jsou, inzeráty také, ono to s tou hrou asi bude trochu jinak, nebo jsou firmy tak hodné a tolerují to?
        • lze, ovšem jen z pevného úložiště. zákon porušuje poskytující strana, ne stahující
    • Tohle je hodně diskutabilní. Pokud jde o torrent, může být účinný argument, že torrent zároveň sdílí (což je pravda) a to už trestné je. Plus, v licenční úmluvě je onen háček ohledně toho, že uživatel nesmí nijak modifikovat podobu programu - tedy cracky.
      Že platíme absurdní výpalné ze všeho je druhá strana mince a důkaz vlivu lobbystických skupin.
  • No tak se diskuze dostala od hrozby k soudu při stáhnutí TW2 až ke klasické diskuzi k pirátství. Jednoznačně se nejedná o krádež, poněvadž smysl krádeže spočívá v tom, že někomu něco vezmeš a on to pak nemá(piráti v podstatě replikují data). Zase na druhou stranu pirát porušuje autorská práva, která ke zkopírovanému produktu vlastní vydavatel. Takže tolik k tomu, "kradení". Osobně si myslím, že warez jako takový ubírá zisky, ale i přidává. Ubírá v případě, že dotyčný člověk je skrblík a tak si za každou cenu hru stáhne a pak ušetří. Ale existuje i druhá skupina lidí, co si hru stáhnou a když se jedná o kvalitní kousek, nemají problém si hru koupit. Jasně že to plno lidí jen tvrdí, ale také to tak mnoho lidí dělá doopravdy. Což ztracené zisky dokáže nahradit. Otázkou ale je, kolik lidí by si hru koupilo, pokud by warez neexistoval. Nicméně předpokládám, že to se asi nedozvíme. Co se týče mě. Mám zaplněnou poličku, ale i CD box. Hry si kupuju rád po zjištění, že nekupuji zajíce v pytli. *3*

    PS Ti machři, co mi budou nadávat do zlodějů(či kecalů), nechť mi pošlou e-mail, dodám fotku poličky, no na oplátky bych chtěl vidět ty jejich hromady originálek. *5*
    • Souhlasím. konečně někdo kdo nevidí černě nebo bíle, ale šedě jak je to v reálném světě. Možná máme ještě jako lidstvo šanci *1*
    • Já Ti do zlodějů nadávat nebudu. Jen řeknu, že si lidé vždy najdou ospravedlnění, proč pirátit. Vlastně by teda firmy měly pirátům děkovat, co? *1* Ale OK, mě spíš štvou ty případy, co tvrdí: "seru na kupování orygoš, kdiš si to můžu ztáhnout" (i s touhle gramatikou). Jestli takovej většinou puboš má jednu dvě originálky, tak je to hodně. Ty je třeba vychovávat, nebo se z nich stanou degenráti. Naučej se, že všechno na světě je zadarmo a podle toho se budou v dospělosti chovat.
      Ještě co se týče těch pojmů. Nevím, jak se to bere právně, ale pro mě je zloděj ten, kdo neoprávněně drží věc/licenci ke hře, programu. To ostatní je pro mě jenom výmluva, aby člověku nebylo špatně na duši.
      Máš zajímavý názory, respekt.
      • Vůbec jsem neřekl, že by měli tvůrci za warez děkovat, ale kromě mínusů jsou tam i nějaké plusy a zatím žádný vydavatel to nechce veřejně přiznat. Nebo hůře si to nechce uvědomit. A jen tak mimochodem, s jedním pubošem právě mluvíš, byť už sem trochu rozumu do té mé šišaté hlavy nasákl. *1* Ještě k tomu steamu, tam mám taky pár her koupených, jmenovitě orange box, L4D a Torchlight. Přesto jsem mnohem raději, když mám placku. I když je steam fenomén dnešní doby, tak se tam podívám na výčet her a řeknu si "docela dobrý", ale pak se podívám na tu zaprášenou poličku a řeknu si, co co si tak zahrát Far Cry 2, opatrně vložím potištěný dvd do mechaniky a při instalaci si čtu manuál. To je pocit. A celkově si té hry víc vážím, páč sem za ní dal peníze. Takže asi tak. *4*
        • Každej to máme nějak, ty placky, já digitál. :-) Jak nedávno kdosi napsal, kromě naprostejch výjimek manuál dneska se rovná jedna malá tvrdá kartička s CD key, takže to abych Ti přál, aby ty instalace trvaly jenom opravdu chvilku :-)
          S tím pubošem jsem to myslel jako příklad, většina pirátů je stejně mezi nima, ale to neznamená, že všichni náctiletí kradou... :-)
    • naprosot souhlasim patrim do te druhe skupiny hru stahnu vyzkousim a když se mi libí koupim
      přeci jen když platíte najem auto dítě a částečně i ženu tak koupit si hru je už tochu luxus a hrát ji je ještě větčí *5*
      • na druhou stranu: těch slevovejch akcí je tolik, že i táta od rodiny na x her ročně má. Vezmi si Steam. Teď o Vánocích tam za dvacet třicet eur nakoupíš třeba 10 výbornejch her. Nechce to holt utrácet za novinky, ale počkat si.
        • na skusania hier su dema

          aj ked je pravda ze ne kazda hra ma demo, to je zas chyba vyvojarov
          • dema neukážou všechno
            často taky mají jinou náročnost na HW, něco z dema ve hře ani není atp.
  • tak jsme si to pročetl článek(ne komentaře) a úspěch na výhru žaloby u českých soudů nebo od OSA (ochraného svazu autorského) je takřka nulová protože pouhé podezření v české republice k obvinění nestačí a navíc zde platí presukce neviny jako můžou ti znepříjemnit život tahání po úřadech a po soudech( přestupkových soudech v extremních případech) ale to je maximálně všechno úspěch na vyhatelnosti pokuty je takřka nulová je to stejný jako by sis na svůj volně přístupný pozemek kde pěstuješ zeleninu a zlodeji ti jí kradou tak u záhnku si přibiješ ceduly vstup na pozemek je zakázan porušení vztahu pozemkového je trestáno pokutou 50 000,- takzvaně na svém pozemku si takovýchto cedulí můžeš zabít kolik chceš a psát si na ně co chceš ale jejic právní solidaritu či právní způsobilost pravní kůltuře už je věc jiná tedy pokvad ti popisuju tehle případ tak sice můžou dělat bububu ale podle ústavy a zákonů čr zmůžou akorád h****
    a to ti říká čersvě vystudovaný student práv který měl svojí práci na téma liceční ujednání u softwaru a práva jsem nestudoval v plzni ;) PS: zajímalo by mě jak by chtěli prokazovat důkazní materiál když v ústavě platí ochrana soukromí atd... která se dá obejít pouze takzvanou státní licencí , dále na případné komentáře neodpovídám
    dále bych chtěl říct pro znalce kteří chtějí hodnotit danou odpověd berte jí prosím s nadsázkou snažil jsem se to popsat věc tak aby to pochopil i zaměstnanec policejního útvaru zabývající se porušování autorských práv ;)
    • ty, že jsi student práv??? no, to si asi děláš pr-el, ne?
      co je to kupříkladu ta tvoje presukce neviny???
      nějaké nové slovo ve slovníku nových právníčků???
      jestli ty nejsi tak náhodou trošku kecka :)
  • Jedna věc je to, že pár lidí dostane strach a nestáhne. Druhá už to, že se stejně warezy po vydání Zaklínače hrou zaplní jak flaška s pivem slimáky a půlka Švédska pujde k soudu. *1* Ale vážně, stejně zapřísáhlí warezáci hru sosnou nehledě na hrozbu a díky hackerům, kteří určitě další nesmyslnou ochranu prolomí do pár dní, budou trpět zase jen kupující poctivci. Plus autorům odejdou prodeje od těch, co hry na warezu zkouší a pak kupují. Nechci se tu chlubit, ale po zkušenostech z warezu, či pálenek od kamarádů(bez dvojsmyslů) jsem si koupil už přes deset her a to včetně Zaklínače 1. Takže, nebýt warezu, nekoupil bych si W1 a nepřeobjednal si na zkušenostech z jedničky ani dvojku a díky hrozící žalobě, o což nestojím bych o dvojku ani nazavadil. Těmihle kroky si autoři jen uškodí, i když to na první pohled nevyplývá.
