Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • chudák Adam Jensen netuší že augmenťáci tu končej ve sběrnách kovu *15*
  • Tilwaen
    Tak alespoň polovinu hlavy, protože bysme je opravdu humus *2*
  • To je jen jedna z potíží pokřiveného českého nacionalismu, který není schopný sebereflexe a sebekritiky. A dokud si nepřiznáme spoustu věci, nesmíříme se s nimi a pochopíme, že některé nejsou vůbec na škodu, tak z nás bude jen ufňukaný národ, kterému všichni vybájeně ubližují. Vždyť i ten Sudetenland byl odstoupenej na návrh československé vlády;)
  • Magister_Peditum
    OK.
    K tomu názvu. Tak kdyby bylo po mým, tak máme stále země Koruny české. *3* Teď ale vážně. Mně je to celkem jedno, mám raději jednoslovné označení státu než vyjmenovávání jeho oficiální názvu.
  • Neber to tak že na tebe útočím. Zaujalo mne tvrzení že se ten název objevoval. ("Objevoval" imo implikuje "relativně běžně vyskytoval".) Myslím, že to se prostě tvrdit nedá. Každopádně je fajn, že aspoň můžeš doložit že se prokazatelně objevil, což mne popravdě docela překvapuje.

    O slovo samotný mi nejde, resp. diskuse o něm mi přijde zbytečná. Sám bych dával přednost tvaru "Čechy a Morava" (jako "Bosna a Hercegovina") prostě protože se mi slovo "Česko" (esteticky) nelíbí, ale možná by to zlobilo obyvatele Chebska nebo zbytků Slezska. *1*
  • Magister_Peditum
    Tak ty se mě ptáš na zdroj a když ti ho dodám, tak to celé zpochybníš. Tvrdím někde, že se BĚŽNĚ užíval? Ne, jen, že se objevuje. Což je prostě v rozporu s tvrzením, že jde o nějaký novotvar, či paskvil.
  • Přece nemůžeš na základě užití toho termínu jedním autorem učebnice pedagogiky tvrdit, že se název objevuje už od 18. století. Běžně se rozhodně nikde neobjevoval, alespoň pokud vím. Logicky, protože takový název během platnosti Obnoveného zemského zřízení neměl žádný smysl. Nebo se pletu?
  • Magister_Peditum
    Tunak: Knihy metodní pro učitele českých škol, str. 333, 1777.
  • Co Čech, to sběratel odznáčků?
  • Magistře, máš nějaký doklad (ideálně primární zdroj) užití názvu Česko v 18. neb 19. století?
  • Magister_Peditum
    Mít tak tvoje problémy. To je potíž nacionalismu 19. a první poloviny 20. století, a ne jen česká - stačí si vzpomenout na tahanice Němců a Francouzů o Karla Velikého. Jestli český název pro "Bohemii" jsou Čechy, pak je nazvání všech jejích obyvatel (Čechů i německých Čechů, ano původně se Sudeťáci sami označovali jako "Deutschböhmen"), pro nás zcela legitimní. Pokud se však říká A, musí se říct i B, a následně dodat, že se nejedná o národnost v dnešním slova smyslu. Pokud to někdo nedělá, tak je tvůj hate na něj rovněž zcela legitimní, ale pokud tě jen štve, že užíváme český název pro naši zem, tak to bys měl problém asi všude.
  • Omyl, tahle hra se slovy je součástí novodobé historie Československa. Ono totiž český skladatel, český vynálezce, český spisovatel. To panečku zní hezky. Pak zjistíš, že většina těch českých osobností byla ve skutečnosti národnosti německé. Škoda toho šovinismu. První obrozenecké snahy přitom podporovali sami Němci.
  • Magister_Peditum
    Bez tebe bych ani nevěděl, jak se mám brát. Dík. *15*
  • A ty se magistre evidentně neberes vážně ani trochu :-D ale šel si na to od lesa, sám si pochopil, že v tvém případě bude lepší "mít ostatní na burtu".....ve finále rozuměj sám sebe
  • Magister_Peditum
    Ehm? Tobě tedy vadí, že se tu užívá historického názvu v českém jazyce, protože si něco údajně přivlastňuje? Tak teda OK.
  • Skoro jsi se trefil. Ano, naprosto přesně označují územní celek Bohemia, Bohmen atd. Celou republiku pak Czech, Tschechische atd.
    Hra se slovy, díky které není problém si přivlastňovat osoby a jiné:)
  • Magister_Peditum
    Česko, jako název pro celé území Koruny české, se objevuje už od 18. století. A že v zahraničí často rozlišují mezi Bohemia a Čechy? No a? U nás tohle označení máme už od středověku a podobný případ mají i Maďaři. Kteří zase vždy měli Maďarské království, místo Uherské království.
  • Vybuzněná husa se vždycky ozve. Přesně, jak jsem si myslel a ještě použiješ paskvil Česko.
    To opravdu historii nemá. Takový böhmen und mähren ( případně Čechy a Morava), to už je jiná. Až přestaneš hltat výplody Kosmase a Jiráska, tak se zamysli, proč má zbytek světa jinej název pro oblast Čechy a jinej pro Českou republiku. A aby ses řádně šovinisicky vymezil vůči skopčákům, jak Ty říkáš, tak si nezapomeň počeštit jména jako Peter Parler a další.
    Užij si i svůj čechoslovakismus (jaja ten měli rádi i Slováci) a zeptej se, proč si ho tatíček Masařík vymyslel. Taky se zamysli, proč po většinu války stál za myšlenkou R-U.
    A tak bychom mohli pokračovat dále.
    A pokud se jednou opravdu začneš věnovat historii, pak možná náš stát nesehraje úlohu mouřenína, stejně jako kdysi. Páčko
  • Bysme je hovorově, ale pravopisně v pořádku. Kdybych napsal "by jsme", máš právo mi za takovej fujtajbl ukopnout hlavu, ale takhle ne. *1*
  • Magister_Peditum
    Víš, jakej je tvůj problém? Bereš se moc vážně. *15* *2*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit