Přejít na výpis diskuzí

Alžběta Báthory

OSOBNOST 31.3.2007 
295 příspěvků
Novější Starší

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • hádat ?

Tady o tom se dá neskutečně dlouho polemizovat.Já osobně si myslím že počet 610 obětí fakt nemohla zvládnout,no kdo ví,ale celé mi to přijde trochu zamotané.Věřím faktům a to je,že byla vzdělanou ženou a pod velkým nátlakem.Za to,koupání se v krvi je opravdová blbost,to se prostě nedá,už jen kvůli srážlivosti.Ale co na tom,pravdu už nikdo nezjistí a my můžeme jen hádat...Oběť nebo vrah? *7* *4*
    • Re: hádat ?

Mohla to stihnout,dělala to 25 let.ty dívky ji sháněl kdekdo za peníze v širokém okolí VŠECH jejích sídel!nejvíc vraždila v Sárváru.ale dokonce i ve Vídni.fakta jsou neúprosná.ve všech jejích sídlech postupně vyslechli služebnictvo,kastelány..každý byl něčeho svědkem,ono to nešlo utajit.a ten farář Ponický,ten se jí tak strašně bál!osobně viděl rakve,musel v noci pohřbívat,ale na své nadřízené se neobrátil,aby jí zastavil.to až po jejím zatčení napsal dopis o tom co viděl a co ví,ten se dochoval.Přečtěte si knihu od Bednaříka Tomáše:Čachtická paní,kdo chce fakt vědět pravdu a nespolíhá jen na film nebo na vymyšlené romány.
  • moderni verze

Řekněme, že Jakubiskova verze je dle moderního pojetí "politicky korektní". Nebohá movitá žena z vrcholu společenského žebříčku pod neustálým tlakem středověké maskulinní společnosti mocných mužů, to nemohlo dopadnout dobře. Nějak za tím cítím značný vliv paní Jakubiskové *4* Osobně věřím spíš odborníkům a verzi demence a sadismu, nemám rád tendenční překopávání historie.
  • Domněnky

Celí tento příběh je založen jen na domněnkách. S určitou přesností můžeme říct že žila a to že ji několik lidí za podovných okolností usvědčilo z vražd mladých dívek. Ale když se nad tím zamyslíme příde my zpíš důvěryhodnější ta možnost že to bylo zpiknutí protože peníze už tehdy dělali z lidí lačnící stvůry co se nezastaví před ničím a kdyš se podíváme na ty zpousty honů na čarodějnice které byli uzkutečněni z pravidla jen z toho důvodu aby církev dostala majetek odcouzených tak mi tahle varyanta příde zpolehlivější. A pro ty co tu píší že je článek podle knihy tak si uvědomte že autor knihy musel dodržet historyckou přesnost(byť si zvolil jen tu krvavější možnost) tak je logický že tento článek se bude v mnoha věcech zhodovat.
    • Re: Domněnky

To mas jedno, ale je to legenda
  • Bathory

Vy ste vsici strasne chytry, ale z jistotou nemuze nikdo ric jestli byla mrcha nebo ne. Na toto tema je toho tak strasne malo zachovano, ze i hystoryci v tom nemaj 100% jisto *3*
    • Re: Bathory

Nemají, ale přečti si knížku od Vladimíra Lišky - Čachtická paní
      • Re: Re: Bathory

Ahoj Cachtickou pani nemam *3*
  • Maly dodatek...

No a narozdil od tech lidi, co bojovali ve valkach a posilali do nich jine lidi, ona se v tom vrazdeni vyzivala. Oni treba zabijeli, protoze museli, ale nemeli z toho poteseni. Jenze to ji nemuzeme vycitat, ona za to nemohla ze byla takova. Je to nemoc, taky nikomu nevycitame ze ma schyzofrenii. Pedofilum to treba vycitame, ale davame je zavrit a lecit, ale tenkrat s tim nikdo nic nedelal a nechali ji v tom..
    • Re: Maly dodatek...

já myslím,že u dnešního soudu by ji uznali za plně odpovědnou za své činy.v jiných věcech se uměla rozhodovat inteligentně,o rozum nikdy nepřišla.zlo nejde léčit.krutost taky ne.ona je totéž co dnešní masový vrah,který unáší oběti a doma je mučí a zabije,jenže to musí dělat tajně a opatrně a nestihne jich tolik.ona měla neomezenou moc.dej masovému sadist.vrahu neomezenou moc a uvidíš!kdyby jste se jí dostali do spárů tak byste jí už nelitovali!a ona vás taky ne!PROČ pořád litujem vrahy místo obětí? proč vrahům odsouzeným na doživotí píše někdo milostné dopisy??
    • Re: Maly dodatek...

Války se vždy vedly pro moc, majetek a otroky. Ti co je tam posílali měli z toho potěšení, ale ti co válčili už tolik ne.
  • No nejak vam to nesedi:-D

Navrchu clanku je ze zemrela 21.8. a na konci ze 28.8.? No nic, po kazde to je jinak, v knize je to dokonce 15.8. a hned o stranku pozdejc ve vysvetlivkach zase 28.8. Ferenc taky nekde byl o 10 let starsi nez Alzbeta a tady je o 5, nekde umrel 1600, nekde 1604... Ale cely tenhle clanek je podle mne napsany podle knihy a je tam este pridanych par informaci, treba to o Majorove z Myjavy, protoze tezko historici vedi, ze mezi svedky byla i naka Zuza, kera ani nema prijmeni, ale je v knize, vsechny jmena tech soudcu atd, jsou stejne jako v knize a je i stejny pocet svedku, a ten typek co tu knihu napsal, ji tezko psal podle tohohle clanku...
  • ..bolek...

....mám ráda Bolka ale
    pro hodně kromě mého názoru,
    se mi vedla F.Nerra - nee.
    Tenhle film,jsem měla zato,že bue se vší vážností - ale zřejmě stále-zvyk na něco nového.Co se týká výpravy,kostýmů a dále,
    bez pochyb-líbilo *14*
  • bulvár...

Myslím,že se stačí podívat,co za bláboly stihne vymyslet za den třeba takový bulvár...a tohle už je panečku nějakou dobu..
  • Otevřete oči

Byla to BORKA, to že jako panovnice ve středověku vraždila, mě osobně příjde jako tehdejší každodenní záležitost... Když se nad tím zamyslíte, tak který panovník nevraždil, už jen ten který vedl války a posílal do nich vojáky a takový toho má podle mě víc na svědomí...
    Ale světice to v žádném případě nebyla. A to s tou koupelí v krvi - každý víme, že toho lidi moc nakecají, asi tak jako ten kazatel, co tvrdil, že strašila lidi v podobě kočky *1*
    • Re: Otevřete oči

Tak především to nebyla žádná panovnice,jen bohatá šlechtična.A myslím,že tady nejde o počet mrtvých,ale o způsob provedení-přecijen,nemůžeš srovnávat válku,kde spousta lidí zabijí spousu lidí a to,když jeden člověk zabije spoutu lidí...Tenkrát byla taková doba,lidi věřili na čarodějnice,vlkodlaky,bludičky-nemůžeš se na to dívat dnešníma očima,to nejde.Dnes nám to přijde k smíchu,ale ten kněz to určitě myslel smrtelně vážně *4*
      • Re: Re: Otevřete oči

Panovník zavinil smrt mnohem více lidí, než ona sama a nikde se o tom nepolemizovalo. Ale máš pravdu, taková tehdy byla doba. Zní to jako by jsi chtěl být tajný pozorovatelů v té době, ale to jistě daleko více lidí, i já patřím mezi ně.
      • Re: Re: Otevřete oči

Já třeba věřím na čarodějnice, vlkodlaky, bludičky - nemůžeš se na to dívat dnešníma očima,to nejde. *5*
  • Alžběta Bathory

Tady je velmi zajímavá diskuse :-)
    Musím nesouhlasit s tím, že byla Alžběta nějaký blázen, sexuální deviant, sadista, a kdoví co ještě. To všechno z ní udělala beletrie a spisovatelé s bujnou fantazií. Dobové prameny, které jsem měla možnost přečíst, nenasvědčují ničemu, že by byla taková. Naopak, několikrát se za svoje poddané postavila. A do krvavé legendy ji namočil dějepisec Turóczi, ale věrohodné podklady pro to neměl.
    Alžběta žila v kruté době, možná sama byla taky krutá, ale to bylo normální v té době. Rozhodně nevěřím tomu, že by mučila nebo týrala své poddané, pro to neexistuje žádný věrohodný důkaz, vše jsou to jen smyšlenky a báchorky.
    • Re: Alžběta Bathory

Souhlasím, (že doba hlavně pro poddané byla krutá), ale ty jsi v ní nežila. Jak jsem už výše napsala, je to legenda. Jedni se ji budou zastávat, druzí odsuzovat a s tím nic nenaděláš.
    • Re: Alžběta Bathory

Pro to,že Vlad Tepes narážel lidi na kůl,taky neexistuje žádnej hmatatelnej důkaz a přesto to tak zřejmě bylo.Nebo máme nějakej hmatatelnej důkaz,že Žižka přišel u Rabí o oko?A přesto se to udává jako fakt.Docela by mne ten hmatatelnej důkaz z přelomu 16.-17.století zajímal...V tomhle jsme bohužel odkázaní jen na kroniky,archivy a korespondenci účastníků té doby...
      • Re: Re: Alžběta Bathory

Omlouvám se,měl jsem napsat Věrohodný důkaz-ale vyjde to nastejno... *3*
        • Re: Re: Re: Alžběta Bathory

Máš vlastně pravdu i s tím Žižkou, že neexistuje žádný důkaz pro to, že přišel o oko. Nad tím jsem takhle nepřemýšlela. Ale situace Bathory a Žižky je trochu odlišná. Legenda, absolutně nepodložená, vypráví, že obránce hradu Rabí zasáhl šípem hrušku a že z hrušky vyletěla tříska Žižkovi, který pod hruškou sedel, přímo do oka. Jiné prameny ale uvádějí, že o oko přišel jako malý chlapec. Takže si můžeme vybrat. A takhle je to se vším. Historické zprávy jsou dvojsmyslné, nepřesné (madarština v době Bathory třeba neodlišovala ON od ONA nebo ONO). Možná, že dnešní překlady už ani nejsou tak přesné. Ale o tom, že Vlad Tepes, zvaný Drácula, narážel lidi na kůl, můžeme číst ve starověkých kronikách, nebo jej můžeme vidět na rytinách.
          Můj názor je, že Alžběta byla nevinná. Koupele v krvi, železná panna, její chorobomyslnost, to všechno se dá vyvrátit.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
Novější Starší