  • dobra volovina, reálne dokázať takúto vec nie je možné, pretože tu máme net kaviarne, PC v práci a pod. A jedna vec je IP počítača a druhá, kto konkrétny za ním sedí a sťahuje. Nie som proti chytaniu pirátov, ale takto to určite nepôjde. *12*
    • Říká ti něco MAC adresa? I když, výmluva na nezabezpečenou wifi je neprůstřelná :D
      Vidím to tak, že sám CD projekt pár dní před vydáním prdne na torrent The Witcher 2 bez DRM (verze, co se bude prodávat na GoG), a bude si logovat IP všech peerů.
      • MAC sa da tiez naklonovat/zmenit
  • Ono to ze herny priemysel pride kvoli piratom o peniaze je totalny nezmysel. Nepride o nic. A vysvetlenie je uplne jednoduche. Bud niekto ma tolko penazi ze si tu danu hru moze kupit tak si ju aj kupi...ved par korun, preco by sa mal obtazovat s torrentamy a tahat si do pc same trojany ze. No a clovek kto tie peniaze jednoducho nema si ju stiahne. Ale tym nevznika ziadna strata na strane vyrobcu. Preco? No lebo on by si ju nekupil tak ci tak aj keby chcel...kedze na nu nema. Takze herne spolocnosti prichadzaju mozno o dosloval par percent zo zisku vo finale.
  • Nechapu jen jednu vec ..uvedu priklad.......cigarety v CR stoji dejme tomu 85 KC ( je to ke kupni sile) tu stejnou znacku koupite treba v egypte za 20KC (protoze kdyby tam stali 85 tak si je tam nikdo nekoupi...samozrejme uz to kapitalisti osidi takze ve stejne krabicce uz je horsi tabak atd).
    Takze trosku nechapu proc hra ktera stoji v USA nebo GB 1500 KC nestoji u nas treba 500 (v prepoctu podle kupni sily)..problem je asi v tom ze je to digitalni podoba a lide s GB by to pak koupili treba u nas levneji........ALE TEHNHLE problem by meli vyrobci resit a ne ochranu, protoze presne v tomhle je cely problem. Cena her u nas neodpovida kupni sile a vydelkum.
    • Něco by na tom bylo, kdyby nebyly warezy plný dotazů na to, kde stáhnout takový Machinarium, tkerý přitom zrovna bylo za stovku v trafice. Nebo o sto šest stahovali dévédéčka, jež se prodávala tamtéž v tu samou dobu za padesátku. Takže zloději budou čórovat bez ohledu na cenu.
      • To jo ale v jine mire. Kdyz by byly hry levnejsi casteji by byly kupovane nez hry co stoji 1500. Taky zalezi na delce hry, kdyz si vezmu HL2, ktere trva 6 hodin stoji 1500 tak to je neco jineho nez machinarium za stovku co vydrzi taky tak 6 hodin.
        • Cože? V jiné míře? Stahují a kradou to, jak je to levný. Jistě, hry za 50 Kč by se asi prodávaly v desetisících, když vezmu CZ trh, ale velké procento zlodejskejch šmejdů by si to stejně radši stáhlo.
          S tou délkou hry ten HL2 byl doufám jen příklad. Zaprvé nestojí 1500 Kč, to stál asi před šesti lety, jestli vůbec, za druhé, i když je Machinarium dobrá hra, pořád se s HL2 nedá srovnávat. Čtvrt hodiny děje HL2 proti stovce hodiny Machinaria. Asi takhle :-D
    • Jo musim jen souhlasit, kdyby hry stali tech 500 Kč tak si je vetsina lidi koupi a nebude nic stahovat z internetu, ale dat 1500 casto za nejakych 10 hodin zabavy nebo i mene, to uz tolik ochotnych neni.
      • no ja nevim ale v GB treba na ps3 neni problem sehnat ani ne 3 mesice starou hru za cenu kolem 20-25 liber
        • No ale ne každýmu se chce kupovat hru v jiným státě.
          • to chapu, vyplnit formular v ceskem nebo uk eshopu je neprekonatelna prekazka, navic kdyz z uk je postovne podstatne levnejsi nez po cr :))) mate tam jeste neco?
            • Někomu se prostě nechce co na tom nechápeš? To je jako u všeho radši si objednám něco v českém obchodě než někde jinde když ani nemám znalost jejich jazyka abych si mohl pročíst jejich pravidla. Někdo je na to zvyklý a někdo ne tečka.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit