Přejít na výpis diskuzí
Warhorse předvádí výhody plátové zbroje a představuje nové typy zbraní v Kingdom Come
2.9.2016 | Aleš Smutný
211 příspěvků
-
Chtěl bych rozporovat tvrzení, že kordy a rapíry vedly k zániku plátových zbrojí, protože to prostě není pravda. Plné plátové zbroje začali zanikat na přelomu 15. a 16. století jako důsledek zdokonalení a rozšíření palných zbraní, ovšem v mnoha podobách se udržela až ke konci století 17. Příkladem jsou polští husaři, švédští pěší i jízdní kyrysníci, a němečtí žoldnéři a landsknechti 16. století. Hlavními zbraněmi evropského válečnictví té doby byly dlouhé píky ve formaci podporované mušketýry (španělské tercie). Zmínění landsknechti používali čim dál větší meče právě na rozrážení pík. Rapíry a kordy se vyvíjely v mezidobí jako sekundární zbraň pro střelce a jako soubojové zbraně vydrželi až do 18. století. Jízda samozřejmě používala šavle.
Pointa je, že pokud půjdeš s kordem na bojovníka v plné plátové zbroji 14. století, urve ti hlavu. -
Jen tak pokračuj, nakonec v dnešní době dostane maturitu skoro každej *2*
-
No vidis a autori jsou naopak znami tim, ze dobovym realiim a verohodnosti venuji casu mozna az zbytecne moc. Takze jsi ze sebe udelal akorat osla, ale hlavne ze ti to je jasny :-).
-
Není.
-
krajinky jsou to krasne, clovek by az nasedl do skody 120 a jel se kochat ;)
rikam porad ze jeste neni pozde vymenit hlavniho hrdinu za kozla a prejmenovat na GoatCry -
A kdo řiká, že ten na koho tim mečem máchá má na sobě plátovou zbroj?
-
Mne je ve druhém a čtvrtém úplně ok. *3*
-
Ah tak. Jsem zapomenul, ze vscihni ti nemoralni psychopati, pripadne sociopati, jsou v realu jako kdyz vypadnou ze hry *1*
-
me/mě ...
-
Archeologické nálezy tu určité vojenské osídlení prokázaly. Koneckonců Vindobona byla za humny. A nepsal jsem nic o nějakém rozsáhlém osídlení.
-
Chmm .. uz kdyz vidim ten naprazenej mec na obrazku, tak je mi jasny, ze tvurci vzivote souboj v platovy zbroji nevideli ani jako ukazku.
Mec se totiz nepouzival k nejakymu machani, ale daleko castejs k paceni, pripadne bodani - ucelem bylo vyuzit nechranenych casti kolem kloubu. Machani mecem rozhodne platove zbroji(a cloveku v ni) neublizi. To by musela bejt palice/kladivo/... -
A je to tedy aspoň branže herní, televizní nebo filmová? *1*
-
*1* Warhorse to není.
-
Kde že to stříháš, jestli se můžu zeptat a není to tajný?
-
Možná někde na jižní Moravě během markomanských válek? Nevím, jestli se pár nálezů dá považovat za stopy římského osídlení, snad šlo spíš o nestálé vojenské tábory? Ačkoliv je pravda, že na Záhorí po římské přítomnosti stopy jsou, není jich ale zdaleka tolik, jako v Považí. Každopádně o tomhle skutečně mnoho nevím. Ale tuším, že mnoho písemných pramenů není a o situaci na dnešním českém území v té době mnoho nevíme. Každopádně by mi taková fabulace přišla v tomhle případě spíš méně zajímavá, než hra postavená na historických podkladech.
-
Mam dojem, za Vavra nekde zminil cosi o 20-25M dolaru. Kickstarter byl jenom pitch pro investora, jestli je o to skutecne zajem. Takze tolik k tvemu "nebude to o moc vic nez 3M" (kde jsi vlastne vzal tak smesne male cislo? Za tolik se takovahle hra fakt udelat neda), vic to samozrejme bude. A o hodne.
20-25M je mimochodem celkem normalni cena za ackovou hru bez penez za reklamu (s reklamou to klidne splha pres stovku). -
A tak co by ne, Římané na našem území nějaký čas sídlili.
-
Bodný útok s totožnou zbraní bývá rychlejší, než sečný/drtivý útok se stejnou zbraní. Tohle zohlednění jsem ve statistikách zbraní neviděl.
Co se týká zbraní s těžištěm na konci (sekery, palice, kladiva, řemdihy, palcáty) jedním aspektem je forma útoku (bodný/sečný/drtivý) - druhým, důležitějším je právě ono těžiště, kterým je třeba zasáhnout protivníka pro nejvyšší efektivitu. (Kombinace, síly útoku/rychlosti/hmotnosti/umístění těžiště/úhlu dopadu - vůči průraznosti a odolnosti na deformaci zbroje.
Nebezpečnost drtivé zbraně pak nespočívá ani tak v tom, zda prorazí zbroj a způsobí viditelné povrchové zranění figuríny. Kladivem kroužkovku neprorazí útočník proto, že se prostě prohne dovnitř. To ovšem nedělá z kroužkovky nijak vhodnou zbroj proti drtivým zbraním - protože první větší rána do hrudi přes kroužkovku vede ke zlomeným žebrům, propíchání plic a zadušení vlastní krví. Poškození kroužkovky je ovšem na pohled minimální.
U plátovky je to podobné. Drtivá zbraň deformuje pláty. Nedochází ani tak ke zlomeninám, ale deformace významně dále omezují pohyblivost protivníka (deformovaný ramenní kryt třeba znemožní rytíři zvednout vlastní paži k útoku).
No a pochopitelně - samotná plátovka vede k daleko rychlejší únavě nositele.
Výhodou mečů byla vysoká rychlost útoku s nimi, přesnost (šlo daleko lépe cílit na nekrytá místa) - zejména pozdější kordy a rapíry, které spolu s kušemi vedly k zániku plátových zbrojí - ale hlavní výhodou bylo, že byly velmi vhodnými defenzivními zbraněmi. Díky rychlosti a těžišti snadno vychýlily útok protivníka a zranění zcela zabránily.
Základem středověkého souboje bylo zejména zásah vůbec nedostat, případně jej srazit a dostat jen "okrajový zásah" pod špatným úhlem. -
A co nějakej příklad z KCD o tom čištění zubů, pěstování zeleniny.. atd když chceš bejt najednou tak konkrétní?
-
Bude tam i dobová hudba? *1*