Přejít na výpis diskuzí
UPDATE: Regionální ochrana Deus Ex se vyhne Anglii
17.8.2011 | Martin Bach
277 příspěvků
-
Jak tu tak na to koukám, tak se vážně divím, že náš překlad hry Deus Ex vlastně Xzone sponzoruje. Ale co - asi připravíme do instalátoru protipirátskou ochranu. A můžete mě obviňovat, že je to nelegální, že je to proti EU a že jsem zloděj, protože vám neumožním si nainstalovat češtinu na nelegální verzi hry.
-
-
Ahahahahaha, já jsem si říkal, že tenhle "génius" fakt musí bejt finančně ve věci nějak zainteresovanej a ejhle, záhada objasněna. *1*
-
-
Samozřejmě, vidíte, jak nadšeně šíří Pravdu Distributorskou:)? Cink, cink v kapsičkách
-
-
Já nešířím pravdu distributorskou, ale snažím se vysvětlit, proč to nefunguje, jak si představujete. Kdyby překládal texty pro nějaké nakladatelství, tak dostanu asi 10x tolik, než kolik dostanu v případě sponzoringu překladu hry. Takže pro nějakého českého prodejce to fakt nedělám.
-
-
Nějak mi to nedovolí reagovat v našem vláknu a možná je to i dobře, protože vědomě či (v horším případě) nevědomě začínáš odvádět řeč jinam. V každém případě to je dost komické a nehodlám se toho účasnit. Celá moje motivace byla v tom, že mě tady poněkud pobavilo tvé (zcela zbytečné) moralizování - abych tak řekl kázání vody a pití vína - a myslím, že jsme si zcela jasně vyjasnili, jak se věci ve skutečnosti mají: Z tvé pozice ti prostě a jasně moralizovat nepřísluší. Tečka. Chápu tvoji motivaci, ale dovol mi podotknout, že toho nemáš zapotřebí a zbytečně si snižuješ svůj pracně budovaný kredit. prostě tohle nedělej a bude to mnohem lepší. To je vše. Zdar tvé práci a příjemný zbytek dne.
-
No hlavně by bylo dobré přestat tady moralizovat a dělat ze sebe troubu. Objektivně zhodnoceno, se úpravou hry (nemluvě vůbec o faktu, že raději nepátrat na jaké verzi překlad vzniká) dostáváš do mnohem větších sra*ek na úrovni porušení licence etc, než lidé, kteří hrají UK hru v CZ. To že jsou za tím dobré úmysly je tak akorát drobná polehčující okolnost, to, že to děláš za peníze, byť malé, naopak silně přitěžující. Stručně řečeno. Z čistě "lidského hlediska", je dobře, že děláš překlad a díky za něj - určitě ho spousta lidí uvítá. Ale stejně tak je kopa ho*en skutečnost, že SE dá tuto informaci týden před vydáním, čímž pos*ere všechny široko okolo. Od obchodů co na základě před objednávek zákazníků nahlásily vysoké odběry, a teď je budou muset řešit, tak od lidí, co budou muset řešit nákup hry jinak, pokud ji například objednali z UK...
-
-
Re: Koki - když už teda jdeme přesně podle práva, pak více než polovina her se vůbec nesmí v ČR prodávat, protože nemají ze zákona nutné licenční ujednání v českém jazyce.
-
Musel bys prokázat, že sw "správně" nefunguje a bohužel faktem zůstává, že chybějící český jazyk nijak jeho "správnou funkčnost" nenarušuje. Ono dokonce "správná" funkčnost v tomto případě je v česku prodávané verzi deklarována jako funkčnost v jazyce anglickém - takže opět smůla - a btw, to, že EA Czech ti "povolí" překlad DA2 je stejný případ, jako Cenega s DE3, protože oni to tady "jen prodávají" - udělali to vlastně "načerno". Bioware ani EA ti povolení nedalo ani nemohlo, protože ofiko EA o češtině neví a nikde nefiguruje - pokud by to tak bylo, překlad by se dělal ve Španělsku s dohledem BW, stejně jako jednička a vlastně obecně všechny ofiko lokalizace sw od EA, víme?
-
Jenže podle českého práva si mohu softwrae upravit tak, aby mi správně fungoval a není to považováno za zásah do autorského práva. Takže čeština i tak je legální. Co se Deus Ex týče, zadavatel je Xzone. V případě překladů DA2/ME2 mám povolení samotné EA.
-
"Povolení" od Cenegy, která to podle všeho nemá povolené od SE a pravděpodobně novinářské verze, se kterou pracuješ, není povolení a "kdyby se něco pokazilo", tak dají ruce pryč a ty se vezeš - nebo se veze Xzone jako zadavatel, pokud to ty máš s nimi smluvně ošetřeno, což asi nemáš - tak na to kouká právní stránka věci. Jednoduchá logika pak říká: Pokud saháš dovnitř jiným nástrojem než ti poskytl na základě smluvní licence vývojář (nebo zprostředkovatel k tomu oprávněný), jsi na úrovni cracku - v opačném případě bys musel mít tooly od vývojáře, byl by tam dohled vydavatele atd, což není, takže smůla... No nechci o tom polemizovat - jde jen o to, že jsem si přečetl 3 stránky tvých komentářů a úplně mě fascinovalo, jak v cizím oku vidíš třísku, ale ve svém trám nikoliv...
-
Ale já povolení k překladu mám a texty jsou z legální licence (nemohu prozradit detaily). Co se region locku týče, já chápu nasranost lidí, ale na druhou stranu na to má distributor nárok. Ale mohl to oznámit teda dříve, to je fakt.
-
-
tak jděte pracovat pro nakladatelství. Aha, tam si zase čtenáři-piráti stahují e-booky. Tak já už nevím..
-
-
*1*
-
-
-
-
-
Ale jiste. Nikdo to nevytahne, nezapakuje a vubec se to nebude sirit po netu... fakt mysleni desetileteho kluka...
-
-
Není to vůbec tak jednoduché, jak si to představujete. Ještě v tuto chvíli nemáme fungující instalátor a je možné, že se celá lokalizace zasekne na tom, že to prostě nepůjde nainstalovat bez speciálních nástrojů třetích stran. Jsem zvědav, co pak budete rozbalovat a krást.
-
-
Jděte do háje. Jako překladatele si Vás velmi vážím a cením. Stejně tak jedinéj suprový obchod XZone. Ale jako člověk jste mě svými názory velice zklamal.
-
-
jsme pořád u té sociální inteligence:)
-
Zajímavé. Že to říká člověk, co se neumí ani podepsat.
-
-
Tak pokud takto málo stačí ke štěstí, tak prosím. Filip Vitamvás. Pokud máte nějaké konexe na XZONE, tak Vám třeba při porušení nějakých zákonů o ochraně osobních údajů vyjedou mé objendávky a předobjednávky. Ale o tom to není. Je to o tom, že jsem byl jeden z prvních aktivních zastánců Vašeho vysvětlení této problematiky právě v článku DAII. Ná základě Vašeho článku jsem si hru předobjednal za 1100,- a nekoupil ve slevě, jak jsem plánoval. Čehož nelituji! Byl jsem jeden z těch, kterého v diskuzích kamenovali písmenkami a číslicemi a nazývali ***censored***, jen kvůli obhajobě Vašeho článku a šíření toho názoru. Proto se Vám již od začátku tak nějak "přátelsky" pokouším dávat najevo, že asi před dvěma hodinami, jste v této diskuzi značně přestřelil, a zacílil na věrné a poctivé. Což mě vadí, když dokážete házet warezáky a poctivce nakupující jen v zahraničí, do jednoho pytle a navíc po takovémto nekorektním jednání ze strany těch "kravaťáků". Prostě nic proti vaší zasloužené práci, ale když po takovémto prohlášení, začnete diskuze zaplňovat obhajobou pomocí právnických kydů, tak co mají ti ostatní dělat? Ale jak už bylo nakousnuto v posledních příspěvcích. Pročistěme vzduch a co jsme si, to jsme si. Vždyť jsme přeci jenom anonymové mezi anonymy *1*
-
-
Proč? Protože se na věc dívám z více stran? Protože tomu skutečně rozumím? protože chápu, jak to funguje a snažím se vám to vysvětlovat? Ale ne - vy pravdu nechcete. Ta vás nezajímá.
-
-
chápete jak to funguje, ale už nechápete, že to funguje špatně. Škoda, škoda. Být součástí byznysu jednomu zatemní mozek, což?
-
-
Zatemněný jste vy. Já nikdy neřekl, že je to správně. Pouze říkám, že takto je to v rámci zákonl a tudíž legální. Že je něco legální neznamená, že je to morálně správné.
-
-
A jsme zase u toho. Jestli že Vás, platící zákazník, který si hru objedná u českého obchodu, jako jsem já. Dokáže svým pohledem a "moralizováním" dohnat k tomu, že přestanete překládat a také Váš tým. Tak pak nevím, co s Vámi dělají tedy ti warezáci.
Kritika od fanouška a legálně platícího=Marek Tvrdý končí s překlady.
Kradení češtiny a warezáci=Marek Tvrdý je v klidu, jen si zanadává na poctivce.
Pokud končíte, tak to prosím dejte vědět nějak oficiálně, protože pak opravdu nejste osoba na správném místě. Nebo se z toho vyspěte a nechejte vstřebat emoce.
Člověk to tu může psát jak chce, ale vy si z toho berete jen to co Vás osobně pobuřuje.
OPĚT OPAKUJI-JAKO PŘEKLADATEL JSTE NENAHRADITELNÝ, ALE JAKO OSOBA *11* -
Stejně jako to, že je něco nelegální, neznamená že to je špatné.
-
Re: Cajk - ano, vidím, že popisujete sám sebe.
-
Re: anonym4you - moralizování je na nic. Vy musíte pochopit, že jsou nějaké zákony a dle nich je nutno se chovat, jinak jsou z toho různé následky. Například - kradu hru, prodejce nemá peníze na lokalizace. Já nelobuji za české obchody. Klidně si to kupte v Německu či Francii. Je mi to zcela jedno. Samozřejmě přístě už ale nebude sponzoring lokalizace a z toho vyplývající další akce. Ale teď se tu snažím vysvětlit, proč se distributor rozhodl udělat takovou věc.
Co se češtin týče - já mám povolení je překládat. Podíval jste se někdy do readme v mých instalátorech? Vždy je tam napsáno, že je to se svolením!
Proč selhávám? Že nemám rád warezáky? Že nějak nemám pocit, že musím morálně schválit kráděž hry pro dospělé nezletilým klukem? Nebo kráděž dospělým, který si na to může vydělat?
Nemusíte se bát. S překlady končím a se mnou můj tým. Jednoznačně čeští hráči o ně nemají zájem, pokud po nich něco chcete (i jen poděkování) a chtějí jen krást (viz krádeže volně šířitelné beta verze lokalziace Dragon Age II). -
To je tak, když má člověk malý stupeň sociální inteligence:).. Přitom v jiných oblastech může být na slovo vzatý odborník.
-
A to je přesně to co tu chybí. Místo aby jste se snaži o lidskou stránku věci, tak poctivce setřete právnickými kydy a osočujete je z piráctví, protože si hry nekupují v ČR. Pokud lobujete za české obchody, tak do dejte jasně najevo a neschovávejte se právní systém. Je zajímavé, že na jednu stranu to jsme my, kdo nedokáží pochopit, a na druhou stranu jste to Vy, kdo s námi aktivně komunikujete, ale o češtinách se vyjadřujete jako o šedé zóně trhu. ( v podstatě porušujete zákon, jen to nikomu nevadí a je to ku prospěchu věc i). Jak už jsem psal jednou a i vícekrát, jako překladatel jste jedinečný, ale jako persona selháváte, neboť nejste ta pravá osoba na vyřešení věci. Proto by pro Vás bylo jednodušší se vyjadřovat většinou jen ke stavu překladů, ale k problematice už raději ne. Nepopírám, že máte zkušenosti a něco o tom víte, ale kvalitně oboje dělat nemůžete.
-
-
-
-
-
Pokud je česká lokalizace tak si to za tu cenu v ČR koupím... ale jestli není nebudu přece platit více když si to můžu objednat v zahraniční levněji.
-
tak si to užijte, všem je to asi docela jedno:)
-
-
No to jsem zvědav, jak jim to bude jedno.
-
-
Asi takhle, kdo v dnesni dobe sam neumi smysluplne anglicky, je na odpis... o tom zadna. Zvlast z mladych lidi, u starsich uz to je tak nejak docela fuk, ty uz to nejak prezijou... ale mladych lidi co neumi anglicky je mi pomalu i lito, protoze to budou mit v zivote do budoucna jedine tezsi a tezsi.
-
-
musis taky brat ohled na mladsi hrace ... kteri ve svych 13-15 letech nemusi mit anglictinu tak dobrou, byt pribeh treba poberou ale uz to pro ne neni tak pohodlne .. vzpomen si jakou jsi mel anglictinu ty 15 let dozadu .. ja ji teda 100% nemel ..
-
-
2Marek Tvrdy: vidis to na krabicce kazde hry .. ?
-
Já na krabičce vidím veliké logo 18. Takže jak brát ohled na mladší hráče?
-
-
-
neoficiální češtiny jako nebudou:)? Už se uklidněte, je to vážně boj s větrnými mlýny.. Potěšte spíše poctivé kupující nějakým pěkným bonusem, třeba veselými historkami z překládání. Kam se v tomhle teď už sakra tvrdym byznysu poděla láska:D?
Navíc jak sám říkáte, SW je vlastně služba - služba veřejnosti. Ne, teď už si dělám jen srandu. -
-
Láska? Víte co jsem si musel vyžrat za kecy okolo překladu Dragon Age II?
-
-
jsem s vámi. já si zas vyžírám překlad New Vegas *1*
-
On vás do překladu někdo nutil ?
-
-
nemluve o tom ze neoficialni cestiny jsou casto kvalitnejsi ...
-
-
-
-
-
FUCK ! Augmented Edition mam predobjednanu prave z UK (kupujem odtial asi 70% hier). Ak mi ju neposlu tak smola, verziu u nas si nekupim pretoze sa slovenskych e-shopoch z ktorych objednavam tiez neda objednat prave ona Augmented Edition, a o obycajnu nemam zaujem. Mozno po zlacneni na 20€, inak urcite nie.
Inak jednu hru z UK ktora bola regionalne uzamknuta som uz mal, Magicka. Neisla aktivovat na steame, ale steam spusteny cez UK proxy to vyriesil :) -
-
A spouští se ta hra pak v pohodě i bez proxy? nebo je to navždy přes proxy?
-
-
to záleží jak to udělají, ale v případě Steamu by to pak mělo běhat v pohodě už bez:)
-
-
Magicka slape bez problemov :) aktivaciu hry cez proxy na steame sa spravit nebojim, no hry takym sposobom radsej nekupujem. Nestoji mi to za ban :) Deus Ex budem musiet asi aktivovat rovnako, hadam nebude ziadny problem.
-
-
-
tak tak:)
-
Ale pošlú ti ju, čo by nie, akorát neviem, čo s ňou budeš robiť *4*
-
-
Aktivuje si jí přes proxy stejně jako Magicku.
-
-
-
Proboha to je drama. Divíte se, že chtějí vydělat... tak to nehrejte...
-
retardi. rozmyslal som ze kupim, no maju smolu.
mozno ked bude 75% zlava na steame, co bude tak za 2 roky. fuck them -
Včera jsem předobjednal z UK xbox verzi, tak jsem se lekl celkem dost, když jsem četl titulek. Ne že by to nešlo řešit, ale i tak.
Každopádně pěkně debilní krok. Od toho volný trh je, aby byl volný a ne házet lidem pod nohy klacky. -
-
Volný trh a podmínky licence jsou dvě zcela rozdílné věci.
-
-
Jaky podminky licence prosimte ty "chytraku" ? :-D
Vsechny hry co jsou pro evropsky trh, tak jsou v zakladu vseobecne bez jakychkoliv hranicnich barier, zvlastne jelikoz jsme tu vsichni cleny "uzasne" EU...
A protoze je zcela pochopitelne a normalni, ze lide nakupuji levneji pokud to jde, tak nakupuji v zahranici, jelikoz ceny jsou tam nekde jinde nez u nasich zlodejskych blbecku, kteri si mysli, jak nas neustale i v dobe internetu mohou okradat kde muzou... Tudiz kdyz paka ze Square Enixu oznami tyden pred vydanim region lock a spousta lidi uz ma objednano a i zaplaceno vsude mozne po evrope za produkt, ktery zadny region lock mit vlastne nemel je trochu blbost a vubec se nedivim lidem, kteri jsou z toho pekne nakrknuty a to mirne receno. -
-
váš "reaktor" dělá "překladatele" her pro ČR, čili víte jak:) Koho chléb jíš, toho píseň zpívej, víme:).
-
Již mnohokrát jsem na krabičce (stejně tak v licenčním ujednání) četl, že hra je pouze pro UK trh a nesmí se prodávat mimo UK. Danou hru jsem koupil v Česku normálně v kamenném obchodě. Jinak si ty bariéry vykládáte hodně po své, podobně jako demokracii (vláda nadpoloviční většiny a ne nějaký chaos, kde si může každý dělat co chce - naopak, v demokracii 11 osob si 6 lidí udělá otroky z 5 zbylých a vše je ok).
U náš prodejci nejsou zloději, ale kvůli nízkému odběru her (kvůli lidem, jako jste vy) mají vyšší nákupní ceny, než anglické eshopy. A pak samozřejmě je nějaká doporučená koncová cena, kterou se mají prodejci správně držet, přesto u spousty prodejců koupíte hru o dost levněji.
Cenová válka v Anglii je zcela jiná věc a z jistého úhlu právního pohledu je nelegální takto levně hry prodávat. Například svého času měl mít ElektroWorld v Česku hru HoMaM V za 500Kč, když ji všichni měli za 899/999Kč. CDProjekt jim to tenkrát nedodal, ale tohle bylo jasné porušení zákonů.
Nemůžete mít cokoliv zaplaceno. Anglické eshopy všechny peníze strhávají až v okamžiku odeslání zásilnky. Takže tu nelžete. Navíc do 14 dnů můžete produkt nerozbalený vrátit. Je vaše vlastní blbost, že jste si to koupil v UK a tudíž náklady na vrácení zboží jsou vyšší než v rámci ČR. -
-
Takže my zákazníci jsme ti špatní, že chceme ušetřit nákupy v zahraničí.Chudáčci prodejci jako nemají ani na chleba.No s tím bychom měli něco udělat.Ne vážně měl byste se nad tím co jste pane napsal zamyslet.Nežijeme v žádné ze západních zemí kde mají několika násobně vyšší platy.
-
-
Co má západní plat společného s cenou hry? Ale pro srovnání - naši východní známí žijí ve východní zemi - Finsku (bežně počítané za "západní zemi"). Petteri je programátor a má plat 2000 euro po zdanění (před zdaněním je to snad 3 nebo 3,5 tisíce). Z toho 1200 euro zaplatí za byt + elektřinu + vodu. Ze zbylých 800 euro měsíčně pak musí platit přibližně 3x dražší jídlo, než je u nás. Ano, hra ho vyjde levněji. Film na DVD je levnější než vsupenka do kina (12 až 15 euro za 2D kino, přes 20 euro za 3D). Ostříhnání vlasů bez mytí je za přátelský pakatel 30 euro. Nechtějte vědět, co stojí trvalá - na to padne komplet celá česká výplata.
Co z toho plyne? Nemůžete porovnávat země a platy podle ceny hry. Dokud bude ta hra stejná pro český trh jako pro anglický, pak musí stát stejně, případně více (viz slevy pro velkoodběratele). Pokud uděláte verzi jen s českou lokalizací, kterou nelze prodávat na jiném trhu, pak je možné domluvit lepší podmínky (a TopCD/USAction a CDProjekt/Comgad tohoto využívají).
-
-
Vis, jsou obchody, kde mas pre-purchase, o tom si asi neslysel vid? :P
Za dalsi, a ci je to problem, ze tu nikdo hry nekupuje? Prave prodejcu, protoze tu odjakziva je vsechno predrazeny (nejen hry) a tutiz lide kupujou kde muzou, aby trochu usetrili... To ze maji male odbery, je pouze az dusledek a ne pricina. A i tak nejaka doporucena cena? Tech se tu prave nikdo moc neridi, protoze v realu jsou kolikrat podstatne nadnesenejsi. Se staci podivat na xzone, neco je tam na evropske cenove urovni, ale casto jsou tak ceny k smichu... Staci se podivat o obchod vedle a ceny jsou bezne o 200-300 i vic kc levnejsi, i kdyz je to samozrejme porad prilis v porovnani s ostatnimy staty. A to neberu v potaz, ze pro ne ma i tech prepoctenych 1000 kc uplne jinou hodnotu nez pro nas. Pro ne to je neco, co daji bezne za obed ve fastfoodu a ani se po tom neohlednou... -
-
Marek: Fakt ? toť šokující.Že jsem si žádné takové hry za posledních několik let nevšiml.Nějaký konkretní příklad by nebyl ?
-
Jaktože neřídí. Když je nějaká hra exkluzivní pro česky trh (přeložená a bez angličtiny, aby nešla prodávat v zahraničí), tak je za výrazně nižší cenu, než v okolních státech.
-
pěkně napsáno. Přijde mi, že přepočet na tamější platové podmínky prostě ani u ostřílených pánů menežerů neexistuje.
-
-
-
-
-
-
To jsou takovi nebetycni ******, ti kravataci ve Squeenixu, ja bych tem ***** normalne nakopal jejich *****, ******. Zrovna dneska rano jsem si preobjednal jeden posledni kus sberatelske edice z Amazon.co.uk, ktery se (ted uz zrejme ne nahodou) uvolnil, a o pet hodin pozdeji zjistim tohle. To je proste k ******. Kdyby aspon klice ze sberatelske edice byly univerzalni, kdyz konkretne ta se prodavala jen v nekolika statech. Ale to je fuk, predobjednavku si necham a kdyz to nepujde po dobrem, tak to pujde s crackem.
-
jeeeee chudacci tak si to kupte tady az to zlevni
-
-
Hlavně aby jsi si to koupil ty, frajere.
-
-
Taktéž jsem měl předobjednánu augmented edici z UK, ale zdejším zlodějským prodejcům nedám ani korunu a hru tedy musím stáhnout nelegálně. Pěkně děkuji.
-
-
Proč trestat i vývojáře?
-
On tě někdo krást nuti?
-
-
ano, square enix nuti
-
-
Nutí? Bez Deus Ex umřete hlady? Budete nahý? NE. Je to jen hra - zábava. Vše kecy jsou jen hloupou výmluvou.
-
-
co ma piratenie hry s hladovanim? Normalny clovek si kupuje hry z anglicka lebo su neporovnatelne lacnejsie nez na nasich trhoch. Ked mu tuto moznost ZAKAZU tak sa im odplati tym ze im neda ani korunu ale stiahne si to a zahra si to. mfp
-
-
veselé, veselé :)
-
Marek: Tak to je další šokující informace.To by je měl ty zahraniční prodejce, kteří to bez problému prodávají asi někdo zažalovat ne ? Asi ne co, ale jinak dobrý.
-
Nákup licence pro anglický trh v Anglii, ale používání v česku na českém účtu je přímým porušením licence, tudíž nelegální = máte doma de-facto warez, i když jste za to zaplatil.
-
-
Takovou demagogii bys mohl vztáhnout na vše kromě dýchání a žraní, takže tenhle argument neberu.
-
-
Jedine co te nuti krast je tvuj chtic a lakota. Bud aspon chlap a priznej si to.
-
-
-
-
-
-
Ježíši Kriste, to jsem si oddechl... nemůže v tom nadpisu být "na PC"? Takhle mě děsit... *13*
-
Tak si proste spravim special ucet na jednu hru, v ktorom si nastavim UK region a pojde mi to aj ked budem v carihrade, alebo staci pockat tyzden az na to niekto spravi crack, ktory to uzamknutie odomkne *2*
-
-
UK účet na Steamu vytvoříte pouze na UK IP adrese. Takže jedině, že máte někoho známého v UK, jinak máte smůlu.
-
-
alebo si zmenim proxy server na anglicky
-
-
jasně, nebo to obejdeš torrentem apod. pointa je, že to musíš obcházet a že je to tvrdá restrikce proti volnému obchodování v EU
-