Přejít na výpis diskuzí
Treyarch: „Vývoj her brzdí zuřiví hráči“ a čísla z CoD: Black Ops
1.2.2011 | Aleš Smutný
101 příspěvků
-
Nikdo nás jistě nenutí ale pokud se všechny akční hry začnou dělat ve stylu CoD a to hrozí tak na to doplatí všichni. Úspěch CoD se může stát hrozbou pro ostatní značky. Klidně ať si tu hru zničí je to jejich věc ale problém je že ostatní vydavatelé začínají uvažovat že půjdou ve stejných kolejích jako třeba EA se svým MoH.
-
Kde je Kaja?:D:D:D:D.......
BTW zase nekdo obevil svet? -
Inovacím a kreativitě se rozhodně nebráním. Jenže mám jisté výhrady k zásadním změnám v již zajetých a fungujících sériích. Dále jen subjektivní příklady, tak mě prosím nekamenujte. CoD např. postupně přišlo o lékárničky, přibyly perky v MP. Svým způsobem inovace, sice kosmetická a možná ne k lepšímu, ale inovace. Nevadila mi. Mass Effect bylo "tradiční" RPG. Ve dvojce se kreativita a inovace urvaly ze řetězu a z kovaného RPG vylezla poloFPSka. Byl to pro mě šok, ale hra naštěstí na kvalitě až tak moc neztratila. Stačilo však málo a série mohla mít na mále.
Proto říkám ano tvůrčímu duchu, ale ve fungujících celcích jen s mírou a rozmyslem. Na vyřádění ať vytvoří něco úplně nového (Mirror's Edge). -
Kde jsem v mym příspěvku svalil veškerou vinu na korporace? Naprost jasně jsem se zmínil o "generaci codařů", ale proč ta generace je? CoD 1 i UO bylo poměrně inovativní a originální (poměrně), celej ten boom odstartovala dvojka. Dokavaď korporace bude krmit těmadle hrama svý codaře (kteří skutečně NEJSOU kritičtí a nebudou jim řikat, že chtěj něco novýho, protože jim tohle plně vyhovuje), tak to prostě bude takhle. A že se maj ozvat hráči? Určitě, ale který se ozvou? Necodaři. Až bude chtít Activision dostat pod svý křídla i tyhlety hatery a náročnější hráče, tak přijde s inovací... a jsme u toho, co jsem psal minule, musí začít herní studia sama u sebe, protože změna zeshora je rychlejší. Howgh.
-
No podle těch statistik bych řekl, že bohužel v tomto případě to bude naopak :-( Sestačí podívat, kolik např. lidí hraje s AKSu které je tu už od prvního dílu MW. Kdyby ho jako inovaci nahradili něčím jiným, uvidíš, kolik lidí bude řvát.
-
Změna u korporací nastane, až hráči nebudou nadávat na novinky, které vykolejí ze standartu, na který sou zvyklí. Na co má BO tolik zbraní, když skoro každý hraje se třema ? Na co by pak měl někdo dělat něco nového, když to ty lidi stejne nepoužijí. Máš stejnou reakci jako ti nadávači, může za to korporace, co tu onu věc vytvořil. Ale už se neptáš, proč ji vytvořila. Jednoduché, na co něco nového, když to nikdo nechce .....
-
když shrnu 2000->2010 tak byl inovativní akorát portal a tím jsem výčet skončil:)
-
Vždycky se najde banda lidí, který se produkt nebude líbit a bude na něj nadávat. Ale todle prohlášení (navíc od NICH) smrdí alibismem. Ať udělaj inovativní hru, lidi jim na ní nadávaj a tak tak se jim zaplatí, pak ať se pouštěj do srdceryvnejch úvah o tom, že vlastně zkázou moderní doby jsou hráči. Jasně že jsou, je tu ta generace "codařů", ale kdo jim neustále servíruje ty haldy megačupr her? A souhlasim s kolegama, ještě že tu jsou nezávislý studia.
Tzn.: Dokavaď nenastane změna u korporací (u hráčů může přijít až jako reakce na něco), tak to bude pořád stejný. -
Inovativnost se z her opravdu vytrácí. I když kom. manažer Treyarchu snad mluví o CoD, jaké by si přál, nikoliv o CoD, jaké stvořili. CoD:BO mi stačilo vidět prvních 20minut ...nejmenovat se to CoD, mohli by to nabízet zdarma. MW2 byl dobrý. Strašně přímočarý, koridorový a víceméně ne znovuhratelný, ale dobrý. Jako když si pustíte film se Segalem - pořád stejné, víte co bude, nepřekvapí, ale tak nějak umí pobavit. Ale BO?
CoD na poli inovací bohužel nepřináší v podstatě nic a právě jeho rozmach bych označil za indikátor masovosti hraní a jistého úpadku kvality. Největší práci zde odvádí marketing, PR.
Kdy naposledy vycházeli dobré hry? Pamětníci pamatují, mladí nechápou. Na konci éry CS vs. Quake 3 vs. Unreal Tournament, upadnul rozvíjející se progaming do stínu CoD, kde stagnuje dodnes. Z her se stal velký byznys. Ty tam jsou doby, kdy vyšlo něco nového - Dungeon Keeper 3, Populous 3, DukeNukem, první Half-life. Před koncem roku 2000 her byl zlomek, ale úroveň inovace násobná. Dneska jedna jako druhá a pokud chcete něco nového - opusttě obchody a hledejte v hlouby internetu projekty nadšenců.
Naštěstí po pár letech stagnace, kdy se herní trh zaplavoval pouze přívalem masových titulů, souvisí s rozpukem konzoloidních trhů, se situaci snad trochu zlepšuje. V poslední době se k vývoji naštěstí dostává více amatérských studií = nadšenců, kteří nesedí na balíku peněz a tak jediné čím mohou prorazit, je právě inovace. K tomu jim pomáhají dostupné nástroje, jako například i relativně zdarma Unreal 3 engine a jiné.
Chcete tip? Jestli máte například rádi tanky a tenchniku 2WW, můžete zkusit World of Tanks, a to zcela zdarma. To si například zahraji mnohem radši než CoD:BO. -
Mno, v UK anličtině by to byly triliony, ale Activision je americký jak poleno, díky :)
-
1.1 trillion shots = 1,1 bilionu kulek. Ne, že by mi to trhalo kulky.
-
myslím, že o tom ani není třeba se bavit
-
A kdo tě to nutí kupovat, popřídadě se na to dívat? Jak se říká 100 lidí, 100chutí. Každýmu se líbí něco jiného a jak už kolega víš řekl: Když tě to baví, tak je vše v pořádku.
-
Na vyspělejší přístup ke hrám si budeme ještě muset počkat. Hraní se stalo masivním byznysem zasahujícím větší část jedné generace teprve před 10-15 roky, a byť průměrný věk hráče může být kolem 35 let, stále jsou nejhlasitější a nejdominantnější ti mezi 12-25. Navíc i většina těch starších hráčů nebyla do toho elektronického světa natolik ponořena, aby ho teď nějak mohla formovat.
-
No nahodou!! Plamts vs Zombies je bohoba hra, ked som to spustil prvy krat, hral som to asi 5 hodin vkuse a hovrls som si "aa este jeden level, no este tento a uz to vypnem" co sa mi teda moc casto pri novych hrach a uz vobec nie AAA tituloch nestava. Napriklad za toto vobec nemusim cloveka mrziet, ak vyhodi 10 eur na steame. Ale inak suhlasim, dnes su indie hry najinovativnejsie. Hociaka "mala blbost" moze mat vacsiu replayabilitu a prinesie ovela vacsiu zabavu ako AAA hra.
-
Celé tohle prohlášení se mi jeví tak podivné,že si říkám jestli se náhodou zase nejedná o nějakou podivnou PR kampan...
-
Dokonala neni, to nepopiram, ale rozhodne bych ji nestavel vedle CoD a podobnych :)
-
re: czlukas Ale řeč je o tom že Warcraft byl kopií Dune 2 která definovala žánr RTS tak jak ho známe dodnes, to nemá s Warhammerem nic společného....
-
Armě hrozně ubližuje to, že nemá konkurenci. Díky tomu si může dovolovat stále stejné faily a přešlapy, které předvádí. Alternativa (ve stejné generaci) totiž prakticky neexistuje
-
Jako ja jsem proti balancovani zbrani.
Proste dam do hry VELKOU hromadu zbrani a moznych modifikaci, a at si hraci najdou jejich best.
Akorat v BO je ten unbalance az moc velky no - a hlavne je dost nerealny, protoze nepocita napriklad se zasekavanim zbrane, vahou zbrane pri mireni atd...