Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ano, a krtek si sam kope podzemni tunely, a vlastovky si slepi hnizdi, ktere opravdu jen tak neupadne, cap si postavi hnizdo tak vysoko, ze se k nemu mnohdy ani neda dostat.
    Stavebnictvi je dnes tak komplexni obor, ze nejake svepomocne lepeni s kamarady po odpolednech je pouzitelne maximalne tak pro zahradni domek nebo kryte garazove stani. vsechno ostatni zavani amaterismem nejhrubsiho zrna, ktery se samozrejme posleze mnohonasobne prodrazi. Naopravach, nefunkcnich technologiich, nefunkcnich stavebnich detailech, ktere maji za nasledek vyssi naklady na energie atd.
    Pritom marze ve stavebnictvi se dnes pohybuji nekde na urovni 1-3% ceny dila, a najmuti odborneho dorzoru na bezny rodinny dum vyjde na castku nekde mezi 150-200.000Kc. Takze zanedbatelny pakatel. Ze zaplati v krame za babisuv salam, ktery ma do 45% podilu masne slozky marzi 450% to jim nevadi.
    Takže, když si umím něco udělat sám, okrádám sebe a přijdu o práci?! Rozumím Vaší pohnutce a souhlasím, že politika posledních vlád je nepřátelská k živnostníkům, řemeslníkům a pracujícím za podprůměrné mzdy, které rozevírají sociální nůžky, ale už jen proto jsem nucen si dům stavět sám a použít odborníky nebo firmu jen v nutném případě. Pokud chci dosáhnout na dotace, je zajímavé, že bez nich a svépomocí se dostanu o třetinu a v některých případech i na polovinu ceny. A co z toho plyne? Živil bych zbytečně úřady, projektanty, dozory a schvalující orgány atd. Tak nějak se spíše oživuje melouchaření, které jsem znal z dob totality.
  • To jste se minul zřejmě povoláním, to jsou žvásty ...
  • Pokud si lidi sami stavějí domy ,pak se jednou možná budou divit že i je někdo jiný nahradí v jejich zaměstnání , třeba Ukrajinci nebo migranti , když teď nedají vydělat odborným řemeslníkům. A kdo za to vše může , no tato vláda která se stará o stále větší chudnutí obyčejných lidí.
  • ... anebo vám tam ten nekvalitní beton dá firma, které zaplatíte kvalitní; při tom udělají špatně tepelnou izolaci i hydroizolaci, ..., vše se projeví časem, kdy by sice ještě reklamace bya možná, ale majitelé firmy už dávno stáhli roletu a podnikají na nový subjekt ...
  • Svépomocí jde ušetřit mnoho, od výkopu k bydlení 14měsíců, dům 96m2. Úspora obrovská.Jen na zakladove desce uspora 200tis. Kamarádi pomáhali,ale dostali zaplaceno. Nervy to byli,ale všechno šlo vcelku v klidu vyřešit. Postavil jsem už druhý dům a šel bych do toho klidně znovu. A pokud přijdete všude zaplatíte hotově,tak je většinou lepší cena.
  • To se to kecá když máš prachy
  • Samostavbou nic neušetříte , spíše naopak. Znám noho případů kdy se spíše prodělalo. Stavba má delší termín, stavebníci neznají postupy a množství materiálu = chyby a vady, zbytky a prodražení, rozpady manželství, nemoci a úrazy, kamaradi Vám sice pomohou ,ale vy jim musíte taky poté pomoci. Já měl postaveno vč.instalací a nábytku za 6 měsíců bez námahy a starostí, vše za slušné peníze a kvalitně vč záruk.
  • ... Slapničko, s*r na to, sem chodí neskuteční ubožáci ::))

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit