Přejít na výpis diskuzí
Update: hackeři si došlápli na weby Square Enix
13.5.2011 | Petr Poláček
95 příspěvků
-
@Stan 14.05.2011 16:36:
No však hacker bylo pro mě vždy slovo nadřazené těm ostatním. Ostatní jsou jen poddruhy, z mého omezeného úhlu pohledu *4* -
ještě pokud se nepletu, DRM je bezpečnostní opatření, bezpečnostní systém, takže cracker je pro tebe v podstatě hacker a vše co píšeš by se podle tebe dalo označit jen jedním slovem a ne třemi, jaké by tedy bylo to jedno slovo z těch všech?
-
Já to měl podobně pouze do doby než jsem si nedávno to slovo našel jako reakci na jednu diskusi na to téma, našel si definici, rozdělení a teď už používám pouze správné výrazy, beru to jako ponaučení. Hacker - viz popis výše v marné otázce na ucha a cracker na ten nelegální zbytek přičemž se slovo cracker ještě dělí na podskupiny podle zaměření crackera, ale to už je jen dílčí rozdělení, základní význam je furt stejný.
Mimochodem, stejná otázka jako na Ucha, jaký výraz máš pro autorizované pronikání do vlastních nebo svěřených systémů? hacker máš na neutorizovaný a pro cizí systémy, hacker-idiot pro obohacení (zvláštní, používáš jeden výraz pro dva stejné skutky, nic jako hacker-idiot neexistuje a tvůj popis hackera v sobě skrývá i prvky hackera-idiota), cracker na prolamování DRM a pro to na co se ptám používáš...? -
To ne, já to neobhajuji. Pro mě osobně platí hacker = člověk neautorizovaně pronikající do cizích sítí / systémů, potom hacker-idiot = člověk dělající to pro vlastní obohacení nebo poškození někoho a cracker je pro mě, teď pozor, člověk prolamující DRM. Ovšem vzhledem k tomu, že slovo "hacker" používám jen v posměšném kontextu a "cracker" jen jako sušenku, nemám tolik čeho se zastávat. Do slovníku spisovné češtiny jsem se nepodíval ale na konci na http://dictionary.reference.com/browse/cracker je celkem zajímavý popis.
Edit: "though crackers often like to describe *themselves* as hackers, most true hackers consider them a separate and lower form of life, little better than virus writers." *1* -
mimochodem, díky za tip, tahle ukázka je skvělá a kupuju : )
http://czechfolks.com/plus/2010/11/08/gabriel-laub-hovory-s-ptakem-%E2%80%93-o-krutosti/ -
Ano, byla to zbytečná otázka, spíše řečnická, odpověděl jsem si záhy sám, ale spíš mě překvapuje ne to stádovité chování, ale lidé, kteří jsou si vědomi, že je to špatně, ale kteří to obhajují jako by to bylo v pořádku, což jak vidím jsi bohužel i ty (nic ve zlém, nechci tě urážet)
To mě znechucuje trochu víc než ti kteří se jako stádo chovají, ty alespoň omlouvá, že si nejsou vědomi něčeho špatného. -
@Stan 14.05.2011 15:10:
Nebereš, ale sám sis odpověděl. Lidé jsou velice stádní zvířata. Doporučuji "Hovory s ptákem" od Gabriela Lauba. ^^ Vyšlo to nedávno, asi půl roku po autorově úmrtí.... -
No ale ta otázka s tématem souvisí, tak nevim co furt řešíš.
Položim ti teda jinou, když bude chtít autor v článku použít slovo, kterým by označil někoho kdo se vyzná v systému, dokonale ho ovládá, dokáže využít znalosti k jeho rozšíření, vylepšuje ho, "hraje" si s ním aby ho zdokonalil, proniká do něj aby našel chyby a vylepšil ho bez porušení zákonů, jaké slovo k tomu použije? nebo jaké slovo použiješ ty?
tohle je snad už víc k tématu, prosím o odpověď a ne o slohovku plnou výmluv jak nemůžeš odpovědět, díky. *7* -
Stan: žádné vykrucování, tvá otázka nijak nesouvisí s tím, co se tady tak sáhodlouze řešilo... tedy pouze téma rozvětvuješ na další zbytečnosti. myslím, že už zde bylo na vše podstatné odpovězeno dostatečně. jestli to nechápeš, přečti si to znovu (když třeba ne moje příspěvky, doporučuji i ty od uživatele "posila").
-
Víš co, vykašli se na to, tvoje nechuť odpovědět a nesutálý vykrucování už snad na deset příspěvků jako odpověď bohatě stačí *3*
-
ano, bezvýznamný to asi bude, lidská blbost je nekonečná a nenapravitelná, v tom se shodneme.
u jazyka záleží na médiíích a množství lidí, hm, čím víc blbců to používá tim víc je to pravda a ostastní se musí přizpůsobit hloupé většině, tohle fakt moc neberu, snad se proto nebudeš zlobit když se čas od času proti tomu v diskusi někdo ozve : )a jseš si jistej, že to platí jen u jazyka? Smutný je, že se lidé chovají jak stádo ve všem, na to jsou i průzkumy, Zkus někdy přejít na červenou a uvidíš jaký to bude mít efekt, neříkám, že bude 100% ale rozhodně zajímavý : ) -
je to změna tématu. už jsem toho tady napsal dost, aby to bylo jasné...
-
Věci se vyvíjí tou nejjednodušší cestou, což lidská blbost a ignorantství asi bude.
Hm...nemáš sušenku? Celá tahle rozsáhlá diskuze je bezvýznamná, u jazyka záleží na médiích, případně na množství lidí. To je jako bavit se o historii a náboženství. Spousta teorií, spousta z nich si protiřečí a spousta fanatiků. Ale je to sranda :D -
Ucho - to neni měnění témat, já se tě ptám na jednoduchou otázku, to je všechno, tak na ní odpověz, to je vše, jaká změna témat? Nevokecávej to a odpověz a hlavně neodpovíděj na otázku otázkou, znova už ne.
-
Stan: rozumím, a ty? nepotřebuji se zatahovat do dalších témat, které nesouvisí s podstatou, na kterou jsem reagoval. pokud chceš řešit i jiné věci, mohu jiné věci řešit i já. jestli máš potřebu se vybavovat o všem možném, zajdi si třeba na xchat (jestli to ještě jede), já s tebou tu hru ne měnění tématu hrát nebudu ;)
-
tak znova, nerozumíš otázce?
-
Stan: jak bys přeložil "The farmer must have been lying to us. Well, he's still lying...
upstairs with a bullet in him." ? -
"Cracker neznamená žádnou sušenku, v počítačový terminologii má jen jeden význam, ostatní do toho nemotat. "
myslel jsem že když to napíšu tak to bude jasný a ono ne : ) Hacker je taky pracovník se sekerou nebo tesař, ale v oblasti počítačů má prostě jen jeden význam, tak do toho nepleť tu sušenku, ta nemá s počítačovou terminologií nic společnýho.
Jak jinak by se měl jazyk vyvíjet než jen z neznalosti a hlouposti lidí? Věřim, že na odpověď přijdeš sám : ) -
Jak jinak by se měl jazyk vyvíjet? Lepší, než poslouchat lidi schopné bavit se nahlas s použitím internetových zkratek.
Jo a cracker opravdu je krekr. Ta sušenka. -
Slovník definuje pojmy hacker a cracker celkem jasně viz
http://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_%28programmer_subculture%29 Ten lsovník a deítky let starou historii. Cracker neznamená žádnou sušenku, v počítačový terminologii má jen jeden význam, ostatní do toho nemotat.
To že media a lidi z neznalosti nekonečným opakování slova ve špatném významu tohle slovo zakořenili ve společnosti na tom nic nezmění.
Připomíná mi to knihu ze základní školy Babička a větu "Babička š*kala po světnici" všichni jsme se smáli jak blbci a čím to je? Z čiré tuposti a neznalosti, která už bohužel zakořenila a zlidověla, vývoj jazyka z čirý tuposti neni zrovna nejlepší.