Přejít na výpis diskuzí
Umělá inteligence ve hrách #3: o chytrou AI nikdo nestojí
10.8.2011 | Dan Vávra
124 příspěvků
-
Někdy jsou i panáci ve hře chytřejší než lidi. *1*
-
proc nejvetsi blbec pise clanky o inteligency?
-
-
Kdo to rika ten to je, tomu se to rymuje :-). Hnupe :-).
-
-
proc na toho idiota reagujete ? Coz pak nevidite ,ze si u toho akorat honi brko .
-
-
Píše ten, co ani neumí psát česky... To je maďarsky? *11*
-
Právě si ukázal AI v dnešních hrách.
-
Hlavně že ty tady projevuješ svoji inteligencI ...
-
Troll alert
-
-
Vzpomněl jsem si, že ani pod z jedním z článků nikdo nezmínil Mount and Blade.
AI tam sice nedělá žádné zázraky, ale je to pěkný příklad davového boje, bez jakýchkoliv skriptů (mapy jsou náhodně generované). Na bojišti může být až 150 vojáků pod vaším velením.
I když, ona to ta absence rychlopalných zbraní asi hodně ulechčuje. Vlastně stačí když naběhnou do sebe a máchají kolem sebe mečem.
Co si o tom myslíte? -
-
Popravde staci jedna reka s utesem a neni problem tam dostat celou nepratelskou armadu :)
-
ze ses kkot
-
-
Ono sa to tu spominalo uz asi v prvom clanku a to ze protivnik ma skoro vzdy nekonecnu municiu. Vsetko by bolo ok, ale nech mi niekto vysvetli, preco nemoze mat AI rovnako obmedzenu municiu ako hrac. Toto mi pripada najmenej fer.
-
-
To je proto, že AI v naprosté většině her nedokáže sbírat munici po mrtvích jako to dokýžeš ty *3*
-
-
A nebo proto, že protivník v naprosté většině her padne dřív, než stihne vystřílet jeden zásobník. A i kdyby náhodou ne, muselo by se počítat i s možností, že v těžkých situacích hráč na čtvrt sekundy vykoukne z krytu, aby všichni začali střílet a tak to opakovat do zblbnutí, než by nepřátelům došla munice. Kromě polo-simulací jako Arma nebo arén typu Unreal je omezená munice zbytečná.
PS: Mimochodem děkuju za vnuknutí nápadu. Až budu po sto padesáté dohrávat původní Flashpoint, zkusím, jestli můžu nechat nepřátele vyplýtvat všechnu munici a co pak budou dělat :-) -
-
To ti řeknu úplně přesně: sbírat munici po padlých, z beden nebo z vozidel a pokud žádnou nenajdou, budou se na tebe hrdinně dívat a čekat na smrt. (Taky si zkusí zavolat muniční náklaďák, ale to v kampani to nejspíš není)
-
-
V nemodifikovaném OFP žádnou munici z padlých sbírat nebudou. A pokud jim nebude mít kdo rozkázat, tak si ji ani nedoplní v náklaďáku. Módy to řešily.
-
-
Zrejme te pujdou utlouct pazbou jak je v posledni dobe modou. I kdyz dnes je to bezne k videni i v pripadech kdy ma protivnik plny zasobnik.
-
-
-
-
O chytrou AI nikdo nestojí??? O chytrou AI nemají zájem asi jen vývojáři, protože by museli máknout. Ale proč, když je jednodušší dokola kopírovat milionté NFS, COD, atd.? Pryč s hrami, kde hráč musí zapnout mozek a těšme se na krásnou, úžasnou, fantastickou Farmville.
-
autor, patrně miluje, interpunkci... já, ačkoliv, nejsem sám, žádným expertem, a ačkoliv mám pana Vávru v oblibě, toto snáším, jen s velikou, nelibostí... pokud bych, ale chtěl býti novinářem, patrně bych si, pravidla českého pravopisu, nastudoval... :) jinak skvělá práce, výborná série článků o AI! díky!
-
-
upřímně, občas jsem až sám fascinován, kolik těch čárek, které tam být mají, ve větách vynecháme.
-
Naopak mu na mnoha místech interpunkce chybí...
-
Že někam píše články, ještě nemusí znamenat, že chce být novinářem.
-
-
Su rát za tito článki a njejakí pravopys je mě ukradenej. *4*
-
-
pravopysk
-
-
-
-
Po přečtení zdejších diskusí o AI mě velmi udivuje že skoro nikdo nezmínil Unreal Tournament 2004... *16* Unreal Tournament 2004 má podle mě nejlepší AI co se her týká. První hra a asi i poslední kde mě AI opravdu usadila, často zde zmiňovaný F..E.A.R 1 měl sice dobře působící AI ale mnohé byl skript. AI v Unreal Tournament 2004 umí docela slušně řídit vozidla, přejíždět překážky v terénu a dokonce i vycouvat s nutností několikrát nasměrovat vozidlo otáčením volantu a manévrovat mezi ostatními stojícími vozidly, což je dost nevídané a nikde jinde jsem toto neviděl. Spolupráce botů mezi sebou a s hráčem je více než nadprůměrná, v módu "Onsault" a především v módu "Capture the flag" kde podpora toho kdo nese vlajku je tak dobrá že mě vůbec nebavilo hrát s lidmi na netu protože tam o nějaké podpoře se nedalo mluvit. Ale o tom v čem AI v Unreal Tournament 2004 je nadprůměrná oproti jiným hrám by se dalo psát dlouho. Např. příkazy botům aby chodil se mnou... tak jak to boti plní je oproti ostatním hrám zcela excelentní (zajímavé že v novějším UT3 to zrušily).
-
zná nekdo nejakou akčni hru kde muzu davat rozkazy tymu a pak jeste pred temato tremi clankama byl jeste jeden a ja ho nemohu najit nevzpomina si nekdo na nazev
-
-
Nebo třeba Brothers in Arms.
-
Tak určitě Operace Flashpoint. Jak postupuješ hrou, dostaneš pod sebe celkem velká družstva.
Deset lidí určitě, pamatuju si i mise s konvojem :) Tým máš i v ArmA 2, ale tam jsem neviděl víc než 4 vojáky v týmu.
Jinak Rainbow Six, starší díly původní série Ghost Recon. -
-
v posledních dvou misích v ArmA2 máš na starosti libovolný počet vojáků. od skvadry čítající maximálně 20 lidí až po roli polního velitele, který tyto skvadry řídí
-
-
Ehm... žeby "Umělá inteligence ve hrách #1"??? Pozerám, že aj tebe to niekto blbo naprogramoval...
http://games.tiscali.cz/tema/umela-inteligence-ve-hrach-1-zapomente-na-inteligenci-56421 -
-
Pozerám že neumíš číst? *3*
-
-
-
"Základní premisou většiny her při tom právě je, že hráč stojí sám proti velké přesile, kterou musí porazit, což staví designéry do téměř bezvýchodné situace."
zakladni premisou tohoto clanku naopak bohuzel je, ze existuje jen AI FPS strilecek. Napriklad v pripade ruznych strategii uvedene vubec neplati a vetsina uvedenych argumentu proc neni udelani dobre AI ucelne tu neplati. -
v call of juarez 2 bylo ze nepritel se schovaval za kamenem v lese mi vojaci okolo me pobihali a strileli smerem k nemu ale do koho se nepritel soustredil a strilel jsem byl ja i kdyz jsem se shoval porad do me strilel a mi spolubojovnici byli pro nej neviditelny a tam skoncilo moje hrani uz sem si rek ze takovou blbost nebudu hrat