Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Mám pocit, že to jsou jenom další marketingové řeči, které nás mají přesvědčit o tom jak je je něco důležité. Podobně nás přesvědčovali ke koupi konzolí s tím jak ten dechberoucí výkon je fajn a jak to PC je zoufale pomalé. Nakonec však PC dohnalo konzole a nyní konzole PC je a jen dotahují. nyná se konzole potichu po stránce HW klonují s PC.
    Tady nás STEAM přesvědčuje jak to bude fajn mít linuxovu konzoli nebo linuxový OS na PC. Ale to už tady bylo. Konzole prostě s PC nejsou srovnatelné. Je trochu fajn, že na PC bude Steamový Linux. To Microsoft donutí něco dělat. Přiznejme si ale proč by měl někdo portovat hru pod linux? Hrací platforma jsou Windows. Kdo tu portaci zaplatí? Valve? Možná ze začátku budou dotovat aby měli aspoň něco v portfoliu než jim dojde dech a fakt, že vše prostě udotovat nemohou. Nakonec z toho bude jenom další koule na nohou vývoje her protože vývojáři se budou dále ohlížet na pomalu vyvíjené prostředí steamu a konzolového světa.
    Jsem zvědav kdo si bude bootovat jakýsi Steam hybrid jenom pro hraní her. Lidé si raději ukradnou windows a budou provozovat PC aplikace (které si také ukradnou) a PC hry. To je realita a nepodsouvejte mi prosím obhajování krádeže duševního vlastnictví.
    Ještě si vzpomínám jak Linuxová komunita brání Linux. Proč bych měl vyhazovat svoje staré PC kdžy mi ten můj linux na rachel behá. Jinými slovy nejsem přesvědčen o tom jak linuxová komuninta má banušená PC. Jinými slovy jsme zase u té koule na noze vývoje her. Ach pane bože to nebude moc technologicky vyspělých her. *13*
  • Já se na to těším a představuji si to následovně: V PC nahodím dualboot a SteamOS využiji u her, které se s ovladačem u TV budou hrát lépe a pohodlněji (závodní hry, rpg atd). Největší přínost bych viděl ve hraní v coopu se dvěma ovladači jako to nabízejí klasické konzole. Snad na to budou hry *4*
  • Pevně doufám že se tohle neujme a já si nebudu muset kupovat ještě další mašinu na hry. Už tak že konzole přetahují hry z PC, ještě aby se to roztříštilo dál a byly hry jen na SteamOS. Fuj tajbl.

    A to jak autor píše: "Na počítači už nemáte nainstalovanou encyklopedii, slovník, program na mapy, emailového klienta, ICQ, program na katalogizaci a úpravu fotek a podobné věci." *8* *8* *8* *8* Samozřejmě že mám! Ty pomalé a naprosto neschopné webové aplikace co se pohybují rychlosti šneka a mají desetinu funkcí opravdu nechci a nikomu nedoporučuju. Mít aplikace v cloudu, ježiši... to je mi zas módní vlna... *11*
    • Kupovat přeci nic nebudeš muset. Je naprosto zjevné, že Valve jde o multiplatformnost. Navíc nabízejí stroj pro hraní do obýváku, který tam jen přenese hry z pc (proto taky navrhli ten svůj specifický ovladač - ten je zase hlavně pro obývák). Bude pak jen na tobě, jestli dáš přednost Xboxu, PS nebo SteamOS. Akorát že u SteamOS budeš mít třeba tu výhodu, že část her už budeš vlastnit, protože sis je koupil na Steamu pro PC.
      • Multiplatformovost je pěkný termín ale se skoro nulovým benefitem pro zákazníka. Multiplatformovot by byla pěkná mezi PC a mobilem. To nám ale nikdo kromě MS nechce nabídout. Snahy MS o tu multiplatformnovost se navíc nestřetávají s pochopením u zákazníka.

        A to víte, že PC hry pod Steamem jsou některé i veržimu BigScreen což je přesně to hraní v obýváku po kterém voláte? Není k tomu za potřebí žádný další OS a k jejich portaci je potřeba daleko méně energie a peněz nez při portaci do staema konzole nebo do steam OS protože to je vše nativně PC aplikace.
      • To jen za předpokladu že má někdo na PC linux a hraje na něm linuxové hry *7* Jsou blázni kteří linux mají, ale vsadím své boty že ani jeden z nich není počítačový hráč.
        • To bys je zrovna prohrál :) Mám totiž Arch Linux a jsem hráč :) Musíš se na to dívat tak, že Valve (ale nejenom oni), trpí poklesem prodeje PC. Tudíž se snaží jeho koncept přenést na konzole a linuxové jádro je pro něco takového flexibilnější (linux je zdarma, jsou k dispozici zdrojáky atd.). Je to něco podobného jako s PS, kde je modifikované BSD (taky *nix). Samozřejmě, nikdo nemůže vědět, jestli to za dva roky neskončí nezdarem, protože se AAA hry prostě nebudou portovat, ale tohle zkrátka není pokus o nějakou uzavřenou platformu, kde by vycházely exkluzivní hry jen pro linux (jako linuxář bych byl i z podstaty proti tomu). Konečně, tohle má Valve dávno pojištěno samotným Steamem. Jsem jednoznačně přesvědčen o tom, že idea je taková, že bude vždy port pro Windows i port pro Linux a ideálně i pro OSX a člověk si bude moct vybrat, na čem to bude hrát. Valve potřebuje prodávat PC hry, ne si budovat nějaký pitomý vendor lock-in.
  • Takže na tom spustím jenom hry, co jsou na Steamos a na ostatní můžu zapomenout.
    • SteamOS = linux. Spustíš na tom ty hry, které jsou pod linuxem (a Valve doufejme zapracuje na tom, aby jich bylo čím dál více). Zbytek budeš moci a) stremovat ze svého pc, kde máš Windows, b) spustit přes Wine. Variantu b) nebude pravděpodobně Valve podporovat, ale z podstaty tomu ani nebude bránit.
  • 17:30 Aplikace vytvořené pro Windows 8 půjdou téměř se stejným kódem spustit i na Xbox One.

    ale obracene, predevsim hry, to bude temer neresitelnej az exkluzivni problem *5*
  • Potřebuju plnohodnotný systém ne jenom na hry. Zůstanu u Windows prtože to, že mi na něm pojedou hry o 3 Fps míň mi je úplně jedno. Hardware mám dobrý. Microsoft na to stejně zareaguje třeba vylepšením DirectX. SteamOS mi mé věci, které používám ve Windows nedá. Navíc, mám i Windows Phone, takže mám sesynchronizované veškeré nastavení s desktopovým Windows a soubory hozené na skyDrive, které se mi objeví okamžitě na všech zařízeních. Tohle mi SteamOS nenabídne, protože je specializovaný jen na hry. Jenže já počítač nepoužívám JEN na hry. Spíš bych řekl, že se Gabe tak trochu bojí toho, že se mu nesplní jeho vize, že ve Windows se bude na nákupy her používat hlavně Steam, protože Windows 8 má svůj vlastní obchod.
    • Mám to podobně. Když už člověk žije v nějakým ekosystému, tak se těžko přechází na nějaký SteamOS, kde nemám své zálohy, své oblíbené stránky a soubory, dokumenty... Asi si jej vyzkouším do dualbootu, ale pokud ta grafika a FPS nebude nějak razantně větší, nemám důvod přecházet. Do dualbootu to vyzkouším,ale opravdu asi jenom na zkoušku. Je to prostě spíš pro ty fakt hráče, co hrají skoro celé dny a tolik nepoužívají počítač na práci.
    • Lol ... takovou snusku nemyslu sem uz dlouho necet ... steamos je jedna z mnoha distribuci - muzes si do ni naisntalovat co chces, narozdil od konzoli, mas k dizpozici vse, co bezi na linuxu => od domaci kancelare, 3D, CADy az po vypocetni farmy bezici na superpocitacich.

      Steam jen defakto rika "kdyz si naisntalujete prave toto, budou vam ty hry fungovat, aniz by ste museli cokoli resit" ... coz neplati ani o tech widlich ... tam neustale clovek resi, jestli ma spravnou verzi knihoven, ovladacu ... spravny SP ...
      • Vzdyt vubec nevis, jak bude steam os vypadat. Napriklad dostanou uzivatele roota, nebo si ho valve necha pro dalkovou spravu pro sebe? Dostanou uzivatele pristup k systemu nebo budou moci jen cumet na nepodarene ui steamu a jinak siani neskrtnou? Jak se Valve postavi k hackovani Steam OS, bude za to banovat ucty, takze kazdy kdo to zkusi prijde o vsechny hry?
        • tos asi necetl poradne, ui bude takovy, ze konzolovce nepozna, co je v tom za system, ale kdo bude chtit, tak se do nej bez problemu dostane... (nevim jestli to je v tomhle clanku nebo to nekde rikal primo gaben)
          • Tak to fajn. A jaky bude mit balickovaci system a repozitare pro nezavisly software? Jak se steam os vyrovna se systemovymi zmenami?
            • tak to uz nevim (jen jsem nekde zahlid, a jeste to nebylo od valve, ze to bude nejspis derivat ubuntu)
      • Nikdy jsem zatím neřešil problémy s knihovnama. Pokud jsem si hru koupil tak po nainstalování hned fungovala. Asi mám štěstí.
        Používám velké množství náročnějších programů na hardware, které jsou pro Windows. Takže bych ve Windows byl stejně většinu času. Stejně tak by mi vadila absence synchronizace s mými důležitými věcmi, kterou používám.
    • To jako nemuzes mit dva systemy?
      • Může, ale otázkou je, proč by měl. A jestli někdy budou SteamOS protlačovat stylem, který razí služby digitální distribuce - nainstaluj nebo nehraj, tak přejdu na konzole. Už mám plné zuby toho, jak furt někdo něco někam tlačí a na uživatele se nehledí.
    • Tilwaen
      Až na tu poslední myšlenku s Tebou musím souhlasit, ale že by Windows (GfWL) měly vůbec šanci nějak ohrozit Steam, to minimálně v nejbližší době absolutně nehrozí *3*
  • Aha, takže místo uzavřeného, proprietárního Windows, si budeme muset nainstalovat na PC uzavřený, proprietární SteamOS, bez kterého hry nepoběží.
    Asi mi to nedochází, ale nevidím výhodu pro zákazníka. Jen výhodu pro Valve.
    • SteamOS nebude uzavřený, to bude normální linuxová distribuce s tím specifikem, že bude určená pro zařízení do obýváku. Uzavřený je Steam. Nikdo ale nebude bránit vývojářům, kteří udělají port své hry pro linux (neboli i pro SteamOS), aby ho zveřejnili ke koupi jinde, než na Steamu. Třeba na Desuře, když budou chtít.
    • praveze hry ti pobezi na jinejch OS a stejne je to na vydavatelich na co vydaji hry
    • asi by si to chtelo ujasnit, co je proprietalni a co svobodnej software, nez o tom zacnu plkat do diskuzi

      windows je uzavrenej system nebo snad mate k dispozici jeho zdrojovy kody? ano, pro uzivatele to, az na vyjimky, prime vyhody nema, ale pro vyvojare je to dost podstatnej rozdil

      steamos proprietalni nemuze ani bejt, kdyz je postavenej na gnu/linuxu (opet doporucuju aspon neco nastudovat)

      samotnej steam uz je jina pisnicka
      • Ano? A k cemu mi ten otevreny OS bude? Aby jeden vydavatel vydal hru, co pobezi na verzi 2.3.45a a dalsi, co pobezi jen na verzi 2.4.1.1c? A proc by si proboha nekdo tohle instaloval, kdyz uz ma Win na kterych mu jede uplne vsechno? Nejsem fanboy MS, ale od dob Win 3.1 po Win 7 jsem s tim OS nikdy nemel zadny problem. Na starem PC mi XPcka vydrzela od instalace bezet v jednom kuse 4 roky, nez jsem tam take dal Win 7.
        • Ty zjevne vubec netusis, jak funguje tux ... a mimochodem, chci videt, jak na 8mach spusti hru pro 9x ... fakt to chci videt ... je to smesnych 15 let ... na tuxovi zcela bez problemu takova aplikace pobezi, bez zavahani na zcela aktualni distribuci.
          • Jedina Win 9x hra, co jsem mel potrebu spoustet je X Beyond the Frontier a zadny problem jsem nemel. Zase nejsem takovy nostalgicky, abych musel hrat 15 nebo 20 let stare hry. A kdyz, tak jdu na gog.com a tam si ji za par supu koupim znovu.
        • proc ja koncil s xp? aha, ms se rozhodlo, ze dx 10 a vejs na nem nebudou

          proc ja budu muset skoncit s w7? aha, ms se rozhodlo, ze na nem dx 11.2 a vejs nebudou

          krome toho, ze nechci w8, vidime v tom oba dva nejakej problem nebo je to pro tebe normalni?
          • Ale ze tech her s DX10 a vyssim je co? Hry, co si na XP nezahrajes kvuli DX10 a vyssimu se daji spocitat na prstech jedne ruky.

            Ja skoncil s XP proto, ze nebyly (resp. byly ale nepouzitelne) 64bitove. Novy DX jsem bral jako bonus.

            A kdyz uz jsme u toho, proc nektere nove hry na Google Play nejdou na Android 2.3 a nizsi? Chudaci lidi, co museji bud upgradovat OS nebo rovnou koupit novy telefon. Ale hlavne, ze otevrena platforma, ze?
            • Ano, pokud mi to milostive vyrobce telefonu dovoli. Muze si udelat root a jine blbosti, ale kolik normalnich lidi tohle dela? Normalni clovek ma telefon s 2.3, koukne na stranky vyrobce jestli je update nebo ne a kdyz ne, tak bud zustane na 2.3, nebo si koupi novy s vyssi verzi.
            • Kupodivu v pripade androidu ti nic nebrani si i na nejstarsi telefon naisntalovat nejnovejsi verzi. Zcela gratis. A kupodivu hry pro 2.x bezproblemu pobezi i na 4ce.
          • zase nebudme trapni.... raz za 4-5 rokov nemas na novy OS? vyjde ta to tak na 30$ rocne v prepocte.... to je cena jednej hry.....
            to ako keby si sa rozculoval nad tym, ze preco Skoda uz nevyraba klasicke "embecky" ... *7*
            • bohuzel, nuti, a ano (lepsi) vyuziti 64-bitovy architektury a vetsi pocet jader bych jako duvod pro zmenu systemu uznal, ale nesmela by bejt trojnasobna (vista, w7, w8)

              ja jsem ochotnej platit jen za pridanou hodnotu, ne za pridanou cislovku
            • praveze ta nenuti, ty si sa tak rozhodol, lebo chces vyuzivat sluzby novsich Windows - napr. nove hry :)
              Takisto mozes brat to, ze Valve ta prostrednictvom Steam OS bude nutit prechadzat do svojho ekosystemu, lebo niektore hry budu mat exkluzivitu len pre SteamOS... kazdeho nas bavia hry a kazdy mame svoje preferencie ohladom OS.... na druhej strane barikady stoja firmy, ktore to robia pre zisk.... ja za tymto nevidim nic ine len dalsieho hraca na trhu... rozhodne nie revoluciu

              Rozumny krok zo strany Valve by bolo podpisat nejaku formu exkluzivity s Kickstarterom a snazit sa podchytavat nove studia.... ale ako vravim, vidim v tom hlavne drobenie trhu a oslabovanie nas vsetkych voci Azii...
            • mas/nemas, nemam duvod ho menit, proto me ms nuti, coz mne vadi

              navic z toho (aspon podle paranoii valve) chtej zrejme udelat neco jako dalsi ios+appstore (tzn. uzavrit, co pude)
    • asi tak nejak.... ja nerozumiem preco tu vsetci nariekaju na to aky je windows uzavreny.... fakt nechapem. Mne teda to ze existuje windows v hrani nikdy nijak nebranilo.... skor mi to pride ako nejaka modna vlna. Kazdy ospevuje Linux ale vacsina ani netusi preco vlastne. Je otvoreny...no a co?? Android je linux, a ked idem na app store tak je tam tolko adwaru a junk apps ako nikde, to je akoze vyhoda otvoreneho systemu? Stale netusim co sa bude dat (z pohladu hraca) v SteamOS co sa neda pri hrani vo windows? Moderska komunita od nepamati existuje aj pod Windowsami, ci nie? Aky to ma pre mna vyznam, ked si budem instalovat SteamOS este naviac k Windowsom?? Uplny nezmysel.... a len pokus Valve o vytvorenie zisku z Linuxu...
    • Z toho si nic nedelej. To nechape zadny normalni clovek, jen Vave fanboys se z toho muzou zblaznit. Normalni lidi dal pojedou na Win a za par let se budou pri vzpomince na SteamOS jen usmivat a pripadne si tukat na celo.
      • to je videt, ze nevis, jak to ted chodi, hraci plati, distributori inkasujou, vyvojari maj jen drobty

        zadarmo hry nebudou, ale levnejsi zcela urcite
        • A za to muzou prosim pekne Windows jak? A jak to zmeni dalsi OS? A proc by nekdo zlevnoval? Cena bude stejne, jen se jinak prerozdeli vydelek. Opravdu nechapu naivky, co si mysli, ze ceny klesnou...
          • ty toho asi nechapes vic, kdyz je uzavrena platforma, tak kdo ji vlastni defacto diktuje ceny

            na otevreny si to nemuze dovolit, tam je totiz konkurence

            kde je konkurence je pochopitelne nakonec nizsi cena nez tam, kde neni...
            • tady vetsina nechce videt dal, nez na zacatek pristiho tejdne...

              nevim jak to je s nextgenem, ale s tema dosluhujicima to bylo asi tak, ze nejdriv tam sony/ms vpustili jen vyvojare, ktery so vybrali, teprve potom, kdyz jim steam ukazal, ze naky dolary se dak vytriskat i z indie, jim trochu loupeznici vysli vstric

              kdezto linux ma omezeni jen v dosavadni nepodpore od vyrobcu hw a maly rozsirenosti

              voz kdyby se povedlo diky valve zlomit, by ve svym dusledku vedlo k vetsi svobode vyvojaru, ti by pak nemuseli uzavirat dohodu s dably (ms, sony, mozna dokonce ani s applem - kdyz nezustanem u her), ale jen s dabliky (zatim steam nebo gog atp.)

              no a dablik zere min nez dabel, takze by byli potom ty hry i o neco levnejsi...
            • Steam OS ke snizeni cen nepovede, spis naopak. Nevznika s nim zadna nova konkurence pro vydavatele her, ktera by je tlacila ke snizeni ceny. Je to konkurence max. pro windows, teoreticky by tak mohly vzniknout odlehcene levne herni windows.

              Naopak tim vznika nova platforma, tj. nove naklady pro vydavatele, pokud budou muset delat a testovat dalsi port hry navic. A naklady navic ke snizeni ceny nevedou.
            • ms a apple nejsou (dokonala) konkurence, je to oligopol, coz jak jiste vis, vzniku konkurence brani

              linux, bohuzel, neni konkurence ani pro jednoho z nich (protoze linux nikdo nevlastni, tak nikdo v jeho jmenu neznasilnuje vyrobce hw ani vyvojare, aby delali jen na nej), dokud nebudou chtit ti vyrobci (coz mozna ted uz amd i nvidia chtej) a vyvojari (ti by mohli chtit kvuli steamu), tak ani nebude
            • vysvetli mi, podla akej logiky si prisiel k nazoru, ze konkurencia bude, pokial bude len jedna platforma? *1*

              Pozri sa na GOG -> rastu ako divi, nepotrebuju DRM na rozdiel od Steamu, a bezia na Windowsoch.

              Konkurencia existuje aj teraz. Mas konkurenciu medzi platformami (MS, Apple, Linux (Android), mas konkurneciu v ramci platformy - schvalne pozri sa, kolko distribucii existuje v ramci Windows v porovnani s Apple alebo Androidom.

              Valve sa snazi zautocit na Linux trh, pretoze citi sancu po vzore Google/Androidu. Ale tym, ze vyrobi dalsiu platformu na hry nijak nepomoze cenam, pretoze konkurencia medzi platformami existuje uz aj teraz a ako vidis zakladne ceny hier sa nemenia, jedine co prislo su akcie.

              A uz vobec tym nepomoze vydavatelom, ktori uz teraz optimalizuju hry pre Windows, pre konzoly, pre Apple... A mysliet si ze s prichodom SteamOS zacnu vsetci masovo odchadzat z Windowsov a Applu a Androidu a vznikne jedna univerzalna platforma je blbost, pretoze ludia nepouzivaju svoje PC & devices len na hry..
            • zkusim odpovedet zaroven...

              "monopol" ma z jedinyho duvodu, ze hlavni zajem je v soucasnosti jinde (na uzavrenych platformach PS nebo XB), kdyby byla platforma jedna, tak steam monopol neudrzi ani omylem, protoze co? protoze by byla konkurence (ktera ma v soucasnosti vlastni loupeznicky platformy, dokonce ms se zachovalo macesky k pc a prenechalo ho tak tim padem zatim valve)

              pro slovenskeho kamarada mam jedine, do kola opakovane, slovo KONKURENCE (coz na uzavreny platforme z pochopitelnych duvodu dost dobre bejt nebuze)

              pokud nekdo namitne, ze tu mame PS a XB, tak to je zdanliva konkurence, nikoliv realna (obema vysoky ceny vyhovujou, nic je netlaci, pokud se netlaci navzajem, coz pochopitelne nedelaj)
            • cize podla teba to, ze napr. nove CoD alebo vo vseobecnosti nove hry stoja okolo 50-60 Eur je diktovane z MS? a na SteamOS budu lacnejsie? *11* a ako by to dosiahli? Ak by Valve aj nejak dokazalo pretlacit nizke ceny hier na ich OS v porovnani s inymi, preco by vyvojari predavali svoju pracu cez najlacnejsiu moznu platformu?? Na druhej strane, ked budu ceny ako doteraz, tak aky zmysel SteamOS ma? PC si k televizoru mozem pripojit uz aj dnes...?
            • Ne, ja to chapu. Jen nechapu, jak MS diky Windows urcije ceny her. Ale ty mi to urcite vysvetlis.
              A kdyz uz mluvime o konkurenci, kdo ma temer monopolni postaveni v online distribuci na kterem systemu stoji hry mimo akci vic nez v kamennem obchode. Hmm, kdo by to tak mohl byt...
        • pre vydavatelov je uz teraz Steam v urcitom zmysle pritazou, pretoze akciami umelo deformuje ceny... Myslis, ze vydavatelia su nadseni, ze ich ackove tituly koncia po par tyzdnoch v rovnakych cenovych kategoriach ako indie hry? .... Steam chce podla mna takto hlavne podchytit startupove studia... ale nemyslim si, ze pre napr EA alebo Rockstar alebo Blizzard alebo Ubisoft alebo hocico ine ma mat SteamOS nejaky pozitivny efekt...
          • heh ... nebyt tech akci tak si ty hry jednoduse nikdo nekoupi ... to by vydavatelum vyhovovalo jiste vic ...
            • ja reagoval jen na ten prvni prispevek, ten druhej musel priskocit az pri psani myho...

              nic jako enormni tlak neexistuje, naopak, tyhle slevovy akce jsou jednim z tech projevu, ktery muzou stlacit nesmyslny ceny do rozumnych mezi (nejdrazsi jsou nejlip prodejny hry, coz je podle me blbost, nejdrazsi by meli bejt ty, co zajimaj jen par lidi - to je jako masova vs kusova vyroba u aut, kdyz se fixni naklady rozpocitaj na jednotlivy kusy, taky nejdraz vyjdou maly pocty)

              a ano, vim, je to utopisticky *5*

              ale kdyz polskym vyvojarum spolkne rpg na novym enginu zlomek toho, co kanadanum prevarena kase, kterou vydavaj kaydej rok, nekdy i dvakrat, tak je nekde chyba, a v polsku to neni
            • Nepochopil jsi to. Nemusis za kazdou cenu neco rikat, kdyz nemas co bys rozumneho rekl.
            • jenom jejdasek vyhlizi sanci, kdy rychle zaplatit a co nejvic... *5*
            • A jeste dodatek. Tenhle enormni tlak na cenu hry se pak projevuje bud zamerenim na nejsirsi masy nebo tvorbu ne uplne ferovych dlc, nebo rovnou prechodem na f2p model. Tj. jine zpusoby monetizace her. Takze kratkodobe je to pro hrace fajn, ma levne hry, ale dlouhodobe to smeruje herni prumysl smerem, ktery imho neni moc dobry. Lide by meli pochopit, ze za zabavu se plati, ze to stoji penize a ocurat se to neda. Naopak, ze ta zabava jecim dzl drazsi, dnesni naklady na hru jsou uplne jinde nez pred deseti, patnacti lety. Cim vic se to lidi budou snazit osulit, tim horsi zabavu dostanou.
            • Neni pravda, ze je nikdo nekoupi. A naopak, kdyz velke slevy chodi pravidelne a brzo, tak mnohe to motivuje pockat na slevu i kdyz by jinak hru koupili. Slevy urcite zvysuji prodeje, otazka je, jakyvliv maji na prijem. Imho negativni, ale presto do nich vydavatele musi jit skrz konkurencni boj.
          • Tilwaen
            Ono to ani pro ty vydavatele není tak zlé, jak to tady maluješ. Zkus si přečíst třeba tohle. Někdy se na to jen stačí podívat z jiného úhlu.
          • Ano su nadseni, pretoze tie zlavy si davaju sami. Steam tetvori ceny, publisheri si ich urcuju ako chcu a aj prijlasky do zlavovych akcii si davaju sami.
            • Kludne si pozri podcast s Macurom kde to riesili. Ty si snad myslis, ze steam ako distribucny system si svojvolne meni ceny a zlavuje bez suhlasu toho co prostrednictbom neho predava? Tak to fakt o business nevies vobec nic.
            • Sorry, ale to je hodne naivni, fakt to myslis vazne? :-) Kdyz jsou tak nadseni z toho ze svym hram mohou snizit cenu, proc je rovnou neprodavaji za tu nizkou cenu? To by pak jejich nadseni neznalo mezi.
          • No ono hlavne jde o to, proc by vubec nekdo delal verzi pro SteamOS, kdyz jsou to jen naklady navic a skoro kazdy ma stejne doma Win. A pokud Valve rekne, chcete to mit na Steamu, musite mit i SteamOS verzi, tak se mili vydavatele seberou a daji to na Origin a ti chytrejsi i na gog.
            • ano, to je prvni rozumnej argument od tebe, nikdo taky netvrdi, ze to valve vyjde nebo to bude snadny, nezbejva nez doufat

              k tem nakladum, ano ted jsou to vydaje navic, kdyby nakonec byli vsichni na jedny platforme (idealne otevreny jako napr. linux), tak to pro zmenu usetri ty soucasny naklady na paralelni vyvoje (soucasnost/budoucnost, staci trocha predstavivosti)
  • command42
    tu niektori nariekate ako si musite kupovat konzolu ked sa chcete usadit do gauca a odreagovat sa s ovladacom a steam resp valve vam da tu moznost aj s pc a nadavate i tak...a nik vas nenuti nejaku steam krabicku kupovat...ak som to dobre pochopil tak to vsetko staci streamovat z pc na tv a vziat do ruky ovladac a hor sa na tie skvosty co si clovek nakupil
    • Ano? A ja si doted myslel ze mi k tomu staci pripojit ti PC k telce HDMI kabelem. Dekuji, ze jsi mi vysvetlil, ze k tomu potrebuju jakousi krabici od Valve...
      A uz se vidim, jak se pekne budou hrat z kresla strategie, treba EU4.
      • command42
        jop hlavne ked ma niekto pc v inej izbe chcem vidiet ten 30m HDMI kabel :D....a nikdo ti to netlaci nikto ti neklope na dvere a nenuka ti to tak co nadavas ?...co sa stazujes ?...ci uz len z principu ?...nechapem ludi co nadavaju na veci ktore ich nezaujimaju....niekto si to kupi radsej ako PS4 ci Xbox lebo tam ma steam na ktorom ma oblubene hry napriklad...si naramne mudry ale akurat si kydas len do huby...no a co sa strategie tyka tak preco nie ?....ked niekto moze hrat fps cez ovladac ?...pre mna je to tiez nepohodlne lebo je to nanic ale nenadavam na to lebo niekomu to tak vyhovuje sa len tak odreagovat na gauci s ovladacom...tak niekto sa mozno odreaguje s ovladacom na gauci aj pri strategii...alebo nejakych simoch...to uz je jedno proste nejde o to hrat to hardcore ale proste sa zabavit...a este jedno...proste mam aj zavodne hry a hry typu TR ktore mozu byt lepsie na ovladaci a preco si kupovat znova tu hru na konzolu ked mozem kupit konzolu a hrat vsetko co uz raz mam kupene na PC ?....ale jasne to je vec ktoru clovek ako ty nikdy nepochopi lebo jedine co ty dokazes je ist na internet a nadavat lebo doba musis drzat hubu a krok...cus
        • Aristarch
          ...chlapče...ty nevieš o čom sa tu píše. Nemáš predstavu kam by mohli kroky Valve smerovať. Ani ja osobne nevidím dôvod, prečo by som mal mať v obývačke jedno PC a v pracovni druhé. Lepšie sa mi hrajú hry v súkromí pracovne, ako v obývačke... a nevidím dôvod, prečo svojím hraním obmedzovať partnerku, ktorá by si mohla pokojne napríklad pozrieť film. Ja sa väčšinou snažím využívať obývačku na to, aby som bol s rodinou. Takže potreba, hrať sa svoju stratégiu v obyváku, je viac menej len pre deti. Ale Valve si uvedomuje fakt, že deti sú práve tí klienti, ktorí platia aj za nepotrebné veci a hlavne bez rozmyslu. Je to preto, lebo ešte peniaze nemuseli získavať poctivou prácou...
          • Ale to je jen tvuj pohled. Nemuzes ignorovat,zetu jsoudesitkymilionu lidi, kteri v obyvaku hraji a hrat chteji. Dlouhodobe jako jednu z vyhod konzoli uvadim,ze jsou spolecenske, zatim co PC jsou individualni. Tob vyhovuje ta individualita, ale mnozi preferuji tu spolecenskost. A hrat jednu hru ve dvou, trech nebo ctyrech, spolu na jednom televizoru je parada.

            Proste jsou lide, kteri se radi zavrou do komurky a tam si osamoceni hraji. Prijde mi to trochu asocialni, ale proc ne, kdyzse to nekomu libi. Takovy clovek muze hrat na pc i konzoli. Ale jsou i lide, kteri jsou spolecensti, nechteji se zavirat do komurky. A ti potom hraji v obyvaku - spolecenske mistnosti. Tihle mohou hrat jen na konzoli, pc sice jde pripojit k televizoru, ale neni koncipovano jako spolecensky pristroj, ke kteremu pripojis ctyri klavesnice s mysima a jedes diablo ve ctyrech. A valve proste chce pc hrani dostat do obyvaku.

            Co se tyce rodiny, moje manzelka hry nehraje, ale chce byt se mnou, nechce byt sama. Vadilo by ji, kdybych se kazdy vecer zavrel do komurky s pc a nechal ji samotnou. Ale je spokojena, kdyz se ke me muze vecer pritulit, cte si knizku nebo treba vyrizuje maily a ja si pritom hraju na konzoli. Nekdy ji bavi se treba i divat, kdyz se jedna o nejakou inteligentni hru, treba Heavy Rain, libily se ji i filmove sceny z MGS4. Deti samozrejme radi hraji taky. A pletes se, deti za nic neplati, za ne plati rodice. Mozna jsi myslel adolescenty. Tam je to vec rodicu, jak si je vychovaji.
            • no a v zasade, bejt vsechno na otevrenym systemu, tak si to postavite kam chcete, propojite s cim chcete, dokonce i synchronizujete s cim chcete *5*

              ale to by se museli nejdriv vykorenit loupeznicky praktiky (a ne, soucasnej stav neni normalni) kterych je apple mistrem ze sithu, sony ucnem a ms zarlivej jedi, co chce taky k temny strane *1*
            • Ale pokud v obyvaku hraji a hrat chteli, tak uz to davno delaji. At uz na konzoli, nebo tak, ze si tam ten komp prenesli. Nepotrebuji dalsi krabici, aby jim to umoznila.
              A uprimne pri slove socialni uz se mi otevira kudla v kapse. Se z te vasi socialnosti za chvili po*erte. Predstav si, ze jsou i lide, co po celem dni v open space kancelari vice nez uvitaji alespon chvilku soukromi. A tech jsou take desitky milionu.
      • Aristarch
        *1*
  • Autor evidentně není sám, kdo je ndšený ze StemOS:
    http://www.pcgamer.com/2013/09/30/tripwire-steamos-steam-machines-and-steam-controller-will-be-the-best-thing-to-happen-to-pc-gaming-since-digital-distribution/
    • tak urcite... cim min bude prekazek mezi nama a vyvojarema, tim levnejsi to pro nas bude *5*
      • Na to je prave nejlepsi otevrene a svobodne pc, nikoliv uzavreny steam. Ten retailove distributory nahradil digitalnim, cimz nejen uzavrel primou cestu mezi vyvojarem a hracem, ale jeste dostal jak hrace tak vyvojare pod kontrolu. Ve skutecnosti tak dochazi ke zhorseni stavu.
        • vyvojari chtej ochranu, coz jim steam nabizi, ze to je pro nas komplikace, nepopiram (ja taky nehajim steam, ja hajim otevrenej system/linux, proti reseni ala apple, sony nebo ms)

          az se ukaze nekdo jako gog, ze to jde i bez komplikaci, tak toho steam necha, jinak ne, celkem pochopitelne....
          • Ano, v tom s tebou souhlasim, toto neni vina Valve/Steamu, ale vyvojaru, kterym stale nedochazi, ze Steam hry jsou vesele ke stazeni i bez toho Steamu. Stejne jako jim nedochazi, ze ne kazdy chce svou hru patchovat. Coz mne rozesmalo u posledniho Tomb Raidera, kde kazdy patch byl doprovazeny "downgradem" protoze sami vyvojari priznavali, ze patch muze zpusobit problemy. Proc ho proboha vydavaji mi hlava nebere. A hlavne proc mi ho sakra Steam nuti. Nastesti se uz par vlastovek, zejmena indie, objevuje i na gog.com
            Co ale je problem Valve je politika nerefundace. Nad tim by se opravdu mel nekdo zamyslet (a tusim, ze v Nemecku to uz udelali). Ukazte mi jakykoliv jiny obchod, kde si koupite zbozi nebo sluzbu, ktera nefunguje, jak ma, nebo nefunguje vubec a nemate moznost refundace. A vidime to kazdou chvili (Sword of the Stars II, Legends of Pegasus a v posledni dobe treba fiasko s Rome II).
      • Ano? A to jsi vymyslel jak? Ceny budou uplne stejne, jen ti vyvojari si vic namasti kapsu. Pro koncoveho zakanika rozdil zadny nebude.
        • pokud nejsi agent ea, tak jsi zrejme blazen *5*
      • Jop. Ten článek mi navíc přijde napsaný celkem v pohodě. Udivuje mě, jaké vášně vyvolává.
  • Neni prece rec o placeni, ale o uzavrene loupeznicke platforme a tou steam je stejne jako ty ostatni, v necem i horsi, treba ve vyzadovani online pristupu.
    • je to sluzba, jsou tu i jiny sluzby, na pc je vyber, to neni konzole ani iphone, stejne tak doufam, ze na linuxu pak nezustane sama, kdyby prorazil steamos

      uzavrena platforma ma jedinou vyhodu, ze se na ni lip optimalizuje, vsechno ostatni je ve svym dusledku pro uzivatele omezeni, proto rikam, optimalizujte treba na steambox (whatever), ja to budu hrat s rizikem na necem jinym, ale at mi zustane ta moznost volby, ne silovy, hrajes na krabicce nebo nic
      • Pletes si nekolik veci. Zamenujes steam s pc. Na pc mas vyber, ale na steamu nikoliv. A ja nemluvim o pc, ale steamu. Steam je uzavrena platforma s vlastnim ekosystemem na kterem jsou zavisli hraci i hry.

        Dale se mylis v tom, ze si myslis ze platforma musi byt svazana s hw. Nemusi, windows i linux jsou rovnez platformy a mohou se instalovat na ruzne pc. Pokud ti to nebylo zrejme, tak s nastupem Steam OS by uz melo.
        • nejsou zavisli, jen je steam v ramci pc nejdal, steam je sluzba, pc (windows) je platforma, ja jsem pro otevrenou, tedy pc (linux) platformu, a kdyby loupeznici nechteli loupit, tak by pro ni byli taky (takhle radsi voli ruzny modifikace bsd, aby to mohli uzavrit)
          • ja jsem pro, at se na pc (to uz dneska stejne vyuzivaj vsichni viz ps4 a xbone nebo mac) ukazou se svyma sluzbama, a rozdaj si to na ferovku na linuxu (uplay, gog, steam, psl, xbl, appstore a pokud znate naky dalsi dosadte dle libosti), pak zvitezime my, zakaznici, protoze cena her co? cena her pujde dolu *6*

            dokud budou fanboys sedet na svych krabickach a rozdavat kapesny kazdymu, kdo si o nej rekne, nic se nezmeni
          • Jsou zavisli, protoze ty hry bez steamu nefunguji. Steam vyvojarum poskytuje sjednocujici prostredi, api a vyvojove prostredky, distribucni sit, socialni sit, vsechno uhledne zabaleno do jednoho balicku. Spousta third party her potrebuji steam ke svemu chodu, neobejde se bez nej, proto je steam platforma, stejne jako je platforma treba Java nebo Net.

            Kdyby loupeznici z valve nechteli loupit, tak by steam take udelali otevreny a nabidli ho jako free software. Svedci to o tom, ze ti nejde o skutecnou svobodu.

            Preferovat linux a na nem steam je protichodne. Valve zneuziva free software pro sireni proprietarniho software.
            • A jak vis, ze to ostatni slubzby nenabizeji? Problem je v tom, ze Steam prisel jako prvni a temer 10 let nemel konkurenci. To musela byt namaha byt uspesny v prostredi bez konkurence. A kdyz uz jsme u tve logiky, co brani Linuxu nabidnout stejne sluzby jako Windows?
            • a aby nedoslo k mylce, neverim, ze to dela valve pro nase dobro, ale kdyby se jim poved jejich zamer, tak nakonec to nase dobro bude (linux nemuzou zamknout copyrightem jak apple a sony bsd), protoze ostatni by se v pripade uspechu co? no nastehovali na linux taky...
            • co ostatnim sluzbam brani nabidnout vyvojarum to, co steam? nic, jen vlastni lenost a loupezivy myslenky

              ty hry steam nepotrebujou, neni to platforma, je to svym zpusobem sluzba pro zakazniky (to je ta nabidka her a ficurky okolo) i sluzba pro vyvojare (distribucni kanal, kde nemusi jit na ruku loupeznikum jako je napr. sony s jejich krabickou, ale muzou si zvolit alternativu napr. steam)

              hazet do jednoho kose system (platformu), jazyky (ty sou vetsinou nezavisly na systemu, pokud to neni zrovna .net, ale i to uz jsem pred lety videl na linuxu)) a sluzby (steam), to je receno hezky cesky eintopf *6*
            • Aristarch
              ...úplne súhlasím. Ako sa pomaly rysuje steam budúcnosť, pre mňa nevyzerá ako super sloboda a samá láska k PC hráčom. Toto sa snažím vysvetliť aj iným hráčom, že Steam nieje taký ako sa tvári...sú to taký istí kapitalisti ako napr. EA... a ide im len o peňaženky. Nebolo by na tom nič zlé...ak hráčom nezoberú možnosť voľby...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit