Přejít na výpis diskuzí

Johnny Cash

OSOBNOST 31.12.2006 
126 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Re: Proslov atd.

Ještě k těm rodinným vztahům:

June pocházela ze slavné rodiny-Carter family. Jednalo se o průkopníky v country hudbě. Postarali se vlastně o vznik komerční podoby country hudby. Jejich první nahrávky vznikaly v Bristolu, v Tennessee v bývalé továrně na klobouky, kde měl jakýsi Ralph Peer své nahrávací studio podle tehdejších možností. Jednalo se o rok 2007. Po cestě několikrát píchli, protože cesta z Virginie byla dlouhá a vedla po prašné cestě. Tato rodinná skupina sestávala z Maybelle Carter-matka June a jejích sester Helen a Anity, dále tam byla Sara Carter-Maybelliná sestřenice a švagrová v jedné osobě a poslední byl A.P. Carter-anglicky čteno "ej pí", který byl manželem Sary. Sara a A.P. se později rozvedli, ale to teď není důležité. Měli spolu 2 děti- dceru Janette a syna Joea. Oba pokračovali v rodinné tradici a stýkali se rádi s dcerami June. Jelikož je to zamotaný propletenec, budu s dalším vysvětlováním pokračovat zase třeba zítra.
    Hlavně nemějte, prosím pocit, že se nějak vytahuji tím, co vím. Mám jen radost, že máte o to zájem, a že Vám s tím můžu pomoct.
    PS: zkuste si na youtube zadat "June Carter Grand ole opry" a uvidíte spoustu videí s June se sestrami a matkou v Grand ole opry. Občas se tam objevuje také Carl Smith-první manžel June. Zkuste se také podívat na "Carter sisters and Carlene"
  • Proslov atd.

K tomu proslovu Vám mohu ještě říct, že Rosanne např. vzpomínala na příhodu, kdy seděla s June v obýváku a zazvonil telefon. June telefon zvedla a další asi půl hodinu byla zabraná do hluboké konverzace. Potom zavěsila a začala vyprávět o jakési ženě a jejím životě. Rosanne ji prý přerušila a zeptala se jí, jestli tu paní zná. June prý odvětila "Proč, někdo si spletl číslo". Potom následuje věta, že June měla ráda lidi, které znala, ale i ty, které neznala. Rosanne také řekla, že June se nikdy nechovala neurvale a snažila se neustále lidem pomáhat s jejich problémy.
    Proslov je asi na 2 a čtvrt strany, takže se mi momentálně nevybaví všechno, ale vím, že na mě zapůsobil příběh o tom, kdy Johnny sezval všechny děti a vnoučata na oslavu Juniných narozenin. Říkal tomu Týden dětí. June je vzala do Virginie, kde vyrůstala a umožnila jim výlet ve člunu. Děti i vnoučata-podotýkám, že se jedná i o Johnnyho dcery a jejich děti-nasměrovala na krátký výlet hezkou krajinou. Potom, když se blížili k poslední zátočině řeky, už zdálky ji všichni viděli, jak stojí na břehu, aby je uvítala. Měla prý na sobě jednu ze svých oblíbených dlouhých sukní a klobouk s květinami na hlavě a mávala na ně šátkem. Rosanne prý June sand nikdy neviděla až tak moc šťstnou jako ten den. Zakončila to slovy, že věří, že až zase budou všichni na tom místě v řece, June tam bude stát a mávat jim na uvítanou.
  • Re: Re: Re: CountryWorld

Samozřejmě bych měl zájem o tom proslovu
    Rosanne si něco přečíst,případně i to,co
    napsal onen muž June Carter.Je obdivuhodné,jaké zajímavé,cenné a detailní informace nacházíte. Videa z
    koncertu ve Virginii jsem zatím doposud
    vlastně neobjevil,takže díky za tip.
    Ani já se v příbuzenských vztazích
    Carter-Cash nijak zvlášť nevyznám.Prostě
    na Vaše otázky musím říci shodně - ne,
    ta jména si nedokážu dát do nějakých
    souvislostí.Teď jsem si třeba vůbec
    nemohl vzpomenout na Johnnyho bratra,
    který rovněž zpíval,leč zůstal v bratrově
    stínu - Tom,Tommy? Tak si říkám, jak
    dlouho s Vámi dokáži jakžtakž držet krok
    v této diskuzi.Musím znovu opakovat,že
    máte perfektní přehled a znalosti.Od Vás
    dozvím víc,než třeba i na tom CountryWorld,který jsem začal zase trochu
    víc navštěvovat než dříve. A to vlastně
    jenom díky Vám.
  • Re: Re: CountryWorld

Další kapitola je vzpomínkový koncert po Johnnyho smrti. Lidi nabízeli za vstupenky prý neuvěřitelné sumy, přestože vše bylo zadarmo. Vše bylo na účet muže, který se s Cashovými setkal jako malé dítě. Také jsem na internetu našla dopis, který psal June. Jednalo se spíš o vypovězení jeho příběhu o tom, jak se s Cashovými začal přátelit, jelikož ke zveřejnění onoho dopisu došlo tuším až po Junině smrti a tudíž to vlastně ani jako dopis nebylo míněné. Prý byl asi 12 letý chlapec, když v zákulisí potkal June. Neměl odvahu ji oslovit, ale ona si ho všimla a řekla mu prý něco jako ahoj synku a zněj okamžitě spadl ostych a rozpovídal se.
    Asi začínám být nostalgická, doufám, že na Vás nebudu působit nějak depresivně, to opravdu nechci. Když budete mít zájem, přetlumočím Vám alespoň zhruba to nejdůležitější, co ve smutečním proslovu Rosanne zaznělo.
    Ještě něco pro pobavení. Můj táta s Aj vůbec tak zvaně nekamarádí. Aj mu připadá vzdálená a složitá, takže si vypomáhá počešťováním. Je docela legrace slyšet ho mluvit o Rosanne jako o "Růžence" a o Carlene jako o "Karličce". Je to tak nakažlivé, že to občas v naší rodině používáme všichni. Akorát babička má trochu problém pochopit všechny ty příbuzenské vztahy vu Carterových-Sara Carter, A.P. Carter a jejich děti Janette,Joe a Gladys. Ale ani se tomu nedivím, protože je to pravdu složité, co myslíte? Znáte trochu dceru Anity, která se jmenuje Lorrie Davis Benett?
    PS: Už jsem zase samá otázka. Musíte si asi říkat něco jako "ta holka je ale neodbytná". *4* *4*
  • Re: CountryWorld

CountryWorld je fajn. Občas tam zavítám, ale přiznám se, že jsem tam docela dlouho nebyla.
    S tím Krisem Kristoffersonem máte určitě pravdu. Nakonec tady také byl. Souhlasím, že se u nás bohužel moc podobných legend neobjevuje. O těch písničkách, které Johnny doporučil Rosanne jsem už slyšela, ale Vy jste mi to teď znovu připomněl, za což děkuju.
    Pokud jde o Johnnyho pražský koncert, máme už nějakou dobu jednu část nahranou na videu. Je hezké pozorovat, jaký malý kluk byl v té době Cashovic syn. Je to trochu smutné, když vidíte ten koncert, kde je John Carter malé dítě a pak čtete o tom, jak Johnny už byl starý a nemocný a syn mu pomáhal. Role se vyměnily. Na youtube je také možné najít nějaká videa Johnnyho z roku 2003. Jedná se o jeho vystoupení ve Virginii, odkud pocházela June. Bylo to v rámci CarterFold již po smrti June. Bylo smutné vidět, jaký zlomený muž se z Johnnyho stal. Jedná se o amatérská videa, pořízená videokamerou, takže je tam dobře slyšet, jak všichni lidé na Johnnyho pokřikují, že ho mají rádi a různě se ho snaží podpořit. Někde jsem se dočetla, že pohřeb June neměl být veřejnosti přístupný, ale fanoušci reagovali zklamaně, takže Johnny změnil rozhodnutí a dal jim šanci se s ní rozloučit. Rosanne měla na pohřbu nádherný proslov, ve kterém všem řekla, jak úžasná June byla. Našla jsem ho na internetu a přeložila si ho z AJ. Chvilku to trvalo, ale stálo to za to.
  • CountryWorld

Hledal jsem Evo na CountryWorld tedy
    nějakou zmínku o Carlene a zatím,nic
    neobjevil. Zato jsem tam našel článek
    z 9.dubna tohoto roku týkající se
    Rosanne a jejího připravovaného nového
    alba.Ten článek je dost obsáhlý,má
    titulek - Tajemný seznam Rosanne Cash -
    takže jen stručně poznamenávám, že by
    mělo jít o písničky mající vztah k
    jejímu mládí,a také o písně se seznamu,
    který ji dal otec, aby se je naučila a
    pochopila tak, o čem je country music.
    Krom tohoto článku, je tam i recenze
    z r.2OO6 o vystoupení Rosanne na ústecké
    Portě.Ještě jsem to nečetl,neb jsem
    chtěl nejdřív napsat aspoň toto.
    Nevím jestli stránky CountryWorld
    navštěvujete.Stač
  • Re: Re: Re: Re: České coververze.

Já byl v tou dobou, kdy Johnny u nás
    koncertoval, na Moravě,my tam měli školu
    střed.odbornou.To měla Vaše maminka pěkný
    dárek. Ten koncert byl velkou událostí
    u nás. Já ho viděl pak ze záznamu,ale
    už si to tak detailně nevybavuji.No,ale
    nebylo by marné si jej oživit, kdyby
    tedy byl k dispozici.
    Že měla být,respektive byla Rosanne v
    Ústí na Portě jsem se dozvěděl mimoděk
    z ústeckého rádia-Sever,při nějakých
    zajímavostech z historie Ústeckých Port,
    ale K.Kristofferson tu byl nakonec také,
    je to snad rok?Co mám informace, tak to
    bylo takové spíš komorní vystoupení -
    sám s doprovodem kytary-,ale prý to bylo
    fajn.Fajn by bylo, třeba být u toho přímo
    osobně,ale jsem už tak zpohodlnělý,že
    se mi večer na žádné akce nechce chodit.
    Ještě tak bydlet přímo v Praze, budiž.
    Sice nebydlím až tak daleko od Prahy,ale
    pozdněvečerní spojení zpět domů není
    zrovna ideální a s autem po Praze odmítám
    jezdit, o parkování nemluvě.Ale to jsem
    odbočil.Když jsem u těch koncertů
    amerických country zpěváků u nás, tak
    je fakt, že těch tu moc nebylo,když
    pominu J.Cashe, tak si vzpomínám, že tu
    byl ještě G.Hamilton IV.a B.Barre v rámci
    festivalu Intercountry v 80.letech,
    E.Harris jako host Fešáků při jejich
    výročí založení,před dvěma lety R.Skaggs
    a to ještě byla spíš bluegrassová
    záležitost a jinak na žádné známější
    jméno nevzpomínám.
    Se svojí ruštinou bych se vůbec nechlubil
    vzpomínám si, že při psaní v azbuce mi
    soustavně dělalo problémy používání
    měkkých a tvrdých znaků...ani radši
    nevzpomínat.No, teď v době internetu,
    je znalost angličtiny,potažmo i jiných
    jazyků, ideální i k navázání kontaktu
    se známými osobnostmi či jejich manažery.
    Jak vidno,lze se dozvědět aktuální
    informaci,která sem oficiálně dojde
    se zpožděním,anebo sem ani nepronikne.
    Tak a zjišťuji,že jsem zapomněl juknout
    na Countryworld, co je s Carlene,jak jsem
    slíbil posledně.Tak to jdu napravit.
  • Re: Re: Re: České coververze.

Chápu, že Vy ovládáte spíš ruštinu. Moje máma je na tom stejně. Já jsem měla angličtinu už jako povinný jazyk, ale na střední jsem si musela vybrat ještě druhý. Vybrala jsem si ruštinu, protože se prý začíná zase probouzet zájem o ni. Nemůžu říct, že bych byla zrovna nějak moc dobrá, ale azbuku a základní gramatiku celkem zvládám. Jelikož jsem loni maturovala, čekala mě zkouška i z angličtiny. Musím říct, že zájem o June a Johnnyho a celou jejich rozvětvenou rodinu mi pomohl lépe pochopit některé záludnosti angličtiny. Existuje taky oficiální a neoficiální stránka June- bohužel také a AJ. Na té neoficiální je fórum, kde se můžou lidi registrovat, tak jsem to taky zkusila a občas tam ze sebe něco vypotím. *4*
    Víte o tom, že asi před 2 lety byla Rosanne jako host na Portě v Ústí n. Labem? původně měl přijet Kris Kristofferson, ale prý musel na operaci se zády, tak pozvali Rosanne a ta okamžitě souhlasila. Prý se jí splnil velký sen znovu se k nám podívat. Poprvé když v ČR byla s Johnnym jí bylo 23 let a Johnyn ji uváděl jako hosta své show na pražském koncertě. Moje máma tam tenkrát ve Sportovní hale byla. Dostala tehdy lístek k osmnáctinám.
  • Re: Re: České coververze.

Zůstane asi neměnnou pravdou a úslovím,
    že originál je originál, o tom není sporu,stejně jako to,že české texty se
    jen výjimečně přibližují původnímu textu,
    zpravidla je ovšem český text o něčem
    jiném, než v originálním podání.
    Teď nějakou dobu dává vždy po poledni
    Country radio jeden originál americké
    country a do toho jde přibližný český
    překlad.Občas se mi to povede poslechnout
    protože moje angličtina je velice chatrná. Ovšem reakce na tento způsob
    přibližování americké country jsou
    různé,od nadšených až po odsuzující.
    Mě to tedy nevadí,protože jsem z generace
    kdy se u nás preferovala především ruština
    a v menší míře němčina. A tak můžu jen
    obdivně zírat, jak se celkem pohodě
    můžete zkontaktovat se sestrou Rosanne
    Cash. O jejích potížích jsem před nějakou
    dobou četl,ale tehdy to vyznělo jako
    nepotvrzená informace,nicméně mělo se
    opravdu jednat o nádor v hlavě. No,hlavně
    že to Rosanne přežila a bude moct normálně žít,musí to být děsivý prožitek.
    O problémech Carlene nic nevím.Zkusím
    zapátrat na Countryworld, zda tam o ní
    není zmínka.
    Ty úryvky na youtube jsem našel a taky
    jsem je zhlédl,aspoň jako náhražku za ten
    film.
  • Re: České coververze.

Vím, že v dobách, kdy se u nás Johnny Cash hůř sháněl byli lidé rádi, že poznají jeho hudbu přes čeeské interprety a možná že i pro to byl jeho pražský koncert ve Sportovní hale v roce 1978 tak úspěšný. Také je mi jasné, že ne všichni rozumějí oroginálu, ale když mám být upřímná, musím se přiznat, že české předělávky jsou mi trochu proti srsti. Vadí mi totiž, že Johnnyho příběhy vyzní naprázdno, protože do češtiny to nemohli úplně přesně přeložit.
    Chtěla jsem Vám taky poděkovat za Vaši nadšenou reakci, že jsem se objevila na stránce Loretty Lynn. Potěšilo mě to. *3*
    Ještě jsem si vzpomněla, že Johnnyho prvorozená dcera Rosanne se donedávna zotavovala z těžké operace. Nejsem si jistá, ale vypadá to na nějaký nádor v hlavě, což mi připadá strašné. Prý je snad už v pořádku a cítí se dobře. Zaregistrovala jsem se na oficiální stránce její sestry Kathy a ptala se jí na to. Říkala, že už zase zpívá, ale že rekonvalescence trvala asi rok. Carlene má prý také nějaké zdravotní potíže. Snad prý něco s kýlou. Neslyšel jste o tom náhodou něco?
    PS: Ještě jsem si vzpomněla, že na youtube josu asi 3 nebo 4 úryvky z filmu Baron.
  • České coververze.

Řekl bych, že i české verze/předělávky
    Johnnyho songů jsou zdařilé a určitě
    pomohly šířít dobré jméno této legendy i
    u nás.Pravda,ty coververze už jsou také
    letité,ale stále se dají poslouchat,např.
    Jackson s N.Urbánkovou a J.Grossmanem,
    z Johnnyho tvorby úspěšně čerpali i
    Greenhorns/Zelenáči a v neposlední řadě
    také L.Vodička-jenž bývá,nebo byl
    označován jako "český J.Cash".
  • Re: Re: Re: Baron na youtube

Jsem moc ráda a taky budu potěšená. Určitě si budu chtít s Vámi na osobnostech povídat. *4*
  • Re: Re: Baron na youtube

Budu si muset film -Baron a ostrý Bill-
    někde opatřit, nebo pohlídat.
    Ten seriál Sever a Jih strašně dlouho
    nedávali,snad před 15 či možná 20 lety
    naposled,už ani nevím přesně.
    Bude mi potěšením si s Vámi na OSOBNOSTECH povídat i nadále, pokud tedy
    budete chtít.
  • Re: Baron na youtube

Mám radost, že vás kulečníková scéna zaujala. Přiznám se, že vámi zmiňovaný seriál neznám, takže děkuju za rozšíření mých znalostí a taky děkuju za Vaši trpělivost se mnou a za ty chvály. Budu moc ráda, když si tady na osobnostech třeba občas popovídáme. *4*
  • Baron na youtube

Tak jsem se na tu kulečníkovou scénu
    podíval a fakt mi to dodalo chuť
    zhlédnout onen film.Tohle tedy můžu.
    Seriál o dr.Quinnové jsem bohužel
    nesledoval,tudíž jenom vím, jak je
    uvedeno v jeho filmografii, že tam
    s June hrál.Jinak jsem ale Johnyho
    viděl v seriálu Sever a Jih,kde
    ztvárnil autentickou postavu té doby -
    Johna Browna. Tento víkend má
    Country radio na programu tématický
    víkend s klenoty americké country z
    období zahrnující léta třicátá až
    padesátá, takže je velmi pravděpodobné,
    že zazní,krom jiných, Carter Family, či něco z rané
    Cashovy tvorby.Fakt ale je, že by člověk
    musel celý víkend jenom sedět u rádia
    a hlídat moment kdy zazní.Většinou tyhle
    tématické víkendy jedou podle zavedeného
    scénáře,každou hodinu dvě písničky a
    zbytek vyplní ten běžný repertoár hraný
    každodenně.
    P.S.Nejste vůbec protivná, čtu Vaše
    příspěvky rád,jsou zajímavé a jsou k věci.
  • Re: Re: Re: Re: Re: Walk the line

Souhlasím s Vámi. Marty Stuart je dobrý zpěvák. A nemáte za co děkovat. Mě to prostě tak říkajíc chytlo a baví mě ve volných chvílích sledovat tyto věci. Jsem ráda, že Vám nevadí moje věčné obsáhlé sdělování faktů, protože už jsem si říkala, že vám s tím musím být až protivná.
    Mám ještě dotaz, snad mi odpustíte tu zvědavost. Viděl jste díly seriálu Dr. Quinnová, ve kterých se Cashovi objevili? *3*
  • Re: Re: Re: Re: Walk the line

Tak to by stálo za shlédnutí.Bohužel ale
    Hallmark nechytám.Nicméně na to video
    se rád podívám.T.Pollan mi nic neříká,ale
    Marty Stuart určitě ano a to nejen jako
    bývalý Johnnyho zeťák,ale i jako
    solidní zpěvák a kytarista, má ve svém
    repertoáru taky pěkné songy,které stojí
    za poslech.Tak díky za tu spoustu
    informací.
  • Re: Re: Re: Walk the line

Jedná se o normální hraný film. Vznikl, pokud vím na motivy Johnnyho písničky s názvem Barron. Stejně jako v písničce se jednalo o příběh slavného kulečníkového hráče, přezdívaného Baron. Barona hrál právě Johnny. Baron se náhodou setkává se svým synem, o kterém vůbec nevěděl, že existuje. Je tam zápletka se snubním prstenem, podle kterého Johnny zjistí, že ten drzý kluk je asi jeho syn. Přichází do nějaké restaurace, kterou vlastní jeho bývalá žena-matka jejich syna, kterou hrála June a tam se dozvídá, že chlapec se jmenuje Billy Joe a je to jeho syn. Baron býval ostrý chlápek-ženské, alkohol atd. Náhle přichází úplně jiný člověk, který se k bývalé ženě chová laskavě. Končí to tím, že Baronův syn se opět pokouší Barona obehrát. V té chvíli se iž ale nejedná o žádný vážný zápas. Baronův syn Billy Joe navrhne hrát o Baronovo přepychové tágo, prý proti matčině prstenu. Baron ale hru nedokončí, vezme prsten a položí ho do dlaně své bývalé ženy a synovi hodí dobrovolně své tágo. Na youtube existuje moc pěkné video s touto písničkou, ve kterém se v roli Baronova syna objeví Marty Stuart, který byl mimo jiné po nějakou dobu Johnnyho zeť. Ve filmu také hraje manželka Michaela J. Foxe. Jmenuje se Tracy Pollan, nevím, možná Vám to něco řekne. Má celkem zajímavou roli kulečníkové přebornice. I když kulečník neumín ani ho moc neznám, film mě nenudil a připadal mi zajímavý. Nedávno byl znovu v televizi-bývá na Hallmarku. V origináloe se film jmenuje The Baron and the kid.
    PS: omlouvám se za to slovní chrlení. *4*
  • Re: Re: Walk the line

Tak tenhle film vůbec neznám,nebo aspoň
    mi to nic neříká.Je to nějaký hudební film,nebo klasický hraný film? Vy tedy máte přehled,to se musí nechat.
    Je fajn,že jste si Johnyho nenechala
    ujít v té Labutí písni.
  • Re: Walk the line

Právě jsem se dodívala na Johnnyho v Colombovi. Název epizody je Labutí píseň. Musím říct, že to opravdu nebylo vůbec špatné. Johnny mě vždycky znovu a znovu příjemně překvapí, jak dobrý herec dokázal být.
    U jeho ženy June mě to nepřekvapuje, jelikož v mládí herectví studovala. Samozřejmě vím, že informace o June josu trošku zcestné v tématu o Colombovi, ale napadla mě tím otázka, jestli znáte film s Cashovými s názvem Baron a ostrý Bill. *4*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit