Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • hitokage
    Paradox je, že původní série (TR I-IV) od vás vyžadovala využití inteligence, prostorové představivosti, preciznosti a plánování, přičemž byla přístupná od 12ti let a nový "dospělý" TR po vás chce, abyste při hraní koukali směrem k obrazovce. Chápu, že se ta věková hranice neurčuje podle obtížnosti, ale nemůžu se zbavit dojmu, že ze mě nový Tomb Raider, jako hra určená vyhradně pro dospělé, dělá hlupáka. Vím, že to není případ pouze této hry, ale spíš trend moderní doby, ovšem tady se ta analogie přímo nabízí, vzhledem k tomu, že jde o restart série, který nese i původní jméno.
    • Je to tak. 10/10
    • To není jen případ TR.
      Všechny hry jsou zjednodušovány.
      Kopa těch lidí nadávajících na fórech že je hra moc složitá, že jsou z toho frustrováni a nejedná se o brainless odpočívací aktivitu , ale naopak je třeba zapojit mozek a soustředit se na hru, to nezvedá prodeje...
  • blixa
    Tohle bude trochu delší příspěvek, ale soudě podle té záplavy příspěvků se asi nemůžu nějakýmu komentáři vyhnout. Bohužel nemůžu nijak argumentovat proti hláškám typu "je to boží hra, jsi kretén", ale zkusim alespoň vysvětlit, jak to s tím hodnocením vidím já.

    Především, berte moje hodnocení v kontextu mýho hodnocení jiných her tady na Games, s tím nemám problém. Přijde mi ale trochu zvláštní porovnávat hodnocení TR s jiným typem her hodnoceným jiným recenzentem - k tomu se prostě nemůžu vyjádřit, už jenom proto, že jsem spoustu z vámi zmiňovaných her nehrál. Jinými slovy, já se při hodnocení TR nemůžu odpíchnout od toho, že Janchor dal třeba Aliens 6/10, ale jen od toho, jak jsem hodnotil ja podobne hry v minulosti (kromě Angel of Darkness jsem hrál všechny TR hry a většinu z nich i dohrál). Dalším z dalších vodítek je systém hodnocení tady na Games (v tom "jak hodnotíme"), ale i ten je záměrně dost volný a nechává autorovi recenze dost prostoru pro jeho interpretaci, což je podle mě dobře.

    Nehodlám se pouštět do debaty o objektivitě/subjektivitě, hlavně když vidím, že spousta lidí má problémy vůbec s definicí těchto slov ;) Mám ale jiný slovo, a to je "férovost". Recenzent by se podle mě měl snažit hodnotit férově, přemýšlet nad textem recenze a závěrečnym číslem dýl jak pár desítek minut. Snažim se to dělat a třeba u TR jsem do poslední chvíle váhal mezi 7 a 8, protože ta hra je podle mě přesně "mezi". Ale k něčemu se prostě přiklonit musim (a to je imho taky dobře, desetinný hodnocení jen ulehčujou práci recenzentovi) a stejně tak musim doufat, že si čtenáři přečtou text recenze a udělají si názor podle něj. S TR je to obecně hodně podobná stiuace jako s Jamesem Bondem, o kterém se zmiňuju i v recenzi - zrovna tady jsou fandové i kritici dost rozdělený v názoru na to, jestli jsou filmy s Craigem povedeným restartem série nebo naopak pošlapáním toho, o čem James Bond vždycky byl.

    A poslední věc, doteď jsem nečet jedinou recenzi na TR na jiných webech, rozhodně není mým cílem se nějak odlišit za každou cenu. Ale bez ohledu na to si myslím, že by čtenáři měli být rádi za to, že si můžou přečíst víc názorů na jednu věc a vyhodnotit si, co očekávají od hry oni osobně, a který argumenty jim připadají trefný, a který naopak ukazují na podle nich nedůležitý věci. Ale to samozřejmě vyžaduje trochu jiný přístup ke čtení recenzí a schopnost respektovat odlišný názor.
    • prudislav
      jj mě z textu podle jak hodnotíme vyšla spíš 8 ,ale já zas nečet odstaved o MP a nehrál jsem předchozí díly. S rozhodnutím o koupi asi stejně počkám na PC videoreneczi.
      BTW: Navazuje nějak na předchozí díly i jinak než jen tím , že to jsou lary začátky než se stala tou drsňačkou z původních dílu?
      • Jak muze zacatek jejiho pribehu nejak navazovat na predchozi dily?
    • cyberpunk21
      Myslim si ze tymto komentarom si krasne vysvetlil v com prave je problem ktory si ludia nevedia uvedomit. Kazdy jeden hrac ma ine naroky na rozne hry ci zanre hier a preto od roznych hier ma aj ine ocakavania. Niekto moze od noveho TR cakat ze to bude causal akcna adventura na oddych (preto ho napriklad zaujima pribeh atmosfera a pod kde to u takeho cloveka moze splnat na plno a tak by jej dal 9/10) alebo caka plnohodnotny reboot povodnych TR hier so vsetkym okolo ( ale kedze autori nechceli len kopirovat stare diely tak novy TR uz nieje presne ako predchodcovia preto by dostal len 6/10 mozno menej). Myslim si ze zatial nevysla ziadna hra ktora by bola dokonala a nemala aj svoje pre a svoje proti a co sa paci inym nemusi vyhovovat druhym a ludia by to tak mali aj brat...

      Myslim si ze v redakcii by ste mali prehodnotit to ci davat pri hry ciselne hodnotenie pretoze tento system je zastaraly, mnoho citatelov demotivuje precitat si celu recenziu a potom zbytocne za A vyvolava konflikty v diskusii, nakolko ludia riesia len to ci hra dostala 7 alebo 8 a malokedy konkretne veci ktore autor spomenul v samotnej recenzii a za B tlaci recenzenta do pozicie kedy ho uzivatelia potom odsudzuju za to ze jeho hodnotenie prirovnavaju k hodnoteniam inych hier od inych recenzentov a v odlisnych zanroch a hlavne aj od konkurecnych recenzii..

      Osobne davam navrh bud pod ciselne hodnotenie dat slovne co znamena ta cislovka tej hodnotiacej skaly alebo ich uplne vymenit za bud slovne hodnotenie co ja viem zla,podpriemerna,priemerna,nadpriemerna, vysoko nadpriemerna, excelentna...ci spravit nejaku skalu zabavnosti tej hry...pretoze o to v prvom rade v hrach ide alebo uplne odstranit tento zabehnuty nonsence a proste na konci len zhrnut slovne klady zapory hry a hru odporucit cielovej skupine ktoru hra moze zaujat a preco a povedat ktorym ludom ta hra nesadne a tiez oddovodnit preco. Tiez by bolo fajn keby ludia z redackie mohli pod recenziu (ak hrali tu hru) napisat svoj nazor 2-3 vetami aby si potom citatel mohlo vytvorit nazor aj z ineho pohladu ako len jedneho recenzenta...
    • Lepší dát menší hodnoce když to je mezi. Pak tolik her nebude dle čísla v databazí skvělá
    • Nerozumím názorům, že 7 je špatná hra, nebo že když hra dostane 6 že nikoho nemůže bavit. Pořád je to o jednotlivci a pro někoho hra roku může být pro druhého nudící mučení... Mě zatím Lara baví, užívám si každou hodinku a nelituji peněz a o to snad jde, ne o číslo u nějaké recenze.
      Mimochodem kolik % splnění (ukazuje se u nahrávání pozice) je pří splnění hlavního příběhu (za předpokladu že se do toho tedy zapocítavaji veskere vedlejsi aktivity)? Přibližně? :) Mám 37% a udělal jsme jen 2 hrobky, tak by mě zajímalo jestli jsem už za polovinou, nebo ještě dále *9*
      • Já měl 79%.
      • blixa
        Já jsem měl 69 procent tušim.

        Btw hurráá, konečně se bavíme o hře :)
        • Dik,tak aspoň že tak, já se bál že 3x poposkočim a bude konec. Teď teprve zachraňuju tu posádku.
  • Dejme tomu, že mám takové dilema, zda-li si TR koupit či ne. Pokud bude mít tenhle příspěvek do zítřejší půlnoci víc plusů než mínusů, tak kupuju hned a pokud víc mínusů než plusů, tak nekupuju a čekám na slevu.

    Jen ať čtenáři rozhodnou o mých penězích. Teď za 1300,- nebo za dva roky za 400,-? Begin!
    • Pethulla
      a co když skončíš na nule?
      • tak si ju potom niekde stiahne :-)
        • Na PS3 to zas taková sranda neni. Kor když člověk chce hrát multiplayer u her :)
          • Už od ohlášení multiplayeru u téhle hry mi to přišlo jako zbytečná feature navíc... měli radši vylepšít puzzlení
            • Tady je multiplayer fakt hroznej, hlavne technicka stranka. Ale myslel jsem multiplayer jak otakovej, u jakykoliv hry
      • Tak půjdu na pivo.
    • Na jakou platformu to chces? :) Aha, PS3... ja ted koupil PS3 Xzone edici (steelbook + dlc) za 790kč na Aukru, nová, nepoužité kody (včera, dnes to přišlo). To přeci neni moc :)
      • Neni, kdybych měl stejnou možnost, tak to koupim taky. Takhle ale holt smůla.
        • Musíš to tam omrkávat často, já tam koukal každou hoďku jednou a měl jsem na to štěstí... Sám to tam během příštího týdne budu vystavovat :)
    • Veskoslav
      Za dva roky? To už bude na podzim v akci za 400:)
      • Myslim PS3 verzi. U originálek ty ceny tak rychle neklesaj. Na podzim to bude se štěstím možná tak preowned.
  • Games.cz musí být v čísle rankingu vždycky originální *2*
    • Ano taky se mi zda, ze vlastne vsechny recenze dopadnou stejne at spatnejch nebo dobrejch her. Spatny aby to nebylo jako vsude jinde tak za 6 a dobry zase 7. Takze co s toho plyne byt vama tak zavedu u recenzi jenom 6 a 7. *1*
    • Možná ale já s nimi docela souhlasím :)
      • Ja s tim souhlasit nemuzu, je to dost podhodnocene. Oproti Aleins:CM kteri dostali 6 je tohle o nekolik trid kvalitnejsi hra po vsech strankach. Jeste nemam dohrano ale zatim za me kolem 8.5 ... Vedle DmC se tahle hra radi k tem orpavdu povedenym rebootum.
        • Mám naprosto opačný názor, tohle je plivanec do obličeje všem příznivcům Tomb Raideru. Je fakt, že Aliens byli tak na tři, tohle tak na 5.
          • Nic proti všem názorům i pana Bacha každý to vidí jinak... přesto tak nějak cítím že taková 8 by tomu opravdu obecně seděla líp :D
  • hru jsem nehrál....ale občas mě mrzí jak se v každé recenzi promítne očekávání(třeba pokud to je známá serie jako TR).....kdyby byl tomb raider:

    1.indie hra - 10/10
    2.neznámá hra 9
    3. call of duty 8
    4. známá serie s vysokým očekáváním 7/10

    *1*
    • smajdal
      Skyrim 10... WHAT?! *16*
  • Nevie niekto ci uz je k dostaniu hambaty skin mod ? *15* To by tu hru spravilo o dost... hratelnejsiu... *14*
    • Stormangels
      Myslím že se tomu říká spíš Nude Mod :-)
    • Smetana.pavel
      dávám tomu 2 dny... a týden do verze 2.0...
  • Nejsem fandou Tomb Raidera. Předchozí díly jsem ani nehrál. Ale tohle mě strašně baví. Prostředí je zvolené perfektně, Laru udělali velmi dobře, gameplay je prostě super. Jediná věc, která mi dost vadí, jsou ty skriptované pasáže kdy musíte mačkat různé tlačítka. Já bych se nebál dát i 9/10. Hra mě prostě baví a proto bych dal tolik.
    • Možná by stálo za to si starší díl zahrát, je to velmi povedená herní série. A u prvních dílu člověk musel i myslet, když nepoužíval návod:D
  • Kery degeš navrhoval scenky kde treba mackat tlacitka? To uz tym navrharom fakt hrabe? Sme v pomocnej skole alebo co? Hru si chcem zahrat a nie rozbit klavesnicu len preto, ze nejaky magor povedal, ze "teraz sa bude 5 sekund rychlo mackat A a D, potom treba v spravny moment stisnut F, potom ako chuj mackat E", a nakoniec ma aj tak nejaky vlk zozerie. Kvoli tomuto by som tej hre dal 1/10 *16*
    • A to by si radši místo toho jenom koukal na film nebo co? BTW nehraj to na klávesnici a kup si gamepad s force feedbackem. Ideálně Logitech Rumble F510. To je ta hra pak o něčem jinym a dost možná tě to klikání i bude bavit *5*
  • Začal bych vám nadávat proč jste tomu dali jen 7, ale vzhledem k tomu že jsem onehdá nadával proč jste něčemu dali 8 tak nenapíšu nic
  • h0p3
    http://www.youtube.com/watch?v=gUU76Sg5gxw&feature=youtu.be
    • Vtipne :-)
    • *1*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit