Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Co říká tenhle člověk je pravda. Ale má to svoje jedno velké ALE! Původní WoW s TBC nebyly tak úplně easy hry, to všechno přošlo až s WotLK (update s tournamentem). Kdy se Blizz rozhodl totálně se zaměřit na casual hráče. Kdy každý mohl získat všechno. To přetím nešlo.
    • brojin
      Ne asi pravdu máš!! na TBC bylo krásně vidět, že to bylo o té cestě, hráč co se dostal na 70 lvl tak nemohl hned naběhnout do Black Templu a nabrat nej eq, řešení prequestů do instancí tak to měli zachovat ve všech Datadiscích a Sunwell v TBC to bylo pak pro smích žádný prequest. Kil'jaeden ať se jde zahrabat, Illidan Stormrage je nej: You are not prepared!!!!
      • ty ale ono to bylo docela tuhy. Pamatuju ze na alianci u nas tam melo pristup asi 5 guild co dali karla a vasku. Jinak souhlasim s tim ze tbc se jim hodne povedlo. Sice me nasral shaman u aliance a paladinu u tech smradlavych sracu ale i tak to bylo dobry! WOTLK uz byla traparna kterou zavrsila ta trapna arena to byl dungeon to muselo dat zabrat. Ta architektura slozite monstra... :DD
  • kostejnesmrtelny
    Ten poslední odstavec by se měl tesat do kamene. Dodnes si pamatuju jak mi padla čelist, když jsem poprvý přišel do toho hlavního sálu v Ironforge. To byl bez nadsázky jeden z největších zážitků, co jsem si za ty cca 4 roky hraní WoW odnesl. Byl jsem na desátým levelu a že existujou nějaký raidy jsem absolutně netušil *1* .

WoW MMO nezabil, jen definoval jeho (finančně) nejúspěšnější podobu. Těžko se divit, že drtivá většina jeho následníků půjde stejnou cestou.

WoW jsem zřejmě definitivně opustil před rokem a něco. Od té doby hledám nějakou (spíš casual) alternativu od studia, který si uvědomí, že nemůže mít všechny hráče, protože zájmy levelistů a raiderů jsou v přímým protikladu a dodá mi obří, mytologicky propracovanej, na detaily rozumně bohatej svět k prozkoumávání, kde mě za ručičku povedou jen trochu. Nějaký tipy? *5*
    • To ja som bol uplne odstavený, ked som ako elf prešiel do nepriatelskej zóny a stretol tak prvý krát Taurena hráča (barrens tušim sa to volalo). Som sa skrýval z stromom nech ma nevidí... to bolo proste niečo. :D

TBC sa ešte dalo. Ale dalej som uz nemal chuť to hrať dlhšie ako 2 mesiace.
    • Me nejvic sedi The Secret World. Neni to teda obri svet, je tam par oblasti z naseho sveta okorenene vsemi moznymi mytologiemi vsech moznych kultur ;-) Je hodne propracovany, atmosfericky, poprve po dlouhe dobe jsem videl questy ktere jsou napadite a zabavne, snad kazde NPCcko je nejakym zpusobem divne, ujete, ty pribehove casti jsem si fakt uzival. Ale je to ze soucasneho sveta (neco jako Muzi v cernem nebo Nikdykde - proste svet je uplne jiny nez se zda, vsechny myty a nadprirozene bytosti opravdu existuji, atd.) Neni to pro kazdeho, radsi to nejdriv nekde zkoukni jestli ti to bude neco rikat.
      • kostejnesmrtelny
        Jo, Secret World se mi hodně líbil *14* . Hrál jsem ho zkušební měsíc, pak jsem ho z nějakých RL důvodů odložil s úmyslem se k němu vrátit, ale pak přišel přechod na F2P model, tak už jsem se na to vykašlal... Ale v zásadě ano, takhle nějak by to mohlo vypadat *4*
    • Age of conan, path of the exile
    • EvE Online.

link na 21 denni trial misto 14:
      https://secure.eveonline.com/trial/?invc=a37a2a8f-c4aa-4be3-9a8e-ce84bd137c2b&action=buddy

Pomuzu ti do zacatku a vse vysvetlim + ingame financne pomuzu :)
      • Ja bych si to zahral , stahnu to, napis mi :) sonk@seznam.cz
      • kostejnesmrtelny
        EvE dobře (heh :-D) znám a hrál bych, ale tam mi chybí ty detaily, o kterejch se zmiňuju a taky je to časově opravdu příšerně náročný.
    • Co to tak sleduju tak Wildstar bude zamerenej na ten exploring a casual hratelnost. Uz dlouho hledam neco na co bych presel z wowka...ve wowku nejste mesic a muzete se jit rovnou strelit protoze vysel novej raid, datadisk a to me stve.
  • Skoro mi přijde, že většina toho by se dala vztáhnout obecně na současné hry, nejen na mmo.
  • God-of-War
    Ano, znicili.
  • MMO má hlavně být sandbox, ne nějaký progress na max level, který je za týden intenzivního hraní hotový a pak bezriskové PVP.
    • Zrovna tyhle faze (levleni, endgame, farma, repete) Blizzard docela hojne vyzneuzival uz ve wowku a krasne tim zkriplil D3. Daji se totiz krasne prelozit jako superlehka nuda, ding a nudny grind. V D2 to bylo krasne nenasilny a hrac opravdu hral hru celou dobu.
      • Však taky D3 je v tomhle ohledu pěkně zprasené, z velké části díky optimalizaci pro aukci.
  • Problem je v tom, ze komunita ty mmocka zabiji. Lidi chteji furt neco novyho a kdyz neco pride tak na to serou napr. Mortal online hardcore sandbox mmocko bez class atd. a co komunita na to sere a radsi bude hrat kopirky wowka a furt remcat at udelaj neco novyho a pritom vubec nemaj zajem o neco novyho. To sami u wowka, Blizzard znicil wowko jen diky tomu ze posloucha komunitu ktera nema poneti a mele sra***. U Tbc chteli lehci dungeony, prislo Wotlk kde zas chteli tezsi hru, prislo Cata kde byly tak tezky ze nikdo nehral a pak prisel patch 4.3 kterej to zas posral. Dementni komunita nici mmocka.
    • Hold, komunita se vetsinou s názory jen tezce shoduje. Pro nektere je jeden dungeon tezky a pro druhé moc lehký. Ja mam napriklad zkusenosti z jiné hry kdy si vsichni stezovali na obtízneho bosse, a mnoho lidi chtelo nerf protoze nevedelo jak snim bojovat a pritom si stacilo dat pozor kdyz zacal "castit" urcite ability, u hry nespat a trochu se hýbat a boss strochou trpelivosti sel dolů lehce bez toho aniž by trefil jediny svuj spell apod. A vůbec herní komunita obecně dokáže být velice nepříjemná a podle mne u Free to play to bude nejhorší. Viz. League of legends, rating od bronzu do gold 1 má udajně 50%, hlásájí se nejvíce a přeste velká část znich hře nerozumí. Nejhorčí jsou ti co si stezujou na tým, nadávají ve hre ostatním jen protoze jednu hru trochu zazářili nebo jeste hure kdyz stojí uplně zahovno a jen si stezují jak "jungler" jen junglí a negankuje. Komunita dokáže být jedno velké zlo a obávám se že přínosná komunita která hre z neaké casti rozumí a přináši přínosný a pravdivá "feedback" je v každé hre jen z malého procenta.
    • Tilwaen
      To máš těžké. Když vývojáři poslouchají komunitu, je to špatně, ale kdyby ji nebrali na vědomí, tak je to hned také špatně...
    • Lidi jsou ovce s tím nic nenaděláš...
      • Tilwaen
        Čím dál více mám pocit, že jsou ovcemi především ti, kteří sami hlásají, jak jsou ovcemi ostatní okolo. Nejlépe to je vidět u diskuzí kolem všech těch různých konspiračních teorií.
  • Asi se mnou nebude spousta hráčů souhlasit, ale nejlepší by bylo kdyby se z těchto her to levelování úplně vyházelo, vždyť to postrádá smysl když si řeknu že když zabiju ještě nějakou zrůdu za 300xp tak se dostanu na další level bez ohledu na to že předtím jsem zabil mnohem nebezpečnější nepřátele.

Raději bych vytvořil nějaký jiný systém, který by se choval úplně jinak. např. chci nějaký mocný meč, tak nejdřív musím dokázat porazit postavu, která ho používá a ne že vypadne z nějakého zvířete apod, víc to pak člověka donutí prozkoumávat svět a ne jen slepě expit...
    • mne sa páči ako funguje DayZ, ano neni to mmorpg ja viem, ale ten princip, žiadny leveling proste každý si je schopnostami rovný, umrieš a ideš od nuly, to dáva úplne iný pocit na prežitie a človek si 2x rozmyslí čo urobí, síce tam ešte moc možností neni, no dúfam že to Bohemka zvládne a spraví z toho ešte lepšiu hru
    • mne sa páči ako funguje DayZ, ano neni to mmorpg ja viem, ale ten princip, žiadny leveling proste každý si je schopnostami rovný, umrieš a ideš od nuly, to dáva úplne iný pocit na prežitie a človek si 2x rozmyslí čo urobí, síce tam ešte moc možností neni, no dúfam že to Bohemka zvládne a spraví z toho ešte lepšiu hru
    • no ale prave ve wow ti z kazdyho bose v dungu padne jasne dana vec ten tvuj lepsi mec a podobne, to neni Diablo, kde by to dropovalo nahodne...
      • A ten z koho vypadne tu zbraň i používá?
    • TES. Kdo by chtěl prozkoumávat v onlinovce? online hry hraju, abych soupeřil s ostatními ne? nějaký průzkum je mi v MMORPG u zádele, na to no mám Skyrim a podobně
    • ale takova hra tu uz davno je www.mortalonline.com
    • Náhodou já s tebou souhlasím, mě by se taková hra dost líbila a třeba PVP by nebylo jen o levelech ale i o skillu hráče tím myslím jak by uměl uhejbat, blokovat, atd....
    • Kr.Pa
      podle tveho usudku pak musime ubrat to RPG z MMO a vznikne nejaky zanr MMO ? co to je ?
      • RPG není jen levelování...

To je nějaká podivná degenerace současných hráčů, že si automaticky myslí RPG=levelování. Možná by nebylo od věcy se trochu podívat do historie.
        • Kr.Pa
          RPG je hlavně o příběhu a charakterovém vývoji postavy
  • Mahcake
    "Podle Kerna za tento syndrom může snižování náročnosti."

To jsem rád, že to věděl/se to ví, ale ho*no s tim udělal/se s tim dělá. *7*

Nejvíc člověka na tom bavilo to, že měl ze sebe radost z toho, že se prorval těma těžkýma boss fightama nebo že se vůbec dostal do nějakýho end-game raidu. V dnešní době stačí nasbírat pár kousků z totálně nudnejch heroiců nebo nesmyslnejch scénárií, hodit si LFR a můžete ject. To je prostě špatně a nic vám to nepřínáší jako dřív, žádnej hezkej pocit "vítězství". Všechno je prostě hrozně jednoduchý...a žádný Heroic/Hardcore/Extreme Raid mody to nezachrání. Nothing left to say.
  • Proč prostě nevzít WoW i EVE a nezkombinovat to dohromady? :D
    Je pravda když udělají hru moc jednoduchou jako WoW, lidi to prolítnout a za týden budou stepovat na maximálním levelu a žadonit další content. Ale to není kompletně špatně, ruku na srdce - koho z vás aspoň nějakou dobu WoW nebavilo?
    Zase na druhou stranu třeba takové EVE je těžké, nic nedá zadarmo a maximální level neexistuje - bohužel se to podepisuje na tom jak malá komunita je v EVE oproti WoW.
    MMO svět ale může být obrovský, proč by nebylo možné tam vměstnat oba principy - jak sandbox z EVE tak i zábavnost WoW (tkvící v jeho casual hratelnosti)?
    Dle mého názoru může existovat skvěle komerčně úspěšná hra, a to taková která neumožní nic jiného než rozhraní mezi různými "světy" a principy, tím neříkám že by tvůrci měli začít dělat šílené mutanty se světelnými meči, puškami a nesmrtelnými charaktery v bublinách. Tím říkám že až příjde hra co SPOJÍ hratelnosti a principy místo toho aby se je snažila co nejvíc rozdělit(všimněte si jak každá hra se snaží působit originálně), tak to bude bomba.
    • Keyz
      Možná by stačilo aby to bylo Easy to Learn Hard to Master. Hodně her je momentálně lehkých ihned a potom taky lehkých. (Max level ihned každý může do nejlepších kobek atd). Anebo složitých na první seznámení a pak jsou složité pořád. To je případ EVE.

Kdyby to nastupovalo postupně jako, tak by to bylo nejlepší. Nováčky by to ihned neodradilo a protože k nejlepším možnostem by se dostali nejlepší hráči, tak by to trvalo dlouho. Musel by být ale obsah pro střední hráče aby měli co dělat a radovat i když nemají vše. Aby prostě na své úrovně měli TOP věci o které dlouze soutěžit.
      • Eve není složitá hra, jen to není hra pro blbce, člověk u ní musí trochu přemýšlet, a hlavně plánovat dopředu, aby člověk věděl jakej má cíl a neučil se třeba skilly který mu nakonec budou k ničemu a stráví jejich trénováním měsíce.
        • kostejnesmrtelny
          EvE je kurevsky složitá hra, tedy pokud "blbec" pro tebe neznamená "člověk kterej nechce strávit před začátkem hry bez nadsázky desítky až stovky hodin teoretickou přípravou na EvElopedii". Čímž se zase docela vytrácí faktor z objevování novejch mechanik "přirozenou" cestou. To jen tak když jsi zmínil to plánování dopředu...
          • nevim, po projití tutorialu sem neměl žádnej problém pokračovat dál, co se týče toho plánování, to je celkem jednoduchý, vybereš si loď co tě zajíma a k jakýmu účelu ji chceš naučíš se skilly, podíváš se na jaký zbraně má bonusy, naučíš se skilly, u většiny lodí máš vypsaný doporučený certifikáty, naučíš se skilly, podle cetrifikátu si odvodíš i to jak nafituješ jestli budeš aktiv, pasiv tank, shield, armor, atd atd, projedeš market a koupíš to nejlepší na co máš, nepotřebuješ plánovat budoucnost deset let dopředu, nevim podle mě nemusí být člověk hned jadernej fyzik nebo mít načtenou celou enciklopedii, navíc se stačí zeptat a spousta lidí dokáže rozumně poradit
    • deridon
      hezká myšlenka a naprosto souhlasím.. mě něco podobného dřív napadlo, když jsem zkoušel Star Wars Galaxies na SWGemu serveru, kdyby prostě byla kombinace Galaxies se SW:The Old Republic, jelikož Galaxies taky není nejjednoduší na osvojení hratelnosti, ale za to má užasně propracovaný systém povolání a není to jen takové obyčejné MMO, TOR má zase super vyprávění příběhu, ale hratelnostně moc primitivní a ohrané
      • Nejvíce se dá očekávat od novích projektů jako je samostatný DayZ a nebo stalkerovina Survarium.
  • To je tezko rict. Ja bych treba Wow nehral protoze to neni mmo pro me. Ale kdyz jsem kamose ukecal do Secret Worldu tak to asi po tydnu vzdal ze je to moc slozite a ze chce po praci vypnout hlavu a ne premyslet. A vratil se do Guild Wars 2. Spousta lidi co jsou ve Wowku by asi nic slozitejsiho stejne nehrala, vyhovuje jim vodeni za ruku a postupne zjednodusovani hry tak v cem je problem?
    • Ne vždy bylo wow co je teď. Existovala i doba, kdy člověk potřeboval skill. Ta doba umřela s nástupem Cata (který i vývojaři považují za chybu) .. dnes už je to vodění za ručičku jak sám píšeš.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit