Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • RazorProduction
    *1* Nejak podobne a nelitosne,nato slo Valve *2* http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=434111712 *15*
  • Tady se zase hojně opakuje takový ten mýtus, že hry Bethesdy by nešly bez modů hrát, že modeři dodělávají za Bethesdu hru atd. To je ale podle mě nesmysl. Jasně, mody jsou super, například Morrowind jde dneska díky nim hrát ve velmi pěkné grafice. U Oblivionu už ale podle mě stačilo k perfektnímu hraní pár modů a Skyrim podle mě už žádné mody nepotřeboval - hrál jsem ho asi 140 hodin prakticky bez modů.

Čili výhodu modů vidím spíš v tom, že umožňují upravit hru podle preferencí různých hráčů (proto je také používám) - ne že by mody nějak "dodělávaly" nehotovou hru.
    • Upřímně ti závidím. Také bych si rád zahrál Skyrim a neviděl na každém rohu chyby a nedodělky. Bohužel to nejde a hrát základní Skyrim bez modifikací u mě nelze. Právě Skyrim potřeboval módy ze všech TES her nejvíce. Budu konkrétní:

Uživatelské prostředí je v základním Skyrimu naprosto nepoužitelné (konzolový paskvil). Nelze si nic filtrovat, nelze hledat, nelze si řadit. V menu se pohybuje nesnadno. Totéž platí o rozhovorech, kde se často bugovalo zvolení volby dalšího rozhovoru atd. Quest itemy se ti hodily vždy do inventáře bez nějakého označení, takže pokud si měl v báglu třeba 50 svitků a jeden z nich byl nový a ty sis nepamatoval, který to je, tak si dlouze hledal, který to je.

Nastavení obtížnosti hry a bojového systému byl tragický. Základní obtížnosti byly nesmyslné. Na nejnižší hráč zabil draka na dva šípy. Na nejtěžší zabila hráče stará bába holýma rukama. Drak by měl být vždy nejtěžší, ale není tomu tak a hlavně na začátku je takový obr nebo troll mnohem těžší nepřítel než drak. To je velmi smutné. K tomu lze připočíst naprosto idiocký bojový systém, kde nelze vykrývat útok (parry), při blokování útoku se odebírá zdraví, shield bash je brutálně silný, nelze efektivně uhýbat (evade) atd. Boj ve Skyrimu je jen běhání kolem překážky a klik fest (a to jen u těžších soupeřů).

Stejně idiocky je řešená magie. Ta se škáluje špatně, takže určitá kouzla jsou naprosto nepoužitelná od jisté chvíle. Na vysokých levelech pak většina kouzel je na nic. Kouzel je zároveň málo a většina je slabě použitelná a některá dovolovala exploitovat.

Nepřátelská NPC mají špatně nastavené AI s velkými limity - např. neumí běhat přes vodní brod, nespolupracují, špatně reagují na okolní události, nepoužívají race ability, nevyužívají správně svůj inventář a např. neumí používat lektvary. V základní verzi Skyrimu stačilo jedním headshotem zabít NPC a to druhé, stojící hned vedle něj jen řeklo něco ve smyslu "what was that? I think it was nothing..." přitom jeho kolega vedle něj ležel mrtvý s šípem v palici. Trapné.
      • A nelze zapomenout na špatnou grafiku základního Skyrimu s obrovským množstvím nedodělků a glitchů. Zároveň optimalizace byla naprosto tristní. Z technického hlediska byl Skyrim dokonce obrovský pr*ser, neboť špatně načítal textury a měl problémy s alokací v RAM, což u konzolí i PC způsobovalo pády a zamrzávání.
      • + Ekonomika a crafting jsou naprosto strašně udělané. Hlavně crafting dovoloval exploity a to docela snadno. Nakonec každý, kdo chtěl rychle prachy, stačilo mu namísto špatně hodnocených questů a vybíjení jeskyň plné banditů, neustále vyrábět lektvary a ty s obrovským ziskem prodávat. Takto jsem měl za pár hodin přes sto tisíc septimů. Jasný exploit. Podobný problém byl už v předchozích dílech, tak nevím, proč to neřešili.

Quest odměny byly špatné a bounty bylo od určité chvíle naprosto zbytečné dělat, protože nabídly velmi málo peněz. To ani nemá smysl mluvit o osekaných quest liniích, kdy hráč byl za nějaké dvě hodiny z nově příchozího neuznávaného nováčka v Companions leaderem a velmi uznávaným bojovníkem této guildy. To samé univerzita mágů.

Ve Skyrimu má probíhat občanská válka, ale nic takového se tam neděje. Je tam jen pár táborů a nečiní bojovníci dvou stran. Žádná atmosféra, žádná akce. Nic.

Kůň a jeho nepoužitelnost je vůbec snad ten nejvíce viditelný nedodělek. Kůň je pomalý, chová se nesmyslně a často se prostě nekam ztratí. ATD ATD. Bylo by toho strašně moc. Škoda, že tohle lidi nevidí. Modifikace do Skyrimu jsou naprosto zásadní. Jsou to v podstatě patche.
    • podívej se třeba na Nexusu na mod "Unofficial Skyrim Patch" (plus s ním spojené další 4 unofficial patche pro DLC). To je mod který prakticky od začátku do konce jen opravuje CHYBY na jejichž opravu se autoři vykašlali ... a perfektní příklad přístupu Bethesdy k vydávání (a následnému supportu) jejich her

nebo SkyUI ... proč by se vývojáři zabývali trochu rozumnou úpravou interface pro PC ... jednodušší je vypustit 1:1 klon konzolové verze a zbytek nechat na komunitě

a tady právě vidím největší problém se zpoplatněním modifikací. S podporou autorů souhlasím, ale dost reálně pak hrozí riziko že vývojáři co nejdřív ukončí podporu a další opravy se budou snažit prodávat jako "nezávislé" modifikace.
    • Veskoslav
      Řekni mi, co jsi hrál ve Skyrimu 140 hodin, když veškeré questy ve hře bez módů mají maximálně 80 hodin. To ses tam dalších 60 hodin procházel? Mimoto módy opravili spoustu chyb viz neoficiálně patche od modderů, vylepšili grafiku, přidaly nové lokace atd. Jsi asi první, kdo tvrdí, že Skyrim bez módů hrál tak dlouho.
      • vesko, když to hrajes jak motorova mys tak se nedivim ze jsi to dohral za 80 hodin, my ostatní hrajeme dele..a bez modu..ja třeba 496 hodin..pravda..dvoji rozehrani. Rozhodne není první..na Steamu mam lidi co to hrali plus minus 250 hdoin..taky bez modu. ja spsi enchapu jak někdo po 80ti hodinách muze tvrdit ze Skyrim dohral..prijde mi to uplne smesny..
      • mam odehrano pres 300 hod.bez jedinyho modu a jeste jsem to nedohral...
        • Takže si ztratil 300 hodin života. Hrát to bez modifikací je škoda. *3*
      • Všechny questy jsem určitě neudělal, i když jsem udělal příběh a gildy. Je to zřejmě o přístupu, pro mě Elder Scrolls nejsou o "dohrání", ale spíš o "hraní". Baví mě tam chodit po lesích, trénovat postavu, zkoumat dungeony, vyšplhat na skálu a rozhlížet se po krajině. Pozorovat, co dělají NPC, číst si knížky - nic z toho "na 100%", ale různě to střídat. Jsem jeden z těch, které v Elder Scrolls baví skoro všechno, co se tam dá dělat. Oblivion jsem hrál přes 400 hodin - ale tam to bylo hned několik rozehrání. Morrowind jsem hrál něco přes 100 a dohrál jsem jen hlavní přběhovou linii.

Mody používám spíš systémové (zpomalovač levelování) a samozřejmě grafická vylepšení. Ale obsahu je tam podle mě už od výrobce víc, než se dá pojmout. Nechci ani stavět město, ani tisíce nových questů ani tisíce nových předmětů a zbraní. Většinou mi to narušuje svět, jak ho Bethesda vytvořila.

Samozřejmě je super, že mody vznikají. Ale když pořád dokola poslouchám, že v Oblivionu před Oscurem nebylo, co dělat, tak si říkám, co jsem tam těch 400 hodin dělal. Podle mě se lidem spíš nelíbí to, co Elder Scrolls nabízí - tj, ponoření do obrovského fantasy světa. Z toho pak plynou mýty, že Bethesda dělá hry bez obsahu atd.
        • TES hry mají hodně obsahu. Sotva může někdo myslet vážně, když řekne, že jsou bezobsažné. Problém je ale dávkování obsahu.

V Morrowindu to bylo ještě docela ok. Rozjezd tam byl docela pomalý a hlavní linie se tak necpala dopředu.

V Oblivionu už to byl trochu problém, protože řešení krize byl člověk vystaven prakticky na začátku a i obdržení prvního koně a prvních lepších věcí bylo závislé na hlavní linii (ačkoli samozřejmě šlo získat věci a koně jinak, hlavní linie byla primárním zdrojem).

Ve Skyrimu je to ale už opravdu špatně udělané. !!!SPOILER!!!! Hráč se během prvních deseti minut hraní setká se svým hlavním nepřítelem a je hned úplně jasné, co se bude dít. Jak vleze do první vesnice, všechno ho žene směrem za plnění hlavní linie. Pokud hráč hlavní linii nezná, omylem jí začne plnit a tím si zkazí celou hru. Nakonec tenhle "rush" je krásně viditelný tím, že hráč sází jednoho mrtvého draka vedle druhého, zatímco obr nebo troll hráče zabije na jednu ránu. Konečný boj je pak naprostý fail, protože je boss špatně naškálovaný a je vždy slabší než hráč. To je smutné. Nakonec se může stát, že hráč dohraje hlavní linii, "zabije" (ono ho nelze zabít, je jen odeslán jinam) hlavního bosse, stane se zachráncem světa, pak se jde projít do lesa, potká tam elitního banditu, který ho sundá na dvě rány.

Takže hráč, který je legendárním hrdinou, jež zabil mocného dračího boha, je řádně proškolován pouhými boss bandity. Jakou jinou ukázku špatně udělané hry bychom chtěli mít? To je taky důvod, proč nemůže přijmout hodnocení Lukáše Grygara, který zjevně hru řádně neotestoval a dal jí nepochopytelně 10/10, což je jeho nejhorší výkon (ačkoli mám jinak Lukáše velmi v oblibě).
      • to mas odkial ze je tam 80 hodin questov... ako si to vypocital? jeden clovek zoberie quest na najdenie niecoho v dungeone, vbehne dnu, dobehne k itemu zoberie ho a vybehne von, zaberie mu to 20 minut. druhemu ten isty quest zaberie hodinu a pol, pretoze bude chciet cely dungeon vycistit, prejst kazdy kusok ci nenajde nieco zaujimave...
        • a někdo třeba nemá rád fast travel a chodí všude pěšky
      • nebyl už ve Skyrimu generátor, co vyráběl nekonečné množství fetch questů?

jinak za mě především mody na zvednutí obtížnosti, obyč Skyrim byl i na very hard po pár hodinách dost jednoduchý, takže deadly dragons a monsters pro epické souboje, frostfall co řeší vliv mrazu tomu tak hodně přidal, pak ještě ten mod co zruší zobrazování hráčovy pozice a quest markeru na mapě (no map GPS myslim) a hned to bylo lepší
        • V normalni hre jenom quicktravelujes po znackach na mape a casto ani nevis o co v tech questech jde. Kdyz zapnes frostfall a zakazes quicktravel tak to ma okamzite nejakou atmosferu. Armor set z Game of Thrones nezbytnosti :). Kdyz te chytne boure a ty nemas nasekany drevo tak to je vetsi drama nez souboj s drakem *1*
          • V normalni hre? Sakra ja to hraju abych si zahral, proto jdu a vymetam kazdej dung, protoze chci videt jak je navrhnutej, jestli ma vic urovni, jestli budu splhat na skalu nebo plavat ve vode. Jako v kazdem Tes. To preci neni o modu. Je to o tom jestli si to chci uzit nebo jen zazit. To je na kazdem hraci, ta hra ti nenuti quicktravel to je tvoje blbost ze to pouzivas. Chces to hrat jako konzolovku? No problemo. Chces si uzivat to rpg, milujes sveho avatara a nechces aby o neco prisel? Taky no problemo.
            • Presne tak pane Hala. Jaky si to v TES udelas takovy to tam mas. Jako kdyby je někdo nutil ten quick travel používat:) Vetsina lidi dodnes nechape o cem TES jsou, you write the story byl podtitul Morrowindu, holt když si tam to prostředí někdo neumi vytvořit a hraje to jak ponocnej to je pak tezky. Ono kdyby tam snad bylo tlacitko one hit kill, tak na nej tihle magori budou klikat porad dokala a psat jak to je lehky.
    • Zakladni TES zabavi na desitky hodin ale mody to vylepsuji o tisic procent. stovky novych zbrani. brneni, questu, kouzel, lokaci, nove druhy nepratel a celych frakci, lepsi grafika to neni o preferencich je to neco co tu hru udela lepsi absolutne pro kazdeho.
      Pak mas mody ktere pridavaji uplne nove veci jako staveni a sprava vlastniho mesta, coz by chtel snad kazdy v zakladu, nebo super mod ktery pridava survival aspekty,pobihat ve vanici v trenkach uz se moc nevyplati.
      O modech ktere odstranuji bugy ani netreba mluvit.

Zkratka de to hrat asi jako payday 2 co sem si ted koupil a sem nehorazne nasranej protoze trictvrtiny hry tvori dlc, ktere si kupovat nehodlam. Kdybych si toho vsiml predtim tak bych za to nedal ani halir.
      • Divam se jestli nejsou nejake nove mody a nasel sem mod ktery dela ze vsech giantu Usama bin Ladina, coz si myslim ze je padny argument k novemu rozehrati Skyrimu.
        To by na steamu asi neproslo a co teprve takove klasiky jako nude mod, chutovky jako rape mod nebo ten kde hrajete jako pasak *1* ... konzoliste nevi o co prichazi *1*
  • Jack1947
    Mělo to bejt donate a ne prodej jako takový pak by bylo vše v pořádku, takhle to vypadalo až moc podezřelé... hmm holt to moc nevymákli. *12*

Když napíšu že e to bylo od VElv greedy je to ok? nebo jsem zatlačil moc na pilu. *3*
  • Autore, zase zvanis? Stejne jako minule? Nikdy nebyla rec o tom, ze si autor modu nemuze za mod rict penize. Ostatne kdybys aspon tusil o cem zvanis, tak bys vedel, ze trebas pro M$ flight sim se prodavaji tisice modifikaci, a nektery i za desitky dolaru.

Jenze ty desitky dolaru jsou AUTOROVI. Ne M$, ne nejakymu prostrednikovi.

Takze zvanit o tom, jak se na steamu nekdo bude modama zivit ... lol. Ne, na steamu tak mozna bude skupinka idiotu gratis makat pro valve.

Mimochodem, pokud bych mel delat mod na kseft, a vemu ze udelat slusnej mod bude na rok prace, tak za ten mod chci dostat naprosto minimalne 100k $. uz to vidim jak zivy ... i kdybych per kus inkasoval $10, tak by to musel bej kurevsky dobrej a obsahlej mod abych toho prodal 10k ks, a to by si to ti chudaci na steamu museli kupovat za $40 ... lol lol lol ....
    • hele ty hosiku, ty viditelne nechapes ako realny svet funguje...

ved ta nikto nenuti predavat mody na steame, si sprav vlastnu stranku a tam predavaj mod... nikto ani nenuti vyvojarov predavat hry na steame a aj napriek tomu to vsetci robia, aj napriek tomu ze valve chce z kazdej hry 30-40%... preco to asi robia, co myslis?

pretoze ked ty si spravis stranku a budes ta, predavat svoj mod alebo hru, kolko ludi ti tam prijde?
      a kolko ludi uvidi ten mod, ked bude na steame a zobrazi sa kazdemu kto tu hru na steame vlastni???
      • "Nikdo tě přece nenutí, tak drž hubu," aneb univerzální argument, kterým se dá svoboda jednotlivce donekonečna obracet v roubík.
        Nikdo tě nenutí kupovat zeleninu tam a tam, tak co ti vadí, že je plesnivá. Nkdo tě nenutí žít v KLDR, tak proč pindat do tamního režimu. A hele, tebe nikdo nenutí sem psát svoje názory, tak co je sem vlastně píšeš? To se dá asi vážně rozvíjet do nekonečna a ad absurdum.
        Faktem je, že pokud nemáme žít v Přesdržkově, musíme se o veřejný prostor, o služby a jejich poskytovate trochu zajímat, starat a kultivovat je. Je to úplně normální, že lidi o pravidlech vyjednávají a že nevolí jen peněženkama. Nebýt toho, sotva by tu byly výdobytky jako osmihodinová pracovní doba nebo zdravotní pojištění. Takže už si ten argument, že nikdo nikoho do ničeho nenutí, strčte lidi někam...
        • zas pises uplne od veci, nikto ma sem nenuti pisat, tak preco sem pisem? pretoze chcem.
          to je slobodna vola. nechapem preco chces ludi obmedzovat?? tu spominas severnu koreu a pritom ty chces obmedzovat slobodu ludi. predaj modov na steame iba zvacsuje tvoje moznosti modera. moder sa moze slobodne rozhodnut ci svoj mod chce predavat alebo nie. ked teraz zrusili tuto moznost, zrazu sa rozhodnut nemoze, respektive moze, moze si dat na nexus tlacitko donate a bude extremne rad ked mu raz za mesiac niekto prispeje 10 eur...
          • Vidím to přesně naopak, totiž že svým "nikdo vás přece nenutí" lidi omezuješ právě ty. Nelíbí se mi jako uživateli podmínky na Steamu? Podle tebe mám nebetyčnou svobodu Steam nevyužívat. Jenže já chci té svobody víc - chci Steam využívat, chci hrát hry, co jsou jen na Steamu, a chci to všechno za podmínek, které mi vyhovují. Chci mít možnost o pravidlech vyjednávat a ne jen zaplatit, nebo nezaplatit a doufat, že se co nejvíc lidí zachová podobně.
            A je blbost tuhe aféru redukovat na otázku, jestli modeři můžou, nebo nemůžou dostat zaplaceno, protože ta situace je mnohem komplexnější. Jde v ní o to sladit požadavky tvůrce, poskytovatele, vydavatele a koncového zákazníka. Co jsme viděli, byl ojeb na tvůrce i zákazníka a je jen dobře, že se tu objevil nějaký protiklad a donutil Valve k ústupku.
    • zvláštní je, že se ozývali ohledně toho poměru hlavně hráči a ne ti autoři...
  • Inquisitor
    To je co za mód proboha na tom úvodnim obrázku? :D
    • Jack1947
      Ve FC ukázali ještě debilnější mody...
    • Myslím že dobře vystihuje podstatu problému. Nebo ne? *1*
  • super, Valve myslí na hráče
  • A hele, Gaben instinktivne zacuchal,a doslo mu ze by tim mohl dosrat cely svůj kseft..skoda..ja se uz tesil ze padne..je chytrej..zmetek:)
  • Škoda, mohl to být tlusťochův konec a takhle nás bude podobnými nápady "obšťastňovat" dál. Snad to příště vyjde.

Kdo chce přispět moderům, může už teď přes Donate program. Tohle byla podle mě bohapustá hrabivost, která v důsledku může vést k odporu internetu nebo i k zalknutí vlastním sádlem.
  • Jack1947
    Minule jsem dostal Banán (u článku se Steamem)( ne vlastní vinou, samozřejmně) tak nevím co říct a neurazit... SAd story rly. *7* *12* Ty si co hnise?
  • Veskoslav
    A o petici ani slovo. Už vidím lidi, jak si do Skyrimu cvakaj 30-40 módů a každý zvlášť. Podpora autorů má být, ale ne systémem platby módů, to je největší nesmysl. Když už podpora, tak systém jako má Nexus a to Donate a 100% z částky. A pokud se chce moder stát placeným moderem, tak se stává vývojářem stejně jako se stal autor DayZ. Ten už není modder, ale vývojář.

Jinak módování přes Steam je taková "dětská" alternativa Nexusu. Dokud neodladí něco jako systém načítání módů do hry, pravidelné aktualizace a správu módů, tak vždycky to bude taková záložní legrace.

A že vydělali jenom 10 000? No ono to asi bude tím, že nabídne placeného obsahu byla naprosto tragická. Kecy o tom, že na tom nechtějí vydělal, tomu snad věří jenom Santa Claus, co okrádá Bendera, když rozdává dárky.
    • Keyz
      Nexus to má skvěle.

Takto to je styl: "Jak si urvat ještě více i když máme hodně"
      Dají moderům možnost vydat to za prachy ale seberou jím většinu.... *15*

Hnus Valve a Bugthesda *11*
      Nemám žádné iluze o tom, že Valve je skvělá firma bez které by PC trh nefungoval. Jasně...Možná by byly horší firma jako EA ale máme zde GOG.

Tomu fandím a ty jdou jiným směrem a snad budou lepší a lepší...To samé na poli modů Nexus. Z Valve (v minulosti skvělé herní studio a inovativní studio) se stala firma která řeší jen to jak si ještě více nahrabat, mít ještě větší monopol a ještě více určovat ostatním co musí aby mohli být na Steamu....
      • Asharak
        HLavně mě překvapuje jak si chtěli vzít přes 40% i přesto, že mody jsou jediné co jejich hru podle mě pořád nějak prodává a drží hratelnost. Hlavně se co nejmíň nadřít. Už vidím další díl, pokud vyjde, který bude mít prázdnou mapu a DLCčkama se bude dokupovat obsah, který bude vytvářet komunita *15* jakože nezní to špatně, z pohledu Bethesdy přímo pohádkově.
        • skyrim byl tak špatnej že už to nezachranili ani mody
          • Asharak
            *nezachránily
          • Veskoslav
            Když tě nikdo nepochválí, tak si ty svoje žblebty aspoň pochválíš sám *4*
    • kolikrat jsi tlačitko donate využil? vsadim se ze ani jednou
      • Veskoslav
        Maxíčku, baví se dospělí, nepleť se sem. A abych uklidnil tvou trolí dušičku, tak pár dollarů už jsem tvůrcům posílal jako poděkování. A slovem pár myslím přesně 30 dollarů.
        • za jeden mod nebo dokopy? btw nezapomen si naklikat
          • Veskoslav
            Maxíčku, nemám potřebu. A proč bych platil za módy? Vlastně co se divím, bavím se s maxem. IQ bahna. Přečti si pořádně, co jsem psal, pak se ozvi a zeptej se někoho doma, dospělého nejlépe, aby ti to vysvětlil:)

Edit.: Tak jsi ukázal, že umíš naklikat -12 za minutu. Gratuluji, našel jsi měnič IP. Už jsi velikánský klučík.
            • Asharak
              Kéž bych to taky uměl, naklikával bych plusy a mínusy napřeskáčku :/ *1*
    • Čekal jsi snad že Games přiznají omyl a napíší pořádný článek? Stejné jako v případě 10/10 pro vanilla Skyrim nebo pro Dark Souls II. Neboj, oni nám v příštím Levelu pořádně vyargumentují, že nějaká petice 100k podpisů je vlastně zandebatelná, komunita lidí ze které mody vycházejí je vlastně taky zandebatelná a nejvýznamnější faktory těchto změn jsou rozhodně někde jinde než v tom, že jedna firma ve spolupráci s druhou zkusily normálně kapitalisticky podojit lidi a lidi se (protentokrát) nenechali.

^_^

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit