Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tohle bolí.

    Aleši, jsi nejpřátelštější pohodář a výbornej šéf, kterýho bych si sám přál. Spoustu let vás sleduju a všechny tyhle odchody mě děsně mrzí.

    V těžkých časech je ale dobrá příležitost umět přijmout konstruktivní kritiku. Když vám tu lidi píšou, že vám nefungují sociální sítě, že Pavel Makal měl vzhledem k jeho historii a zkušenostem zůstat, že produkujete generický obsah a děláte málo autorského obsahu nebo soutěží...

    A v neposlední řadě, že přehnaně cenzurujete příspěvky uživatelů a vy následně během pár minut smažete příspěvek, který možná tnul do živého masa, ale měl sakra něco do sebe... tak se zkuste zamyslet nad tím, jestli tu kritiku a třebaže přímější přístup uživatelů je potřeba cenzurovat, nebo jestli by nebylo náhodou lepší na tyto názory reagovat, vyvolat diskuzi a rozhýbat díky tomu stojaté vody Gamesů.

    Dívat se na sebe kriticky, umět se poučit z vlastních chyb a hlavně se "neurážet" je ten největší předpoklad k úspěchu v životě, v práci i ve vztazích. Urážet se a dělat dotčené nikdy nikomu nepomohlo. Chybí vám odvaha a sebejistota. 

    Proč má Indian mnohem větší redakci? Diskutují a rozvíjejí komunitu.
    Proč má Vortex 3x víc oděratelů než vy, i když funguje mnohem kratší dobu? Protože mimo jiné mistrně zvládají komunikaci a nadhled.
    Proč je Agraelus nejsledovanějším streamerem v ČR? Protože se nebojí opačných názorů, urážek a ještě si sám ze sebe udělá srandu. S velkým sebevědomím a vtipem sobě vlastním.

    Nebuďte zaprděnci, buďte fresh. 

    A jestli dojde ke smazání tohoto příspěvku, aspoň se nad ním nejdřív zkuste zamyslet. Rada je zdarma.

    Zdraví člověk celý život se živící marketingem.

    • Hidden

      Osobne si nemyslim, ze diskuse jsou stezejni prvek Games, bez ohledu na moznou cenzuru (me osobne nijak nepostihla, takze nemuzu soudit). O souteze take nijak zvlast nestojim a o autorske clanky ve smyslu "Jaky jsem mel obed a proc byla brokolice podobna Zelde" take ne. Samozrejme, co ctenar, to nazor.

      Jestli bych ale mel neco vytknout a je to dlouhodobejsi trend, tak se mi zda, ze tu neni uz tolik pravidelneho obsahu jako byvalo. Samozrejme chapu, ze nelze pokryt vse a ze se redakce muze zamerne vyhybat urcitym typum her, ale treba z posledni doby bych se rad dozvedel, jak dopadl The Final Shape pro Destiny 2, jaky je Zenless Zone Zero, jake je Wuthering Waves, jaky bude The First Descendant, jaky bude Dawntrail pro FFXIV, co se chysta do The Division 2, jak to vypada s Throne and Liberty, co delaji za cachry s New World Aeturnum, co je noveho s Bloodlines 2 a tak dale a tak dale. Nic z toho nejsou zrovna okrajove male hry a bohuzel pro informace o nich musim proste chodit jinam. Coz sebou nese i ten neprijemny efekt, ze kdyz uz jsem jinde, tak si tam treba prectu i clanek, ktery bych si jinak i rad precetl na Games, ale uz diky tomu nemam tu potrebu (a tim padem navstevuju web mene casto).

      • Jarisko84

        Ja si zas myslm ze ta cenzura to tu nici... mozno to neni to hlavne ale je to aky taky kontakt s redakciou.. a ked vam zmazu koment v ktorom mate ozaj pravdu a oni nie bez vysvetlenia tak to ozaj nasvte... namiesto toho aby aha asi mate pravdu dakujeme... 

        • Tanatonaut

          Navíc nikdy nepřiznali, jestli to dělají oni nebo mají nějaké externisty nebo firmu. ( dotazy ignorovali ) Smazali mi tu naprosto netoxické věci i v sobotu večer. A baví mě představa, že stejně jako já ani někdo z redakce nemá život a tráví takhle víkend  😂😂

          Plus dlaždice jsou s prominutím humus

          • Jarisko84

            Presne tiez tomu nerozumiem lebo mi zmazali koment ktory nebol absolutne proti pravidlam ktore si sami vymysleli... tak nechapem... a nie som sam mazu to asi kazdemu alo im to sedi...aj preto som to tu prestal sledovat.. tak ako slo dole vodpu hrej ide teraz games... nevadi su tu ine weby a momentalne o dost lepsie...

            Ale v podstate to je jedno kazia si to tu sami... Games by potreboval celkovu zmenu a nie iba par ludi ako sa hovori ryba smrdi od hlavy...

            • Tanatonaut

              Absolutně nevidím do čísel a neznám trh. Budu mlít nesmysly. Ale možná se děje serveru to co se děje YT videím. Klesá to. Protože:  Roky budovali obsah pro lidi jako oni. To jest 30+. Nesnažili se proaktivně jít naproti děckám a chytit si je co nejdřív. Prostě se jelo jakoby stále byla éra LEVELU a SCORE.

              Jenže lidi věkem odpadají. Plus některé naštvali. No a mladí jsou absolutně jiný druh videoherního konzumenta. Lidi se netočí jako dřív. Tenhle systém výměny je pryč. Když si zajdu na Vortex, Zing nebo Retro, tak tam vidím lidi, co byly kdysi tady. Všichni si jen vyměňují diváky a čtenáře mezi sebou a nová mladá krev nikde. Proto ta čísla stagnují nebo klesají. 

              Osobně nezávidím Alešovi tuhle situaci. Co s tím. Oni osobně neznají a ani se nezajímají o mobilní hry, MMO scénu, Twitch/YT scénu. A tam dnes všichni mladí jsou. A najmout bandu dvacetiletejch co to bude umět přetlumočit děckám je drahé a nejisté. Asi se opravdu bude muset změnit celý server. Zejména když je dosah né 500milionů lidí ale jenom náš český rybníček.


    • jack

      Velmi s Vámi souhlasím. Dostává mě vždy, jak se tyto "zeštíhlovací" zprávy prodavají manažery.  Je špatná doba - Jinde se taky vyhazuje - Trend je takový a to od nás vyžaduje, abychom to taky tak udělali - Musíme snížit náklady.

      Jen  se velmi často zapomíná a nezmiňuje PROČ to ta firma s těmi manažery nezvládla a je nucena k těmto krokům. Na prvním místě téměř vždy stojí - NEKVALITNÍ (nekonkurenční) PRODUKT , pak  ŠPATNÝ PŘÍSTUP K ZÁKAZNÍKOVI.

      Takže teď tu zbydou jen Ti manažeři a budou práci v drtivé většině outsourcovat 😬.

      To, že máte málo sledujících na webu Games a YT = peněz na redakci jen a jen Vaše vina. 

      A to, že manažeři nedokáží přijít za svými manažery a neumí je přesvědčit o své úžasné vizi herního webu, který s potřebnými investicemi bude trhat rekordy, je prostě jejich slabost/nezkušenost/juniorita. Prošetřit k smrti se umí mnoho manažerů. I těch hodných a empatických.




      • Moc trefnej příspěvek, díky za něj. S dovolením budu tykat, protože tak to mezi přátelskou komunitou na internetu chodí odjakživa 🙂

        Správně poukazuješ na důvody zeštíhlování. Manažeři prodávající zeštíhlovací kroky navenek jako něco potřebného nebo dokonce do budoucna prospěšného, to je snaha o zachování přízně veřejnosti. Nutný dodat, že dost chabá a zbytečná. Co zní líp?

        "Vzhledem k událostem poslední doby jsme nuceni taky propouštět. Není to naše chyba. Ale nebojte, bude to pro vás znamenat spoustu zlepšení a máme plno plánů co změnit!" (rozuměj = jsme v prdeli, ale snažíme se hasit požár)

        NEBO

        "Tak je to bohužel tady. Musíme už taky někoho propustit a strašně nás to štve. Uděláme vše pro to, aby nás to neovlivnilo, ale bude to těžké. Snad nás podržíte." (rozuměj = jsme v prdeli, ale přiznáváme to a doufáme, že to pochopíte a společně to zvládneme.)

        V marketingu se používá spousta praktik a berliček, jak si získat zákazníka, v poslední době včetně AI nástrojů a podobně. Ale zapomíná se na jednu důležitou věc: Na autenticitu.

        Být sám sebou a být upřímnej fungovalo a funguje vždy, mnohem líp než snaha o to, abychom navenek vypadali jakože dobře. Někdy je mnohem lepší vypadat hůř, ale na nic si nehrát, což přitáhne právě ty lidi, který s náma souzní.

        Jinak hodní a empatičtí manažeři nejsou zárukou úspěchu. Manažer může být úspěšnej/neúspěšnej bez ohledu na to, jestli dokáže vytvořit přátelský prostředí. Ale pokud ho vytvoří, aspoň všichni potáhnou za jeden provaz, což je celkem dobrej předpoklad pro budování brandu.

    • "Proč má Indian mnohem větší redakci? Diskutují a rozvíjejí komunitu.
      Proč má Vortex 3x víc oděratelů než vy, i když funguje mnohem kratší dobu? Protože mimo jiné mistrně zvládají komunikaci a nadhled. Proč je Agraelus nejsledovanějším streamerem v ČR? Protože se nebojí opačných názorů, urážek a ještě si sám ze sebe udělá srandu. S velkým sebevědomím a vtipem sobě vlastním."

      V podstatě souhlasím že jsou některé změny na místě, ale důležité je "to trefit" aby změny nepůsobily na sílu.
      Kouknul jsem na Vortex a absolutně mi nesedí design jejich stránek, naopak jsem kouknul do komentářů a byl jsem překvapen jak šéfredaktor (alespoň tuším) Jiří Bigas reaguje na ostatní komentující a (jak píšeš) nebojí se diskutovat s lidmi opačného názoru.

      Indian to samé co se týče nepřehlednosti designu web stránek, jinak reakce redaktorů naprosto fajn - taktéž jejich videorecenze - to se přiznám že mi chybí ... občas prostě chci kouknout na videorecenzi a napíšu tedy do YouTube vyhledávače daný titul a mezi českými recenzujícími vyskočí mezi prvními právě Indian, občas Vortex, ale Games cz jsem videorecenzi neviděl snad ani jednou - přitom je to alespoň za mě super formát.

      • Souhlas. Z trojlístku Games/Indian/Vortex mají Games rozhodně nejlíp vypadající a přehledný web. Ale jak vidíš, samotný web komunitu ani úspěch nezaručí.

        Interakce v komentářích, příspěvky na sockách, ale třeba i reagování na opačný názory právě v přímým přenosu zvládají Vortex i Indian na úplně jiným Levelu. Takže mají vyšší Score (pun intended).

        Prostě si umí sami sebe obhájit, mají svoji tvář a image. To je to, proč je lidi sledují. Z Gamesů se image vytrácí, odcházejí redaktoři a když si někdo dovolí něco namítnout, dostane cenzuru. To není prostředí, ve kterým chceš trávit čas.

        Videorecenze Gamesy už nedělají a teď budeme rádi za ty aspoň textový. Na Vortexu jsou dva, částečně přibrali Kristýnu. A mají mnohem víc videorecenzí, včetně textových, než je tady.
        Proč je tady přestali dělat? To nevíme, protože na Gamesech nemají odvahu si svoje rozhodnutí obhájit a nikdo se o komunikaci ven nestará. Radši to promlčí nebo smažou nevhodnej příspěvek a jede se dál. Ono to nějak dopadne. A pak to dopadá takhle.

        • Je pravda že sem si vždycky říkal že redakce games přestože je trojnásobná oproti vortexu generuje tak málo obsahu.jak se můžou uživit no.

  • schumicrast

    Já sem chodím už jen občas a vím proč. Vadí mi politický názor (mám jiný, ale to s tím nesouvisí, já od herní redakce nepotřebuje vědět žádný) . Hate na Vávru na Xku na různé jemu se nelíbící politiky(Aleš). Přijde mi že hlavně Aleš se snaží rozeštvat všechny z herního průmyslu (ty co nemají názor jako on). Vadí mi ta korektnost. Jediný Adame a jeho články jsem poslední dobou dokázal číst. Díky a ať se Vám daří!

  • Marines

    No, žít věčně z minulosti nejde a nikdy nešlo, Vy jste zde také, ať se Vám to líbí, nebo ne, také zamrzli a žijete jen z minulosti. Chce to nové nápady a ne kopírovat despotické cenzury, ať jsou oprávněné, či ne. Vaše články už silně připomínají "devadesátky" a nemají žádný náboj. Po Vašich recenzích, nemám pocit, že recenzovaná hra stojí zato koupit, ale spíše mnoho slov pro nic... Chápu, že kvůli penězům vyhazujete většinu manšaftu, ale zatím jste nic neřekli o tom, že zcela změníte myšlení.... 

  • Jarisko84

    Dost ste to tu pokazili aj cenzurou , mazanim komentov. A nemuseli obsahovat ani zakazane slova ci urazky... prosto len iny nazor ....  Ked napr Sarka napisala na dishonored death by the outsider ze to je 3ka ... Napisal som ze je to samostatny datadisk tak bol koment vymazany atd....a to je jeden z mnohaaaaa. Preto sem uz skoro nechodim... clanky maju lepsie inde ,videa bez reklam si pozriem tiez inde a fight club stoji aj tak za... odbornost 0 bodov.... muco bueno videa atd....

  • necht posledni zhasne


    uz ted to slo od 10 k 5


    jak fungujou tyhle marketacky tipy,  co prinasi sledovanost a ctenost, to vidime u retra, ktery tady taky bylo ukonceno jako neperspektivni a jak se mu dari

    • No, s tou perspektivou retra to až tak slavné taky není. Zaplatí se jim náklady na mrňavé sklepní studio a další nezbytnosti spojené s projektem a zbyde jim pár korun k dobru do rodinného rozpočtu. K tomu mají všichni plnohodnotnou práci vedle, která jim zajišťuje naprostou většinu příjmů. Funguje to především proto, že jsou to velcí fandové starých her a jsou ochotni věnovat tomu spoustu volného času primárně jen pro dobrý pocit. Z ekonomického hlediska je to docela bída.

      • delaj jedno (vlastne s bonusem dve) video za tejden, tak asi nikdo nepocita s tim, ze na tom zbohatnou, ale kupujou i ten hw na recenze a ten neni uplne levnej

        k tomu tam jsou nalepeny dalsi lidi

        a snad kazdej, kdo je sleduje dlouhodobe vi, ze hozna si vozi zadek v bmw a pavel vyrazi na vypravy do exotickych kraju 😎

        • Poslední změny v Patreonu dělali kvůli tomu, aby na projekt nemuseli doplácet ze svého. V podstatě byli na nule poté, co jim zdražili nájem studia. BMW není nic nedostupného, pokud nechceš extra vybavený model a ten, pokud vím, Honza nemá. Navíc pracuje ve firmě, která slušně platí a ještě jako externista píše pro Level. A Pavel jezdí do exotických krajin většinou jako průvodce, takže je to součástí jeho příjmů a ne výdajů.

    • jurb83

      Kde su casy Petra Bulire, Karela a Radka Drdy, Andreja Anastasova ci Tom Zvelebil.... Ach som stary ako hlina :)(

  • dworkin

    Poslední ať zhasne.


  • Díky odcházejícím za odvedenou práci, početl jsem si a často i pobavil.

    Také bezesporu souhlas s uživatelem Tricky, ta vaše úzkostná cenzura diskuse totálně zabíjí a znechucuje. Je tady spousta lidí staršího věku než je redakce a určitě se nesesypeme z pár ostřejších komentů nebo osobních výpadů. Jak říká Hrouzek: "Emoce k hokeji patří". 😀

    V jiných věcech radit nebudu, není to můj šálek čaje.

  • Už roky vnímám sestupnou tendenci a díky zaměření především na budovatelské/survival/management/automatizační strategie tu nemám moc co číst. Přišlo mi, že už sem vlastní chodím tak nějak ze zvyku a setrvačnosti, kdyby náhodou, ale obsah, který bych vyhledával tu prostě dlouhodobě není. Konzoli nemám a AAA mainstream hry u mne skončili někdy okolo Call of Duty:UO a C&C Generals. Na článcích je vidět, že této svéře se nikdo z redakce moc nevěnuje a pokud něco vyjde, tak se toho bohužel moc nového nedozvím, pokud to není jen narychlo přeložené promo oznámení do medii a z recezní je už dlouho poznat, že tady moc lidí, kteří mají přehled, není, pokud už vůbec vyjde a všimnete si, že ta hra existuje a má tu vůbec kartu hry.

    Takže už další dobu sbírám informace spíš na YT, kde je několik kanálů, díky kterým by mi asi jinak spousta pro mne zajímavých indie titulů z žánru unikla a je mi jasné, že v dnešní době není v silách mít povědomí o většině dobrých her, protože jich prostě vychází moc a zejména indie titulý často s minimální propagací.

    Kdysi jsem sem chodil hlavně díky komunitě a diskuzím, které ale díky změnám s registracemi a často dost nesmyslně přehnanou cenzurou,  postupně téměř vymřely a přechod na dlaždice pořád vidím jako krok vzad.

    • a to, že jde editovat post jen pár minut po zveřejnění taky nemám rád. Pak si to po sobě člověk přečte až s odstupem a zjistí, že má překlep nebo chybu snad v každém druhém slově a už s tím nic neudělá.

  • Jester

    Odchod Pavla je teda fakt velká bolest. S jeho odchodem z Hrej ten web prakticky přestal existovat (respektive za mě hodně utrpěl) a byl jsem nadšenej, když jsem ho objevil tady a od tý chvíle jsem taky začal sledovat primárně Games. Věřím, že tenhle web neutrpí zdaleka tolik, ale i tak se divim, že se odchod týká zrovna jeho. Každopádně jsem, Pavle, zvědavej na tvoje nový projekty a doufám, že z branže nezmizíš. Byla by to věčná škoda.

  • cNNk

    No popravde me tahle zprava uz vubec nezasahne. Games jsem uz pred casem nadobro opustil. Uz pri predchozich odchodech jsem psal, ze tu ze clanku/videi cejtim jen pesimismus a vyhoreni a to jsou veci, ktery ve spojeni s hrami fakt nechci potkavat.  U Pavla verim, ze se mu jeh YT ma sanci chytit, protoze tam bude delat to co ho bavi a jak ho to bavi. Tady na webu mi chybela i komunita, ktera byla postupne tak nejak podivohudne umlcena nebo co.  Proste z clanku clovek dostal depku a pod clankem dva komenty v dobe, kdyz lidi komentuji vsechno a vsude je nejaky divny. 

    • Tak jeden příklad za všechny. Recenze Transport Fever 1 (2016) - 127 komentářů a Transport Fever 2 (2020) - 24

      A obsah recenze TF1 už snad ani nebudu komentovat a divím se, že tu ostudu nikdo nepřepsal.

      • Nevím, jestli uvádíš zrovna dobrý příklad. Pokud je recenze masivně kritizovaná (TF1), tak je logické, že na sebe nabalí mnohem větší objem komentářů (převážně kritických, logicky) než recenze, která je v zásadě OK a vytýkají se jí jen drobnosti (TF2). Zvyšování počtů komentářů tím, že začnu psát mizerné recenze, nepovažuji za dobrý nápad.

        Ale obecně je pravda, že komunita je tu slabá a jako dva z hlavních důvodů bych taky uvedl články bez šťávy a přehnané promazávání příspěvků. To druhé se mě sice nikdy nedotklo přímo, ale přesto to vidím a cítím. Nevím, jestli jde nejde o nějakou centrální politiku Tiscali, protože i skript kontrolující nekorektní slova před odesláním je používaný na všech jejich stránkách.

        • Bylo běžné, že diskuze měla desítky až stovky postů. Spíš to uvádím jako příklad žánru, který i tenkrát byl braný jako skomírající, ale stejně byl schopný vygenerovat zájem čtenářů, ale po zavedení registrace už jsou čísla jinde. A např.  vydání 1.0 Workers & Resources před 2 týdny tu má krásnou 0 a jiné weby již o nich psali 2 dny předtím a jinde i dříve. Není to ani recenze, jen "Novinka" s křížkem po funusu. Stejně jako Manor Lords. V okamžiku vydání early access dokonce padly Steamu platební brány a tady několik dní ticho a pak zase jen povrchní "Novinka" v době, když už si to člověk přečetl x-krát jinde a i s větším detailem.

          • Ano, komunita byla o hodně aktivnější, to vůbec nepopírám, ale Zrovna TF tam docela vyčnívá tak jako tak. Když si nalistuješ stránku, kde je
            https://games.tiscali.cz/archiv/recenze?page=64
            Tak víc diskuzních příspěvků tam mají jen The Last Guardian (dlouho očekávaná hra, která moc nenaplnila očekávání) a Final Fantasy XV, což je sakra silná značka s množstvím fanoušků. I když nalistuju o stránku tam a zpět, tak vidím Watch Dogs 2 a Resident Evil 7 (skoro totéž jako FF XV).

            Edit: A ano, i počet recenzí byl cca 2x až 3x vyšší než v poslední době a častěji se dostalo na okrajové žánry. V tom máš pravdu.

            • Samotná čísla mi nepřijdou až tak důležitá, ale řádově rozdíl je pořád vidět.

              Nevím jestli tu dobu pamatuješ, ale vytáhl jsem to i z jiného důvodu. Diskuze byly živé a člověk se tam často dozvěděl víc než z recenze, což je právě pěkný příklad TF1. Nicméně v pozdější době už dovolit si rozporovat názor recenzenta, ať byl jakýkoliv a jakkoliv většinou znamenalo ban a promazání diskuze.

              • Reakce na příspěvek:

                V tomhle ohledu je to asi příklad dobrý. Tou dobou jsem brouzdal asi na Hrej, možná dokonce ještě na Bonuswebu. Sem jsem se přesunul v podstatě spolu s Pavlem, když to na Hrej umřelo. Nějaké přitažení šroubů tady pamatuju a nepřijde mi to až tad dávno. Ale asi to tu asi bylo ještě volnější. Zvlášť v době, kdy nebyla povinná registrace přes mail.

                • Reakce na příspěvek:

                  A ještě bych dodal, jak je zrovna v tomto ohledu diskuze důležitá. Podívej se třeba na 7.62 HC recenzi z roku 2009, kdy s migrací na nový web diskuze zmizela a to co už se tam nedočteš je, že přesně podobné jako u TF1. Ta hra je neuvěřitelně detailní a jde do hloubky, ale není moc přístupná a nic moc ti nevysvětlí. A zároveň to porovnej například s recenzí na Steamu, která je v angličtině a hodnocena jako nejužitečnější. Přesně vidíš, že někdo tomu dal možná pár hodin, nedostal se do toho, tak dal 3/10 a tím už tak málo známou hru pohřbil, pro případné zájemce, kteří by tomu možná i dali šanci, ale z té recenze si řekneš, že to za to nestojí. Přitom na poli real-time pauzovacích her je to snad nejlepší klon Jagged Alliance a překvapuje mne, že i tady se občas pod diskuzí k nějakým hrám ala JA občas vytáhne i 7.62 HC

    • Jarisko84

      No vies ked polovicu z toho cenzurou vymazu. A nechaju iba co sa im paci... tak to tu zabili...

      • Přesně tak, kolikrát jsem byl zabanovaný na týden. A nejlepší, že podobné názory už pak banovaný nebyli. Třeba za to, že jsem použil slovo černoch - bum a ban. A nebyl to rasistický příspěvek, zkrátka jsem jenom použil to slovo na pojmenování postavy tmavé pleti. V dalších příspěvcích to slovo bylo taky, ale ban nedostali, pač by ve finále museli zabanovat většinu lidí. 

        A ban na týden za “špatně” volený slovo je teda brutál. To vyjdou další články na který nemůžete reagovat. A hlavně jsem byl kolikrát i zhnusený tímto přístupem, že jsem se tu neukázal třeba čtvrt roku po banu. Takhle jim ta komunita podle mě odešla. Nikdo si nechce dávat pozor i na běžná slova, aby tím tu přecitlivělou redakci náhodou neurazil. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit