Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ja musel menit taky na Oblivion ... TES je jedina serie, ktera me donutila k upgradu PC
  • Spades
    Ja chcu Mount n Blade v UE3 :(
  • Souhlasím. Jen dodám, že ten lhář většinou hraje s grafikou na max. detaily a při 16 x AA. Doma pak má většinou grafiku v ceně ojetého auta, prostě typický atifan. *1*
  • Me se líbí ten nový systém zobrazováni obrázku ale nešlo by to udelat tak ze bych obrázek mohl posouvat myší? (a ne tema posuvnikama co jsou dolu a po stranach)
  • ano, mluví pravdu a zároveň to není pokrytec- Od Morrowindu, přes Oblivion a Skyrim jde o hry, které posouvají grafický zážitek z RPG o kus dál, než konkurence. Morrowind byl krásný a pekelně náročný, Oblivion byl dokonce dechberoucí a taktéž velmi náročný. Skyrim objektivně nevypadá tak pokrokově, ale tak úžasně přirozená grafika tu snad ještě nebyla... opět perfektní práce a hraní na dlouhá léta.

Oblivion hraju do teď, grafika rozhodně nepřekáží a módy z této hry udělaly nepřekonané RPG. Hra má sice teď 12GB a HW náročnost je na úrovni dnešních top titulů, ale to co nabízí, jinde nenajdete. Unofficial patch, Oblivion Overhaul a spousta dalších módů udělá ze skvělé hry tu nejlepší. Hádám, že u Skyrim to bude úplně stejné a moc se na to těším. :-)
  • Plně souhlasím s tím co napsal o grafice. Grafika vás udrží u hry než vás začne bavit a řekne te si Jo tohle je docela dobrý. Když jsem poprvé hral Mass Effect 1 tak jsem si řek: Pane Bože co jsem to zase koupil. a nebýt toho že jsem za to dal 1000 tak bych to snad ani nehrál. ( a nakonec je to vynikajíci RPG) Prostě grafika je 1 věc co vás na hře zaujme to ostatní vyžaduje od hráče čas.Akurát mě zarazilo že zrovna Bethesda mluví o grafice, když zrovna jejich hry nevypadají nic moc *9*
  • Na grafike naozaj až tak nezáleží v prípade fantasy hier. Ja si veľmi dobré pamätám, že keď som hral české RPG Inquisitor (ktoré má grafiku na nižšej úrovni) som si po 2 hodinách na grafiku zvykol, jednoducho som bol vtiahnutý do deja. Pochybujem, že ak vás nejaká fantasy hra skutočne bavila, tak ste počas jej hrania rozmýšľali o jej grafike, možno zo začiatku ale potom už nie. Podobne je to aj pri čítaní kníh, mozog operuje s tým, čo dostane, to čo nedostane to si domyslí- a o to ide aj v hrách. Zbytočné investície do grafiky sú zbytočný luxus, preto je potrebné prehlbovať viac iné stránky hier. Keď si zoberiete izometrické Baldur s gate 2 a Dragon age 1, zistíte, že to, čo som napísal platí.
  • prva vec:
    ten nadpis je pravda.
    druha vec:
    je vtipne ze taketo nieco vyhlasuje nejaka bethseda ktorej hry vypadaju jak sracka.
    • prosím? buďto neznalost, nebo lež. Morrowind, Oblivion a v budoucnu i Skyrim posouvají grafiku žánru k novým kvalitám. Už označení "nějaká Bethesda" mluví zcela jasně o tom, že nic nevíš a navíc jsi ignorant. Nechci mít nějaké předsudky, ale není v tvých top10 hrách cca 6x Call of Duty?
      • lol
      • Gothic 3 posunul grafiku mnohem dále, nežli Oblivion.
        • V čom konkrétne?
          • Zapni si Oblivion a Gothic 3 a uvidíš ten markantní rozdíl. Dodnes nevyšlo jediné RPG, které by v grafické stránce bylo lepší, nežli Gothic 3 - musíš brát v potaz, že v G3 nebyl loading v každé budově, nebyl tam vůbec.
    • Tak hlavně že se to dobře hraje, ne? To je jako s autem. Nejdřív se díváte, jak vypadá, ale teprve když si do něj sednete a projedete se, zjistíte, jak dobrý to auto vlastně je.
      • RakeW
        Právě. I kdyby Fiat Multipla jezdil jak K.I.T.T, tak do něj nejspíš v životě nesednu. I kdyby krysy chutnaly jako maliny...

Navíc ten tvůj příspěvek přesně vyjadřuje, to o čem se v článku mluví (tím nechci říct, že s tebou částečně nesouhlasím :)).
      • U auta je vzhled mnohem podstatnější, nežli u her. Ono, kdo by se chtěl prezentovat (například na firemním setkání) Felicií, když vedle něj parkujou Audi, Superb... A Oblivion se díky neuvěřitelnému Level Scalingu a věcem kolem toho hrál naprosto příšerně - což zachránil až OOO, který celou hru naprosto překopal.
        • Právě že podstanější není. Grafika v počítačové hře musí být především funkční, musí sledovat tvůrčí záměr, musí vést k zamýšlené atmosféře a vyznění. Je to jeden z nástrojů (spolu se zvuky, desingem atd.) pro realizaci nějakého nápadu. Myslím, že takový Ken Levine by k tomu Bethesdě mohl říct své...
          • S tím souhlasím, ale pouze částečně. Pokud se jedná o běžnou FPS, tak je v podstatě jedno, jak bude vypadat, ale za předpokladu, že děláte horor, dark fantasy či cokoli, co staví hlavně na skvělé atmosféře, tak se grafika musí držet něčeho. To je opět problém naprosté většiny dnešní "hororů", kde je zvolena dobrá stylizace, i ten zvuk, ale nejsou schopni udržet atmosféru a člověk se po chvíli (nebo rovnou od počátku hry) nudí namísto toho, aby se bál - například Dead Space 1 a 2. V tomto případě to dokazuje, že bez správné hratelnosti je grafická stránka naprosto k ničemu, ať je sebelepší.
            • Vidis, a spoustu lidi bavil tebou zmineny Dead Space od zacatku az do konce a nic z nudy nepocitovali, z cehoz jadnoznacne vyplyva nakolik je toto vse subjektivni.
        • tak on se treba chytry a sikovny clovek prezentuje vysledky sve prace a na nejake plechovky (dnes stejne vsechny neuveritelne hnusny) kasle, ne tak podle nich urcovat kvalitu a schopnosti...
          • No rozhodně to auto vliv má, už z hlediska bezpečnosti. Problém je, že ten chytrý člověk obvykle potřebuje vypadat dobře a prezentovat se i autem.
            "dnes stejne vsechny neuveritelne hnusny" - s tím rozhodně nesouhlasím.
            • 2 trr:
              No vtip je v tom, že chytrý človek si uvedomuje, že je okolo neho plno blbcov, ktorým na tom aute záleží. A nanešťastie mnoho z akýchto blbcov zastáva vysoké postavenie v kdejakej firme, o ktorej priazeň sa chytrý človek môže zaujímať.
            • Mne to neda... :) Proc by se spisovatel mel prezentovat autem?... prezentuje se knihami a svoji praci. Proc by rekneme grafik a malir mel prezentovat svoje kvality tim v jake plechovce jezdi? Ja si naopak myslim, ze autem se potrebuji prezentovat max. manazeri, politici a netalentovani lide proste proto, ze nic jineho nez kecy a par cisel na virtualnich uctech nevyprodukuji. Pokud chytry clovek potrebuje vypadat dobre , sympaticky, skromne a nearogantne (a nepotrebuje nic kompenzovat) tak se prave zminenym znackam asi spis vyhne :) ? teda imho ... :)
            • Teo: V politice jich máme až moc, takže...
            • Myslím, že doopravdy chytrý člověk nemá zapotřebí se prezentovat ničím jiným, než svoji chytrostí. Něco jiného než chytrost je ovšem úspěch, což ale není to samé jako chytrost. Nebo snad neznáte žádného úspěšného blbce?
  • Na grafice nezáleží, záleží na grafickém stylu. Já osobně nemam rád přebarvené či přeefektované hry, mezi něž patří i Oblivion. Mám raději, když celá hra je ponořená do temných barev, což je typické pro Dark Fantasy. Výjimku tvoří komiksy - příkladem XIII.
    Ostatně lidé, kteří hodnotí lidi podle vzhledu, jsou hodně povrchní, jediné, co je třeba, aby něčim toho druhého/hou zaujal/a a stejně je to u her, člověka musí něco na té hře zaujmout a ne každého zaujme "ultrapolygonová" grafika Crysis či Oblivionu, protože ten grafický styl je (například pro mě) odpudivý.
    • NonSuch
      tak pod to bych se podepsal... vetsina lidi proste nerozlisuje "graphics" a "art direction" napriklad takovy stalker je krasnym prikladem pekne "graphics" a neexistujici "art direction"
      • A to si ja nemyslim,stalker je hra,kde je graficka stranka podrizena snaze o co nejvernejsi(v ramci moznosti toho enginu) fotorealisticky vzhled.U takove hry je "art direction" slozitejsi,nez treba u takoveho TF2,kde nejsou svazovani prave snahou o verne napodobeni prostredi.
        Ale je to jen osobni nazor ,nejsem grafik ,tak se treba pletu *3*
    • Souhlas. Stylizování a kvalita animací je podle mě to nejdůležitější pro ponoření se do herního světa. Žádná hi-tech 3D strategie mě nikdy nezaujala a nepohltila tak, jako krásně prokreslená 2D strategie minulosti.
      • Jinými slovy. Technologická pokročilost grafiky je k ničemu, pokud je výsledek neuvěřitelný, mrtvý a sterilní a bez podmanivého kouzla.
        • Neřekl bych to lépe.
    • RakeW
      "Na grafice nezáleží, záleží na grafickém stylu."

A já osobně tyhle dvě věci považuji za úzce spojené a proto si myslím, že na grafice záleží :).
      • jakubc
        samozřejmě, a myslel to tak i Hines, kdo to není schopen pochopit, tak buď málo přemýšlí, nebo nemá myšlenkovou kapacitu na to, aby se vůbec o těchto tématech vyjadřoval- obojí je dosti špatné... Kde je v článku zmínka o počtu polygonů a realistickém nasvícení? Nikde. Jen o grafice a jejích kvalitách, které jsou různé včetně stylizace/realističnosti, technické kvalitě,... Často nejsou tento rozdíl schopni vidět ani herní novináři...
      • No většina lidí považuje grafiku za "počet polygonů", což v dnešní době je vidět hodně - Crysis a podobné nesmysly. Grafický styl je věc pro mě osobně hodně jinde, protože si raději zahraju Baldur's Gate či Neverwinter Nights, které mají lepší grafický styl, nežli třeba "slavný" Dragon Age (momentálně neřeším hratelnost a propracovanost, která mi v DA přijde ubohá).

V podstatě stačí si přečíst jednu větu článku - "Pokud pomineme klasický první příklad o tom, jak lepší grafika napomáhá snadnějšímu ponoření se do herního světa, je důležitá i (a hlavně) druhá věc – grafika prodává." - která mě v tom pouze utvrzuje.
        • ne, vy zase vidíte grafiku jenom jako styl... to přece nejde, vidíte to stejně omezeně jako ti, co provolávají chválu Crysis grafice a zároveň odmítají stylizované tituly bez těchto kvantitativních kvalit (počet polygonů, realističnost nasvícení, rozlišení textur....). Grafika Crysis má smysl a má ho velký, bohužel se ukázalo, že jedna PC-only hra nedokáže pohnout s trhem zabržděným línými vývojáři a výkonovým omezením daným konzolemi (proč Crysis 2 nevypadá lépe než čtyři roky stará jednička)? Podobně Metro 2033...
          • Vidím ji jako styl, protože se nemusím omezovat tím, že ta a ta hra má hnusnou grafiku... Je mi jedno, jak moc detajlní má grafiku, když je gameplay naprosto nezajímavý. Crysis jsem si koupil a po hodině šla z disku, protože celá hra byla tak hrozně nezajímavá... Metro má skvělý grafický kabátek, ale hra nestojí za nic... U mě prostě hlavní věcí je hratelnost, zasazení, příběh, hudba a dabing. Poté je až stylizace grafiky.
  • Tikov
    Kde by bylo M&B?... asi tam kde je, (zaslouženě) zapomenut Warbandem a mody. Nikdy mi ani nepřišlo, že by vypadalo špatně a vždy mne na něm iritovalo spíše málo možností- což řešily mody. Teď s M&BW se to zase o trochu zlepšilo (a mody to zase vytáhly o trochu dál) + MP (který je jeden z nejmasovějších v dnešních hrách (až 250 lidí)).

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit