Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Není to degenerace... Je to prostě dospívání. Je to jako učit se nový jazyk, učit se znovu chodit, zkrátka, jako děti máme tenhle elán vrozený. S dospíváním ho ztrácíme. Hry jsou jedna z oblastí, ve kterých se to dá vnímat.
  • S tím se naprosto ztotožňuju :) Já třeba jako malej miloval Gothic 1, je to moje absolutní modla a mustr pro kvalitní RPG. Ale to ovládání je absolutně doku*něný. Přijít k tomu dneska, pochybuju, že bych se do toho dostal. Jako děti jsme zvídavější, vytrvalejší, jsme schopni sedět u hry celá odpoledne a umírat pořád v jednom a tom samém levelu, a baví nás to, chceme se učit. Nerozhodí nás vysoká náročnost, pitomé ovládání, nepochopitelný interface nebo třeba to, že ani nerozumíme angličtině v inventáři - stejně si ze hry odneseme skvělý zážitek. Všechno špatné hře promineme, všechno skvělé si uchováme v paměti a pak naříkáme, že už hry nejsou takové jako dřív. I ten můj Gothic má milion fuck-upů, ale stejně se ho držím jako klíště.
    Chápu, že někdo chce obtížnější zážitek, ale jestli ho nezvládá najít, tak špatně hledá. A pokud si snad myslí, že cesta vede skrz NEzjednodušování UI a ovládání (o čemž je přesně tenhle článek), tak si prostě musím klepat na čelo. Hry už nikdy nebudou tak skvělé, jako když jste byli malý - to totiž nebylo těmi hrami, to bylo vámi. A žádná míra zpátečnictví tomu nepomůže.
    (a ze DS jsou hardcore? No jasně, ale odehrát Space Rangers, aniž by člověk uměl slovíčko anglicky? to je hardcore level 10ti letej spratek)
  • Jack1947
    Takhle to má ale hodně her, že starší se dříve hráli pak jí zkusíš dneska a safra jak sem tohle mohl hrát. Vždyt se to nedá, to bude tou postupnou degenerací a devolucí co se dotkla nás všech.
  • podle mě jsou dvě různé věci - samotná obtížnost hry jako takové, herních mechanik a pak věci jako interface, ovládání atd, evoluci v tom druhém se rozhodně nebráním, nikdo nechce, aby mu hra třeba házela klacky pod nohy nepohodlným ovládáním.. nedávno jsme takhle z nostalgie zkoušeli po síti Starcraft jedničku a tedy to bylo peklo, proti SC2 se to skoro nedalo hrát když na to člověk neni zvyklý
  • Jednoduše poptávka dělá nabídku. Ten kdo je kopyto na řízení se nechává vozit, využivá taxi nebo MHD ( bohužel ne všichni). A na poli herního průmyslu se podobnou alternativu zda se rozhodlo nabízet EA. My co "řídít" umíme prostě využijeme služeb vydavatelů kteří k tomu budou ochotni přihlednout.6*
  • Taky je CoD objektivně zábavnější střílečka než starý Dům.
  • V tom máš samozřejmě částečně pravdu. Mj taky proto, že porovnáváš jednu z nejlepších oldschool her a jednu z nejzprofanovanějších her současnosti.
    Když se ale bavíme o obtížnosti, i CoD nastavené na nejtěžší obtížnost není žádná pohodička. Určitě to není hratelnost, kterou bych si já nebo pravděpodobně ty užíval, ale těžké to je, o tom bez debat. To, že s autohealem je hra automaticky lehká, zkrátka není pravda.
    Nevím, proč někteří předstírají, že dnes nemáme těžké hry. Max Payne 3? Ta hra měla autocover a stejně jsem se na medium zapotil, a kdyź je vám to málo, můžete si dnes u všeho zvednout obtížnost. Poslední Wolfenstein je peckovej a ne, není to jenom kvůli těm lékárničkám. Bylo to díky supr level designu, variabilitě a dobré prezentaci příběhu. A i obtížnosti. Na rovinu, kdyby tam byl autoheal, kdovíjaký rozdíl by to nebyl. A třeba první Crysis je obtížné z milionu jiných důvodů než ze samotné akce. Orientace v prostoru, solidní umělá inteligence, která vás nenechala dělat blbosti, navigace po velkých mapách... Jasně, hráći se v tom vyžijou, ale kdo není v žánru kovaný, tomu to dá zabrat. A můžeme jmenovat dál
    Je snadný ohánět se CoDkem - a já budu souhlasit - ale nemá cenu se tvářit, jako že už se dneska dobré a těžké hry nedělají. Nemluvě o všudypřítomnému nastavení obtížnosti.
  • tak, když porovnáš třeba level ze starého Dooma a CoD, v Doomovi se jednak můžeš ztratit a musíš hledat cestu k cíli, druhak naprostá většina střel od nepřátel v Doomovi jsou celem viditelné projektily kterym můžeš nebo spíš musiš uhýbat, takže musíš být ve střehu, protože dost z nich tě buď zabije na jednu ránu nebo ti vezmou velkou část životů, v CoD chytneš pár zásahů, schováš se za roh a do pár vteřin jsi díky autohealu jako rybička.. podle mě je CoD objektivně lehčí střílečka než starý Doom
  • Hele, je treba se smirit s tim, ze tvor se stejne nizkou inteligenci na teto planete almost surely (jak se rika v pravdepodobnosti, jevu ktery ma nulovou pravdepodobnost, ale neni nemozny) neexistuje.
  • "Ale to neznamená, že jsou hry jako takové těžší". To je pravda, ony jsou totiž lehčí
  • *lehčí, samozřejmě...
  • Z přístupu některých zdejších - očividně hrozně hardcore - hráčů mi fakt zůstává rozum stát. Možná jste tak hrozně hrdí na to, že si můžete říkat hráči, že se vám vaří krev jen z představy, že by hry mohly být ještě jednodušší? A že by si tak mohl říkat "hráč" každý? Potřebujete si připadat jako borci proto, že zvládáte hru, kterou jiní nezvládají?
    Moje přítelkyně třeba hrozně ráda hraje hry. A je v tom úplně mizerná. Hry zkrátka nikdy nehrála jako já a vy a nemá to v ruce. Ocean House misi ve VTMB procházela (jako fakticky) 2,5 hodiny. Dovést postavu ke kormidlu lodi v úvodu AC Black Flag v úplném tutoriálu jí trvalo pět plných minut. Ale bavilo jí to, hrozně to žere, a zpřístupnění her by ji v tom akorát více pomohlo.
    Hry dnes nejsou jednodušší než dřív. Ani horší než dřív. Tomu se říká kognitivní disonance. Hry jsou dnes jiné a přístupnější. K seknutí mečem už nám stačí tlačítko myši místo ctrl+šipka a vynalezli jsme checkpointy. Ale to neznamená, že jsou hry jako takové těžší.
    To jen retro fanboyové naříkají..
  • Jack1947
    No nevím pak by mohla být i takovýhle styl myš, nebo ještě lépe klávesnice... jn lékárničky by se mohli vrátit no Wolfenstein pěkně ukázal že to lze i v dnešní době. I když no jak u které hry, takové COD/BF by hráč při těch nekonečných spawnech dost trpěl.
  • casual = lama
  • No jasně, a co udělat ovladač, kde bude jen jedno tlačítko a to všechno udělá za hráče? :) Navíc by mohlo mít i přepínač, aby se drželo samo (aby ultrachcípáky nebolel prstík).. ach jo, jsem rád, že jsem z té generace, kdy se nedoplňovalo automaticky zdraví, kdy mě k cili nevedla zlatá šipka.. kdy tvůrci her dělali hry pro hráče.. a hráč, aby hru dohrál musel vynaložit úsilí.
  • Nemusi si v tech hrach nahodou cist ? My chceme vybuchy, krev, sex, streva a mozky letajici vzduchem. Cteni je pro nerdy a panice.
  • Jack1947
    Tak co EA zatohle jste si koupily vylepšení vaše dosavadního skore, které nebudeme si nic nalhávat je nic moc.
  • Pokud sis myslel ze sem nejakej zasranej patriot co je hrdej ze je cech tak to si teda hodne mimo *1*
    Prumernej cech utrati prachy radsi za pivo a nema jich zdaleka tolik co american takze hernimu prumyslu je cech u rite.
  • Možná jsme to špatně pochopili. Třeba nejde o to, že se to člověk učí dvě hodiny, ale že je to polovina herní doby... :)
  • Zajimave, ze to tvrdi prislusnik hloupeho naroda, ze ma snad blize k opicim nez lidem. Staci se podivat, jakeho si zvolil prezidenta, o Babisovi ani nemluvim. Taky jsme asi jediny narod, kde se komunisti k moci nedostali nasilnym prevratem, ale volbou lidi. Co se tyce vzdelani, usa maji nejvic vysokych skol a univerzit vzebricku 50 tech nejlepsich, my tam nemame ani jednu.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit