Přejít na výpis diskuzí
Trable s mapou ve vývojářském deníku Warhorse Studios
19.6.2012 | Aleš Smutný
178 příspěvků
-
tak muj nazor je ze chozeni v rpg povazuji za balast, kdybych chtel obdivovat prirodu muzu jit ven. mam rad male mapy kde je všechno hezky pokope treba jako ve falloutu 2 a clovek se muze soustredit na dialogy, questy, souboje a ne na chozeni kilometry i když krásnou krajinou.
-
-
F2 je tisíc let stará hra... taky jsem rád, že v tetrisu nemusím chodit míle... *7*
A bože, jak já jsem rád, že jsem v F1 nemusel chodit míle a mohl jsem jezdit. Než tu něco napíšete, zapojte šedou kůru mozkovou. *3* -
A kde že můžu obdivovat krásy Čech 15. století?
-
-
loool nab, les je porad stejný
-
-
Hmm, tenkrát tady byly převážně smíšené lesy s převahou listnatých stromů. Dnes jsou tady spíš jen smrkové lesy. Ale já mluvil o krásách Čech 15. století, ne o krásách lesů 15. století. Stojí tady snad vesnice a města ve středověké podobě? A hrady?
-
-
-
naozaj by si sa nechcel prejsť ? http://bit.ly/MdeVB3 *3*
-
-
takhle to u nás kde žiju vypadá venku zcela bežne, nechci aby to vyznelo nejak útočne ale zkus nekdy vyjít do lesa opravdu to vypada líp jak ten cryengina a skály tam taky jsou
-
-
To snad bydlis nekde v Irsku, nebo na Novym Zelandu? :)
-
-
na slovensku
-
-
A ze pises cesky. Ok, je fakt, ze na Slovensku i takhle priblizne s fantazii to nekde muze vypadat. Ale vetsina Cechu kdyz de do lesa, tak to tak fakt nevypada :)
-
-
-
-
-
-
Potreboval bych poradit nevite jak vypadali v 15. stoleti zachody? *13*
-
-
Existovaly buď nočníky (na zámcích je často můźeš vidět u postelí), ze kterých se ho*na a chcanky lily na ulici, nebo latrína, která měla vývod někam do podhradí. To bylo spíše u bohatších, chudina šla prostě "za humna".
-
-
no jiste na ulici, kdyžtak do nejakyho kanalu ale ne jen tak ledakam
-
-
Rigoly, v podstatě otevřené žlaby.
-
-
Na hradech se chodilo na takovou specialitku: v podstate kadibudka prispendlena na hradni vez. Sice tam trosku foukalo a hrad byl v ty casi posranej az dolu, ale tenkrat se na mensi nepohodli nehledelo jako nska. Muselo to bejt super sedet na hajzliku a pod prdeli 20 metru vejsky :)
-
-
Zrovna jste mi připomněl právě hraný Dragon’s Dogma a já neznalec historie si myslel, že je to jakýsi easter egg. :D
-
-
-
Asi jako obsah tvé hlavy ty trapaku.
-
-
Autor naráží na kritiku Skyrimu od Vávry, kde mu chyběli záchody, už se těším na hru od Vávry, kde určitě hajzly budou a budete na ně s postavou muset chodit, protože na co jiného by pak ve hře byly.
viz. http://games.tiscali.cz/tema/100-duvodu-proc-dan-vavra-nesnasi-tes-v-skyrim-57711
Nesnáší Skyrim bo je K.o.k()t. -
-
Tak na hradech asi prevéty budou, ale v této době se hajzlíky moc nestavěly, lidi prostě šli vykonat potřebu ven, nejlépe na kompost.
-
-
-
Záchody nebyli sr*lo se venku *1*
-
-
ale byly *3*
-
-
Pro chudinu nebyly *3*
-
-
O chudině nepadlo ani slovo. Psal si, že záchody nebyly a já napsal, že byly. Já měl pravdu a dostal jsem hafo mínusek, ty si napsal totální blbost a dostal si pluska. Budu si pro příště pamatovat, že se pluskují blbosti a mínuskuje opak a já tedy napříště už vyžaduji jen mínuska. *1*
Mimcohodem, něco jako "kadiboudy" už byly celkem běžné. V takovém městském prostředí např. se nedalo jít prostě dělat potřebu na záchod. Na vesnici to také nebylo zase tak snadné. Tehdy to nebylo jako dnes, že si člověk odskočil do lesa. Jistě, šlo to, ale byla tu rizka.
-
-
-
-
jako velká ... ba co velká... naprosto gigantická trollí hlava
-
záchodi?
-
-
Budou ve hre zachody prosim vas nevite nekdo? Ja jen at se mam kde vykalit pri hrani tohodle krasne vyhlizejiciho RPG.
-
-
Patrioti seou v lese voe.
-
-
a vytírají si pr*el palcátem
-
-
*cepem
-
-
řemdlichem *5*
-
-
rovnou můžou píšťalou to je patriotické nakvadrát
-
-
-
-
-
-
Takže v rámci realizmu?
1. Keď uštvem koňa zdochne mi? 2. Tučná postava nebude môcť šprintovať? 3. Instant death pri smrteľnom zásahu? 4. Meč sa mi zlomí, brnenie zhrdzavie? 5. Opadnú v zime listy zo stromov? 6. Bude sa tam dať v krčme ožrať, pogrcať a znásilniť nejakú dedinčkanku? 7. Rabovanie, zabíjanie celých dedín ako to bolo za stredoveku?m8. Keď dostanem mor, istá smrť?
H.vná a šťanky budú priamo na ulici, tak ako naozaj, keď to ludia z vedier vylievali priamo do dvora?
Realistická hra nemusí byť nutne zábavná....čo tak radšej sa inšpirovať Dark Souls....do detailu vypiplaný svet okamžite prístupný, epické momenty, skryté veci pre hardcore hráčov, inovattívna interakcia s inými hráčmi (človek tam nikdy nebol sám), pohlcujúca atmosféra, bojový systém.....ultimátna obtiažnost....
Ale tak chápem, že nato má iba jeden tým na svete vytvoriť takú výnimočnú hru....nakódiť real mapu.....človeka to len obťažuje,,,,,aj tak každý využíva rýchle presuny a portály,,,,prvých pár hodín si prešmejdi a potom kašle na celú mapu.... -
-
Jako promiň, ale úplně jsem čekal, že první koment od slováka se tu hru bude snažit nějak strhat *15* Já myslím, že Vávra myslí realismus v určitých mezích, s tím má nějaké zkušenosti, toho se bát nemusíš.
-
pochybuju že vykaly hazeli rovnou do dvora, kdyžtak na to meli nejakou zakrytou jamu jako jsou latriny
-
Ještě jsi zapomněl na špinavý xichty a žlutý zkažený zuby... Už se těším, jak si po vzoru Dragon Age někoho nabalim. *1*
-
Proč by hned měla být instantní smrt? Všechno ostatní ve hře být klidně může, tedy až na to znásilnění, to by asi cenzurou neprošlo. A na mor se okamžitě neumírá. A Dark Souls bych zrovna jako inspiraci pro hru z reálného středověku nebral...
-
dúfam, že ty nie si TEN bludr a máš iba zhodou náhod rovnaký nick. Realisticky smerovaná hra neznamená, že v nej budeš môcť robiť VŠETKO čo v realite a VŠETKO sa bude chovať realisticky, keďže to nie je v možnostiach Warhorse ... znamená to, že to čo budeš môcť robiť bude do určitej miery reálné a uveritelné.
-
-
Neboj, TEN bludr nepíše slovensky *3*
-
-
-
http://www.youtube.com/watch?v=5L3ZUQUGvxQ&feature=related
Vavra, LOL, ty pepo blbej, slovaci to uz davno vyriesili. -
-
To je přesně ta nudná krajina, které se chtějí Warhorse vyhnout. *2*
-
-
LOOOOOOL, krajina, zem, zemegula je nudna.
-
-
-
Jsem jednoznačně pro 3. možnost. 2 možnost je masochismus, protože držení se reálií musí zákonně vyústit v obrovskou pustinu - nasázet eventy každých sto metrů by se totiž tak nějak s realitou vylučovalo. Běhat tedy hodinu po krajině a sbírat hříbky se hodí leda tak do techdema prezentujícího engine a ne do vyváženého RPGéčka.
-
-
ani ne, bavíme se v podstate o hre s mapou jako flashpoint nebo arma, ale bude to rpg. ty hry už tu byli a nikomu rozlehlost mapy nevadila. naopak her s komprimovanou mapou je spousta a hra by pak nebyla ničím vyjímečna. Takhle alespon budou nečím unikátní.
-
-
"ty hry už tu byli a nikomu rozlehlost mapy nevadila." - mně jo. Navíc ty byly už komprimované. Já to tedy pochopil tak, že 2. možnost je výrazně větší mapa.
-
-
co pak vávra myslí tou "bramboračkou"? treba hry jako Risen?
to by pak 1. moznost byli hry jako Risen, dvojka 100% realita a trojka Flashpoint? Pak si ale odporuješ protože rikas ze bys chtel treti moznost ale pak pises ze flashpoint ti vadil -
-
Ne, realita ne! *8* To by tak ještě chybělo. *1* 1. a 3. možnost jsou v podstatě to samý - je to zkomprimovaná mapa. avšak rozdíl mezi nimi je pouze v tom, že 1. je podle Dana špatně zkomprimovaná mapa, přehnaně, nelogicky apod. a 3. dobře. 2. možnost je něco, co má nejblíže k realitě, přesto je taky třeba zmenšená, případně jsou z ní vyseklá vyloženě hluchá místa. Alespoň takhle jsem to z blogu pochopil. Jestli někdo opravdu chce 200km čtverečních mapy 1:1, tak je zralej na kazajku...
Arma a Flashpoint jsou i na můj vkus příliš rozlehlé, i když asi úplně přesně nevyplňují to, co Dan myslel 2. možností. Celkově bych ty tři možnosti viděl hodně volně a pouze orientačně. Ostré hranice mezi nimi neexistují, to je dost subjektivní, někomu se může jedna překrývat s druhou.
Druhá možnost je podle mě nejhorší. Je to megalomanie se všemi neduhy, které s k ní vážou - neohrabanost, nevyváženost atd. -
-
Jak to čtu, tak možnost číslo 1 kritizuje za zjednodušení načež zjistili, že mapa by byla moc velká (2) a vykuchali jednu oblast a vrazil ji k druhé na okraj mapy (3) , ale byla pořád moc velká tak ji ořezali na dřeň 3x3km (1,3). Přičemž je tam stále otazník jestli ji nezmenšit (1). Aspoň tak působí text na mne.
-
Tak oni právě dělají na tom jejich původním záměru udělat obrovské mapy. A teprve po vytvoření první z nich (bude jich víc!) se ukáže, jestli je jejich představa realizovatelná (je to v tom článku).
O tom, že místo jedné óóbrovské mapy bude víc velkých map se Vávra zmiňoval už v diskusi u posledního článku - je to daň za to, že chce dodržet reálné měřítko krajiny a objektů, což znamená, že by musel udělat tak obrovskou mapu, aby do ní vměstnal celé Čechy (třeba). To je samozřejmě šílený nápad, takže to udělali tak, že se hráč bude pohybovat po jednotlivých mapách, kdy jedna třeba bude Praha v měřítku 1:1 a druhá třeba Kutná Hora v měřítku 1:1. A mezi nimi nic nebude, přesun bude okamžitý.
Bod 1 je tedy naprosto v rozporu s tím, co chce Vávra udělat, bod 2 je jejich dosavadní práce a bod 3 se uskuteční, pokud se jim výsledek bude zdát příliš rozlehlý. -
Hairy: Tak to jsem to pochopil jinak... 2. chápu jako něco obrovskýho, proti čemu je Oblivion mrňous. 3x3 je právě onen kompromis, resp. špatně pojatý kompromis, to si nejsem jist...
-
ARMA mela moc malou mapu.. vzdyt si ji ve stihacce preletel tak za pul minuty :)
-
No, 1. možnost je ta nejhorší, protože to je případ toho z úvodu. 2. možnost je teď - tedy 3x3 km s jedním hradem a pár vesnicemi. 3. možnost je, že do té 2. možnosti nacpou o hrad či město navíc.
-
-
-
-
-
-
3x3 km? to je teda slabota... *7*
PS je mi úplně jedno, jak tu mapu zaplní. Na open RPG je to prostě málo. Musíme si uvědomit, že v husitské době nebyly na každým metru jeskyně atd. jako třeba v Oblivionu. -
-
Prve si to pořádně přečti
-
Víš jak je velký prostor 3x3 km? Vždyť je to téměř stejně velké jako mapa Oblivionu! A těch map bude ve hře víc. Je to právě proto, aby mohl zachovat měřítko, ale nemusel do hry přidávat desítky kilometrů lesů a luk. Mimochodem, na mapu 3x3 km by se vešla celá Praha z 15. století. *4*
-
-
3x3 kilometre zas taká veľkosť nie je, bez problémov sa dajú na tú vzdialenosť rozoznať farby veľkých áut. Oblivion mal ale taký leveldesign, že ti vo výhľade často zavadzali hory, tak si nevidel na mesto, ktoré bolo vzdialené 500 metrov.
-
-
Taky se na té jedné mapě bude nacházet max. jedno město, nebo hrad a pár vesnic poblíž.
-
-
-
Kdyby k tomu přistupovali realisticky, tzn., že tu mapu přejdeš chůzí za zhruba 40 minut, tak to ti přijde málo?
-
ja jsem to z clanku pochopil tak ze ta mapa 3x3 km bude jen jedna lokace. V dalsi casti pribehu bude zase jina. Neco jako ty dve mapy ve FC2 *4*
-
Tam píše,že když to udělá dle historie tak to bude velké a často prázdné.To hráče může nudit.Tak přemýšlí jak to vyřešit a možností uvádí několik.
-
-
dělat přesné a realistické mapy podle mě nemá moc smysl... vždycky je třeba úprava vyhovující záměrům vývojářů.
On vidí tři možnosti: nešikovně komprimovanou krajinu, šikovně kompr. krajinu a velkou "realistickou" krajinu. Řešení spíše jen naznačil, že je nejlepší udělat komprimovanou krajinu, která může být v případě nutnosti rozdělena na jednotlivé regiony, které od sebe mohou být stovky kilometrů a přesto se mezi nimi lze přepravovat rychle. To je samozřejmě možnost (podobné je to v Age of Conan např.). Kdyby např. chtěl do své hry zahrnout středověkou Prahu a zároveň třeba Český Krumlov, díky této metodě by mohl - reálně těžko, protože šikovně komprimovat tak velké vzdálenosti a zároveň zanechat menší mapu, by prostě nešlo.
-
-
-
"Přátelé z BIS vzali mapu ostrova Tenerife a 20x jí zmenšili. Získali tak hezkou 3D mapu povrchu, ale všechno ostatní udělali jinak. Z velkoměst jsou vesničky, z velehor kopečky."
Když jsem hrál Flashpointa tam jsem si pak říkal,proč to je samá vesnice a tam 4 baráky.Konečně jsem zjistil proč *7* -
Akurátnost ... pane Vávro, zkusil jste někdy vstát od počítače a projít se venku? Takovou vodu nemají ani snad od Spolany v Neratovicích :D
-
-
Tož zkusil ogare, zkusil. Mokro tam bylo, bláto, aj v kopřiviskách sem sa válel. http://denizel.rajce.idnes.cz/River_camp_-_udoli_A_Shau,_Apokalypsa_2012_8-10.6#P1000775.jpg
-
-
nebyt tech kratkejch rukavu a kousku svetly kuze na krku, tak si myslim ze jste Chewbacca *1*
-
Proboha! Založte si už tady ten profil, stačí se jednou přihlásit a pak už budete přihlášenej napořád. Nemám náladu přemejšlet o tom jestli to píše nějakej troll nebo vy. (V některý případech je to jasné, někdy ne). A nechte si dát nějakej ten žlutej popis za svý jmeno jako to maj ostatni z redakce. Srozuměno?
-
-
http://vglounge.com/wp-content/uploads/2012/01/Facepalm-1.jpeg
-
-
Já jen doufám že to nebude jak Sapowského Narretum. Není to sice špatná kniha, ale s reálnou historií to má společné jen reálie a to že většina postav ještě není rozhodnutá jestli věří v boha je k smíchu,
-
-
Já mám dojem, že to má být zasazeno právě do "světa" téhle knihy...
-
-
To doufám, že ne. Vávra říkal, že by to měl být reálný středověk a ne nějaká fantasy, takže mi do toho Sapkowskeho husitská trilogie moc nepasuje, tam magie přece jen byla.
-
-
Tak magie by mi ani tak nevadila. Teda za předpokladu že tam bude jen v malých dávkách a bude vycházet a bude věrohodná českým mýtům.
-
-
Lidi, tak si aspon prectete to co Dan Vavra napsal. http://warhorsestudios.cz/index.php?page=blog&entry=blog_012
Vzdyt je tam uplne jasne napsane, ze ta hra bude vychazet z reality :) -
-
Vždyť to říkám. *4*
-
-
-
-
Mě jde spíše o to aby postavy seděli do středověké Evropy a ne Temerie.
-
-
are you fcking kidding me?
-
-
1. Proč myslíš?
2. Neumíš česky? -
-
Pomineme-li že Sapkowského trilogie je fantasy s mágama, čarodejnicema a kouzelníkama. V čem všem spatřuješ špatné reálie - politika, výpravy, atmosféru, historické trasy postupů, vlajkové postavy (například k biskupovi Vratislavskému se Sapwkoski přiznal, že mu dal jinou postavu), ale budiž, myslíš si něco jiného o Prokopu Holém, prokůpkovi, Adamitech, hejtmanu Arnoštovi etc...?
-
-
Šak říkám že jsou společné reálie. Jen mi jde o to že hrdina vlastně ani neví jestli je doopravdy věřící, což bylo v té době docela dobře nemyslitelné.
-
-
-
-