Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Hele hackeři/crackeři, je ta tráva zelená nebo jen není modrá?
  • Jinak mrkni na novinky, tam jsou pro ně hackeři i černoušci z Nigerie co rozesílaj ty svoje slavný spamy, scamy a lákaj prachy z blbečků.
    http://www.novinky.cz/internet-a-pc/bezpecnost/233409-hackeri-zacali-sve-utoky-dumyslne-cilit.html

Takže jsme vedle asi oba dva, hacker je někdo kdo rozesílá spam...to jsme to dopracovali, co tohle slovo bude znamenat za dašlích pár let? radši ani nedomýšlet. *7*
  • Natelogan - např. tady, ale těch zdrojů najdeš opravdu víc
    http://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_%28programmer_subculture%29

Jargon File slovník, který má téměř 40letou historii a definuje tyhle pojmy už desítky let, myslim, že releventní zdroj.

Hacker - nejen že vylepšuje systém, ale je expertem, označení člověka výjimečných a s dokonalou znalostí systému, který využívá znalostí k vylepšení atd. nemusí nic klamat ale pracuje se systémem, který je mu svěřen nebo se svým vlastním apod. vyloženě si hraje...to slovo je uznáním výjimečných schopností a všeho co je s tím spojené pro ty kdo jím jsou označováni

Cracker - člověk o kterém tohle slovo neříká že je expert, odborník, že se vyzná, tohle slovo o něm říká že jen nabourává systém, který neni jeho, neautorizované nabourání s cílem vlastního zisku/krádeže nebo pro zůsobení škody, což se děje tak jako tak i při krádeži. Cracker může být kdejaký ucho, nic to nevypovídá o znalostech a schopnostech. V uvozovkách je to podobné jako když řeknu, že támhle stojící chlapík je dělník/pracovník, a ten vedle něho je vyloženě pracant, šikula, apod., chápeš ten rozdíl? neni to úplně stejný příklad samozřejmě, ale ta myšlenka tam je. Tahle slova byla definována desítky let zpátky, jejich první daný význam je jasně doložitelný, neni to tak, že si definici ajťáci vymysleli nedávno a na truc.

Docela zásadní rozdíly, který staví tahle slova proti sobě a je tedy nesmysl aby hackerem mohlo být označováno vše, protože kdyby na to skutečně stačilo slovo hacker jak se někdo snaží tvrdit, tak proč vůbec už celá léta existuje slovo cracker, které nevzniklo zrovna včera? a jak by si chtěl označit toho experta když slovem hacker označíš každýho troubu co prolomí ochranu? vymyslíme nové slovo? na co? hacker je to slovo jen ho média totálně zparchantěla, budeme každé zničené slovo nahrazovat novým kvůli hloupým lidem? Náplň práce neni totožná, schopnosti a znalosti také ne a účel už vůbec ne, to se pleteš.
  • Stan: Podle jaké definice určuješ význam slov Hacker a Cracker?

Dle mých vědomostí (a ne, z médií nečerpám, ty jsou vskutku ve znalostech v IT oblasti naprostá katastrofa) se od pradávna používal termín Haker pro označení člověka, který nějak obchází základní funkce systému (s cílem vylepšit jej, oklamat, přeměnit atp.).

Cracker pak později vzniklo jen ve snaze odlišit běžné legální Hackery (ideální příklad je například změna fungování nějakého CMS pomocí úpravy kódu, nikoli pomocí pluginů) od těch nelegálních. A Cracker je jen podmnožinou Hackerů (i když někteří lidé se to snaží tvrdě odlišit, ač to je naprostá pitomost - náplň práce je u obou totožná, i definice s ohledem na onu práci).
  • Nejlepší bude se tě zeptat, jaký význam má tedy slovo hacker a jaký význam má slovo cracker a obojí použité v počítačové oblasti.

prosím, rád si to poslechnu.

Neboj, čtu co píšeš i když jsou to hlouposti, ale když ti to udělá dobře, popiš mi co bylo tedy myšleno když si na slovo hacker použil cituji "čeština dovoluje, že se pod jedním slovem může skrývat víc významů" o jakých významech si to tedy ve vztahu ke slovu hacker mluvil?

Tvoje odpovědi na moje otázky skutečně ignorovat nebudu, nedělal jsme to do teď s tvými výmluvami a omáčkou okolo a ani s tim nehodlám začít kor když jde o odpovědi na které milostivě čekám už nekolik hodin.
  • ucho
    Stan: jestli jsem tam psal o opačných významech, tak ty jsi teď psal o znásilňování malých holčiček...

edit: jak ti mám na něco odpovídat, když ignoruješ to, co píšu? to pak trochu postrádá smysl, nemyslíš? navíc si pořád stojíš za svým s opačnými významy. ne, hacker a cracker nemají žádný opačný význam...
  • můžeš mi říci jako příklad jedno jediné cizí slovo, které má v tom samém oboru/oblasti/záběru dva významy, z nichž si oba protiřečí jako je tomu u slova hacker a cracker z nich každé má jiný význam a to celkem zásadní?

Já vim, ty už si toho tady řekl hodně, pokud je to tvůj koníček, tak pro tebe nebude probém taková slova sypat z rukvu po desítkách.

Odpověď na otázky opět nebude?
  • A o opačných významech píšeš zde "čeština dovoluje, že se pod jedním slovem může skrývat víc významů" = hacker může mít stejný význam jako cracker = logikcý nesmysl, čeština něco takového opravdu neumožňuje, alespoň ta oficiální, tvoje nějaká hovorová postavená na hlavu asi ano a když řekneš že je něco zelené, může to znamenat, že je to i červené, modré i růžové, počtu významu se přeci meze nekladou, čeština je nádherná...

tak si příště nech to podsouvání od cesty.
  • ucho
    nezměnil jsem ho, pouze doplnil. to je řekl bych slušný rozdíl ;)
    hacker a cracker nestojí na žádné opačné straně svého významu. neboj, jelikož dělám jako koníček korekce, stránky ÚJČ navštěvuji často. pro tvoji informaci, když jsi předtím argumentoval, že se nejedná o česká slova, tak si představ, že pravidla českého pravopisu řeší i slova cizí a spoustu dalších zajímavých věcí (například skloňování cizích jmen, hodně podceňovaná věc). není to pouze knižní spisovnost, jak nám to bylo představováno na základní škole. písemný projev se řídí podle pravidel, pravidla musí být jasná a jasně říkat, co je dobře a co špatně, co se může a co nemůže... je to dá se říct bible pro psaní textu. a tuhle pravdu nepřekroutíš ;)
  • Ucho, kromě tvý ignorace už mi snad vadí jen tvoje neustálá editace příspěvků, sotva odešlu reakci, tak ho změníš *7*

Tato dvě slova mají opačný význam, hacker i cracker stojí na opačné straně, odpověz už konečně na ty otázky a neklesej ještě níž než už jsi, UJČ navštiv hlavně ty.
  • Nezastávám žádnou skupinu, pouze zdravý rozum, to je všechno, i analfabetovi musí být jasné, že jedno slovo nemůže mít v té samé oblasti dva naprosto opačné významy a proto existují dva pojmy, kdy každý vyjadřuje svůj význam. Slovo hacker má jasný význam zparchantělý médii a neznalou veřejností, kdyby se slovem hacker označovalo vše, tak by logicky slovo cracker nemohlo nikdy ani vzniknout, blik. Češtinu do toho vůbec nemotej a Ústav pro jazyk český už vůbec ne, slovo hacker totiž neni české, víme? A ani tak tvárný jazyk jako čeština neumožňuje zcela logicky jednomu slovu přiřadit ve stejné oblasti dva významy, které jsou ještě k tomu opačné, je to jako by například slovo manager znamenalo jak člověka v řídící funkci tak zároveň člověka co zpronevěřil peníze a zbankrotoval firmu, to je přeci logický nesmysl. Dál prosím tě obhajuj zcela evidentní blbost, srandy neni nikdy dost, ty otázky by postačily na spoustu legrace, zkus odpovědět.
  • ucho
    Stan: nepotřebuji si přiznávat chybu (a možná tě to překvapí, přiznat ji umím, když k takové věci dojde). historii slova hacker znám moc dobře, stejně tak vím o kontroverznosti jeho užívání a prakticky neřešitelném sporu. ty jsi ten, kdo se na to odmítáš podívat jako na celek a zastáváš názor pouze jedné drobné skupiny. vcelku jasně jsem ti i vysvětlil, proč je zbytečné ti odpovídat na ty otázky, kterým stáčíš téma jiným směrem. jsem rád, že jsem tě pobavil.
    mimochodem opět děláš takovou tu svojí věc, podsouváš mi něco, co jsem neřekl. konkrétně: "jsi to korunoval stejně tak jako s tvým svérázným rozborem jak jedno slovo může v tom samém oboru mít dva významy a ještě k tomu úplně opačné". kde jsem psal o úplně opačných významech? nikde. nebo chceš snad tvrdit, že hacker a cracker mají úplně opačné významy? chápeš význam slova opačný? a chápeš rozdíl mezi různý význam a opačný význam? místo vysmívání se pravidlům jazyka českého opravdu stránky toho ÚJČ navštiv, dozvíš se tam spoustu zajímavých věcí :)
  • Ještě bych zapomněl, otázky pokládám z jednoho prostého důvodu, když na ně odpovíš tak se možná i tobě rozsvítí a uznáš, že nemáš pravdu, ale jelikož neodpovíš, tak si toho si možná už vědom, ale nechce se ti to přiznat takhle veřejně tim že by si odpověděl...asi by ti pokleslo ego potupně přiznat omyl.
  • Ucho - Tak teď si to fakt zabil a smíchy už ani nevim co na to říct, s tim Ústavem jazyka českýho jsi to korunoval stejně tak jako s tvým svérázným rozborem jak jedno slovo může v tom samém oboru mít dva významy a ještě k tomu úplně opačné.

Na otázky neodpovíš jednodušše proto, že se ti to nehodí a přiznal by si tak chybu, ale na to už jsem od tebe zvyklej. Extra pro tebe znovu opakuju co už jsem několikrát řekl na začátku, použití slova hacker v článku je pitomost, chyba, blbost, neznalost, hloupost...vhodné zaškrtni, tečka
  • ucho
    nechápu, proč pořád pokládáš nějaké otázky. řešilo se jediné: zda je chyba v článku použít slovo hacker. a chyba to není. proč to chyba není? to jsem tady již několikrát rozepsal. že existuje pojem cracker je mi jasné, ale to s tímto nesouvisí. snažíš se zde namluvit rovněž, že je to chyba, ale není (a právě ty se snažíš o tebou zmiňovanou 100x opakovanou lež). snad překousneš, že s tebou odmítám řešit cokoli jiného než to, na co jsem v původu reagoval a co řeším od začátku... (vlastně už neřeším, vše jsem snad popsal dostatečně. případně omrkni i stránky Ústavu jazyka českého, to že má někdo potřebu to rozdělit na hodné hackery a zlé hackery nic neznamená, čeština dovoluje, že se pod jedním slovem může skrývat víc významů. člověk je natolik inteligentní tvor, že ten význam umí rozlišit a nemusí se pro to vymýšlet extra slovo. žádné pravidlo na psaní cracker/hacker v češtině neexistuje, překousni to ;) )
  • natelogan - což ale nic neříká o tom, že ten člověk je expertem, že má dokonalé znalosti nebo že nabourává legálně systém a opravuje chyby, hraje si se systémem, hledá řešení atd. právě proto asi vzniklo slovo hacker aby vyjádřilo výjimečnost takový inženýra, protože systémáků je dnes jako sra*ek, ale hackerů asi moc nebude :)

samozřejmě hacker neni žádné povolání, takže asi proto je ve smlouvě systémový inženýr :)
  • sten: Naposled, co jsem se koukal, tak takovým lidem se ve smlouvách říká "System engineers" *3*
  • tak to jo *1*
  • Přeci nebudu odhalovat své skryté úmysly nějakým zjednodušováním :P
  • ...že ti do toho kecám, nebylo by lepší místo naddruhů, poddruhů a x počtu samovytvořených výrazů, které si si vytvořil a jejichž význam je ostatním trochu skryt, použít jen výrazy dva? hacker a cracker, které celkem jasně a srozmitelně definují svůj význam? :) na co ty naddruhy, poddruhy apod. možná jak se říká, proč něco dělat jednodušše, když to jde složitě, že? : )

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit