Přejít na výpis diskuzí
The Elder Scrolls V: Skyrim - recenze
16.11.2011 | Lukáš Grygar
1144 příspěvků
-
Není vyčarovanej, dá se najít. Teda oprava: tenhle konkrétně si nejsem jistej, ale je tam podobnej přízračnej.
-
Teda anglicky... : D
-
Daji se v krabicovce nastavit cesky texty?
-
Mé první dojmy (po cca 15 hodinách hraní)
Úvodem
Jsem nadšenec do série The Elder Scrolls a hraju jí už opravdu dlouho. Nejvíce se mi líbil Morrowind (9/10), Oblivion byl horší, ale rovněž dost dobrý (7/10, s modifikacemi 9/10).
Dejte si pozor na první dojem ze skyrimu - díky některým nedostatkům může být dost špatný, ale po pár hodinách se prostě musíte zamilovat do této výborné hry.
NEGATIVA
1. Invetář je prostě konzolový port a nic více. Nicméně se dá na něj hrozně rychle zvyknout. Tím neříkám, že se mi začíná líbit, ale díky tomu navyknutí se v něm nemusím dlouho hrabat.2. Většina textur je fakt hnůj. Třeba sníh na některých místech vypadá dost uměle. Atmosféra skyrimu to ale přebije.3. Občas nefunguje animace postav; není to ale nějak časté. Až ale uvidíte postavu s křečí v krku, nedivte se. 4. Mapa se mi moc nelíbí, ale platí to co u inventáře - strašně rychle se zaryje pod kůži a člověk se tím nemusí trápit, že je mapa v cool 3D atd. 5. Ovládání prostě někdy nefunguje - hlavně navigace v menu je nicmoc. 6. Řada menších nedodělků. 7. Instalace a typ ochrany (steam) 8. Jízda na koni horší než v Oblivionu (+ chybí poholed z první osoby).
POZITIVA
1. Atmosféra - taková atmosféra tu byla naposledy v Morrowindu. Prostě dokonalé. 2. Světla a stíny, efekty - zatímco jsou textury hnojem, světla atd. jsou na velmi dobré úrovni a to natolik, že to snad i přebije špatný dojem z textur. 3. Svět - prostě živý, moc pěkná příroda udělaná daleko lépe jak v oblivionu, řeky plné ryb, ve městech dost NPC včetně dětí (za odvahu bethesdy dát do hry děti dávám obrovské PLUS). Pro modifikace přidávající nové domy to je svět úplně dokonalý. Už vidím svůj hrad na jedné ze skal, jak se majestátně tyčí nad krajinou. 4. Dungeony - popravdě, neviděl jsem lépe udělané dungeony. Prostě dokonalé. I puzzle jsou moc vydařené. 5. Hudba - co dodat. Jedno velké plus: je tam jedna skladba z Morrowindu a to zrovna jedna z nejlepších. 6. Hratelnost - nemůžu si pomoct, ale působí to na mě tak nějak tradičně - po pár hodinách jsem musel konstatovat: Jo tohle je THE ELDER SCROLLS. Je to sice dost akční, ale mně to nevadí. Úkoly mě baví a mám pocit, že dělám fakt něco důležitého, že jsem součástí světa. :lol: 7. Ovládání někdy nefunguje - negativum, ale co funguje, je velice intuitivní a člověk během chvilky umí přepínat sety zbraní a bojovat smysluplně. 8. Obtížnost hry - podlě mě nastavena velmi dobře. Žádným úkolem neprocházím příliš jednoduše a už jsem i několikrát padl. Hraju jen na úroveň adept. Jen se mi zdá, že jsou příliš silní summoni. 9. Řada drobností: - např. crafting. Ten je udělaný celkem pěkně. Považuju ho za drobnost, neboť v SP hrách nemusím mít vše uber super, ale stačí takové věci, abych byl spokojen (na grindování equipu jsou tu MMORPG). - možnost přidat si označení na mapě. Velmi dobrá pomůcka. - chování některých zvířat. Někdy je sice podivné, ale jindy umí překvapit. Např. jsem potkal lišku, která si mě velmi váhavě očíhla a pak šup pryč. - učení se kouzel z knížek a sbírání knížek po celém světě. - systém perků a menu pro investování bodů do perků (jediné menu ve hře, které se mi opravdu moc líbí - prakticky dokonalý nápad). - všudypřítomné odkazy na historii a lore světa (kdo zná historii a lore světa, musí si pobyt ve Skyrimu užívat, neboť je dobře udělaný a logicky navazuje na předchozí díly).
ZÁVĚR: 8/10 (velmi nadprůměrná ale nikoli dokonalá hra, jasný adept na GOTY, po doladění kandidát na absolutní hodnocení, velmi důstojný pokračovatel série TES) -
Hra je to opravdu skvělá, ale co mi na ní nejvíc štve je levelovací systém. Prostě ten se mi líbí mnohem víc v Gothicu - tedy XP za questy i za zabíjení. Ve Skyrimu se leveluje jen levelováním dovedností. Nejlepší by podle mě bylo to zkombinovat.
A navíc level scaling ve hře pořád přetrvává, i když už není tak vidět jako v Oblivionu. -
neboj sa, casom urcite vyjde nejaky ten "high-res texture pack" pre honibrkov ako ty
-
V pátek jsem hru stáhnul, přes víkend se nechal do světa pohltit a zítra, až budu mít čas si konečně vychutnat na plno v pondělí koupenou verzi, se do skyrimu ponořím znovu.
Vadí mi tam zatím jediná věc, a to je právě ten překlad. Čeština je krásný jazyk, to bezpochyb, a i když jste dneska v podcastu vychválili překlad, asi mi bude chvíli trvat zvyknout si na přejmenované lokace, ale snad to moc vadit nebude.
Chybky se v tak rozlehlém světě najdou, ale ruku na srdce, ani verze stažená v pátek mi neodhalila jediný bug, kterého bych si všimnul. A co jsem zatím zpozoroval, koupená je na tom ještě lépe co se optimalizace týče, takže zásadní zklamání to určitě není. Mnohé tupé koridorovky se mají co učit.
Konečně první hra od Bethesdy, u které si můžu říct, že jí opravdu není co vytknout. Pokud tohle nějakého hráče nechytne, pak to je tím, že tenhle žánr pro něj prostě není, hra dává maximum a kdo nechce brát, jeho boj. -
Asi nejlepší hra co sem za pár posledních let hrál...jedíný co mě štve je trochu slabší AI. A btw nemá být ve skyrimu občanská válka? *1* Příběh sem zatim moc nehrál, ale že by ňáká občanská válka byla mi nepřijde..legie se vzbouřenci vubec nikde nebojuje.
-
Jo, ta optimalizace je celkem parádní. Hraju vlastně na Ultra, ale spíš je to takový "Customized High" a jede to plynule na víc než 2 roky staré sestavě. Což je od Bethesdy celkem šlechetné. Jen je podezřivám, že technologicky se ten engine od Oblivionu pořád moc nepohnul.
Ještě dodnes se nezbavili rozplizlých textur při pohledech do dálky. :/ -
No tak jo, dáme tam těch 10.
Teď jsem trochu běhal kolem a bylo to v pohodičce... hra mi jede krásně na Lenovo Ideapadu Y570. Trochu jsem si pohrál s nastavením a mám 40-60 FPS. -
Pár vtipných chybiček.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=o-hKxOhOQ3U
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=u9QbWhL6cD8
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=t9UvVP2l1Ew -
Ta hra je skoro dokonala. Jestli Vas bavil Fallout:NV, tohle budete milovat.
Jedna z mala her, kterou dokazu hrat nekolik hodin v kuse a nezacne me nudit.
Krome mensich chybek v AI a trochu horsim zpracovani inventare, na kterej sem si i tak rychle zvyknul, to nema chybu.
Nekdo psal, ze mu hra pada, me jeste nespadla po cca 30 hodinach ani jednou. Zalezi na zeleze.
Cestina taky hodne kvalitni. -
Ne,diky.
-
souhlas s 10kou. ta hra nema slabe misto. snad jen ovladani na klavesnici mi nesedlo a vubec poprve hraju na gamepadu nejake rpg. plynuly pohyb na packach k nezaplaceni. trochu me na zacatku zaskocil framerate, kdyz mi na HD 5850 Xtreme hra pri vjezdu do mesta na uplnem zacatku sla pod 20fps a to sem nemel max nastaveni. to bylo ale poprve a naposled kdy sem mel nejaky technicky problem.
-
Jo ty seš ten týpek, kterej si užívá hru sledováním řetězů.
Jo brácho, to máš těžký no. Skyrim asi nebude hra pro tebe. -
Povedená recenze. S Lukášem ve všem souhlasím. Ta umělá inteligence tam není zas tak špatná, pár chyb tam je, ale většina těchto chyb je k pousmání. Skyrim má podle mě dost velikou šanci na hru roku.
-
English... do you speak it?
http://1.bp.blogspot.com/-7qGf1ZCmxa8/TrqthDjGuJI/AAAAAAAADt0/4A0cvRRJB6A/s640/skyrim_st_conjuration.jpg -
A kdo myslíš že ho tam dal.?
-
No to ne, ale je to do očí bijící takhle si ULTRA prostě nepředstavuju
-
lol