Přejít na výpis diskuzí
SteamOS je to nejlepší, co se hraní na PC mohlo stát
28.9.2013 | Adam Homola
1020 příspěvků
-
Pc trh klesá jenom proto, že jenom blázen si koupí hotové pc. Bývají předražená a všechna do 10 000 jsou na hraní prakticky nepoužitelná. A Microsoft by mohl koupit celé Valve tak desetkrát mimoto. Pakliže SteamOS nenabídne adekvátní nabídku hratelných titulů, stane se z toho další 4-8% distribuce Linuxu. Nic víc. Chromebox byl jeden veliký omyl, který měl jedinou výhodu. Cenu. A přesto znám dva lidi ve svém okolí, co ho mají, ale oba tam mají hozenou zcela jinou distribuci Linuxu. Navíc o tom systému v podstatě nevíme skoro nic. Nevíme jakou to bude mít podporu ohledně her, jaká bude náročnost systému a co všechno ten systém bude umět. Mimochodem mě napadá taková věc. Pakliže mám Windows na hry a práci, proč si pořizovat SteamOS pouze na hry, když mi tam pak nepůjde práce? Já bych v tom nadšení docela dost mírnil. Záleží s čím se ještě vytasí. Ale portfolio Valve nebude stačit na to, aby se SteamOS prosadil.
-
-
I já se připojím k téhle myšlence, vše bude pouze a jen o tom jak se uchytí jaká bude cena a jaká bude podpora! Vemte si EA Games kolik má procent na trhu na vydávání her? 60%? Zní to možná jako velké číslo, ale nedivil bych se. A jsem hodně zvědav jestli právě Valve EA Games přesvědčí je to celkem velký a klíčový hráč ...který má vlastní digitální systém Orgin (ble) a je úzce spjatý s MS. Pokud se mu nepovede klíčové hráče přesvědčit právě na herním trhu bude to další krabice na kterou sice můžete přenést svůj steam učet bude mít podporu grafických výrobců a bude na tom pár her ale bude to celé. Nehledě na to že si myslím že je otázka času kdy na PC si budete moci zahrát hry s xbox One nebo PS4 díky stejné architektuře a samozřejmě za pomoci někákého programu který udělá virtuální mašinu toho tipu. Ještě bych PC nepohřbíval a rozhodně ještě bych nejásal nad Steam boxem. (bleh moc burčáku jdu spat )
-
Jen upozornuji, ze MS by Steam koupit nemohla pokud by nesouhlasil Newell. Neni to akciovka a i pokud by nabidl MS 10x vetsi cenu, stale by ho nemuselo mit moznost koupit narozdil od beznych spolecnosti...
-
Klesa ale len predaj tak all inone ci desktop skladaciek, inak ako aj ja vecsina ludi si (rozumnych ludi) si PC posklada, pripadne vyberie diely, prip. si necha poradit nejakym znamym co sa vyzna a tak a urcite mu to vide lepsie cenovo ako tie vopred poskladane slaboty. Stacilo my ked som videl akoze HERNE PC za 1400e a mnou poskladane PC za 800e a som si povedal, ze aha, tak tu je ten rozdiel, skratka vykon rovnaky, ba za 800e som si tam mohol dat aj ssd, kde v tom baliku za 1400 bol len klasicky HDD, takze urcite je mozne ze predaj PC klesa, ale iba tych vopred postavenych, neverim, ze predaj komponentov, ktore je potrebne na zostavenie PC klesa. Steambox + OS ma svoju buducnost, iba otazka znie AKU ?
-
Tak ja to vidim presne naopak stolni pc mam pouze na multimedia internet a hry pracuji na ntb . Navic psali ze je to otevrena platforma takze tam pravdepodbne pude instalovat open office atd. je to linux a ten se na praci hodi uvidime co predvedou . A nikdo nikoho nenuti aby to mel pripojene k televezi hry pujdou ovladat i s klavesnice a mysky . Pokud se jim zadari nevim proc bych mel podporavat microsoft a platit za licence windows - office . Pobezi jim to urcite rychlejc minimalne na amd kartach kvuli jejich novemu API matle misto DirectX ktere je site primo na HW a udajne ma byt multiplatformni . Navic politika microsoftu ktera vas nuti kvuli hrani porad kupovat nove windows protoze na XP nebudou podoporavat DX10 na wi7 vam nepujde DX11.2 ... Je jenom dobre ze to smeruje k Opensourcu potencial to ma veliky otazka je jak se stim kluci s valve poperou .
-
Ano je pravda, že SteamOS nebude dělané vůbec na práci a nějakej Word či něco na tom prostě běžet nebude, ale o tom to právě je, že je to určené pouze na hry. Z toho co tu zatím bylo řečeno je SteamOS vlastně PC-konzole. Máš snad na Xboxu či PS3 Office nebo nějaké jiné aplikace než na zábavu a média? Ne. Valve tímhle krokem chce přenést PC do obýváku, protože (bohužel) jak to vypadá v tom spočívá budoucnost her, když (jak tu bylo zmíněno) každým rokem PC klesá a konzole markantně stoupají. A to ještě neni na trhu ani next-gen. Vývojáři sypou každým měsícem víc a víc aplikací a různých vymožeností na konzole, že za chvíli budou PC a notebooky jen na psání a právě na tu práci.
Myslel jsem, že záměr je dostatečně vidět, ale vidím, že tu někdo stále pokulhává. -
-
Ti co chtějí, tak v obýváku hrají a ti, co chtějí konzoli, tak ji již taky mají. Tudíž Valve balancuje něco mezi tím. A tam si myslím, že dost zákazníků nenajde. Navíc odpor ke "gaučingu" je u pc scény docela známý. Navíc tak 1/3-1/2 her, co mám na Steamu bude s tím gamepadem neovladatelná a pakliže k tomu připojím myš+klávesnici, tak bezdrát, což bezdrátové myši i klávesnice jsou jedno velké utrpení. Mě tohle naprosto nechává chladným a doufám, že se to neuchytí a Valve přestane vymýšlet blbosti s přesunem do obýváku k televizi.
-
-
-
Takhle účelnej a populistickej článek jsem tu snad ještě nečetl. Docela mizérie, to vám řeknu. A navíc ho předhodit zčásti nevyzrálýmu publiku, to už je ubohost.
Co se mě týče, až bude konzole podporovat myš nebo alternativně přesnej ovladač (ne něco, kde se musím nejdřív dostat do neutrální pozice, abych se začal otáčet druhým směrem), až budou na konzolích fungovat mody, až bude alespoň lehce přizpůsobitelnej OS, kde nebudu muset trpět jedno jediný rozhraní, co mi někdo podstrčí, tak začnu konzoli zvažovat jako alternativu. Pryč jsou doby, kdy člověk musel s PC řešit chybový hlášky a problémy každou chvíli. Dnes už nemusí řešit skoro nic. A obývákový hraní mě nechává chladným. To je pokoj, kterej sdílím s ostatníma členama rodiny a kterej si nemůžu zabrat pro sebe, kdy se mi zachce. Takže zatím mi konzole nemá co nabídnout a přesouvat PC do obýváku mě neláká. Ale když Gabe věří, že na tom vydělá, tak ať to zkusí. I kdyby to byl fail, Steam ho udrží hravě při životě. A že PC hraní vymře? Dost možná, stejně jako dojdou zásoby ropy, uhlí... Zítra ani pozítří to nečekám, takže neřeším. -
-
SteamBox samozřejmě myš a klávesnici podporovat bude, ale to je trochu požadavek mimo mísu, když je to záležitost, která vzniká primárně pro obývák. Nicméně Valve se snaží řešit i tohle, proto taky přišli s tím gamepadem.
-
Tak já to chápu a máš v podstatě pravdu. ale je to dost subjektivní pohled. Já třeba žiju s přítelkyní a obývák jde zabrat jen pro Sebe. :) A nebudu ojedinělá vyjímka.
Když sem byl mladší, tak jsem měl taky v pokoji gauč a s kámošema sme chodili k nám hrát PSX. Doteď mě to nenapadlo, ale konzolové hraní opravdu nemusí směřovat jen do obýváku. To je asi taky nutné brát v úvahu.
Já jsem začínal na PSX a PS2 ale potom jsem přešel na PC. Konzole mi ale dost chybí. Hlavně to hraní s přáteli na gauči u jedné obrazovky. Nestraním ani jedné skupině. Tohle beru jako příležitost skloubit obě možnosti do jedné. Dál si hrát nějaké hry u PC ale i pořádat herní sezení s kámošema, kdy to není tak neosobní a je důležitější zábava než fragy. Myslím si, že je Gabe to nějak dá a dopadne to dobře. snad se i díky tomu přestanou pořád hádat lidi na téma PC vs Konzole. -
Nechápu za co máš pluska, vdyť je to jen hromada typických pcčkářských keců od lidi co nikdy na konzoli nehráli ani minutu. Jsem rád že většina kvalitních her na PC vůbec nevyjde, protože PCčkáři si to ani nezaslouží. Holt kdo ne*nanuje na PC je tady za trolla. *6*
-
-
..vlastním Nintendo...PS...PS2...PSP...PS3...Herné PC...a PC určené len na grafiku. Premýšľam aj nad kúpou PS4. Na playstation je veľa fajn hier...napriek tomu hrám väčšinu hier na PC...a tvoj názor je mi celkom cudzí...
-
No pokud to je na me tak já jsme si konole otestoval. Automaticke zamerovani a jine detske kraviny co tam mate me fakt nezajimaji. Nejsem dite jako nekdo. Co se tyce her kurvej konzole herni trh dost tobre. Ale jedna pozitivni zprava je a to ze hry jsou diky konzolim spustit i na kalkulacce *15* protoze HW je 6 starej. vic k tomu nemam co dodat. Konzole je mor a je to protoze se do toho sipe hodne penez ale je divne ze Sony a jeho PS divize prodelava a to same Xbox sekce je prodelecna jako prase ale porad se to drzi to je hnus velebnosti.
-
-
Jistě, chtěl bych vidět jak spustíš crysis 3 nebo battlefield 3 na průměrném PC (které bude 3krát dražší než konzole). Nemluvě o tom že dle tvého vyjadřování na PC hraješ tak akorát hry v prohlížeči a děláš ze sebe profíka. Fakt trapas, je třeba si uvědomit že konzolisti jsou nadřazení PChráčům. Ludry zlodějský co nemají špetku skillu to nedokáží pochopit. proto se taky na PC naučí hrát každé malé děcko, konzole jsou pro starší a zkušenější gamery. Doufám že si na svém komplu užíváš hry jako red dead redemption atd. To si na svém dělu určitě zahraješ *2*
-
-
No mam 2GB grafiku a I5 na 3,4 GHz co mas ty v PS3. 512 grafiku a 2 jadro nejake no name. Kolik mas na PS3 FPS pokud vis co to vlastne je. Ja rozjedu vse na vysoky detail a mam cca 60-80 FPS to tobe se o tom muze jen zdat. Jo a kdyz ta mam za sebou vic nez ty chlapecku. Nejen ze jsem byl 3 na TWL EU ale taky jsem delal admina na ESL ale to ani nevis co to vlastne je. Ty jsi jen tupej koncak kterej kdyz mu marketing od Sony nebo Microsoftu rekne ze ma jasat tak jasa. Mas v hlave prazdno a skill na konzoli ty vole to je uz moc a prej profik hraje ma gamepadu. To hrajou jen ubozaci kteri maji musi mit zapnute automaticke mireni jinak se netrefi ani do dveri :D a stare hry nehraju mam nove a hraju to na FULL HD coz u PS3 ani nevis co to je. Az PS 3 klesne na prijatelnou cenu tak si ho koupim jako prehravac filmu na to je silnej snad dost *15*
-
dvojklikem na .exe *3*
-
-
Vzdyt on nejspis ani nevi, co to lagy vlastne jsou, vzhledem ke kontextu. *3* *1*
(po precteni tohoto prispevku nejspis zhavi wiki, aby mohl spravne odpovedet, ze samozrejme vi o cem je rec) *1* -
Proc lagy? Internet mam v pohode. A v singlu jsem lagy nikdy nemel.
-
Sakra chlape, to nemuzes jen tak na tvrdo vytahnout dvojklik na .exe. Vzdyt ho vyplasis, mozna si mu zpusobil i dusevni ujmu.
-
enjoy your lags *6*
-
-
-
No ale toto chapu iba PC čkari čo si kupia kompa sami, konzolisti to nemôžu pochopiť, lebo ježišek prnes PeeESko, tvl to nemôžeš čakať že toto pochopia ....vylízaná generace...
-
-
vylízaní jsou tak akorát ti PC retro dědci co hrají 20 let starý olezlý kraviny a remcaj o tom jak dřív bývali hry lepší. *5*
-
-
Ja rad hraju 20 let stary olezly kraviny. Nektere starsi hry (i kdyz ne tak stare) imho dodnes nejsou prekonany, treba Jagged Aliance 2 na sveho prekonavatele stale ceka. A kdyz srovnam treba stare UFO s novym XCOMem, tak se jen musim smat, co si vlastne dnesni trh zada. Nektery stary hry jsou hodne dobry a zastaralejsi technicke zpracovani mi nebrani si je uzit.
-
-
Oni neznaji historii a vyvoj her a HW a ve skolce ani ve skole je to nema kdo naucit protoze ucitele jsou asi stejne stari jako oni. A pise o PC hracich ze jsou tady deti a trollujou. Kolik mu je podle fotky 10 let. Ale je chytrej jak radio a v rusku byla 5x. A to nikdo nemluvi o progamingu kterej na PS3 a Xbox minimalni. Tohle je clovek kterej si jen tak zahraje a nic vic. Proste spotrebak a ne hrac ktery ma jiz neco zasebou jak v klasice tak v nejake lize na strane hrace nebo admina. Jo a pro jistotu ja hral na prvnich Atari a amiga atd. konzolich to ani nevi co to je a bude delat chytreho *15*
-
-
-
Buď rád že tě lidé považují alespoň za trolla, ta druhá možnost je méně lákavá.
-
-
...máš moje plus
-
Bravo mistre davam +1 konecne prispevek ktery ma hlavu i patu a se kterym 100% souhlasim, protoze doted jsem tady musel cist jen slinty podobne vyplodu choreho mozku od GGG, jejdasek a pod reta*dovanym jedincum
-
-
Nemusel si číst nic, mohl si jít směle do pr*dele, příteli. Kolega surikata si pravda taky mírně rýpnul, ale jeho zachraňuje vybalancovaná subjektivnost a jistá střízlivost. Je to taky jeden z mála lidí tady, co umí používat hlavu, než aby neustále překydával hnůj. Že nemá zálusk na konzoli všelijakýho typu je u něj rozhodně přijatelnější a respektu i diskusi hodnější, než jiná srdceryvnější žvatlání averzně, ale vakuově založených místních gum. A tak no...
-
-
Tak podobný názor jako on má podle mě mnoho lidí, bohužel ne všichni je umí vyjádřit tak pěkně. *15*
-
-
-
-
Moc nechápu, jak autor myslí, že na PC už nemá nikdo nic nainstalováno. Podle mě, kdo bude používat PC k práci, bude tam mít nainstalované programy vždycky. Kdo někdy používal nějaký program nainstalovaný s vlastním rozhraním a jeho konkurenci v exploreru, asi pochopí. Programy na PC jsou v současnosti pro Windows. Představa, že budu dualbootovat podle toho, jestli chci pracovat nebo hrát, mi moc nevyhovuje, protože často dělám chvíli to, chvíli ono, nehledě na poštovního klienta atd. Výhodou počítačů je multitasking - tj. člověk může dělat víc věcí najednou a přepínat mezi nimi. To s bootováním do dvou systémů nepůjde.
Nemyslím si ani, že by většina PC hráčů tak toužila po hraní v obýváku. Kdo chce hrát v obýváku, má konzoli. Hraní u PC má řadu charakteristik počínaje tím, že když člověk hraje na PC, neokupuje televizi "v obýváku" ostatním členům domácnosti, přes ostrý obraz, ovládání myší a v neposlední řadě i zmiňovaný multitasking - ze hry do práce. Half Life jsou PC střílečky, fanoušci Valve jsou fanoušci PC stříleček a moc nechápu, proč by měli být nadšeni přechodem do obýváku s joypadem v ruce. Fascinace ovýbákem je odvěkou neurózou Microsoftu, jejíž posledním projevem je "zábavní oltář" v podobě Xbox 1, na který herní veřejnost při původním oznámení reagovala tak podrážděně. Nevím, co Gabe blbne.
Pokud jde o Steam a obecně o to, čím Gabe přispěl hernímu průmyslu, na Steam jsme ze začátku nadávali a já na něj nadávám doteď. Když vyšlo GTA4 a vynucovalo Rokstar Social Club, viděli v něm všichni totéž, co je Steam - povinnou utilitu, která zpomaluje spouštění her a pod rouškou "komunitních služeb" sbírá drahocenné statistiky pro marketingové oddělení. Že se na Steamu dají digitálně kupovat hry, není žádná výhoda - digitálně jde hry kupovat leckde a není to povinné. Steam znamená především to, že Skyrim, který se v pirátské verzi spustí za 10 sekund se na Steamu spustí za 30 sekund (nebo několik minut, pokud je nedejbože update a já místo hraní Skyrimu musím updatovat jakousi nesouvisející službu).
O tom, že hry přestávají být zbožím a stávají se službou, se pomalu začíná psát i v mainstreamových médiích. Hráči si myslí, že vlastní hry na Steamu, ale opak je pravdou. Hry na Steamu vlstní Gabe a pokud Gabe z nějakého důvodu Steam vypne (ne že by byl tak zlý, ale třeba zbankrotuje), budou hry v čudu, podobně, jako MMO, kterou autoři po letech vypnou. Steam tím narušje povědomí lidí o tom, co to je, že si koupili hru, a otevírá cestu systémům streamovaných her, kde už člověk "nemá" vůbec nic, jen si "naladí" hru, která je "vysílaná" odjinud.
Ohledně placení ale k žádnému pokroku nedošlo. Ať už mám hry streamované nebo půjčené od Gaba na Steamu, ať už je hra hotová nebo se jedná o nedodělek, kterými nás zásobuje Greenlight, penězi se platí pořád stejně, jako když se hry prodávaly hotové, v krabici. Chtěl bych vidět Gabea, kdyby mu lidé chtěli platit early access verzí peněz nebo mu za vypůjčené hry na Steamu půjčili peníze - samozřejmě online a s perfektními komunitními prvky. -
-
Chápu Tě a tvůj názor respektuji, ale napíšu pár ale.
První dva odstavce zcela souhlas. Steam je nutné "zlo". Ale pomalu zjišťuji, že je to nejsnazší klient, který mi umožňuje hrát hry a vyhledávat potenciální spoluhráče během chvíli. Se Social Clubem od Rockstaru bych to ani nesrovnával. To byla neskutečná sraččka, která první měsíc fungovala jako nálada ženy. Tedy občas se ani nespustila, občas mi tvrdila, že neexsituji nebo mám špatné heslo a nebo mi moc ráda shazovala GTA IV do okna. Steam mi nikterak nezpomaluje hru, Skyrim najede během 10 sekund i se Steamem a módy, které jsou diky Steam Workshop teď mnohem pohodlnější a rychlejší v oblasti vyhledávání než to bylo například u Oblivionu.
Pakliže je někdo tak líný, že si neumí přečíst podmínky u Steamu (jedna z mála věcí, co jsem četl, když jsem dával "další" a zatrhl, že "Souhlasím s podmínkami"), tak je to jeho vina. Na Steamu mám kromě Metra: Last Light, většinu her do 10 Euro. A i když jsou tam hry celkově za 5000 cca, tak když mi to za 10 let vypnou, tak mě to nebude trápit. Užil jsem si s tím svoje a jede se dál. Kdybych měl takto uvažovat, co by se stalo, kdyby mi to vypnuli, tak nejspíš nehraji žádné hry. Navíc mám rád MMO a kdybych řešil to, že mi to za 4-5 let vypnou, tak si nejspíš žádné nikdy nekoupím.
A ohledně placení bych vytýkal pouze to, že dollar=euro=libra. Nic víc. A když to srovnám s Originem, obchody s klíči (většina jsou smečka z Ruska a Polska) či Uplay, tak je Steam jasný vítěz.
Steam jsem bral jako zlo. A zlo to ze začátku bylo. Obzvlášť když jsem musel to mít k 1.6 CS. Ale v nynější podobě má Steam výhody a to mnohé. Od aktualizací vždy, když vyjdou. Tedy doba, kdy jsem pracně prolézal net a hledat od výrobce či vydavatele nový patch zcela odpadla až po "sociální" blbosti ohledně přátel, kdy není nic snazšího než během sekundy jít hrát s přáteli, protože většina her, co má v sobě nějaký co-op a podporuje Steam, tak má snadné přidání přátel do co-op. Takový DeadSpace 3 by se měl ještě učit. -
Co najednou ta představa, že budem mít všichni SteamOS v dual bootu? Ten systém je primárně na Steam box, který bude primárně pro konzolisty, kteří už nejsou spokojeni s tím, jak jejich hardware zastarává bez možnosti upgradu a chtějí něco flexibilnějšího. Také je to jistota pro Valve, že budou mít vždy svůj píseček, když Microsoftu hrábne a do Windows 10 už nepůjde nic volně instalovat. Možná se to nestane, možná v nějaké podobě ano a pak ještě budem rádi. Kdo má ale zatím výkonné pc, je spokojen a měnit nemusí, což ani cílem Valve není.
Naopak ovladač by mohli ocenit i pc hráči. Pokud ten gamepad vezme výhody klasických páčkovačů a flexibilitu klávesnice a myši, dokázal bych si představit hraní většiny her s rukama v klíně.
K tvým obavám o budoucí činnost Steamu bych jen dodal, že ten má offline mod a i když je teď omezený, neznamená to, že by Valve nemohlo před bankrotem udělat update a osvobodit od tohoto limitu všechny hry. -
-
Gabe prohlasil, ze necha steam radsi padnout, nez by ho prodal. To neni moc pozitivni vyhled, ale kdyby ho koupilo treba EA, nebylo by to asi o moc lepsi. Kazdopadne je potreba vnimat Steam a na nem koupene hry jako neco docasneho. U Valve mas pomerne male zaruky z hledáska dlouhodíbeho, bylo by lepsi, kdyby to byla treba akciovka, nezavisela by pak tolik na jednom excentrickem cloveku.
-
Tak ked budeš hrať Starcraft gamepadom a budeš aspoň v platine potom sa môžme baviť o tom či by PCčkary oceni hru v kline ... *2*
-
-
Hraji v Dia/minulá Master a přesto se mi jako jediný z novinek zdá koncept toho ovladače zajímavý. Takže, co tam máš dál?
-
-
Ale mne je prd fum a šuk čo sa tebe zda zaujimave, ja gamepad do ruky za mariu nevezmem pretože nemam dôvod, to by som mohol rovno hrať nohami, a to by sa ti možno tiež zdalo zajimave... :-D Takže co tam maš dal ??
-
-
A prečo by ťa to konkretne malo zaujimať ? Ja nikomu gamepad z ruky neberiam a tiež si ho do ruky vtlačiť nenecham...každy nech kvaka sam za seba toto je podla mňa cool a toto nie...
-
Ostatnim je zas prd fum a šuk čo sa tebe zajímavý nezdá. Tenhle přístup "to se mi nelíbí, je to k ničemu, nikdo to nesmí používat" si strč někam
-
-
-
PC hraní není jen o Starcraftu. a pořád lidi nějak ignorujou, že tady nejde o náhradu, ale o rozšíření sortimentu. nikdo ti klasické PC nebere, ale navíc získáš další možnosti ve způsobu hraní.
-
-
-
Pěkně napsaný. S tvym pohledem na Steam se až tak úplně neztotožňuju, jako služba mi tahle aplikace vyhovuje. Ať už jde o automatický udržování aktuálních verzí her, zařazování do knihovny, různý žebříčky, achievementy - to všechno je pro mě celkem atraktivní záležitost. Na druhou stranu je fakt, že jsem nikdy nestudoval smluvní podmínky týkající se vlastnictví her na Steamu. Jsem si ale celkem jistý, že formálně jsem vlastníkem hry jako takový i když ji pořídim prostřednictvim digitální distribuce Steamu. To, že k samotnýmu chodu pak hra Steam vyžaduje a při jeho "odstávce" by asi nastal problém, je sice fakt, ale vždycky je možnost používat Steam v offline módu. Co je pro mě ale mnohem víc zarážející je cenová politika digitální distribuce obecně, na kterou jsi ve svym komentáři narazil. Netvrdil bych, že nedošlo k posunu ohledně placení. K posunu došlo, ale bohužel zcela opačnym směrem, než se od boomu elektronický distribuce dalo očekávat - ceny lelektronicky distribuovaných titulů jsou mnohdy vyšší, než ceny fyzických médií, což je pro mě naprosto nepochopitelná věc, protože u elektronický distribuce odpadá celá řada činností, který se na prodej DVD nabalují (výroba nosiče, obalu, bookletu, doprava, marže všech zůčastněných atd.). Když se pak podívám na cenu třeba nejnovějšího CoD na Steamu a v kamennym obchodě, tak se musim jenom hořce pousmát...
-
-
Nehovoriac o tom že na steame je euro a dolar 1:1 takže ked hra stoji 50dolačov stoji 50euro.
Maš presne pravdu v tom že digitalna distribucia je lacnejšia a preto by mali byť aj hry lacnejšie ale presne taky su ludia nechce se im zdvihnuť riť z kresla isť do kamenneho obchodu a kupiť si krabicovku radšej zaplatia viac a maju to hneď alebo eeehm-nemaju čas :-D -
-
člověče, jak tě tady tak čtu, tak ty o steamu vůbec nic nevíš, ale vyjadřuješ se ke všem jeho vlastnostem :)
ceny si stanovuje distributor, tedy steam nikomu nenařizuje, že euro=dolar, takhle si stanovují cenu někteří distributoři. kdyby ses podíval na steam pozorněji, zjistíš, že řada distributorů cenu přepočítává správně (mezi ně patří i valve...). co se týče ceny, distributor si nemůže konkurovat nižší cenou digitální distribuce. on nechává dělat i fyzické nosiče a to není zadarmo, je potřeba je prodat. proto je logické, že se to snaží držet na +- stejné cenové relaci. ale vždy je to o politice toho distributora. každopádně tohle steam celkem úspěšně vyvažuje slevovými akcemi. -
-
Ja ti nevim, alepletes si distributora s vydavatelem. Distributor je valve. Jako distributor keca docenotvorby, minimalne tim, ze si bére 30 % stejne jako retailovi distributori a nedava tak prostor k nizsim cenam digitalni distribuce. Ani v kurzu 1$=1€ neni tak uplne nevine, protozeuferovejsich distributoru to tak neni, treba u GOGu a to i v pripade stejne hry.
-
Čo ako nastavuje stanovuje nova hra 50dol=50euro u kamoša v kamenaku ju mam za 30eur v krabici a čo ma ma zaujimať, či budu kravaťaci vo Valve nažraty alebo nie? Veď už nebuď smiešny.
Ale zlavy na steame beriem prečo nie...tiež spôsob ako si udržať zakaznika, lebo za tie ceny čo tam maju, by si tie stariny nikto nekupil... -
-
To, jestli bude hra na Steamu stát 30 nebo 50 neurčuje Valve, ale distributor. Když to přeženu, tak Steam je jen takový Aukro, který vystaví zboží za cenu, kterou za to chce prodejce (její součástí je pochopitelně nějaká smluvní marže Valve, která bude nejspíš stanovená procentuelně, ale to už jsou jenom moje dohady)...
-
-
-
-
-
Presne tak, kolko x sa mi stalo že chcem zapnuť hru na steame, a steam sa nemôže pripojiť, a ja si hru nezahram, lebo oni maju vypadok, hru ktoru som si kupil, tak wtf nakakať, mrdnem tam kreka a vyližte mi ass...
-
-
Můžu potvrdit slova kolegy, že tohle se nestává. Krom toho pokud se Steamu nepodaří připojit k síti, tak se automaticky přepíná do offline módu nebo možnost přejít do offline módu nabídne.
-
-
Kdybys steam poustel jen obcas jako ja, zjistil bys, ze nemas pravdu, potom te bez online overeni do offline modu nepusti a vubec se nespusti.
-
-
Lžeš nebo máš připojení přes prádelní šňůru někde v cikánský vísce. Steam používám 8 let a tohle se mi nestalo ani jednou a neznám nikoho, kdo by takové problémy měl.
-
-
Mě se tedy stalo, konkrétně torchlight 2 chtěl ověření a zrovna jsem neměl net (mám notebook) tak to pustilo jen demo, dej si bacha než někoho nařkneš ze lži, ale je pravda, že se mi to stalo jen jednou, ale to neznamená že s tím nejsou problémy. Naopak s originem na který každý nadává jsem neměl problém nikdy, ale to netvrdím, že nejsou lidi kteří s ním problémy mají
-
-
Stalo sa mi to, a stalo sa to niekolko x, pomohlo preinštalovať steam, on sa pofaka aj sam, ale nenapiše že je pofakany, ale že sa nemôže pripojiť na server steam, aby som to skusil neskôr bezmožnosi spustiť v OFline mode :-D
-
-
Whoossain: Ok sorry jo jsem vztahovačnej, vím to o sobě a souhlas, někdy rozfachat hru je masakr, teď řeším revenanta z levelu a asi nevyřeším, páč si nehodlám virtualizovat 98ky kvůli jedný hře a kupovat si jí optimalizovanou znovu nehodlám
-
Martin: Nebuď vztahovačnej, já to myslel obecně, protože to se stává celkem často, že se chyba přisuzuje něčemu, s čím vůbec nesouvisí. A ne, že by vždycky bylo snadný skutečnou příčinu problému najít...
-
Whoossain: neříkej, teď Veskoslav popsal, že to byla chyba torchlightu, hele o uživatelský zdatnosti mi nevykládej, já nejsem IT odborník ale taky žádná prvnička a jen tak se nevzdávám když hru chci rozeběhat, ale když ti nejde net a nefungovali přenastavení kompatibility ani spuštění jako správce, resetování oken ani nic tak jsem předpokládal že to je chyba buďto hry nebo steamu a protože s hrou předtím nebyl problém tak spíš steamu, ne vždy je chyba mezi klávesnicí a židlí *10*
-
Veskoslav: Díky tak to jo, já jsem v tu chvíli neměl net tak jsem to pochopitelně neřešil ani jsem nemohl *4*
-
Martin: On je možná problém, že jakmile se objeví nějakej problém, tak uživatel automaticky usoudí, že to je chyba Steamu a neuvažuje o tom, že může být chyba u něj nebo v programu, kterej chce použít. To je nevýhoda PC hraní. Totiž, že je k němu třeba i jistá uživatelská zdatnost a není to jenom o tom vložit DVD do mechaniky.
-
Martine, to se řešilo na fóru a byla to chyba TII, nikoliv Steamu:) Vyřešil to opravný patch cca měsíc zpátky. Takže teď už bylo TII jet v pořádku v offline módu. Protože lze to hrát i jako LAN v offline.
-
to Whoossain: hele ty problémy jsou, to že se to nestalo tobě ani nikomu koho znáš je fajn a přeju ti to ale mě se to stalo a na notebooku mám sakra pořádek v datech ovladačích atd a žádný upirátěný programy a v offline modu mi to načetlo demoverzi torchlight 2 a přesto že předchozí savy byly úspěšně synchronizovány tak jsem ve hře žádné neviděl
-
To spíš vypadá, že máš v PC pěknej bordel. Ale to opět není chyba Steamu, ale uživatele. Já se Steamem neregistruju žádný problémy a jak píšu, i když se pokazí připojení (na mojí straně), tak bez problému hraju v offline módu.
-
-
-
Hej lžu a lžu aj o tom, že hry sa automaticky updatuju, bez toho či s tym suhlasiš, alebo nie nikoho tvoj nazor nezaujima...čo ked updatovať nechcem a mam na to svoje dôvody ? Asi ten steam často nespušťaš...
-
-
Co třeba si dát vlastnosti dané hry a vypnout si aktualizace. Zdá se, že Steam není blbuvzdorný....
-
-
Ty asi systém patchů, c teď vychází asi neznáš, že? Nemáš-li 1.6.2.1, tak nemůžeš mít 1.6.2.2, proto Tě systém prvně nainstaluje předchozí patch. Navíc nechápu, proč si vybírat patche? Má to v něčem smysl? By mě zajímalo, jakou hru nebo hry takto máš opatchované.... *7*
-
ALL: nic proti, ale neznám žádný rozumný důvod, proč tohle dělat. pokud vyjde patch, v 99 % případů je dobré ho nainstalovat. ano, najdou se ojedinělé případy, kdy patch něco rozbije a musí se čekat na další patch, ale vážné problémy se řeší rychle... pořád tady jen hledáš nějaké klacky, jak bys toho psa bil... :)
-
Tak mi teda popiš, ako mam potom inštalovať niektore patche, a niektore nie...
Ja ti poviem ako, kupiť originalku aby sa VALVE nažralo a nainštalovať piratsku kopiu Čau.
-
-
Hry se automaticky na steamu updatují, pokud si to zvolíš jako možnost v nastavení konkrétní hry (pro každou hru můžeš zvolit jinou možnost). Pokud to zakážeš, tak se neupdatují. To, že neumíš službu používat, je jen tvoje věc...
-
-
-
-
-
Proč PC klesá prodej? Protože není jediný důvod koupit si nový železo, když vývojáři mají 5 let pořád tu samou šedou krabičku pod TV. Ja sám mam PC 4 roky a pořád nemám žádnou motivaci si cokoli dokoupit. K čemu mi bude 8GB paměti nebo osmijádro kdž to žádný program nevyužije. Problém není v PC, ale ve vývoji software. Kdysi byl hlavním motorem vývoje HRY a dnes?
-
-
Presne tak. Spomínam si ako s príchodom každého nového NFS všetci upgradovali :) Ja mám už 5 rokov Phenom II X4, grafiku 5850 a jedine čo som dokupil bola ramka na 8giga. A stále tie hry prosté idú na max v 1080p
-
-
Autore, operovat s trhem PC a porovnavat to s mobily muze leda hlupak ... Prodej PC klesa jednoduse proto, ze vyvoj je defakto nulovy. Pro kancelarske ucely staci bohate stroj i 10let stary, na hrani neni vubec zadny problem 5 let.
To vubec nic nevypovida o penetraci PC v domacnostech (ve svem okoli znam jen nekolik malo vyjimek, kde neni, ale stejne tak tam neni nic jineho - ani tzv "chytry" mobil). Mobilni zarizeni PC nenahrazuji, ale doplnuji - jsou kupovana jako druhe/treti zarizeni. Sam mam rekneme slusne PC, k tomu "chytry" mobil, taky ctecku, ... a to PC je z toho vseho nejstarsi.
Zadna "post-PC era" neexistuje, tou sou jen vyplody chorych pisalku. A o uspechu "chromebooku" a dalsich sezonich hracek si muzete nechat zdat ve svych mokrych snech ... bude presne stejny, jako uspechy "net-booku" ... a dalsich krabek nanic. -
-
Co kdybys za post pc eru povazoval obdobi, kdy pc ztratilo dech prekotneho vyvoje, neni potreba ho obmenovat kazde dva roky (tim padem jde do vyvoje mnohem mene penez, maji minimalni marzi a spousta konkurentu se slucuje nebo konci, proste se v tomhle byznysu presraly tocit velke prachy) a tohle misto zaujaly mobily a tablety?
-
-
Byl by nějaký důkaz, že se v tom přestaly točit velký prachy ? To, že nějaká firma zkrachuje nebo se sloučí je zcela běžný jev, je prostě horší než konkurence.
-
-
Zadej si do googlu frazi "globalni propad pc trhu". To neni ojedinely jev, prijmy klesaji celkove a dlouhodobe.
-
-
A pak si zadej globalni propad prodeju ctecek, pdacek, chytrych mobilu ... a zjistis, ze ve vsech pripadech vzdy dojde k prudkymu narustu behem 2-3 let, a pak k postupnemu utlumu prodeju. Duvody jsou zcela jednoduchy ... jen par postizenych si kupuje novy telefon co pul roku. Normalni lidi ho pouzivaj dokud funguje, coz byva rekneme 3-5let (ale i vic).
Stejne tak existuji narky na propady prodeju ctecek ... a argumentuje se tim, ze na cteckach prece nikdo necte, protoze vsichni kupuji dotykace ...lol. On totiz kdyz tu ctecku uz nekdo ma, tak si jaksi nema duvod kupovat dalsi. -
To je propad prodeje komponentů a nových PC (má to mnoho důvodů a fatální mi to nepřipadá), co software ? Ten taky padá o 10 - 15% ?
-
Verim, ze z toho mas naramnou radost *1*
-
-
Jejdasek - Uz jen to, ze znis jako seriozni ekonom mi rika, ze bych mel verit Tvemu neoblobnemu zaveru :-D
-
To neni o radosti, to je o znalosti faktu a vyvozovani patricnych zaveru. Ale tak nekteri radsi sazi na viru, no.
-
-
-
-
-
To je davová psychóza, propaganda a marketing, řada autorů se nechá strhnout a píšou nesmysly bez náznaků jakýchkoliv ověřených faktů. Možná to píší úmyslně, aby popíchly určitou komunitu a pod článkem bylo 1000 příspěvků :)
-
-
...moje slová
-
-
Chces taky plusko??
-
-
-
-
Přiznejme si veřejné tajemství, dát článku s diskusí název " SteamOS je to nejlepší, co se hraní na PC mohlo stát" je od autora velice dobře promyšlený tah, je to jako hodit maso do nádržky plné piraní
-
Rád bych tímto jednou provždy vyřešil spor o "konec PC hraní".
PC je herní platforma, na které já osobně hraju 20 let. První PC jsem měl v roce 1993. PC, které mám teď tady pod stolem, má sice jiný procesor atd., ale je kompatibilní s PC z roku 1993, pořád si zahraju Dungeon Mastera, Stunts i Wizardry 6. Z hlediska her je PC jedna herní platforma, která se kontinuílně drží 20 let.
Kolem PC vznikají a zanikají různé jiné herní platformy - Amiga, Sony, Sega, Nintendo, Atari atd., které vydrží pár let a pak zaniknou, zatímco PC v nepřetržité kompatibilitě trvá. Jednotlivé generace Playstationu nebo Xboxu nejsou zpětně kompatibilní, jejich životnost je řádově kratší než PC.
Že je PC hraní mrtvé, jsem četl už mockrát. Hodně se to řešilo v roce 1995 kolem Windows 95, s příchodem Playstationu, s příchodem Xboxu atd. Ale ve výsledku je tu jedna dvacetiletá herní platforma a kolem ní spousta platforem s životností 5-10 let.
Zase mi napište něco o konci hraní na PC... -
-
Ty starý hry si ale zahraješ jen díky emulátorům, protože 16bitový aplikace nepustíš ani na dnešním hardwaru, natož na dnešním OS (a i 32bitový věci rozjedeš na 64bitovým OS jenom proto, že dnešní mašiny jedou v duálním režimu). A emulátor může být čehokoliv na čemkoliv, takže v tomhle PC nijak unikátní není a rozhodně není tak ultimátně zpětně kompatibilní. Vyniká jinak, i když výsledek je ten samý, který popisuješ - na PC ty emulátory vznikají díky svobodě platformy (=kdokoliv může naprogramovat a nabízet cokoliv komukoliv). Na jiných platformách by mohly emulátory starých mašin vzniknout pouze z vůle toho, kdo danou platformu kontroluje (Sony, Nintendo, Microsoft).
-
-
Vím, že tahle debata už je passé, ale k čemu je tvrzení, že "by se mohlo emulovat cokoliv na čemkoliv"? Výsledek je, na PC se emuluje a ty staré mi hry běží a na konzolích ne. Proto je pro mě PC herní platforma na 20 let a 20 let živá platforma je pro mě určitou "trvalou" hodnotou, o kterou bych nerad přišel.
Emulátory bych sem moc netahal (i když chápu, jak to myslíš - DosBox), protože pak bych tady mohl začít psát, že PC je nejlepší platforma, protože na něm běží i hry na Nintendo, Playstation, Amigu atd., ale to je jiná debata. Ale samozřejmě, na PC si můžu zahrát Xenoblade, na Wii si Zaklínače nezahraju.
-
-
jejich životnost je řádově kratší než PC... srandysta... mozno tak na prácu na hry neexistuje... + tvoje argumenty platia pre rok 1995 s tým súhlasím... skus to ale porovnat na súčasnost.
Ešte dodám, že týmto si len maximálne rozsekol to... ako na tom PC hráči sú ... uveznený v minulosti spomínajúc na slávu PC... -
-
Podle me jen vyzvednul obrovsky rozdil, ktery odlisuje PC scenu od konzolove. V poztivnim smyslu. Je lepsi mit na vyber. I co se tyce grafickeho nastaveni (zapocitavam i pseudo fyziku Physx apod.) Na PC muzu mit lepsi grafiku, i normalni detaily. Muzu si pripojit i gamepad. Muzu si modifikovat hry (HL2, Skyrim, Crysis ,GTA apod.). A bez vetsich problemu si zahraju jak nejnovejsi AAA hry, tak indie, tak i 20 let stare zalezitosti. A nemalo vasich exkluzivnich her bych spis mnohem radsi dostal v podobe velkofilmu nez v koridorovce na urovni Duty Calls :-)
-
-
No komp mužeš mít , ale problem je ten co na něm hrát :D Indie žumpu ? ne děkuji...
-
-
Ne kazdyho uspokojujou exkluzivni qte koridorovky *3*
-
-
Vždyť tento "člověk" řekl, že CoD je nejlepší FPS série. Takže asi vidíš, co to bude a "hráče".
-
-
-
-
No ještě se vyjádřim jako kovanej Linuxák. Všude se rozebírá jaký bude mít SteamOS vliv na hry, jak to ovlivní herní průmysl, atd. Mnohem ale důležitější je, jak to ovlivní Linux. A i kdyby SteamOS byl spoustě lidí šumák tak tahle iniciativa od Valve je pro Linux strašně moc důležitá, a bude mít velkej vliv, jak přiblížit Linux na desktopu normálním lidem. Zlepší se podpora hardwaru, ovladačů grafických karet a to je pro Linux výhra jako nic za poslední roky. Každej Linuxák musí z toho bejt nadšenej. Já jsem :)
-
-
To je hodne kratkozraky pohled. Linux pouzivam od roku 97, a Steam, coz je v prvni rade online forma DRM, jde proti duchu Free Software, pro Linux to bude pohroma, pokud by to nejakym omylem uspelo a na linux se nahrnuly miliony uzivatelu, kterym free software nic nerika. Tak jako treba tobe.
-
Hlavne dulezita otazka. Xorg, Wayland nebo Mir. To bude to co rozhodne. A je to pekne zapeklita otazka.
Pokad to ma fungovat dneska tak musej na xorg, kterj uz ale do budoucna nikto nechce. Pokad to ma jeste nakej cas na pripravu mohli by na wayland, ale nemyslim si ze by to bylo dnes vhodne na nasazeni v takovem rozsahu, a pokad kutej neco s canonicalem tak nato se jim kazej muze vydlabat pac Mir nikdo jinej mit nebude, zvlast potom co se jim na nej vydlabal intel, kterej dava penize do waylandu.
Babo rad. -
-
Jo tak to je zajímavá otázka, dost aktuální. Podle mě to bude Wayland, přece jen SteamOS předpokládám bude nejdřív v nějaké betě přístupný a až za čas final.
-
-
No... já linux používám na některejch strojích. Sám jsem ho chtěl mít i na hlavním počítači abych ušetřil na licencích, ale to prostě nejde... všude se píše jak už je dneska vymakanej, ale pravdou je, že polovinu hardwaru to nezná, ovladače fungujou napůl a aplikace jsou slabý náhražky toho co se najde na Win. Koho baví se hodiny šťourat na linuxu a neustále řešit, proč to nefunguje? Koho to baví tak je linux správnou volbou. Pro zbytek jsou tu Windowsy. Éra XP, který zamrzaly na každým rohu jsou dávno pryč. Sedmičky nezkolabujou jak je rok dlouhej, když už něco náhodou zamrzne tak jen to vlákno daný aplikace, ale OS běží vesele dál. Už v základu není problém i s neznámým hardwarem... nehledě na šílenou diferenciaci linuxů a distribucí, celé je to tak děsně nekonzistetní skrz hromadu různých distribucí, různých přákazů a vůbec na tel/tabletech kde jsou různý verze a appky na miliony různejch verzí...
Zkrátka je fajn myšlenka open sourcu, ale za ty roky vývoje, kdy nebyl linux pod jednotným vedení jedný firmy jako třeba Microsoft, se zkrátka linux utrhl ze řetězu a jde to s ním z kopce. -
-
Naopak, Linux jde nahoru, ne z kopce, dyť to vidíš přímo i tu z iniciativy Valve. Žádná firma si nemůže uzmout Linux za své a dělat nějakou jednotnou oficiální Linuxovou distribuci, to by odporovalo Linuxu jako takovému. V tom je právě jeho slabost i síla, že když tomu opravdu rozumíš, tak ti pak už na nějaké distribuci nezáleží a klidně si postavíš OS tak jak sám potřebuješ jen na základu systému jako je Arch. Jasně, že problém pak je pro běžné uživatele, ale i tady se Linux zlepšuje.
-
-
At napise co mu nefunguje konkretne, nebo jakou aplikaci nema, pak uvidis jesli se ma cenu vubec bavit.
-
-
Zkoušel jsem různý distra - Archlinux, Debian, Fedora, CentOS, Ubuntu, Kubuntu, Lubuntu... a vždycky jsem někde v něčem narazil, ať už to byly chybějící kodeky, nefungující zvuk, nepřipojování externích disků, nefungující wifi a o ovladačích na grafiku ani nemluvím a vůbec celkově podpora noťasů. Jasně, dá se to všechno doinstalovat a "nějak" zprovoznit, upravit konfiguráky a... proč bych to vlastně dělal, když nahodím Winy a všechno šlape?
-
-
Ten jsem taky zkoušel. Neříkám, že tam taky nic nefungovalo. Vždycky se mi to podařilo tak nějak zprovoznit a i to, co jsem tam potřeboval mít. Měl jsem linux nějakej ten měsíc, prolejzal fóra, četl a učil se, ale vždycky se našlo něco, co jsem musel řešit a se skřípěním zubů jsem se to snažil vyřešit. Pravdou je, že jsem si vždycky říkal - zlatý Winy. Určitě je to i tím, že jsem na nich vyrostl. Linuxy jsou fajn, když se poštelujou na přesně specifickou práci a pak se v nich nejlíp nevrtat. Výhodou je i to, že se daj nainstalovat bez gui a nezatěžuje to stroj. Jako univerzální nástroj na práci, podle mě, zkrátka jedině Winy. I proto, že nemusím denně hodiny prolejzat fóra a radit se, kde co a jak a můžu se věnovat tomu, co potřebuju :-).
Samozřejmě, jestli někdo léta používá linux tak bude stát za ním. Osobně na něm taky vidím jistý výhody, ale dokud nebude taková podpora programů jako na Win a hlavně podpora hardwaru tak nemyslím, že bežnej uživatel půjde do linuxu z vlastní vůle. A vůbec, když 99 % počítačů se kterýma přijde do styku běžej pod Win.
Omlouvám se za ten double post, ale už mě to nenechá na tebe reagovat Robotrone :-). -
A zkoušel jsi Linux Mint? Ten by měl být v tomhle smyslu snad nejvíc user friendly ze všech distribucí.
-
-
-
-
-
ámen
-
-
Ámen, kámen rozkutálen do talíře pastýře, který byl s ním smířen, sblížen a tížen, protože ho snědl a zhnědl!
-
-
Mazec *7*
-
-
-
-
Pořád mi chybí něco, proč bych to měl koupit.
-
O tom, ze trh s PC klesa a je ze PC je v podstate mrtve ctu tak 10 let, mozna dele. Nastup notebooku, netbooku, konzoli, smartphonu atd. A hle PC je porad tady. Chapu, ze existuji lidi, kteri maji radi jednoduche veci a nechteji si komplikovat zivot s PC, maji konzole nebo jinou bedynku. Vzdyt v jednoduchosti je krasa, ale porad tady bude velke mnozstvi lidi, pro ktere je to nedostacujici a chteji delat vice, a pro ty je PC. A je docela sranda pozorovat, ze hardware konzoli se zacina podobat PC a ze v podstate budou existovat na sluzby, ktere Vam umozni hrat na PC exlusivky i pro stare konzole. To vsechno ukazuje, ze PC tady bude jeste dlouho. Na konzolich je super, ze si muzu koupit PC jednou za 5 let a vzdy budu mit dost vykonu na hry a nemusim upgradovat co rok, jako to bylo predtim.
-
-
Suhlasim, je to o tom, do čoho su ludia ochotny investovať, či do nekompromisneho vykonu ako ja, alebo do jednoučelovej krabičky, ktora sa dalej nevyvija a vo VALVE si povedali aaa vydame ďalšiu konzolu, bude ryža, ludia su blby, kupia to a budu na to kupovať aj hry... to je hnus velebnosti :-D.
-