Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Teselace teselace :) Proč se bojím, že si autor nedělal srandu, ale opravdu neví že
    1) do 14 let starýho enginu prostě DX11 nenarve
    2) jakej smysl by měla teselace u hry, kde vidíme vše zdálky shora v +- stejné výšce? :) co by se jako teselovalo?

Úpravou enginu myslí určitě to, že jendičku hodí do enginu dvojky, tedy něco, co dělá TUTU, ale s tím, že zůstanou zachována pravidla jedničky, což u TUTU není tuším, tam sou všecny povolání z dvojky atd.
    Tady se tam konečně pořádně vyřeší podpora rozlišení, aby se to nemuselo řešit přes widescreen utilitu. Takový základní věci se tam budou řešit. Operovat s teselací je naprosto k smíchu.

Tak jako tak si nemyslím, že to hra potřebuje. Bojím se, že se tím ztratí možnost češtiny, vypadne kvůli zjednodušení i možnost hrát multiplayer atd...ano, v té 14 let staré hře jde hrát opravdu celá single kampaň až v šesti lidech po internetu. A to prosím máte na výběr mezi 4 druhy připojení - modem, serial port, tcp/ip a IPX. Dneska kdyby nějaké RPG mělo takové možnosti jako Baldur, tak by to okecávali 2 roky jak na tom muselo 300 lidí pracovat.
    • fixcz
      Teselace byla očividně míněna jako vtip :) Předělaná hra bude pořád izometrická a 2D. Vývojáři (mnoho z nich má být z původního BG týmu) mají k dispozici originální kód hry, takže dojde na jeho úpravy pro moderní systémy a přidání nového herního obsahu.
    • No tak to zase prr, právě BG Tutu je skvělej mod díky implementaci tzv 2,5 E i do BG1 a tak svýho Bladea (bojový kit Barda pro neznalé) můžu hrát hned od lvlu 1 !!! No neni to skvělý? Je to skvělý !!!

Ale jinak coop byl uber, jedinou nevýhodu vidim v tom, že když padne hlavní hrdina, nemůže ho parťák oživit, předpokládám že kvůli příběhu (nechci spoilovat), každopádně to byl jedinej problém coopu...

PS: A protože BG je hardcore, tak nikdy neměl žádnej lidskej parťák 100% jistotu, že bude moc být jeho hrdina znovu oživen, např. pohled baziliška a následný rubnutí a socha na 1000 kousků = totální smrt... *1* Dobré to bylo v tom, že si dotyčný nešťastník udělal novýho (samozřejmě jinýho, hrálo se RP) hrdinu, který se přidal k partě a vesele se chcípalo dál... Před poslední bitvou zbyli jen 2 z původní grupy... *1*
      • Potion of mirrored eyes? Scroll of protection from petrification? Export/import? *1*
        • No to je sice hezký, ale my sme byli hloupí... *1*
    • 1) Proč by to nešlo? (Ok to není výzva k diskuzi - šlo a určitě to udělají, spíše ale s DX9 aby to šlo i na XP)
      2) Asi žádný, i když kdyby někdo fakt strašně moc chtěl, tak by se to nějak využit dalo.

Úpravou enginu myslí úpravu enginu, asi těžko to bude překlopení 14 let staré hry do enginu 12 let staré hry.
      IPX, serial port a modem dneska nikdo nepodporuje ne proto, že by na to potřebovali 300 lidí ale proto, že všechny tyto protokoly jsou mrtvé co se běžných PC a konzolí týče.
  • Heheeee :-DDD shodou okolností jsem před týdnem nainstaloval I i II se vsema datadiskama. Stahnul jsem modifikaci TUTU (BG1 hraješ v enginu BG2) stahnul jsem nějaký modifikace,nový zbraně,potvory a questy a je to NEJVÍC!!!! kam se na to serou dnešní hry. Akorát mydlim Basilisky v lesích u Beregostu a kvičim blahem!!! ta hra neztratila za ty roky vůbec nic
  • smejki
    "bude i teselace?"
    >WTF?
    • pochybuju ze by ted jeste nekdo delal 2d engine pro hru ktera je veskutecnosti 3d, proste udelaji 3d engine kterej bude vypadat jako 2d
      • smejki
        to mi přijde jako overshoot. na 3D se přešlo kvůli efektivitě tvorby a správy obsahu, ale tady žádná data vytvářet nemusí, vše už mají. Jediné, co by mohli bez většího dopadu předělat do 3D, jsou postavy. ToEE takhle jel a vypadal skvěle. Navíc mohou být ty postavy krásně detailní, když se nebude 3D výkonem plýtvat na prostředí.

aby zachovali hru v té nám známé podobě i ve 3D, museli by mít přístup k původním modelům, které ale nejsou na dnešní dobu dostatečně detailní, takže by museli všechno vymodelovat odznova, což je náročné jako prase a imho zbytečné. Dle mého názoru skutečně jen optimalizují engine stávající a po funkční stránce upraví interface a maximálně předělají kouzla a postavy do 3D.
        • Ještě by mohli trochu poštelovat pathfinding a podobný věci. Už si moc nepamatuju, jak je to u BG, ale teď hraju planescape a to neustálý zasekávání postav kdekoli mě dost vytáčí.:D
          • smejki
            nevybavuji si, že by s tím byl nějaký problém. možná při widescreenu...
            • smejki
              vlastně no jo. postava uměla jít jen dopředu, doleva a doprava. jakmile pohyb vyžadoval vracení se, došla jen do nejbližšího možného bodu. člověk musel opatrně proklepávat postupně cestu dungeonem, aby byla víceméně přímočará.
            • Bohužel byl, jedna z mála negativ, pathfinding...
      • Pojede to na vylepšením infinity enginu (ten samej jako poháněl BG, Planescape a všechny tyhle podobný tituly).
    • Vliv teselace na 2D sprity jsem taky nepochopil :)
  • Tuz to sem rad ze si jeste porhaju nez bude 21.12.2012 ;)
    • Pak prodavas pocitac, a odchazis do klastera, nebo co? :)
      • MrSanta
        21.12.2012 přistanou emzáci, nechají tu kalendář na dalších pár tisíc let a zase odlétnou. Teď se musí docela bavit nad úrovní inteligence pozemšťanů. Dají nám kalendář do data 21.12.2012 a někteří géniusové z toho usoudí, že ten den nastane konec světa *7*
      • To nevíš? Ten den má vyjít velmi dlouho vyvíjené ultimátní RPG s mayskou tématikou - jmenuje se to The End of the World. Na netu se už určitě najde nějaký preview... *4*
  • jo jo tesim se :) Tesselate my ass
  • Hrál jsem původní BG zpětně a nechápal jsem koho napadlo přenést pravidla stolní hry do počítačové hry.
    Jedna z hlouposti byla ta neschopnost se trefit do nepřátele.Hrdina a nepřátel stal 10cm od sebe a nemohli se trefit.Tak nelogické jako kdyby máchal do vzduchu.Kdyby to vykryl anebo něco ale on stal sekal a mnoho sekund nic.To bylo teda opravdu zoufalé
    Vůbec hod kostkou má smysl když u stolní hry kde nevidím soupeře.Ve hře kdy ho vidím tak nemá smysl složitě něco počítat.Prostě jak se nemohu netrefovat to jsem nepochopil.
    Také tam bylo tuším obrané číslo u zbrojí nebo jak to bylo.Nevím jaký to mělo smysl ale v té době jsem nezjistil jak moc mně to brnění pomůže.
    Zvláštní byl také čaroděj který se naučil kouzla mohl to začarovat jednou za den.Nevím jestli to do druhé ho dne zapomenul a jinak to nešlo.Nevadí když je hra složitá,ale hlavně aby to bylo logické a když to není logické tak proč to sakra není jasně ve hře vysvětleno dle čeho co a jak funguje abych se nemusel divit a říkat si "Co to jako je?!"
    • Vitekb
      Ono by to taky chtělo trochu představivosti. To stání u sebe a máchání zbraněmi mělo představovat složitější souboj. Nebo si to bral tak, že boj opravdu probíhá, že 2 lidi stojí proti sobě, nijak se nebrání, neuhýbají a nechávají do sebe mlátit? Každé kolo představuje složitější souboj s kryty, úskoky, apod. A mechanikou hodu kostkou, nebo pravděpodobností, funguje valná většina RPG.
    • Očividně to holt nebyla hra pro tebe, byla jak vidno příliš nelogická a tupá, když si nemohl zasáhnout Drizzta z THAC-10 na 5-6 lvlu... Co naplat...

Ještě že dnes je běžné že kouzelník metá jedno kouzlo za druhým a doplňuje si manu lektvary, to bylo opravdu stupidní že kouzelník každý den musel namemorovat kouzla...
      • Divné bylo,že je do druhé dne zapomněl :)
        Kdyby metal kouzla jednou za čas a musel nějak u náročných kouzel odpočívat to bych pochopil.
        • Pěkně jste to vysvětlili klucí, nevím co bych dodal. Na druhou stranu, ač jsem sám velký D&D nerd, tak chápu jeho nezálibu v tomto spell systému, protože to je snad jediná věc, která mi taky na D&D vadí, proto mám radši dotatečná pravidla se spell point systémem. Je to podobné, taky tam jsou omezení, akorát kouzelník může kouzlit jaké kouzlo chce - podobně jako sorcerrer v klasickém systému (ten má zase o dost více spell pointů). Každý kruh kouel má cenu ve spell pointech, takže když mi dojde 7 magic missiles (každá stojí dejme tomu 1 spell point), tak můžu jednoduše třeba místo kouzla 9 úrovně (9 spell pointů) vykouzlit dalších 9 magic missles. Je to mnohem volnější, člověk využije veškerou enerii a nedostane se do situace, kdy mu je polovina připravených kouzel k ničemu.
          • A právě proto 2E považuji za geniální... Protože Mág je tam Mág s velkym M...
            • To je pravda. Od žádné hry jsem nedostal takový pocit síly a moci. Když si vyřídil jedním kouzlem "kouzlo smrti" celou partičku slabších dobrodruhů *1*
        • Proč má asi kouzlomrsk jako primární stat inteligenci (v Ad&D bráno primárně jako schopnost učit se, zapamatovat si, což s dnešním IQ toliko nekoresponduje), proč má knihu kouzel, asi pro srandu králíkům?

Příklad: Jako kouzelník noob nalezneš knihu kouzel arcimága, základní kouzla a postupy pochopíš a postupně s přiibývajícími zkušenostmi budeš schopný pochopit i princip náročnějších kouzel, ale máš jen omezenou mozkovou kapacitu na to si určité množství kouzel připravit a naučit správně odříkat, proto ono "spell". Nestačí jen něco kváknout a bajko, ty musíš mít připravené i určité ingredience na ono kouzlo, což samozřejmě BG vynechává, protože už by to bylo příliš složité aby si to člověk užil... Takže v konečném důsledku při kouzlení onoho známého fireballu, nejenom že musíš onen fireball perfektně intonačně v řeči magie vyslovit, ty si musíš i připravit dejme tomu střelný prach, přesné množství a když to neuděláš přesně (onu celou přípravu) bouchne ti to u xichtu... Od toho abys metal jeden fireball za druhym bez přípravy máš tzv. wands - stačí držet a namířit onen očarovaný předmět...

Divné bylo, že je do druhé dne zapomněl :) - Na tom jsou resp. byly světy jako Forgotten Realms, DragonLance, Ravenloft atd. postaveny, tzv. prokletí mágů - po užití kouzla ono kouzlo zapomeneš - tak rozhodli bohové magie, proto se mág musí neustále učit i ta samá kouzla den co den pokud je použije... A proto má onu knihu kouzel - aby si ona kouzla mohl znovu připravit a namemorovat...

Mimochodem v BG2 máš Sorcerera, to je něco pro tebe, řekl bych...

PS: Ono missování se tak může zdát, ale ber to tak, že prostě nebyla hra toliko vychytaná co do počtu animací, takže to že si zaůtočil a nic se nestalo, mohlo být způsobeno x faktory - netrefil si, zasáhnul si brnění, frajer uhnul nebo vykryl...
        • Kúzelník žiadne kúzla nezabudne. Jednoducho si pripravíš istý počet kúzel, ktoré môžeš použiť. Ak ich použiješ, musíš si odpočinúť, aby si ich mohol použiť zase. Ach ich nepoužiješ, odpočinúť si nemusíš, nestratia sa ti len tak.

Toto nie je akčná hra, kde budeš zaradom metať stovky kúzel a zastavíš sa len preto, aby si vypil nejaký uberrejuvenation potion, ktorý ti obnoví život, manu a ešte ťa aj vylieči zo všetkých chorôb a jedov.

Inak práve to pripravovanie kúzel dodáva hre ďalší zaujímavý rozmer, kedy sa hráč pripravuje na boj so silnejším nepriateľom.
    • Hod kostkou ma smysl tam, kde nehraje roli hracova zrucnost ktera by tu "vyzvu" kompenzovala tim ze se musis umet trefit. v bg kde staci klik a to je vse, zadnou zrucnost nepotrebujes
    • no neviem, tak som si schvalne pozrel manual k bg1 a vsetko to nelogicke a nevysvetlene ako ty pises je tam vysvetlene v priznacne pomenovanej casti ad&d rules - an introduction + by ta este mohla zaujimat cast combat in bg - more than just hack-n-slash
    • Treba tomu tak nerozumim, ale podle me skoro jakykoli utoky v jakychkoli hrach dopocitavaji v zavislosti i na hodu kostkou (nekdo tomu rika treba rand()%6 + 1 :) To by byla prece nuda, kdyby kam co clovek ukazal, to bum, vzdycky mrtvola.
      • Mohlo to být jako v Diablo.Tak jsem prostě sekal občas se netrefil někdy to nepřátel vykryl a hotovo.Žádné počty jsem jako hráč sledovat nemusel.V BG jsem koukal jak se dvě postavy nedokáži trefit když spolu bojují.To bylo opravdu komické když stáli u sebe.
        • I v novém dragon age jsou pravidla, která určují, zda se útok projde, nebo bude vykryt. Akorád pouze v BG nebyla grafika na té úrovni, aby byla schopna vyobrazovat vykrývání. Viděl jsi snad souboj, například rytířský, kde každá rána padne zraní soupeře? I ty rytířské zápasy trvají...
          Navíc je to rpg. Musí být vývoj postavy, s tím spojené snižování THAC0, pro častější zásah. Jen tak pro zajímavost, na konci BG2 bojovníci měli tak nízké THAC0, že trefili vždy vyjma kritických hodů.
          • Zobrazení vykrývaní nevadí u tak staré hry.Ale v Diablu ani jinde se mně nestalo abych se dlouhou dobu po sobě vůbec nemohl trefit.Většinou jsem se trefil a ubral prd,ale v BG sekali a sekali a pořád nic.To bylo tragické.v Diablu jsem se mnohem častěji trefoval pak to nevypadalo tak nelogicky.Jestli se animace ukazovala tak jak má to mně bylo jedno.Nebylo jedno když jsem koukal na postavu jak strašně dlouho seká a netrefuje se.
            • Lebo v diable si v zásade bojoval s obrovským počtom slabých nepriateľov (nízke defence), zatiaľ čo v bg bojuješ s oveľa menším počtom silnejších nepriateľov (vysoké defence). Hlavne zo začiatku sú postavy v bg skutočne slabé (1 útok za 6 sekúnd, to neustále sekanie je LEN VIZUALIZÁCIA, neznamená to že stále sekáš do nepriateľa).

Inak sú tieto systémy veľmi podobné - diablo má "defence" a "attack rating", bg má "armor class" a "to hit armor class 0" - zjednodušene by sa dalo povedať, že skrátka používajú iný random number generator (bg 20 strannú kocku). To bg umožnilo výborné škálovanie sily charakterov bez toho, aby hodnoty útoku a obrany (a života/poškodenia) dosiahli šialených hodnôt ako pri diable 2 (paladin s exile štítom 100k+ defense, barbar 8k+ hp, damage s botd 7-14k, damage s holy shock 1-40k atď.).

Inak to, že sa tvoj charakter nemohol trafiť, skôr vypovedá o zlom fite a vylepšení. Rozhodne si nespomínam, že by som mal v bg s bojovým charakterom triafať nepriateľov a v prípade, že som ich naozaj nemohol zasiahnuť, oni s tým problém teda nemali (drizzt).
          • On len splieta, veď ani v diable1/2 keď si nemal štít, tak žiadna animácia obrany nebola, skrátka rana išla cez postavičku, ale život ti neodobralo. Aj v d2 bola animácia dodge iba pre 2 či 3 skilly (ktoré boli od defense úplne nezávislé).

Ešte aj v jednotke s godly full plate a lučištníčkou som sa mohol s kľudným srdcom postaviť medzi kôpku blood knightov a nechať ich 3 minúty máchať tými svojimi bastardmi...
        • Jestli je v tomhle problem, tak to je o vyladeni toho mechanismu, co utoky a obranu pocita, ne o vyskrtnuti "hodu kostkou". Dyt je to RPG proboha! :)
          • Splieta hovadiny, v diable je to úplne rovnako - kľudne prejde celá 2,5 metrová halberda cez celú príšerku, ale keď máš nízky ar/level a ona vysoký ar/level, môžeš tám máchať do aleluja a nič nezmôžeš.

A keď maník nedokáže pochopiť thac0 a ac, tak to je jeho problém (som si ale istý, že nepozná ani systém, ako sa to počíta v diable 2).
  • Malleth
    Ten obrázek vypadá jak obal Might and Magic VI :)
    • nebo Draciho Doupete ;D
  • MarekTV
    Snad tam Bioware nepřihodí homosexuální draky.
    • Staci kdyz budou umet litat pozpatku :)
    • Bioware s tím nemají vůbec nic společnýho.
  • GlaDOS
    "Tvůrci slibují předělaný Infinty Engine se spoustou moderních vymožeností (bude i teselace?)." Teselace čeho? 2D textur? Je trochu naivita myslet si, že autoři budou předělávat celý engine do 3D. To by jim trvalo daleko déle než rok a navíc by to ani nikdo neocenil (čemuž se nelze divit. Předělávání starší klasiky v krásné 2D grafice by byla zvrhlost).
    • Presne tak, dokonce bych si dovolil tvrdit, ze me tahle 2D grafika chybi :( Nebo Pseudo 3D. Melo to svy kouzlo. A myslim, ze hry jsou i od toho, aby byli hrami a nemusi se priblizovat realite.
      • GlaDOS
        Taky si radši zahraji hru s hezkou 2D grafikou než nějakou škaredou 3D. Vlastně už ani novy hry skoro nehraju (vyjímkou jsou indie hry, hry od Valve a 2D adventury). Na internetu se pořád dá sehnat spousta starých kousků, co mě v dětství minula a teď si je můžu zahrát, navíc hratelně jsou většinou daleko více zábavné než nové kousky.
  • Veskoslav
    Letos přijdu na buben s takovou:-D ME3, Diablo III, Sc II HoN, teď můj milované BG II v edici. raději se nedivám, co všechno má ještě vyjít. Ale myslím, že stejně se pokochám pohledem na krabici, až ji budu mít doma a pustím se tam, kde jsem se X let vracel:)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit