Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Než jsem s MMORPG hrami přišel reálně do styku, hrozně jsem si je idealizoval, myslel jsem si, že to je něco jako virtuální realita, kde má člověk skoro absolutní volnost, může si dělat co chce a že celý svět se automaticky dynamicky vyvíjí podle chování hráčů atd... *1* Pak jsem si zahrál Wow a zjistil jsem, že to je vlastně jen online diablovka, kde ostatní hráči nehrají ani tak dohromady s vámi, ale spíš paralelně k vám, bossové se obnovují atd.. a strašně mě to zklamalo *1* .
  • Vsem kterym se nelibi WoW a chteli by hrat nejake MMO doporucuju EvE Online.
    EvE vas nevodi za rucicku a neukazuje co mate delat, musite se sami rozhodnout co chcete a hlavne na to jit pomalu ne chtit vsechno hned jako ve WoW.
    Pokud jste trpelivy a dokazete prezit prvni mesic ve hre tak vam zarucuju ze si uzijete spoustu zabavy.
    Dalsi vec je ze komunita v EvE je mnohem dospelejsi nez ve WoW ikdyz vyjimky se najdou ale to je tak vsude.Nicmene u nas v corporaci(guilde) je kolem 60lidi a nejmladsimu clenu je 21let stim ze prumer je kolem 30.

Pokud by jste chteli EvE vyzkouset tak tady mate link na 21 denni trial:

https://secure.eveonline.com/trial/?invc=a37a2a8f-c4aa-4be3-9a8e-ce84bd137c2b&action=buddy

Pomuzu vam do zacatku a vse vysvetlim + kdyby vas to chytlo a upgradovali na full verzi tak vam dam nekolik set milionu do zacatku.
    • Keyz
      Sice to nehraji ale borci to co nakecají, tak se toho zhruba drží. Kdyby chtěli více prachů možná by mohli to posunout více pro více hráčů a udělat to tedy lehké ale skvělé, že se drží toho co umí.
      - Kdyby jsem to zkoušel, ale nechápal jsem co mám dělat. Funguje to celé naprosto jinak.
      • já jsem do EVE naskočil nedávno. Ono to totiž není moc hra, je to spíš taková simulace života, sirotek kterému v mládí umřeli rodiče a on se po apokalypse protlouká světem, a nikdo se s ním nepáře *1*
        Vážně to chce obří trpělivost a antistresové pomůcky, když vás sejme člověk jen tak, protože může.
        • nehledas v EvE corporaci ? pokud ano joini TC0 kanal ve hre.
          • hledám, kouknu na to
            • pripadne ingame mail/conversation na character Normmandy
  • Amen.
    WoW, cíleno na komunitu 5+ - 99+ aneb kdo má peníze, hraje, bez ohledu na počet končetin, věk či IQ.
    A ono je to hit. Protože se to dokáže bez práce naučit každý. Protože se hrdinou s miliónem killů a maximálním levelem stane každý. Protože netřeba přemýšlet, hra tě vede za ručičku stejně jako instalace windows a ty klikáš "next, next, next." A vývojáři horečnatě přidávají další a další "nexty" ve formě datadisků.
    Není prostor pro inovace, pro kreativitu, pro vývoj žánrů. Jen pro další tuny a tuny konzumího ale jak přes kopírák stejně primitivního obsahu, kde obtížnost nastavuje jen vyšší level, vyšší equip a vyšší HP a DPS Bosse.
    A ostatní marketáci co vidí úspěch WoW u stáda konzumních hráčů sní o tom, že jejich klon s "novým neotřelým pilířem" ve formě kraviny A nebo kraviny B, ale jinak s "osvědčeným systémem" bude WoW killer a oni si nahrabou.
    Nebude. Bude to jen a pouze další tupý klon WOWKem zmrveného MMO žánru pro pár fandů. Těch co se jim nelíbí textury WOW ale mají raději WOW verze X v texturách středověku, scifi, lega, pokemonů, mangy, ....

Jediné co může WOW úspěch napodobit je nový systém, který umožní hráčům nejen tupě konzumovat a klikat na next, ale uplatnit i vlastní kreativitu, ať už v řešení úkolů nebo pro vytváření obsahu pro ostatní. Nebo "moderované perzistentní MMO", kde na události ve světě mají hráči přímý vliv a scenarista za chodu upravuje vývoj světa podle toho , co v něm dělají nejsilnější skupiny hráčů. Šlo to už v Ultimě, jde to i dnes. Jen je to náročnější na přemýšlení. Jak pro hráče, tak pro moderátory/adminy a pro vývojáře/scriptery. Nechte wowka dětem a casualum, ať se na nich učí základy MMO a udělejte jim klienta na konzole, tablety a mobily. Pro dospělé udělejte konečně nový žánr. Kdy už tyhle společnosti pochopí, že jim už dávno odrostla komunita dospělých, co si taky rádi hrají a že hry už dávno nejsou jen pro segment 5-15 let, pro které se je snaží cílit obtížností a rozsahem možností.
    • DeDy
      Přesně. Největší problém je ten systém sbírání zkušeností a honbou za lepší zbraní a výbavou. Stejný problém má i Diablo. Sebrat meč +3 a nahradit do mečem +1 není prostě RPG. Funkční RPG systém je podle mě když zkušená postava s rezavým mečem dokáže víc než zelenáč s ocelovým mečem. Samozřejmě, není meč jako meč, magické vlastnosti nebo rozdíl v tom, který kovář meč kul.
      Očekávám MMO které mi nabídne pozici "anděla", který sestupuje na zem, kde bojuje a plní úkoly "pána boha". Vždyť my hráči vstupujeme do jiného světa. Hrdina ve WoWku je prostě bezdomovec. Systém anděla strážného bojujícího proti temnému pánovi mám v hlavě už od dob vývoje hry Nightfall pro Atari ST. To ještě nikoho dalšího nenapadlo? http://nightfall.eddo.cz/
  • Heh tak tohle je rána mezi oči všem WoW fanboyům. Až sem slyším skřípění zubů. Horší ovšem je že tento problém zasahuje celý žánr (jak je v článku zmíněno). Jedinou vyjímkou se slušnou hráčskou základnou je EVE online. Alespoň něco. Ostatní mmo jsou pro mě nehratelná.
  • ogami
    S tim panem se neda nez souhlasit a vcelku me udivuje, ze i nekdo z Blizzardu je schopen takove sebereflexe :) Vzpominam si na svoje prvni mmo Ragnarok, kde udelat maximalni level trvalo oproti dnesni dobe naprosto neuveritelny cas, na spocitani questu by mi stacil pocet prstu jedne ruky ... a stejne to povazuji za jedno z nejlepsich mmo, co jsem kdy hral a u ktereho jsem si uzil nejvic zabavy. V dnesni dobe je to presne naopak ... tuna naprosto nudnych questu (to i to grindeni bylo zabavnejsi), maximalni level za tyden/dva a pak uz jen nuda v podobe schaneni end game vybavy, chozeni dungu/raidu a pomerovani pindiku pomoci gear score a podobnych hovadin. Ze to spousta lidi neumi hrat ani na tom maximalnim levelu je jen dukazem, jak smesne jednoduche to v dnesni dobe je. Cele je to zamotane do bludneho kruhu ... hraci hru proleti jako vitr, vyvojari dle meho nemaji absolutne sanci pri tak smesne nastavene obtiznosti neustale dodavat novy a hlavne zabavny obsah, takze po par mesicich ta hra v podstate "umre".
  • K tomu poslednému odstavcu- to nie je definícia MMO, to je definícia dokonalej hry, nezávisiac od žánru.
  • Fallon
    Nezabili ale knock outovali. WoW predstavilo ľahko replikovateľný a pritom stále výnosný model a preto je ,tak naširoko kopírovaný. A vďaka predstaveniu free to play modelu si tento model aj zaistil stály prísun nových hráčov.

Takže nie MMO nezomrelo len zastalo na jednom mieste a je zase len otázkou času kedy sa ohrá natoľko aby ho hráči opustili. Ja si tipnem ,že najbližších 10 rokov si nádeje robiť nemusíme. *9*

Čo sa ale týka tej WoW komunity tam nemožno inak než súhlasiť. Do dneska si pamätám ako niekto na World chate zvolával raid na Krazhan s pripomienkou "no green" a keď ma prijali do grupy ,tak ma aj okamžite vykopli lebo som bol "full blue".
    To nehovorím ešte T7/T6 expertov v Magisters' Terrace ,čo tam už nič nedostávali ale slabším hráčom ochotne kradli. Alebo gildy ,čo v jeden deň boli schopné prijať 10 ľudí a v ten istý deň ich vyhodiť lebo "nepoznali taktiku" alebo nevedeli ,že "join na pokec heslo kecy" znamená: Choď na teamspeak, kanál pokec a heslo kecy.

A to bolo ešte za Burning Crusade ,čo tam po tom Azerothe behá teraz radšej ani nechcem vedieť.
  • nekromant33
    Přesně o tomhle se se mnou jeden vymaštěnec na nějakým fóru hádal, že to není pravda, že by se wowko zjednodušovalo, že nic nevím když sem přestal wowko hrát během WotLK. A nejenže to štve hráče, ale ono to štve i vývojáře.

Na druhou stranu hráči se s každým datadiskem, o kterým je předem jasný, že pojede v zajetých kolejích neboli více téhož, vrací ve vlnách, tak proč něco měnit. Na velký změny případně jinou cílovku mají Titan, kterej třeba právě proto začali dělat znovu. A pokud jde o zabití žánru, Blizzard není odpovědnej za to, že vyvolal trend dělat přístupný a v rámci tohodle subžánru ještě oproti wowku špatný MMOčka. Za to už si každá firma, která to zkusila a neuspěla může sama.

Jako člověk, kterýho wowko nějakou dobu bavilo, ale po čase začlo nudit, jsem několik let hledal nějakou náhradu, ale po vyzkoušení několika wowkillerů jsem stejně musel uznat, že ta hra (wow), ač lehká, je prostě dobre udělaná. Nakonec jsem zakotvil u úplně jinýho, ale skvělýho Star Trek online, kterej aspoň díky f2p můžu hrát nárazově.
    • Taky jsem delším hráčem ST:O a můžu jen souhlasit že díky F2P modelu je to příjemné hraní a není tam tolik zakomplexovaných hráčů.
    • Velmi pěkně napsáno. WoW jsem také dřív hrál. Skončil jsem na konci TBC. Pak s příchodem každého datadisku vždycky jen nárazově, protože už mě to pak po chvíli přestalo bavit. Jedno se WoW opravdu musí nechat. Je to mistrovsky udělaná hra. Mohl se jí bavit jak totální začátečník MMO, tak i starý mazák. To byla podle mého názoru její největší síla. No další vývoj už se vydával přirozenou cestou.

Nemyslím si, že by WoW zničilo mmo. Spíš na pár let přineslo stagnaci.

PS: Ten Star Trek zkusím. Díky
  • V tomhle má ten pán pravdu...většina,ne, všichni mí kamarádi furt chtějí hrát mmočka, během pár dní jsou max lvl a frčí endgame, ten vydrží den dva možná trošku víc dní a pak máte nafarmeno...a nic....nikde nic...
    mě osobně baví víc expení když je to zajímavé, nové skilly nové mapy nové potvory....
    do firefallu jsem registrovaný, tak uvidíme, zdalipak to budou pouze prázdná slova nebo to bude zajímavé :)
    • behem par dni? to myslis tereba behem 14 dni co? ovsem 14 dni 24h hrani *1* Ono kdyz je nekdo magor a sedi u toho kompu 16h denne tak to ma fakt za par dni, ale kdyz nekdo hraje normalne pravidelne 2 hodiny denne tak to ma praci vic jak na pul roku!
      • Za to muze castecne subscription. Proc bych to mel hrat lazo plazo stylem,kde na konci dosahnu stejnyho vysledku, ale s tim rozdilem,ze za lazo plazo si zaplatim 600 kil navic za dalsi mesice? Navic na konci muzu zjistit,ze uz neni "co delat" a penize leteli oknem.
  • Keyz
    Tak vydělali na tom a stále vydělávají. To, že chtěli mít více a vykašlali se na některé principy jím za zlé mít nejde. Prostě se ukázalo, že více prachů je hlavní a nějaká touha něco udělat pořádně a trochu proti proudu se lehce opustila. Lide to hrají není moc co řešit.

To je podobné jako u filmů. Když se dělá například adaptace knihy. Tak jsou v zásadě dvě možnosti. Udělám to pořádně a tak jak to je v knize, ale samozřejmě podle pravidel filmu. Tedy hrdinové budou tak jak mají být, děj bude jak má být atd..
    Anebo to upravím podle trendů. Dám tam hrdinu co naláká davy fanoušků, bude tam více akce a něco vyhodím, protože to dnes neletí. Ideálně vydělám více jak v prvním případě.
    Příklad Pán prstenů anebo Hobit.
    • Ja myslim, ze udelat film podle knihy,zvlast knihy napsany pred XX lety, je daleko narocnejsi, nez vymyslet od zakladu vlastni hru a jeji universum vytvoreny jasne pro jedno medium. Z pohledu pribehu. Moc to nejde srovnavat. Navic, polovina lidi,co radeji cte, bude hatovat vzdy,kdyz se z knihy neco jenom vynecha,i kdyz to bude natoceny sebelip.
      • Keyz
        To je pravda. Kniha je již dost stará ale nový překlad je dobře čitelný. Jak by to bylo na plátně nevím.
        Ale například když tam jsou elfova zobrazení nějak a ve filmu jinak, tak to je to co myslím. To samé ve hře. Jestli by namísto drsného xichtu borce z Matrixu tam byla veselá kopa elfů tak by snad zásadně lidi neodradilo. Bylo to to spíše komické.
        Mně na tom nejvíce vadí ty kecy. Chceme udělat hru/film pořádně a pak tam vidíš ty hovadiny. Kdyby to řekli jak to chtějí tak to beru. Takto to je lež jestliže to je plánované. Hon za výdělkem je OK, ale nekecat, že to bude věrné něčemu. Klidně by wow fungovalo kdyby bylo jako první verze. Sice by to nebylo asi tak masové=zjednodušené ale fungovalo by to. Vybrali si jinak, ale neměli kecat.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit