-
Jako nebudu lhát, že v dnešní době je to pro mě docela ulehčení a že mě opravdu nebaví hledat hodinu jedno NPC, které potřebuji k dokončení úkolu. Neříkám, že potřebuju všude vykřičníky...Naštěstí v deníku bylo napsané, alespoň v jaké části města se daná postava nachází.
Já měla problém hlavně s grafickým znázorněním města a blouděním v kanálech...protože všechny ty chodby vypadaly naprosto stejně a já mám opravdu, ale opravdu příšernej orientační smysl :D Což je samozřejmě můj problém. Jen ty kanály pod městem byly (pro mě) šíleně frustrující zážitek. (Ano, nejsem zvyklá hrát "staré" hry a ty, co jsem byla zvyklá hrát (PS1) byly většinou dost lineární jako Resident evil, tomb raider, crash a podobně)Zase si myslím, že je fajn, že se každému líbí něco jiného. Ono bohužel se nikdy hra nezavděčí všem. Mě třeba Pillars i Pathfinder(až na crusade mód a puzzle) bavily...ale jsem moc ráda, že BG3 vypadá tak, jak vypadá a že ho dělají Lariani, kteří se nemusí nikomu podřizovat (krom pravidel a lore D&D) a můžou si do hry dát co chtějí, můžou si vzít času, kolik chtějí a můžou si hru vymazlit, jak chtějí (já jsem člověk, co má rád filmečky, romance, velkou interaktivitu s companiony, různé konce, silné zaměření na příběh a taky hezkou grafiku, takže fakt oceňuju už ze hraní EA, jakej kus s BG3 zvládli ujít). Docela velkou roli hraje to, že si hru vydávají sami a nikdo jim do toho nekecá. Většina studií tuto volnost nemá, což je škoda.
-
Jedno z nejhorších RPG (hratelností) které mělo úžasný (a bohužel nevyužitý) potenciál co se týče světa, reálií a lore ...
Hra za potomka Richarda Lví Srde, v (před)renesančním Španělsku líznutém Disjunkcí, tedy vstupem magie do světa ... potkáváš Willa Šejkspírů, Marca Pola, Cortéze nebo Johanku z Myslivny (pardon, z Arcu) mělo to skvělé lore a reálie i vlastní systém magie/skillů ... a na tom to pohořelo.
Herně( čti spíš neherně) to bylo nehratelné, protože válečník měl prostě jen jeden útok (žádný AoE nebo máchnutí, nebo zasažení více protivníků naráz) takže celou hru si klikal jak troll 1:1 ve figtu, zatímco 5-10-15 dalších jich stálo vedle tebe a mlátilo tě, a tys po zabití jednoho, šel na 1:1 s dalším zatímco 4-9-14 jich vedle tebe mlátilo, místo abys mohl zasáhnout třeba 5 jedním rozmachem = pro figtera to bylo třeba téměř nehratelné!
A kromě děje (jenž po první půlce začal dost pokulhávat) byla tragédie i magie, stylem skillů, protože třeba z 1-50 magie ohně tě to stálo 50 bodíků, ale třeba z 110-120 magie ohně tě to stálo asi 800 bojíků. Přitom rozdíl byl 41-43 ve 42-45 dmg ohněm, za což sis mohl koupit léčení, blesk a rychlost na 50-60lvl a ještě ti 100 bodů zbylo do diplomacie ... takže nevyvážené až hrůza!
A vrcholem tragédie bylo levelování nepřátel podle levelu:Na levelu jedna jdeš do lesa, je tam vlk ... tak se rozhodneš jít do města, udělat pár kecacích úkolů a dát level dva ... jdeš zpátky do lesa, tam tři vlci. Jdeš teda do města, projdeš město, naexpíš se, vrátíš se na první mapu do lesa, tam sedmnáct vlků! Protože to odráželo level tvé postavy. Takže když jsi exportoval postavu třeba na 23lvl. Tak na první mapě na tebe vyběhlo místo 2 třeba 43 goblinů!
Myslím, že pokud by byly v té době Strem/Gog archivmenty, tak dohrání téhle hry odemklo tak 0,001% hráčů :)
-
Ty jo to jsem kdysi asi hrál ale nemám na to nějaké vzpomínky :(
-
Nemůžu se ubránit pocitu, když popisuješ, že jsi se ztrácela ve městě a zapomínala kde co je, že by pro tebe bylo nejlepší řešení aby každá postava měla nad sebou šedý vykřičník pro vedlejší úkol, zlatý vykřičník pro velký/liniový úkol, měšec pokud to je obchodník a podkovu pokud se od ní dá cestovat ...
Nechci se tě dotknout, ale právě asi nechápeš/nebo si neumíš vychutnat přesně to kouzlo, co ta hra BG/BG2 nabízí oproti jiným hrám ... když zalezeš do jiného baráku, a ted se třeba omluvit, nebo zjistit že tě napadnou místní kterým se nelíbí, že jsi v jejich domě.
Nebo prostě jen to, že v deníku máš napsat že Regard po mě chce donést šourek z medvěda ... a řešit, kdo to dořitě vlastně je ten Regard, protože jediný co se dozvíš z deníku je, že možná bydlí v Beregostu. Ale vše ostatné si musíš odehrát, a vlést do pěti dveří, než vlezeš k tomu správnému chlápkovi do domu, abys mu ukázala, že neseš eourek, protože v tom deníku nic jiného není! A na mapě, nebo svítící nad hlavami taky ne!
-
Tak mě by třeba nevadilo, pokud by BG3 byla udělaná jako PE2 Deatfire ...
Žádná stupidní videa (popravdě je fakt ve hrách nesnáším) zatímco jak v PE tak PE2 ten oldschoolovej styl obrázek a textovka pod ním, je skvělá!
Nechal bych tam původní izometrické řešení, jen v novém kabátu (PE/PE2) oproti BG1a2 a myslím, že by mi to i po 20letech od 1a2 vyhovovalo.
Co bych asi uvítal je ten tahový systém, nemusel by vycházet přímo z Larianů, ale třeba PE2 jsem si na tahovém systému užil mnohem více než v realtime.
-
Opakuji se z příspěvku nahoře, ale nedá mi to:
"K té hře musíš přistupovat jako k DD:0S3 odehrávajícímu se ve Forgotnech. Ne jako k BG3. Tou je to jen jménem/světem"
-
Dohraj Lionheard: Legasy Crusader s mele warkou a obě dvě dohrání (WD2 i ToEE) pro tebe budou jak procházka růžovou zahradou i na hard+ :D
(osobně odzkoušeno)
-
Tak ono je nejlépe k tomu nahlížet jako z Divine Divinity Original SIn 3 - který se odehrává ve Forgotnech (penízky sypte se z Legendárního jména, teď!), ne jako k BG.
Jinak PE asi podle mě mají v BG blíže právě zpracováním (i když je jiný svět, a ne zrovna špatnej)
Tohle má sice stejný svět (tedy pokud pominu čas a edici), ale je to prostě technicky DD:OS3 nikoliv BG3 - tou je to jen světem, ne hrou jako takovou.
-
Jo, Mask of Betrayer byl super. A taky mě bavila i ta základní kampaň.
-
Tak jedna věc je vanilla hra a jedna věc je nějaký mod. Stejné to bylo u TES: Skyrim, omodovaný byl mnohem dál.
Ale není to chyba hráče, že to hrál ve vanilla verzi. Hrál to, tak jak to vyšlo.
-
zahraj stoji za to uvidis. dvojka snesla zbu casu mnohem lip nez jednicka.
-
O BG3 vím jediné a to, že to bude D:OS na steroidech a GoTY 😍
Z logiky věci to původní BG/IWD nemůže připomínat ani náhodou. Jediná hra, která mi dala zavzpomínat na tyhle hry bylo Pillars of Eternity
-
Takže ještě kvůli Switchi hraješ bez Ascesion modu, který je reimaginací hry a vedl ho lead designer hry (tedy defakto oficiální mod), protože vývoj dvojky byl poněkud uspěchaný. Say no more.
-
Já bych jen chtěla zdůraznit, že já tu hru jako takovou nijak nehaním.
D&D jsem hrála všeho všudy 2x a BG1 jsem poprvé hrála letos na switchi kvůli 3.
Ty mechaniky jsou prostě staré a je to vidět (ano, jsem asi "rozmazlený hráč"). Příběh mě bavil, postavy byly fajn, překlad mě několikrát pobavil.
Ty detaily, které zmiňuješ, jsou samozřejmě super a tyhle možnosti by mělo mít více her. Jen ta hra, jako celek, v dnešní době na mě nepůsobilo jako něco, z čeho bych si "sedla na zadek" a spoustu věcí mě štvalo, a ano to je můj subjektivní pohled. -
Ten Beamdog, který dokázal totálně doj*bat i enhanced edice prvních dvou dílů? Ještě že to dělá aspoň Larian, i když Divinity 2 mě vůbec nebavilo, ale objektivně je to asi dobrá hra. U BG3 se spoléhám, že mě strhne DnD a Mečové pobřeží.
-
Že nemá co nabídnout? Až najdeš jinou hru, která ti nabídne vyřešit quest pomocí schopnosti Najdi zlo nebo Zmam osobu a nebo získání questů prostého poptání v hospodě, jak je to obvyklé v pen&paper, dej mi vědět. 😉
-
No, jenže to je právě tím, že mě ta hra nezaujala natolik, abych ji zapla každý den. Byla třeba doba, kdy jsem to týden, dva nehrála a když tě něco nezaujme natolik, abys tomu věnoval čas, tak to tak prostě je.
S divinity ani s pathfinderem jsem třeba problém neměla.Samozřejmě, že jsem si šla najít, co THAC0 znamená a jak ten systém funguje. Jenže pro mě ta hra musí mít něco, co mě donutí tomu ten čas a energii věnovat, což třeba tyhle starý hry, který pro mě nemají kouzlo nostalgie, nejsou.
Jsem ve věku, kdy mě hra musí bavit jako celek, abych jí věnovala čas, protože toho času nemám zase tolik. Priority. A BG1 v dnešní době podle mě prostě nemá co moc nabídnout. Před 20 lety to samozřejmě bylo něco jiného.
Mě u té hry drželo prakticky jen to, že jsem chtěla dohrát příběh a poznat companiony - hlavně ty, co budou v BG3.
-
Aha, takže hlavní problém není ve hře. Jenom neznáš pravidla a máš špatnou paměť. S tím ti nepomůže nikdo.
-
Slyšela jsem, že BG2 je mnohem lepší než 1...snad to bude pravda.
U tý 1 jsem byla upřímně ráda, že už to mám dohrané. Neříkám, že mě to nebavilo, ale občas to bylo docela frustrující. Ze začátku jsem nevěděla, ani co je THAC0, nejdelší část hry byl pro mě pohyb přes město, jelikož jsem se neustále ztrácela a zapomněla jsem, kde co vlastně je a ve stokách jsem vylezla vždycky jinde, než jsem chtěla :DAle věřím, že kdybych to hrála jako dítě, tak tu hru budu milovat (nostalgie je silná droga), stejně jako staré hry z PS1.
-
Tak NWN byla jiná hra :D tam mě mrzelo, že to nikdo nechtěl hrát v coopu, z dvojky mě bavila ta kampaň kde jsem se volně přesouval po mapě jako obchodník etc etc