Přejít na výpis diskuzí

Zdena Frýbová

OSOBNOST 31.12.2006 
68 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • malost

    nechapu tu kritiku lidi,co napisi,ze se jim nelibila zadna kniha a atd.Je prece jasne,ze po precteni jedne knihy a mit z toho negat.pocit,tak nebudu sahat po jine,, Ja pani spisovatelku ctu jiz 20let a mam ji neskutecne rada,ale mam samosdrejmne mene oblibene knihy a knihy jako jsou Nezname duvody,ROBIN,NEDELE JAKO STVO.JE JICH MNOHO.Ja dekuji za ten dar, co mi se svym psanim dala,pohodu a pocit stesti.DEKUJI A JE MI LITO,ZE TU NEJSTE A NEMUZETE PSAT NOVE KNIHY. *9*
    • Re: malost

      miluji vsechny jeji knihy ,v loni jsem si nedokazala predstavit vanoce bez jeji knihy a napsala v loni pred vanoci jejimu vydavateli ,kdy vyjde kniha nova.bylo mi odpovezeno,ze v letosni cas pred vanoci ,no bohuzel jsme nemohli tusit,ze knihu uz nedopise a ja budu i dalsi vanoce smutna,ze jeji humor nebude pritomny meho ritualu cist si novou knizku pod stromeckem. *9* .no vrhnu se na jeji knizku,ktera uz byla prectena mnohokrat a pripomenu si jeji humor .dekuji ji ,ze mne naucila zit s pejsky ,ovlinila muj humor ,ktery ma deti vsakuji se mnou a ze robin atd je jejich srdcova zalezitost jako moje *14*
  • Zdena Frýbová

    Paní Frýbová, vaše knihy čtu vícv než 40 let a daly mému životu jiný rozměr. Moc vám za to děkuji, na další knihu už se budu těšit marně, ale ty dřívější budu číst kdykoliv mi bude zle.
  • Z neznámých důvodů

    Dobrý den paní Frýbová.Moc děkuji za Vaše knihy.Píšete pro mě moc krásným způsobem a velice si Vás vážím.Je mi velmi blízký Váš humor a proto Vám držím palce a přeji ještě hodně nápadů na psaní dalších knih.Děkuji Iva
  • relax

    Robina i Robina II.jsem cetla snad stokrat. Je to neskutecny relax a pohoda v dnesnim svete. Nechapu, proc nekdo kritizuje realnost teto knihy, vzdyt o tom to opravdu neni.Diky pani Frýbová.
  • ave césar!!!

    Jsem pyšná na to že mám ve své knihovně většinu z tvorby paní frýbové.Klaním se před jejím vtipem,zdravým úsudkem a především lidstvím -nebo raději psovstvím?Mám takzvaně psí krevní skupinu,ale takovou ryzí jako paní Frýbová zdaleka ne! *14*
    • Re: ave césar!!!

      Připojuju se k předchozímu příspěvku. Paní Frýbová - spisovatelka i humorně laděných příběhů - mne dokáže vždy pobavit a odpoutat od všedních starostí. Ve své domácí knihovně mám téměř všechny knihy této oblíbené autorky.
      Děkuji, škoda, že další nové knížky už nebudu mít možnost přečíst a budu se vracet jen k těm napsaným a vydaným
  • Nesmysly

    Asi nikdy neměla psa,natož skotského teriéra.Po konzultaci s chovatelkou i veterinářem jsme došli k závěru,že nemohla mít ani psa plyšového,je nám stařenky líto,asi žije na Marsu.
    • Re: Nesmysly

      Paní Helenko, měla jsem postupem let v péči (zahrnující i "hlídání", když příbuzní - majitelé odjeli na dovolenou, několik hafanů různých ras a musím říct, že každý pes (i stejné rasy) je jiný ... pejsi jsou různí: je to ovlivněno jejich věkem, výchovou - nebo spíš přístupem k nim (chovatelé psů - jsou taky různí a každý z chovatelů má své představy). Moje zkušená veterinářka byla překvapená např. tím, když pejsek pochopil, že návštěva u paní veterinářky skončila, si SÁM otevřel dveře a na vodítku opouštěl ordinaci. V ordinaci byla velmi poslušná - hodná, naše paní veterinářka to se všemi zvířátky umí. Pes, o kterém píšu, rasa labrador-retrívr.
  • Z neznámych dovodov

    Paní Frýbová je moja najmilovanejšia spisovatelka už 20 rokov,ja mám najradsej román "Z neznámych dovodov", ale aj "falošní hráči" a mnohé iné..písat o pani Frýbovej,že je nevyrovnaná a pod. sa mi zdá úplne absurdné..myslím, že najviac by sa na tomto tvrdení pobavila ona sama.. *1* ..bez jej humoru, nadsázky a láskávej irónie si už neviem knižku predstavit..Ona a Betty Macdonald sú naj spisovatelky, aspon pre mna.. *1*
  • degradace

    První knihy ZF byly nejen humorné, ale považuju je za duchaplné a v mezilidských vztazích i poučné. Poslední knížky: Milostí prezidenta nebo Robin II. už mi také připadaly nudné, navíc v Robinovi II. byly pasáže téměř opsané z knihy Betty MacDonaldové: Dusím se ve vlastní šťávě a tuto podobnost nelze omluvit stejným chováním puberťáků v každé společnosti. Myslím, že tyto "opisy" knížku víc než degradovaly.
    • Re: degradace

      Paní Frýbovou čtu velice ráda, ale s jejími názory v Milosti prezidenta opravdu nemůžu souhlasit a hlavní hrdinové mi - ač text má nejspíš vyznívat opačně - byli velmi nesympatičtí.
      • Re: Re: degradace

        Mně byli hrdinové naopak velmi sympatičtí.
    • Re: degradace

      Souhlasim s Daas. Ve vědeckém světě by byla uloupená myšlenka nazvaná plagiátorstvím, v beletrii se to tak přísně neposuzuje, ale v každém případě to je, přinejmenším, trapné. Kdo zná knížky Betty MacDonaldové, najde v Robinu II. podobností víc než dost.
      Jinak, k Milostí presidenta: tuto knížku jsem sice dočetla až do konce, ale považuju ji za strašnou slátaninu úplných nesmyslů, podivně se chovajících hlavních hrdinů, kteří mi sympatičtí vůbec nebyli a proto knížka putovala do antikvariátu a za další Frýbovou už určitě peníze neutratím.
  • ZF

    Dobrý den paní Frýbová,má nejmilejší spisovatelko! Román Z neznámých důvodů jsem přečetl ještě před revolucí a neustále se k němu vracím.Naprostá znalost prostředí protkaná strhujícími příběhy lidí kolem Anky Berkové je prostě úžasná.Rád bych také navštívil nějakou Vaši besedu,pokud nějaké pořádáte? Na druhou stranu musím říct, že na některé věci mám naprosto odlišný názor.Vaše levicové zaměření a kritika současné doby je věc s kterou nemohu souhlasit. Je pravdou,že se mnoho věcí nepovedlo a udělali to zase jenom lidi vychovaný socialismem,ale co je podstatné je to, že každému soudnému člověku musí být jasné, zě ten systém před revolucí nemohl v této podobě dále fungovat. Církev? Naprosto s Vámi souhlasím. A poslední věc: Vaše pomoc opuštěným zvířatům je záslužná, ale abych řekl pravdu, dokázal bych si tuto činnost představit v prospěch např.dětských domovů. Zdravím Vás a přeji stálé zdraví. Mirek Cilich.
  • Robin

    Jako první jsem od Zdeny Frýbové četla Robina, ke kterému jsem přišla zajímavým způsobem. Moje máma, tehdy už 70letá dáma, si někdy v polovině 80.let vypůjčila v knihovně mj. právě Robina (1.vydání z r. 1983); knihu o zlobivém pejskovi, jak jí to doporučila knihovnice. Přečetla to jedním dechem a hned mě podrobně informovala, ale problém byl v tom, že tehdy Robina nebylo možno sehnat, ani se známostmi nebo velkou protekcí. A tak moje máma se poprvé v životě odhodlala k menšímu podvodu - v knihovně ohlásila ztrátu knihy, zaplatila a od té doby mám Robina doma. Koupila jsem pak ještě jeden výtisk z r. 2000 (7.vydání s kresbami A.Borna). Pak jsem četla Malinkatého kreténa a nakonec Robina II. Fakt je, že charaktery osob v knihách Z. F. jsou si podobné a Robin II. je poněkud předimenzovaný a nepravděpodobný, a to i přesto, že jsme v letech 1989-2005 měli malého knírače, který zlobil ještě víc, než Robin a tak některé příhody z původního Robina jsme zažili i s naším Filípkem. Trochu mi vadilo, že socialismus je v pozdějších knihách Z. Frýbové docela glorifikován a doba po roce 1989 zatracovaná. V Robinovi to ještě bylo jinak - líčení brigády v textilním kombinátu nebo pracovní morálka v pražském podniku (Alenka a Ruth) - tam je to věrně popsané, tak to tehdy bývalo. Na další knihy teď už ale nemám (jsem v důchodu), jen co mi přinese Ježíšek nebo dostanu k narozeninám. *3* *5*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit