Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Multiplatformovost je pěkný termín ale se skoro nulovým benefitem pro zákazníka. Multiplatformovot by byla pěkná mezi PC a mobilem. To nám ale nikdo kromě MS nechce nabídout. Snahy MS o tu multiplatformnovost se navíc nestřetávají s pochopením u zákazníka.

    A to víte, že PC hry pod Steamem jsou některé i veržimu BigScreen což je přesně to hraní v obýváku po kterém voláte? Není k tomu za potřebí žádný další OS a k jejich portaci je potřeba daleko méně energie a peněz nez při portaci do staema konzole nebo do steam OS protože to je vše nativně PC aplikace.
  • Mám pocit, že to jsou jenom další marketingové řeči, které nás mají přesvědčit o tom jak je je něco důležité. Podobně nás přesvědčovali ke koupi konzolí s tím jak ten dechberoucí výkon je fajn a jak to PC je zoufale pomalé. Nakonec však PC dohnalo konzole a nyní konzole PC je a jen dotahují. nyná se konzole potichu po stránce HW klonují s PC.
    Tady nás STEAM přesvědčuje jak to bude fajn mít linuxovu konzoli nebo linuxový OS na PC. Ale to už tady bylo. Konzole prostě s PC nejsou srovnatelné. Je trochu fajn, že na PC bude Steamový Linux. To Microsoft donutí něco dělat. Přiznejme si ale proč by měl někdo portovat hru pod linux? Hrací platforma jsou Windows. Kdo tu portaci zaplatí? Valve? Možná ze začátku budou dotovat aby měli aspoň něco v portfoliu než jim dojde dech a fakt, že vše prostě udotovat nemohou. Nakonec z toho bude jenom další koule na nohou vývoje her protože vývojáři se budou dále ohlížet na pomalu vyvíjené prostředí steamu a konzolového světa.
    Jsem zvědav kdo si bude bootovat jakýsi Steam hybrid jenom pro hraní her. Lidé si raději ukradnou windows a budou provozovat PC aplikace (které si také ukradnou) a PC hry. To je realita a nepodsouvejte mi prosím obhajování krádeže duševního vlastnictví.
    Ještě si vzpomínám jak Linuxová komunita brání Linux. Proč bych měl vyhazovat svoje staré PC kdžy mi ten můj linux na rachel behá. Jinými slovy nejsem přesvědčen o tom jak linuxová komuninta má banušená PC. Jinými slovy jsme zase u té koule na noze vývoje her. Ach pane bože to nebude moc technologicky vyspělých her. *13*
  • Já se na to těším a představuji si to následovně: V PC nahodím dualboot a SteamOS využiji u her, které se s ovladačem u TV budou hrát lépe a pohodlněji (závodní hry, rpg atd). Největší přínost bych viděl ve hraní v coopu se dvěma ovladači jako to nabízejí klasické konzole. Snad na to budou hry *4*
  • Může, ale otázkou je, proč by měl. A jestli někdy budou SteamOS protlačovat stylem, který razí služby digitální distribuce - nainstaluj nebo nehraj, tak přejdu na konzole. Už mám plné zuby toho, jak furt někdo něco někam tlačí a na uživatele se nehledí.
  • To bys je zrovna prohrál :) Mám totiž Arch Linux a jsem hráč :) Musíš se na to dívat tak, že Valve (ale nejenom oni), trpí poklesem prodeje PC. Tudíž se snaží jeho koncept přenést na konzole a linuxové jádro je pro něco takového flexibilnější (linux je zdarma, jsou k dispozici zdrojáky atd.). Je to něco podobného jako s PS, kde je modifikované BSD (taky *nix). Samozřejmě, nikdo nemůže vědět, jestli to za dva roky neskončí nezdarem, protože se AAA hry prostě nebudou portovat, ale tohle zkrátka není pokus o nějakou uzavřenou platformu, kde by vycházely exkluzivní hry jen pro linux (jako linuxář bych byl i z podstaty proti tomu). Konečně, tohle má Valve dávno pojištěno samotným Steamem. Jsem jednoznačně přesvědčen o tom, že idea je taková, že bude vždy port pro Windows i port pro Linux a ideálně i pro OSX a člověk si bude moct vybrat, na čem to bude hrát. Valve potřebuje prodávat PC hry, ne si budovat nějaký pitomý vendor lock-in.
  • To jen za předpokladu že má někdo na PC linux a hraje na něm linuxové hry *7* Jsou blázni kteří linux mají, ale vsadím své boty že ani jeden z nich není počítačový hráč.
  • Kupovat přeci nic nebudeš muset. Je naprosto zjevné, že Valve jde o multiplatformnost. Navíc nabízejí stroj pro hraní do obýváku, který tam jen přenese hry z pc (proto taky navrhli ten svůj specifický ovladač - ten je zase hlavně pro obývák). Bude pak jen na tobě, jestli dáš přednost Xboxu, PS nebo SteamOS. Akorát že u SteamOS budeš mít třeba tu výhodu, že část her už budeš vlastnit, protože sis je koupil na Steamu pro PC.
  • Pevně doufám že se tohle neujme a já si nebudu muset kupovat ještě další mašinu na hry. Už tak že konzole přetahují hry z PC, ještě aby se to roztříštilo dál a byly hry jen na SteamOS. Fuj tajbl.

    A to jak autor píše: "Na počítači už nemáte nainstalovanou encyklopedii, slovník, program na mapy, emailového klienta, ICQ, program na katalogizaci a úpravu fotek a podobné věci." *8* *8* *8* *8* Samozřejmě že mám! Ty pomalé a naprosto neschopné webové aplikace co se pohybují rychlosti šneka a mají desetinu funkcí opravdu nechci a nikomu nedoporučuju. Mít aplikace v cloudu, ježiši... to je mi zas módní vlna... *11*
  • Kludne si pozri podcast s Macurom kde to riesili. Ty si snad myslis, ze steam ako distribucny system si svojvolne meni ceny a zlavuje bez suhlasu toho co prostrednictbom neho predava? Tak to fakt o business nevies vobec nic.
  • SteamOS = linux. Spustíš na tom ty hry, které jsou pod linuxem (a Valve doufejme zapracuje na tom, aby jich bylo čím dál více). Zbytek budeš moci a) stremovat ze svého pc, kde máš Windows, b) spustit přes Wine. Variantu b) nebude pravděpodobně Valve podporovat, ale z podstaty tomu ani nebude bránit.
  • Takže na tom spustím jenom hry, co jsou na Steamos a na ostatní můžu zapomenout.
  • SteamOS nebude uzavřený, to bude normální linuxová distribuce s tím specifikem, že bude určená pro zařízení do obýváku. Uzavřený je Steam. Nikdo ale nebude bránit vývojářům, kteří udělají port své hry pro linux (neboli i pro SteamOS), aby ho zveřejnili ke koupi jinde, než na Steamu. Třeba na Desuře, když budou chtít.
  • bohuzel, nuti, a ano (lepsi) vyuziti 64-bitovy architektury a vetsi pocet jader bych jako duvod pro zmenu systemu uznal, ale nesmela by bejt trojnasobna (vista, w7, w8)

    ja jsem ochotnej platit jen za pridanou hodnotu, ne za pridanou cislovku
  • no a v zasade, bejt vsechno na otevrenym systemu, tak si to postavite kam chcete, propojite s cim chcete, dokonce i synchronizujete s cim chcete *5*

    ale to by se museli nejdriv vykorenit loupeznicky praktiky (a ne, soucasnej stav neni normalni) kterych je apple mistrem ze sithu, sony ucnem a ms zarlivej jedi, co chce taky k temny strane *1*
  • Ano, v tom s tebou souhlasim, toto neni vina Valve/Steamu, ale vyvojaru, kterym stale nedochazi, ze Steam hry jsou vesele ke stazeni i bez toho Steamu. Stejne jako jim nedochazi, ze ne kazdy chce svou hru patchovat. Coz mne rozesmalo u posledniho Tomb Raidera, kde kazdy patch byl doprovazeny "downgradem" protoze sami vyvojari priznavali, ze patch muze zpusobit problemy. Proc ho proboha vydavaji mi hlava nebere. A hlavne proc mi ho sakra Steam nuti. Nastesti se uz par vlastovek, zejmena indie, objevuje i na gog.com
    Co ale je problem Valve je politika nerefundace. Nad tim by se opravdu mel nekdo zamyslet (a tusim, ze v Nemecku to uz udelali). Ukazte mi jakykoliv jiny obchod, kde si koupite zbozi nebo sluzbu, ktera nefunguje, jak ma, nebo nefunguje vubec a nemate moznost refundace. A vidime to kazdou chvili (Sword of the Stars II, Legends of Pegasus a v posledni dobe treba fiasko s Rome II).
  • Ale pokud v obyvaku hraji a hrat chteli, tak uz to davno delaji. At uz na konzoli, nebo tak, ze si tam ten komp prenesli. Nepotrebuji dalsi krabici, aby jim to umoznila.
    A uprimne pri slove socialni uz se mi otevira kudla v kapse. Se z te vasi socialnosti za chvili po*erte. Predstav si, ze jsou i lide, co po celem dni v open space kancelari vice nez uvitaji alespon chvilku soukromi. A tech jsou take desitky milionu.
  • Jedina Win 9x hra, co jsem mel potrebu spoustet je X Beyond the Frontier a zadny problem jsem nemel. Zase nejsem takovy nostalgicky, abych musel hrat 15 nebo 20 let stare hry. A kdyz, tak jdu na gog.com a tam si ji za par supu koupim znovu.
  • Ano, pokud mi to milostive vyrobce telefonu dovoli. Muze si udelat root a jine blbosti, ale kolik normalnich lidi tohle dela? Normalni clovek ma telefon s 2.3, koukne na stranky vyrobce jestli je update nebo ne a kdyz ne, tak bud zustane na 2.3, nebo si koupi novy s vyssi verzi.
  • tady vetsina nechce videt dal, nez na zacatek pristiho tejdne...

    nevim jak to je s nextgenem, ale s tema dosluhujicima to bylo asi tak, ze nejdriv tam sony/ms vpustili jen vyvojare, ktery so vybrali, teprve potom, kdyz jim steam ukazal, ze naky dolary se dak vytriskat i z indie, jim trochu loupeznici vysli vstric

    kdezto linux ma omezeni jen v dosavadni nepodpore od vyrobcu hw a maly rozsirenosti

    voz kdyby se povedlo diky valve zlomit, by ve svym dusledku vedlo k vetsi svobode vyvojaru, ti by pak nemuseli uzavirat dohodu s dably (ms, sony, mozna dokonce ani s applem - kdyz nezustanem u her), ale jen s dabliky (zatim steam nebo gog atp.)

    no a dablik zere min nez dabel, takze by byli potom ty hry i o neco levnejsi...
  • ja reagoval jen na ten prvni prispevek, ten druhej musel priskocit az pri psani myho...

    nic jako enormni tlak neexistuje, naopak, tyhle slevovy akce jsou jednim z tech projevu, ktery muzou stlacit nesmyslny ceny do rozumnych mezi (nejdrazsi jsou nejlip prodejny hry, coz je podle me blbost, nejdrazsi by meli bejt ty, co zajimaj jen par lidi - to je jako masova vs kusova vyroba u aut, kdyz se fixni naklady rozpocitaj na jednotlivy kusy, taky nejdraz vyjdou maly pocty)

    a ano, vim, je to utopisticky *5*

    ale kdyz polskym vyvojarum spolkne rpg na novym enginu zlomek toho, co kanadanum prevarena kase, kterou vydavaj kaydej rok, nekdy i dvakrat, tak je nekde chyba, a v polsku to neni

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit